کد خبر: ۱۱۸۶۵۹
تاریخ انتشار: ۱۳:۵۳ - ۰۲ بهمن ۱۳۹۶
اخبار ویژه روزنامه‌ها:

شیرین‌کاری 20 دقیقه‌ای و دلار 4650 تومانی/ جزئیات سود چندهزارمیلیاردی واردکنندگان خودرو

روزنامه‌ها در لابه‌لای گزارش‌ها و سرمقاله‌ها، قسمتی از صفحات خود را به اخبار روزهای گذشته یا اخبار ویژه اختصاص می دهند که در ادامه به آنها اشاره می‌کنیم.
به گزارش شیرازه، روزنامه‌ها در لابه‌لای گزارش‌ها و سرمقاله‌ها، قسمتی از صفحات خود را به اخبار روزهای گذشته یا اخبار ویژه اختصاص می دهند که در ادامه به آنها اشاره می‌کنیم.

********

کیهان

شیرین‌کاری 20 دقیقه‌ای و دلار 4650 تومانی
نایب رئیس مجلس با تأکید بر موافقت دادستان تهران برای بازدید نمایندگان از زندان اوین، گفت: قاعدتاً این بازدید باید هفته آینده انجام شود.
علی مطهری در حاشیه جلسه علنی دیروز  در جمع خبرنگاران پارلمانی گفت: همین امروز صبح با آقای لاریجانی درباره بازدید نمایندگان از زندان اوین صحبت کردم. ایشان گفت: دادستان تهران موافق انجام این کار هستند و قرار شد رؤسای کمیسیون‌های امنیت ملی و قضایی مجلس هیئت 5، 6 نفره‌ای را برای انجام این بازدید تعیین کنند.
وی ادامه داد: با صحبتی که با رئیس کمیسیون قضایی داشتم همین امروز و فردا این هیئت باید تعیین شود.
اعضای فراکسیون اصلاح‌طلبان طی یکی دو هفته اخیر تأکید ویژه‌ای بر آزادی عناصر بازداشتی در اغتشاش اخیر داشتند و رسانه‌ها و فعالان این طیف نیز در اوج آدم‌کشی و خرابکاری عناصر اغتشاشگر، اصرار داشتند عناصر قانون‌شکن و خرابکار را به عنوان «مردم» جا بزنند!
نکته جالب اینکه طی هفته‌های اخیر، با وجود تشدید برخی نابسامانی‌های اقتصادی و طفره رفتن مسئولان دولتی از پاسخگویی، امثال علی مطهری در قامت وکیل‌الدوله سکوت اختیار کرده‌اند و این در حالی است که مردم انتظار دارند مطالبات اقتصادی آنها، از طریق نمایندگان مجلس، از دولت پیگیری شود.
در همین سکوت و انفعال نمایندگان طرفدار دولت و در پایان دومین سالگرد اجرای برجام، قیمت دلار از 3300 تومان در 2 سال قبل، به رکورد بی‌سابقه 4650 (40 درصد افزایش) رسیده است اما امثال علی مطهری که مدعی بودند، 20 دقیقه هم برای تصویب برجام زیاد است، اکنون درباره ثمرات وارونه و تلخ برجام کمترین موضع‌گیری و پرسشگری از دولت نمی‌کنند.

فعالان اقتصادی: وعده‌های برجامی عملی نشد
فعالان اقتصادی در پایان دومین سال اجرای برجام می‌گویند تصویری که از برجام ساخته شده بود، واقعیت نداشت و انتظارات آن درباره تسهیل کسب و کار و رونق اقتصاد عملی نشد.
حمیدرضا صالحی دبیر فدراسیون صادرات انرژی و صنایع وابسته در این زمینه به جام‌جم گفت: انتظارات بخش خصوصی از برجام محقق نشد.
بخش خصوصی کشور انتظار داشت پس از برجام، روابط کارگزاری بانک‌ها، باز شدن ال.سی و صدور ضمانت‌نامه‌ها به حالت عادی بازگردد، اما عملا این اتفاق نیفتاد. از زمانی هم که ترامپ به‌عنوان رئیس‌جمهور آمریکا روی کار آمد، کارشکنی در برجام بیشتر شد.
  صالحی با بیان این که هنوز بانک‌های درجه یک اروپایی و آمریکایی با ایران همکاری ندارند، تصریح کرد: آمریکا به بانک‌های درجه یک اروپایی تذکر داده در صورت همکاری با ایران همکاری خود را با این بانک‌ها قطع می‌کند و به نوعی ریسک همکاری با ایران را بالا برده است.
  عباس آرگون، عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران گفت: در ابتدای به نتیجه رسیدن توافق هسته‌ای موضوعاتی مطرح شد که از این پس همه مشکلات اقتصادی حل خواهد شد در حالی که نباید انتظارات خود را از این توافق بین‌المللی بالا می‌بردیم. برجام قرار بود زمینه فعالیت شرکت‌های ایرانی را با شرکت‌های بین‌المللی فراهم کند، تصریح کرد: هنوز نتوانستیم به اهداف تعیین شده‌ای که از آن تبلیغ کردیم، برسیم و مشکلات بانکی همچنان پابرجاست.
حمید انصاری دبیرکل انجمن صنایع لوازم خانگی نیز معتقد است: برجام تسهیل‌کننده اقتصاد کشور نبود.
 وی با ‌اشاره به نوسان‌های غیرمنطقی نرخ ارز در بازار ایران به جام‌جم گفت: آیا تاکنون کسی سؤال کرده است که چرا حجم سرمایه‌های جذب شده کم بوده و بیشتر معطوف به پروژه‌های دولتی بوده است؟ پاسخ این پرسش در نوسان‌های غیرمنطقی نرخ ارز در بازار است چون اصلی‌ترین نیاز سرمایه‌گذاران خارجی دستیابی به ارزیابی‌های مشخص درباره آینده بازار است که با این نوسان‌ها امکان نداشته چنین اتفاقی صورت پذیرد.
رضا رضایی، رئیس هیئت‌مدیره انجمن صنایع همگن قطعه‌سازی درباره تغییر شرایط بخش خصوصی طی دو سالی که از اجرای برجام می‌گذرد، گفت: واقعیت امر این است که انتظارهایی که از برجام داشتیم محقق نشد.
رضایی افزود: امضای این توافق درواقع روحی تازه به بخش خصوصی و تولیدکنندگان ایرانی دمید، ولی رفته رفته این ‌اشتیاق و علاقه کمرنگ شد و خبری از آن هیجان نیست.
محمدحسین برخوردار، عضو اتاق بازرگانی درباره تاثیر برجام بر اقتصاد کشورمان به جام‌جم گفت: از همان روزهای ابتدایی که اخبار مربوط به توافق میان ایران و کشورهای 1+5 منتشر شد به مسئولان هشدار دادیم که نباید از برجام تصویری غیرواقعی بسازیم چون این توافق نمی‌تواند یکباره در اقتصاد کشورمان معجزه کند و باید واقعیت برجام را قبول داشته باشیم.
این عضو اتاق بازرگانی تاکید کرد: ترسیم رویای غیرواقعی از برجام عاملی بود که انتظارات مردم از آن افزایش یابد در حالی که واقعیت امر این نبود و همه می‌دانستیم آن تصویر تقریبا غیرواقعی است و درنهایت می‌تواند تاثیر منفی در افکار عمومی و اقتصاد کشورمان داشته باشد.
علی فاضلی، رئیس اتاق اصناف ایران تاکید کرد: برجام نقطه قوتی برای اقتصاد ما نیست و نمی‌تواند ناجی اقتصاد ایران باشد. اگر مسئولان به مزیت‌ها و ظرفیت‌های داخلی توجه کنند همه مشکلات رفع خواهد شد، اما متاسفانه مشکلات را به بیرون از کشور گره زدند.
  فاضلی با بیان این که هنوز به خودباوری و خوداتکایی در کشور نرسیده‌ایم، تصریح کرد: آنقدری که برای برجام در دو سال اخیر تبلیغ شد برای اقتصاد مقاومتی در چهار سال گذشته تبلیغ نشد و همین موضوع ضعف به باور نداشتن ظرفیت‌های داخلی را نشان می‌دهد.

  ایران: دولت از رویکرد افزایش قیمت‌ها کوتاه نیاید(!!)
روزنامه ایران ادعا کرد ریشه اعتراضات مردم اقتصادی نیست و بنابراین دولت نباید به خاطر اتفاقات هفته گذشته، از ‌رویکرد افزایش قیمت‌ها عقب‌نشینی کند!
ارگان رسمی دولت می‌نویسد: مهم‌ترین نگرانی درخصوص آثار اعتراض‌های اخیر در برخی از شهرهای کشور این است که دولت را وادار به اتخاذ سیاست‌هایی در حوزه اقتصاد کند که به هیچ وجه به صلاح اقتصاد ملی نیست. دولت نباید در این دام بیفتد که ریشه اصلی اعتراضات، سیاست‌های اقتصادی اوست. در واقع یکی از هزاران علت اعتراض‌های اخیر مسائل اقتصادی است. این درحالی است که برخی سعی دارند تا ریشه اتفاقات روزهای اخیر را به سیاست‌های اقتصادی دولت مرتبط کنند و برای مثال خواستار تغییر بودجه سال آینده شده‌اند. حال در صورتی که دولت به این دام بیفتد که سیاست‌های اقتصادی او باعث شکل‌گیری این اعتراضات است ممکن است به سمت سیاست‌هایی مانند دستکاری در قیمت‌های بازار سوق داده شود که به نفع اقتصاد ملی نیست و شاکله‌های اقتصاد را برهم بزند. دولت روحانی به‌خصوص دولت نخست او (دولت یازدهم) از نظر شاخص‌های کلان اقتصادی جزو دولت‌های موفق بوده است و سال ۱۳۹۵ نیز یکی از سال‌های خوب اقتصاد ایران بوده است که در آن در کنار مهار نرخ تورم، رکود اقتصادی به معنای دقیق نیز تا حدود زیادی از بین رفته است. البته سیمای واقعی رکود اقتصادی در سال‌های اخیر از سوی برخی از جریان‌ها تغییر داده شده است و عده‌ای سعی دارند تا بخشی از اقدامات دولت‌های قبل را به پای دولت روحانی بنویسند.
از برنامه سوم توسعه تاکنون به‌جز جهش قیمتی حامل‌های انرژی در دولت احمدی‌نژاد، قیمت‌ها در اقتصاد ایران حبس شده و اجازه افزایش به آنها داده نشده است و هرگاه قیمت‌ها افزایش یابد مردم احساس گرانی می‌کنند. اما درصورتی که قیمت‌ها بهنگام و در زمان درست افزایش می‌یافت نه تنها فشاری به مردم وارد نمی‌شد بلکه با تزریق درآمدها به بخش تولید و ‌اشتغال رفاه جامعه نیز ارتقا پیدا می‌کرد.
 هم‌اکنون بنیادهای اقتصادی کشور به خوبی کار می‌کند و جهت‌گیری‌های آن نیز به درستی تعیین شده است. بودجه سال ۹۷ نیز با دو رویکرد اساسی افزایش ‌اشتغالزایی و فقرزدایی توسط دولت تدوین شده است که در شرایط کنونی اقتصاد ایران نسخه مؤثری خواهد بود. زمانی که نرخ رشد اقتصادی افزایش یابد به ‌اشتغالزایی و رشد درآمد خانوارها که همان فقرزدایی است، منجر خواهد شد. بنابراین دولت نباید به انتقادهای غیرکارشناسی نسبت به لایحه بودجه تدوینی خود شک کند و متناسب با واقعیت‌های موجود، منافع ملی، ظرفیت مردم و کشش اقتصاد مسیر را ادامه دهد.

 کارنگی: ابرقدرت رو به افول آمریکا ناتوان از مهار نفوذ ایران است
یک اندیشکده آمریکایی تصریح کرد: آمریکا ابرقدرت در حال افول است که برای محدود کردن نفوذ منطقه‌ای ایران، فاقد راهبرد موثر است.
اندیشکده کارنگی در گزارشی نوشت: آمریکا به عنوان یک ابرقدرت در حال افول، در وضعیت فقدان بازنگری در راهبرد خویش، در محدود کردن نفوذ منطقه‌ای ایران ناتوان خواهد بود. در اینجا با یک پارادوکس روبرو هستیم چراکه ایالات متحده و سیاست‌های منطقه‌ای آن، بارها راه گسترش و تعمیق نفوذ ایران در منطقه را هموار کرده است. در نبود یک بازنگری در راهبرد آمریکا - ایران، نفوذ منطقه‌ای خود را گسترش خواهد داد.
همچنین سیاست‌های آمریکا، به تهران این فرصت را داده است تا در پرتو توجه به تهدیدهای بی‌پایان نظامی دولت‌های مختلف آمریکا و نیز (رژیم) اسرائیل، عمق راهبردی و توان دفاعی خود را تثبیت کند.
سیل فروش تسلیحات آمریکایی و کشورهای اروپایی به ریاض و ابوظبی، این روند را شفاف‌تر کرده تا تهران متقاعد شود که باید دشمنان منطقه‌ای خود را زمین‌گیر کند تا نتوانند جبهه متحدی را شکل داده و ایران را منزوی نمایند.
«اسکندر صادقی بروجردی» عضو پژوهشی تاریخ معاصر ایران در دانشکده «سنت کراس» دانشگاه آکسفورد معتقد است: دو نمونه برجسته از اینکه چگونه ایالات متحده به ابزاری برای هموار شدن راه پیشرفت عمق راهبردی ایران تبدیل شد، تهاجم به عراق، نابودی دولت و انحلال ارتش در این کشور؛ همچنین در یک گستره کوچکتر حمایت حساب نشده از جنگ تحت رهبری سعودی در یمن بود، جایی که به طور سنتی ایران در آن یا نفوذی نداشت یا نفوذش چشمگیر نبود.
اکنون هم همچنان تمایلی در کار نیست که نگرانی‌های امنیتی ایران یا احساس خطر از یک سلسله منازعات مدام منطقه در پرتو تهدیدهای مکرر به اقدام نظامی، درک و پذیرفته شود.
در این زمینه، «مایکل یانگ» تحلیلگر کارنگی معتقد است: «این شرایط، مشوق اندکی را برای جمهوری اسلامی فراهم می‌آورد تا حمایت از متحدانش یا طرف‌های ناراضی در منطقه را متوقف کند؛ روشی کارساز و کم‌هزینه که دشمنان ایران را در داخل کشمکش نگه می‌دارد و آنها را وادار می‌کند که پیش از رویارویی مستقیم با ایران، دوباره فکر کنند.»
«گری سیک» عضو پیشین شورای امنیت ملی آمریکا معتقد است: بازدارندگی موفق ایران - مانند بازدارندگی اتحاد شوروی درگذشته - به چیزی بیش از مجموعه‌ای از کنش‌های منفی نیاز دارد. کارنامه گذشته این ماجرا بسیار پیچیده است.
غرب به رهبری آمریکا، رژیم‌های طالبان و صدام حسین را سرنگون و با دولت‌های همراه ایران جایگزین کرد. این امتیاز به نفوذ منطقه‌ای ایران، هرچقدر هم که ناخواسته انجام گرفت، به آسانی جبران نمی‌شود.
در آغاز قرن بیست‌ویکم، بزرگ‌ترین تهدید برای منافع غرب، برنامه رو به پیشرفت هسته‌ای ایران بود که سه سال مذاکره فشرده، ایران را متقاعد کرد که به طور رسمی هرگونه پیگیری تسلیحات هسته‌ای[!؟] را تقبیح کرده و این کشور را تحت شدیدترین نظارت هسته‌ای در میان کشورهای جهان قرار دهد.
در این چارچوب، چهار قاعده‌ برای بازدارندگی ایران موردنیاز است؛ منافع و اولویت‌های خودتان را درست بشناسید؛ هرجا که با ایران منافع مشترک دارید، همکاری کنید؛ هرجا اختلاف دارید، هوشمندانه تعامل کنید؛ و هرجا مناسب بود، فشار بیاورید.
گزارش در پایان می‌نویسد: تلاش‌های چندجانبه، بر  کنش‌های یکجانبه برتری دارد. به ویژه تلاش کنید از سیاست‌هایی که ایالات متحده را منزوی می‌کند یا فرصت‌های آسانی برای بهره‌برداری به ایران می‌دهد، پرهیز کنید؛ همانند آنچه در یمن، قطر، لبنان یا درباره بیت‌المقدس انجام شد. تا به اینجا، کارنامه خوبی در کار نبوده است.

خودتان را گول نزنید اروپا با آمریکاست
دولت و وزارت خارجه باید به خودفریبی درباره برجام و فشارهای آمریکا و احتمال حمایت اروپا از ما پایان دهند.
وطن امروز در یادداشتی نوشت: از همان ساعتی که ترامپ در کاخ سفید بر تخت نشست، دیپلمات‌های ما مکرر گفته‌اند اروپا باید به مقابله عملی با اقدامات ترامپ بپردازد. هنوز هم از تکرار این گزاره خسته نشده‌ایم. گاه جناب بعیدی‌نژاد همین حرف را از لندن توئیت می‌کند و گاه عراقچی در معدود بروزهای رسانه‌ای‌اش آن را تکرار می‌کند. دیگران نیز - و از جمله نویسنده- مکرر همین درخواست را مطرح کرده‌اند. همه اینها اما چه پیامدی در پی داشته است؟ روی کاغذ «تقریباً» و روی زمین، «قطعاً» هیچ!
برجام در حوزه اقتصادی برای ما چه کرد؟ مرور وضعیت قراردادهای پسابرجام، روشن‌ترین پاسخ به این پرسش است. از توتال تا بوئینگ، همه فعلاً دست نگه داشته‌اند و این حتماً معقول است. آنها ریسک نمی‌کنند.
 دیروز روزنامه‌ای اسم و رسم‌دار از روی نادانی می‌نویسد: «امضای کری تضمین است.» و حالا در فهم چارچوب پیچیده رفتار اروپا با خود مجدداً می‌نویسیم موگرینی گفته: «هر چه تهران بگوید!»
واقعیت اما پیچیده‌تر از اینهاست. بگذارید سوال ساده‌ای را مطرح کنیم: چه کسی حاضر است هزینه بیشتری برای حفظ برجام بپردازد؟ اوباما یا اروپا؟ اوباما طبیعتاً اکنون در جایگاه چک کشیدن برای پرداخت هیچ هزینه‌ای نیست. همیشه اما چنین نبوده است! یادمان بیاید که وزیر محترم امور خارجه، آذر ماه 95 با حضور در صحن علنی مجلس، پیرامون تمدید قانون تحریم‌های 10 ساله ایران موسوم به ISA اظهار داشت: «ما به دولت آمریکا تذکر دادیم که باید برجام رعایت شود و تمدید قانون ISA مغایر با برجام است.» اوباما اما برای حفظ شناسنامه سیاسی خود در عرصه روابط خارجی(برجام) چه کرد؟ هیچ! او در اقدامی مضحک و البته توهین‌آمیز، نه ISA را امضا و نه آن را وتو کرد! نتیجه روشن بود، چرا که لوایح تصویب شده توسط کنگره و سنا، در صورت امضا نشدن توسط رئیس‌جمهور، پس از مدت زمانی مشخص، بدل به قانون رسمی و لازم‌الاجرا می‌شود!
رسم شده ما در ایران تمام اقدامات ضدبرجامی را به دلیل اکثریت جمهوری‌خواه کنگره، به آن منتسب کنیم. تمدید رسمی قانون ISA با جاخالی دادن اوباما البته تناقض عجیبی با همین پندار عمومی شده نیز داشت، چرا که ISA در مجلس سنای آمریکا با 99 رأی مثبت و بدون هیچ رأی مخالف به تصویب رسیده بود، در حالی که تصویب ISA در مجلس نمایندگان، با رای 100 درصدی همراه نبود! ساده‌لوح‌ترین عنصر سیاسی نیز در تحلیل چنین پدیده‌ای می‌فهمد تمدید ISA حاصل هماهنگی دولت اوباما و هم‌حزبی‌های او در مجلس سنا بوده است. فهم چنین موضوع ساده‌ای البته چندان بی‌اهمیت نیست. معنای روشن چنین دریافتی از رفتار اوباما، این خواهد بود که آمریکا (و نه رژیم ترامپ!) از همان ابتدا قصد داشته برجام را نه وسیله‌ای برای «صبح بدون تحریم» و «فروپاشی تحریم‌ها» که زیرساختی برای کنترل رفتار ایران در موضوع هسته‌ای و تحمیل فشارهای فزاینده بر آن در دیگر حوزه‌ها قرار دهد.
 منافع اروپا اگر در مقابله با آمریکا بود، تاکنون به اصرارهای مکرر ما مبنی بر مقابله عملی با ایالات متحده پاسخ می‌داد. اروپا اتفاقاً چنانکه بارها اعلام کرده از محدودیت برنامه موشکی ایران به سختی حمایت می‌کند. مادام‌العمر شدن محدودیت‌های برنامه هسته‌ای ایران نیز طبعاً در شمار آرزوهای آنهاست. پس آنها چرا باید به مقابله با ترامپ برخیزند؟!

خراسان

قیمت پراید و سمند فرسوده دولتی مشخص شد

با توجه به این که براساس رویه اجرایی، ارزش لاشه خودروهای دولتی توسط ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت تعیین می شود، جدیدترین بخشنامه صادر شده از سوی یک مقام مسئول اجرایی به تعدادی از سازمان ها و ادارات اعلام کرده حسب نظر این ستاد، ارزش پایه لاشه خودروهای دولتی تا پایان سال 1396، هر کیلوگرم 650 تومان خواهد بود. با توجه به وزن حدودا 900 کیلوگرمی پراید و 1200 کیلوگرمی سمند، فروش لاشه این خودروها، قیمتی در حدود 580 و 780 هزار تومان خواهد داشت.

مجوز مشروط دولتی ها برای ادامه واردات آب پنیر

بر اساس ابلاغیه روزهای اخیر یک مقام مسئول به تعدادی از نهادهای مربوط در موضوع واردات کالا به کشور، تاکید شده است حسب گردش کار صورت گرفته، اگرچه ثبت سفارش و واردات برخی انواع آب پنیر در مدل های تغلیظ شده و یا قند و مواد شیرین کننده اضافه شده به آن یا کانی زدایی شده با رعایت مقررات و ضوابط بهداشتی مجاز است، اما ثبت سفارش و واردات دیگر انواع آب پنیر، غیرمجاز اعلام شده است.

ایران

ادعاهای تکراری عربستان و بحرین علیه ایران
وزیر خارجه عربستان در ادامه ادعاهای بی‌اساس خود بار دیگر ایران را به حمایت تسلیحاتی از انصارالله یمن متهم کرد. به گزارش ایسنا، به نقل از شبکه الاخباریه، عادل الجبیر، در نشست فوق العاده وزرای خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی در رابطه با حملات موشکی انصارالله یمن به ریاض که در شهر جده عربستان برگزار شد، مدعی شد که ایران به منظور تهدید ثبات منطقه این روش را در پیش گرفته است. الجبیر در ادامه با بیان این‌که همه ما باید در مقابل کسی که تلاش دارد در جهان اسلام شکاف ایجاد کند بایستیم، مدعی شد: حوثی‌ها به 85 کشتی که حامل کمک‌های انسانی بود تعرض کرده است. همزمان وزارت کشور بحرین در ادعایی بی‌اساس ایران را به تلاش برای انجام عملیات تروریستی در آن کشور متهم کرد. وزارت کشور بحرین دیروز مدعی شد که یک عملیات تروریستی که هدف آن ترور شخصیت‌ها و مسئولان بحرینی و همچنین ویران کردن تأسیسات نفتی است را منهدم کرده است. بحرین مدعی شد که ایران از طریق سپاه،  حشد الشعبی عراق و حزب‌الله لبنان این عناصر تروریستی را اداره می‌کند. این ادعاها بارها از سوی مقامات ایران رد شده است.
 

تأکید توکلی بر فساد سیستمی

احمد توکلی همچنان اصرار دارد که فساد در کشور سیستمی شده است. او در گفت‌وگو با سایت «نماینده» گفت: وقتی دستگاه‌های متولی مبارزه با فساد خودشان به درجاتی آلودگی پیدا کنند، نوعی فساد سیستماتیک ایجاد می‌شود. برای مبارزه با فساد سیستماتیک چون دستگاه‌های مسئول درگیر هستند، کار سخت می‌شود و سخت‌تر از آن هم مربوط به زمانی است که فاسد شده‌ها در مجاری تصمیم‌گیری تأثیرگذار باشند. آن‌ وقت سیاست رسمی و قانون را طوری تنظیم می‌کنند که نفع خودشان در آن تأمین باشد و میلیون‌ها جیب خالی شود تا یک کیف پر شود. نماینده سابق مجلس افزود: البته فساد سیستماتیک به آن معنا نیست که نظام به دنبال فساد و فاسد است، زیرا در چنان شرایطی امکان نداشت امروز کسی بتواند به‌راحتی درباره فساد حرف بزند. توکلی در تشریح علت بروز این پدیده  به فرمایشی از حضرت علی (ع) درباره امر به معروف و نهی از منکر اشاره کرد و گفت:  وقتی نظارت عمومی کنار گذاشته شد، افراد تبهکار بر سر کار می‌آیند، یکدیگر را حمایت می‌کنند و پست درست می‌کنند.
 

تحلیل یک چهره اصولگرا از تخریب دولت
محمد مهاجری، سردبیر پیشین کیهان در بخشی از گفت‌وگوی مفصل خود با جماران با اشاره به تخریب دولت از سوی صدا و سیما و رسانه‌های اصولگرای تندرو گفت: آنها گمان می‌کنند بعد از این اعتراضات یک حاشیه امنی ایجاد شده و تا مدتی دیگر اعتراضی صورت نمی‌گیرد. فکر می‌کنند که مردم چک سفید امضا کرده‌اند که دیگر تظاهرات نخواهند کرد. اما غافل از اینکه به دلیل  تغییر ساختار اجتماعی، خطر همچنان وجود دارد و برای برطرف کردن و از بین بردنش هم کارهای پوپولیستی جواب نمی‌دهد. این فعال رسانه‌ای اصولگرا افزود: وقتی شما صبح رادیو را روشن می‌کنید، بیشتر اخبار یک بخش خبری ضد دولت است، ظهر تلویزیون را روشن می‌کنید باز علیه دولت خبر پخش می‌شود و همین طور تا آخر شب این روند ادامه دارد، معلوم است که فرد به یک رسانه خارجی مراجعه می‌کند. حال آن که رسانه خارجی 10 برابر بدترش را منتشر می‌کند. مثلاً وقتی صدا و سیما در مورد یک اختلاس اعدادی را منتشر کرده است، آن کانال خبری اعداد را 10 برابر بالاتر اعلام می‌کند و فرد هم می‌پذیرد چرا که وقتی شما اطلاعات درست به او نمی‌دهید، پیش خودش می‌گوید که از کجا معلوم که اعداد این کانال درست نباشد.

آرمان

مجوز بانکی مجلس به دولت

کمیسیون تلفیق مجلس پس از بررسی لایحه بودجه سال آینده، مجوز بررسی حساب‌های بانکی در راستای حذف یارانه غیرنیازمندان را به دولت داد. براساس مصوبه کمیسیون تلفیق بودجه مجلس در رابطه با تبصره 14 لایحه بودجه سال آینده، به دولت اجازه داده شده است در اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها و با هدف تحقق عدالت، کاهش فقرمطلق و توسعه بهداشت و سلامت مردم و نیز معطوف کردن پرداخت یارانه نقدی به خانوارهای نیازمند، در سال 1397 از محل منابع سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها تا مبلغ 37 هزار میلیارد تومان را هزینه کند.به این ترتیب، دولت موظف است نسبت به حذف یارانه خانوارهای پردرآمد در طول 3 ماه اول سال 1397 به صورت تدریجی اقدام کند. افرادی که مایل به بررسی تراکنش‌های مالی خود و آزمون وسع آنها توسط دولت نیستند، می‌توانند از دریافت یارانه اعلام انصراف کنند.

حمایت از تحقیق و تفحص از شهرداری

شهردار تهران گفت: با هر تحقیق و تفحصی که شورا بخواهد، از شهرداری تهران انجام دهد، موافق هستیم و از هر گونه اقدامی در این زمینه حمایت می‌کنیم.طرح تحقیق و تفحص از موسسه همشهری از اواخر مهرماه سال جاری در دستور کار شورای پنجم قرار گرفت. پیشنهاد دهنده اولیه این طرح الهام فخاری، عضو کمیسیون اجتماعی و فرهنگی شهرداری است و محورهای این طرح از سوی سخنگوی شورای شهر، میزان اثربخشی نشریات همشهری، بررسی دلایل استخدام‌های فوری سال 95، چگونگی واسپاری بخش آگهی همشهری، بررسی کیفیت توزیع، بحث هزینه در چاپخانه و بررسی در قیمت‌گذاری، توجه به تراز مالی همشهری و ساز و کار تعیین حقوق و دستمزد مدیران روزنامه اعلام شده است.

نامگذاری خیابانی به نام مهندس بازرگان

عضو شورای شهر تهران پیشنهاد داد مکانی به نام مهندس بازرگان نامگذاری شود. احمد مسجدجامعی دیروز در تذکری گفت: مهندس بازرگان نقش زیادی در پیشرفت تهران داشته و پیشنهاد می‌شود مکان یا خیابانی به نام وی نامگذاری شود. وی با اشاره به سالگرد حادثه پلاسکو، تاکید کرد: پلاسکو نشان دهنده یک ساختمان خراب نیست، بلکه نشان دهنده یک ساختار خراب است. مسجدجامعی با اشاره به حادثه منطقه 18، گفت:‌ وقتی اتفاقی رخ می‌دهد اگر هم اسمی داشته باشد مانند پلاسکو یا سانچی آن را بزرگ می‌کنیم اما اگر این حادثه برای یک آدم عادی رخ دهد موضوع فرق می‌کند و مخصوصا اگر برچسبی هم بزنیم موضوع متفاوت می‌شود. وی افزود: از شهرداری منطقه 18 تهران یک سوال داریم که چرا در تخریب یک شهروند جان داده است.

گلایه امام جمعه اهل سنت

امام جمعه اهل سنت زاهدان گفت: از شورای عالی امنیت ملی انتظار داشتیم فرمان رهبری را برای اجرا به همه ارکان و نهادهای نظام ابلاغ کنند، زیرا رهبر انقلاب این فرمان را در راستای وحدت و امنیت ملی و با فکر و مطالعه و با استناد به شریعت اسلامی و قانون اساسی تفاوت میان اقوام و مذاهب را نفی کرده و به مسئولان تاکید فرمودند که میان ایرانیان تفاوت روا ندارند. مولوی عبدالحمید همچنین گفت: گفت: انتظار ما از رئیس جمهوری این است که در اجرای عدالت و رفع تبعیض تسریع و به مسئولان بیشتر تاکید کنند که تبعیض و تفاوتی میان مردم قائل نشده و تحت تاثیر فشارهای محلی که در برخی وزارتخانه‌ها و ادارات وجود دارد قرار نگیرند. پیروی از ائمه اهل بیت در اجرای «عدالت» است که در مذهب تشیع جزو اصول دین می‌باشد.

نگاه‌های حذفی جوابگو نیست

نایب رئیس فراکسیون امید مجلس گفت: جلوگیری از شکل‌گیری فضای باز و رقابت‌پذیر موجب سلب اعتماد عمومی شده و مردم اعتمادشان را از سایت‌ها و پایگاه‌های رسمی برداشته و به جاهای دیگر می‌برند.عبدالکریم حسین‌زاده با تبیین چرایی بی‌تمایلی عمومی مردم به اپلیکیشن‌های ایرانی، افزود: زمانی ویدیو و فیلم‌های ویدیویی به همراه توزیع کنندگان آنها جلب و جمع می‌شد و مدتی بعد بازار سیاه کرایه ویدیو و فیلم‌های ویدیویی داغ شد بعد از آن فضای نرم‌افزاری به حدی توسعه پیدا کرد که یک فیلم با کمترین حجم از فضای مجازی دانلود می‌شد و دیگر نیازی به فیلم‌های ویدیویی، سی دی، دی وی دی و کارت حافظه نبود. وی خاطرنشان کرد: سابقه مدیریت فضای رسانه‌ای کشور در صدا و سیما و ممنوعیت استفاده از ماهواره و محصولات سمعی و بصری نشان می‌دهد نگاه‌های حذفی جوابگو نیست، نگاه‌هایی که به دنبال پاک کردن صورت مساله است به نتیجه نمی‌رسد.

تاکید بر حفظ تمامیت ارضی سوریه

سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: ایران با جدیت بر لزوم حفظ تمامیت ارضی سوریه و احترام به حاکمیت ملی این کشور و جلوگیری از تشدید بحران انسانی تاکید دارد. بهرام قاسمی با اشاره به تحولات اخیر در عفرین سوریه اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران تحولات جاری در شهر عفرین سوریه را از نزدیک و با نگرانی پیگیری می‌نماید و امیدوار است این عملیات فورا پایان یافته و از تعمیق و گسترش بحران در مناطق مرزی ترکیه و سوریه جلوگیری به عمل آید. تداوم بحران در عفرین ممکن است باعث تقویت مجدد گروه‌های تکفیری - تروریستی در مناطق شمالی سوریه شده و آتش جنگ و ویرانی را در این کشور دوباره شعله ور نماید.

* شرق

- جزئیات سود چندهزارمیلیاردی واردکنندگان خودرو

شرق درباره واردات خودرو نوشت هاست: مجری یک برنامه تلویزیونی ادعا کرده است که تغییر در تعرفه واردات خودرو، منجر به سود ١٠٢ هزار میلیاردتومانی برای واردکنندگان شده است، زیرا عده‌ای از واردکنندگان که تعداد آنها ٩ نفر است، از قبل تعداد زیادی خودرو را ثبت سفارش کرده‌اند و اکنون با افزایش تعرفه‌ها، رانتی حدود ١٠٢ هزار و ٥٠٠ میلیاردتومانی به جیب آنها رفته است. اگر سود ناشی از تغییر تعرفه‌ها برای هر خودرو را ١٠٠ میلیون تومان در نظر بگیریم، از آنجا که از ابتدای سال جاری تاکنون صرفا ٧٠ هزار خودرو به کشور وارد شده است، سود حاصل برای واردکنندگان، هفت هزار میلیارد تومان خواهد بود که با رقم ١٠٢ هزار میلیارد اعلامی، فاصله معناداری دارد.

تغییر تعرفه خودروهای لوکس و هیبریدی در کشور اگرچه به ظاهر صرفا به جیب افراد مرفه جامعه فشار وارد می‌کند، اما به اعتقاد حسین راغفر، اقتصاددان، دود این تغییر قیمت‌ها به چشم مردم فقیر می‌رود، زیرا در نهایت افزایش قیمت کالاهای لوکس، بر ایجاد تورم در جامعه تأثیرگذار خواهد بود و حتی بهای نان را هم تحت‌تأثیر قرار می‌دهد، اما گویا در سیاست‌گذاری‌های دولت به این مسئله توجهی نمی‌شود و چندی است که ما شاهد افزایش تعرفه واردات خودروها بوده‌ایم. رانت حاصل از تغییر تعرفه خودروها نیز به موضوع داغ این روزها تبدیل شده، تا جایی که در یکی از برنامه‌‎های صداوسیما حجم رانت ایجادشده را ١٠٢ هزار و ٥٠٠ میلیارد تومان اعلام کرده‌اند. این در حالی است که آمار مربوط به حجم واردات هم دستیابی به چنین سودی را غیرقابل‌باور می‌کند. مهدی دادفر، دبیر انجمن واردکنندگان خودرو، در گفت‌وگو با «شرق» کل خودروی واردشده به کشور از ابتدای امسال تاکنون را بالغ بر ٧٠ هزار دستگاه خودرو اعلام کرد و افزود: حدود شش‌هزارو ٥٠٠ دستگاه از سوی خود خودروسازان و مابقی نیز از سوی واردکنندگان مختلف به کشور وارد شده است.

او تأکید کرد: خودروهای وارداتی صد میلیون تومان سود نخواهد کرد. افزایش ٧٠ تا ١٠٠ میلیون‌تومانی قیمت خودرو حاصل تدبیر دولتی‌ها در افزایش نرخ تعرفه‌های خودرو، رشد تعداد اسقاط خودرو، صعود تعرفه واردات خودرو و همچنین افزایش نرخ ارز است.دادفر گفت: درحال‌حاضر هزینه تمام‌شده واردات خودرو بالا رفته است. تعرفه ٤٥ درصدی به ٥٥ درصد افزایش یافته است. تعرفه‌های ٥٥ درصدی نیز به ٧٥ تا ٩٥ درصد تغییر یافته‌اند؛ یعنی در برخی موارد، ٥٠ درصد افزایش نرخ تعرفه را تجربه می‌کنیم. اسقاط یک خودرو به هشت خودرو رسیده است. امروز هزینه اسقاط هر ماشین به ٢٤ میلیون تومان رسیده است.

او ادامه داد: تعداد استانداردهای خودرو نیز از ٦٥ به ٨٥ استاندارد ارتقا یافته است. این تعداد استاندارد، یعنی نوع کالاهایی که باید بخرید و وارد کشور کنید، باید آیتم‌های مضاعف و بیشتری نسبت به خودروی قبلی داشته باشند و طبیعی است که ماشین با استانداردهای جدید گران‌تر خواهد بود، بنابراین تغییر قیمت خودرو به مفهوم افزایش سود واردکننده نیست و این مسئله پذیرفتنی نیست.

به گفته دبیر انجمن واردکنندگان خودرو، واردات ماشین به کشور، شش ماه متوقف و صدور مجدد مجوز، با مقررات جدید همراه بوده است. این مقررات از سوی دولت وضع شده و منجر به ایجاد تورم و افزایش هزینه برای جامعه شده است.

او اضافه کرد: یک ماشین ژاپنی که در گذشته ١٢٠ میلیون تومان قیمت داشت، امروز با نرخ ١٨٠ میلیون تومان خریداری می‌شود. بهای خودروهای ٢١٠ میلیون‌تومانی نیز به ٢٩٠ میلیون تومان رسیده است.

به اعتقاد دادفر، این انجمن با افزایش بهای تعرفه‌ها که منجر به افزایش قیمت خودرو شده، مخالف است و تلاش می‌کند با همراهی مجلس آن را اصلاح کند.

او گفت: اعمال چنین سیاست‌هایی از سوی دولت برای این است که در بازار خلأ ایجاد شود و فضا را به نفع چینی‌ها و خودروی داخلی مهندسی می‌کند.

دبیر انجمن واردکنندگان خودرو یادآور شد: هیچ‌وقت، هیچ مسئولی مورد مؤاخذه قرار نمی‌گیرد که چرا باید سوارشدن بر یک خودروی خوب برای ایرانی‌ها تبدیل به یک آرزو شود.

پیش‌تر میثم رضایی، رئیس انجمن صنفی واردکنندگان خودرو، نیز در گفت‌وگو با خبرگزاری صداوسیما با اشاره به گزارش کمیسیون اصل ٩٠ درباره رانت ایجادشده در بازار خودروی خارجی به دلیل چندنرخی‌شدن ارز در کشور، عنوان کرد: در این گزارش رانت ایجادشده حدود سه هزار و ٦٠٠ میلیارد تومان بوده که این مسئله بی‌سابقه بوده است.

او یادآور شد: میزان واردات باید به ١٠ درصد کل تولیدات خودرو در کشور برسد که هم‌اکنون با واردات ٥٢ هزار دستگاه در برابر حدود یک میلیون و ٣٠٠ هزار دستگاه تولیدات داخلی، همچنان رقم کمتری از هدف‌گذاری‌های قانونی برای واردات است.

رضایی گفت: اگر تخلفی در حجم ١٠٢ هزار میلیارد تومان صورت گرفته و آمار شرکت‌های دخیل در آن نیز مشخص است، چرا هیچ رسیدگی و ذکر نامی از متخلفان صورت نگرفته است.


نظرات بینندگان