کد خبر: ۱۱۹۱۵۷
تاریخ انتشار: ۱۶:۱۱ - ۱۶ بهمن ۱۳۹۶
گام مهم براي صرفه جويي هنگفت ارزي و جلوگيري از ميليون ها تن ضايعات محصولات كشاورزي

محققان دانشگاه پيام نور فارس موفق به اختراع نانو واكس ميوه شدند

دو تن از محققان دانشگاه پيام نور مرودشت موفق به اختراع واكس غذايي ميوه جات با استفاده از نانو ذرات كلسيم شدند.

به گزارش شیرازه، دكتر صادق رحمتي و دكتر وحيد توللي از اعضاي هيئت علمي دانشگاه پيام نور مرودشت پس از 3 سال تلاش و تحقيق، موفق به توليد و تجاري سازي پوشش خوراكي محافظ (واكس) ميوه جات با استفاده از نانو ذرات كلسيم پايدار بر روي بسترهاي بيوارگانيك شدند.

واكس نانو كلسيم به عنوان بي ضررترين تركيب خوراكي به منظور نگهداري محصولات ميوه و سبزيجات در انبار، به ميزان بسيار زياد كاربرد دارد.

در اين محصول، براي اولين بار كلسيم بر روي بستر هاي ژل آلوئه ورا و پكتين استخراجي از پوست مركبات به شكل نانو در آمده است. تهيه و تجاري سازي اين محصول باعث صرفه جويي هنگفت ارزي و همچنين كنترل سالانه ميليون ها تن ضايعات محصولات كشاورزي مي باشد.

اين اختراع به شماره 8237 در سازمان ثبت اسناد واملاك كشور به ثبت رسيده است.

دكتر صادق رحمتي يكي از مخترعين نانو واكس ميوه اظهار داشت: كلسيم نقش اساسي در كيفيت محصولات كشاورزي همچون ميوه ها، گل ها و سبزيجات دارد. كلسيم به صورت يون Ca2+ جذب مي شود. اين عنصر از كانال هاي غيرفعال براي انتقال به ياخته ها استفاده مي كند و بسيار غير متحرك است.

وي افزود: در اين پروژه از بسترهاي بيوزيستي شامل مخلوطي از عصاره پوست مركبات (پكتين) و ژل آلوئه ورا جهت تثبيت نانو ذرات كلسيم استفاده شده است. اين تركيبات به وفور در طبيعت يافت مي شوند و همچنين بسيار ارزان قيمت بوده و در ترويج شيمي سبز كه امروزه مورد توجه دانشمندان قرار گرفته نقش بسيار مهمي را ايفا مي كنند.

اين استاد دانشگاه افزود: يكي از مسائل مهمي كه ما در اين تحقيق بر روي آن متمركز بوده ايم استفاده از آب به جاي حلال هاي آلي و بهره گيري از سيستم خود احيايي بسترهاي بيوپليمري جهت سنتز اين نانو ذرات بوده است كه به عنوان واكس نگه دارنده ميوه جات عمل مي كنند.

دكتر وحيد توللي نيز درخصوص اين اختراع گفت: اين محصول با كنترل نرخ تنفس ميوه و جلوگيري از كاهش آب آنها كيفيت ظاهري و داخلي ميوه، شادابي، طعم و بوي طبيعي ميوه را حفظ مي‌كند.

وي افزود: اين پوشش خوراكي محافظ ميوه منجر به افزايش طول عمر ميوه تا چندين برابر پس از برداشت مي‌شود و از فاسد شدن داخل ميوه‌ها براي انبارداري و صادرات جلوگيري مي‌كند. اين محصول خوراكي با دارا بودن خواص ضد باكتريايي و ضد قارچي مي تواند با ايجاد يك لايه استريل سطحي موجب جلوگيري از نفوذ ميكروارگانيسم‌ها در ميوه ها شود.

اين محقق دانشگاه پيام نور خاطرنشان كرد: در نمونه هاي خارجي علاوه بر قيمت بسيار بالا، از پايداركننده ها، گوگرد و پليمر كه سمي هستند، استفاده مي شود و از خواص نانو بي بهره هستند.

اين دو محقق شيرازي، ابراز اميدواري كردند با انجام مراحل درپيش رو، به زودي زمينه تجاري سازي وتوليد انبوه اين محصول ارزشمند فراهم گردد.

انتهای پیام/


نظرات بینندگان