کد خبر: ۱۲۱۴۱۲
تاریخ انتشار: ۰۹:۴۲ - ۰۵ ارديبهشت ۱۳۹۷

محققان دانشگاه شیراز امید‌ به درمان سرطان را افزایش دادند

محققان دانشگاه شیراز ترکیباتی را ساخته اند که به گفته آنها، امید‌ها را برای درمان سرطان افزایش می‌دهد.
به گزارش شیرازه، دکتر سید مسعود نبوی‌ زاده استاد بخش شیمی دانشگاه شیراز و همکارانش برای نخستین بار در جهان ترکیباتی را ساخته اند که به گفته این استاد، امید‌ها را برای درمان سرطان افزایش می‌دهد.

این استاد دانشگاه گفت: نام این دستاورد در اصطلاح علمی « ترکیبات ناجورهسته‌ پلاتین‌- ‌رنیم به‌ عنوان جاذب اکسیژن» است که افزون بر درمان سرطان، مصارف صنعتی هم دارد و برمبنای فلز پلاتین ساخته شده است.

نبوی زاده گفت:معروف‌ ترین ترکیب پلاتین را سیس‌ پلاتین می نامند که کاربردهایی متنوع درپزشکی و صنعت دارد و دانشمندان همواره به دلیل خواص ضد توموری این مواد، درحال شناسایی و سنتز خانواده بسیاری از این ترکیبات هستند.

وی ادامه داد: پس از شناسایی این ترکیبات آن‌ها را در تست‌های کلینیکی و بالینی مختلف به ‌کار می‌برند تا بتوان دانست آیا می‌توانند جایگزینی برای داروهای ضدسرطان یا ضد تومور باشند یا خیر.
این پژوهشگر شیمی بیان کرد: سیس‌ پلاتین با عنوان معیاری برای درمان سرطان شناخته شده و داروهایی که به ‌تازگی سنتز می‌شود با سیس ‌پلاتین مقایسه می‌شود ازجمله کاربوپلاتین یا نداپلاتین یا اگزاپلاتین.

نبوی‌ زاده افزود: با آنکه دارو‌های فعلی خواص بسیار مفیدی دارند، تأثیراتشان محدود است و این محدودیت به مقاومتی که دارند یا سمیّت‌های فرعی مربوط می‌شود که در بدن به‌ وجود می‌آورند به همین دلیل تلاش می ‌شود مواد یا ترکیبات جدیدی سنتز شود که به ‌عنوان دارو مفیدتر باشند و در عین حال سمیّت آن‌ها کمتر باشد و همچنین مقاومت داخلی کمتری نیز از خودنشان دهند.
این پژوهشگر با بیان اینکه پلاتین می‌تواند ساختار دی‌ان‌ای (DNA) سلو‌ل‌های سرطانی را تخریب کند، ابراز داشت: خاصیت ضد سرطانی پلاتین به دلیل همین ویژگی است و درصورتی که بتوان کمپلکس‌هایی تهیه کرد که فقط سلول هدف سرطانی را تحت‌ تأثیر قرار دهند و تأثیری بر سلول‌های سالم نداشته باشند، ارزشمند خواهد بود.

وی از پژوهش‌های گروه تحقیقاتی خود را طراحی داروهای جدید برمبنای فلز پلاتین عنوان کرد که می‌توانند اثرات متقابل دی‌ان‌ای و کمپلکس‌های پلاتین را داشته باشند.

نبوی‌ زاده درباره چگونگی عرضه و مصرف این داروها بیان داشت: از زمانی که یک دارو پیشنهاد و سنتز می‌شود تا زمانی که مراحل تست‌های کلینیکی و بالینی را بگذراند، دست‌کم شش تا هشت سال زمان نیاز است زیرا دارو باید تأییدیه وزارت بهداشت و شرکت‌های دارویی را دریافت کند که درحال حاضر با تلاشی دو سال و نیمه موفق به تولید این مواد شده‌ایم.

وی ادامه داد: هم ‌اکنون باید تست‌های بالینی لازم برای دریافت مجوز و بعد تولید این دارو صورت گیرد و نحوه مصرف این دارو به ‌صورت تزریقی خواهد بود.

این استاد دانشگاه اضافه کرد: هم‌اکنون کشور‌هایی همچون هند و آمریکا ترکیبات سیس‌ پلاتین را که به‌عنوان داروی ضدسرطان به‌کار می‌رود سنتز می‌کنند اما ترکیب ساخته شده در دانشگاه شیراز موسوم به کمپلکس ناجور هسته، ترکیبی جدید است که منحصراً متعلق به ایران است و تاکنون در جهان ساخته نشده است.

نبوی زاده با گرامیداشت یاد دکتر مهدی رشیدی استاد فقید دانشگاه شیراز که سرآغاز همکاری‌ های تیم تحقیقاتی با حضور وی شکل گرفته بود، پژوهش در زمینه تولید این مواد را حاصل همکاری بخش زیست‌ شناسی و بخش شیمی دانشگاه شیراز عنوان کرد و هسته اولیه تیم تحقیقاتی را سه استاد و 12 دانشجو اعلام کرد.

این طرح با حمایت دانشگاه شیراز و با پشتیبانی صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران معاونت علمی ریاست جمهوری صورت گرفته است.
ایرنا
نظرات بینندگان