کد خبر: ۱۳۳۲۰۵
تاریخ انتشار: ۱۰:۵۱ - ۱۰ مهر ۱۳۹۸

رونمایی از پوستر نخستین جایزه کتاب سال فارس

طی مراسمی با حضور اهالی فرهنگ و هنر، در موزه مشکین فام شیراز، پوستر نخستین جایزه کتاب سال استان فارس رونمایی شد.
به گزارش شیرازه، شامگاه گذشته طی مراسمی با حضور ادیبان، نویسندگان، شاعران و دیگر هنرمندان دیار فارس در موزه مشکین فام شیراز، پوستر نخستین جایزه کتاب سال استان فارس رونمایی شد.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس در این مراسم گفت: نخستین جایزه کتاب سال فارس با هدف احیاء قلم و نام بزرگان این استان برگزار و فراخوان آن نیز به زودی اعلام می شود.

صابر سهرابی با بیان اینکه اختتامیه این جایزه در اسفندماه امسال برگزار خواهد شد، محورهای پذیرش آثار در این رویداد فرهنگی را مورد اشاره قرار داد و گفت: این جایزه به طور کلی در سه حوزه «ادبیات»، «تاریخ»  و  «هنر و معماری» برگزار می شود.

وی با تاکید براینکه در این جایزه اولویت با کتاب ها و پژوهش هایی است که به معرفی، تبیین و تشریح فرهنگ جنوب کشور پرداخته باشند، گفت: نخستین جایزه کتاب سال فارس با مشارکت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان، خانه کتاب و معاونت فرهنگی وزارتخانه برگزار می شود.

دبیر شورای فرهنگی عمومی با اشاره به اینکه پیش از این در استان فارس جایزه کتاب سال برگزار نشده و این اتفاق برای نخستین بار به وقوع می پیوند، افزود: در گذشته رویدادهایی مانند جشن فرهنگ فارس را داشتیم که در جریان آن از نویسندگان و فرهنگوران استان تقدیر می شد، اما این جایزه با هدف شناسایی هرچه بیشتر ظرفیت های موجود و همچنین احیاء قلم  و نام بزرگان این سرزمین به اجرا در خواهد  آمد.

سهرابی با تاکید براینکه برای برگزیده کتاب سال جایزه نفیسی در نظر گرفته شده است، گفت: این رویداد با جوایز کتاب سال جمهوری اسلامی و جلال آل احمد تفاوت ها و شباهت هایی دارد.

در بخش دیگری از این برنامه محمدرضا خالصی، معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی فارس در سخنانی به تبیین سابقه فرهنگی و هنری شهر شیراز پرداخت و گفت: شیراز بدون هیچ اغراقی یکی از پایتخت های فرهنگی تمدن ایران است و آنچه به عنوان تمدن ایرانی اسلامی می شناسیم در این شهر وجود دارد.

این پژوهشگر و نویسنده با اشاره به اینکه نخستین نظریه پردازان هنر خوشنویسی، شیرازی بوده اند و این هنر در شیراز ریشه دارد، افزود: شیراز مکاتب مختلفی دارد که از آن جمله می توان از مکتب فلسفه، موسیقی، عرفان، نقاشی و... نام برد.

وی با ابراز تاسف از اینکه به خوبی به این مکاتب پرداخته نشده و حتا در مورد تاریخ نقاشی و مکتب نقاشی شیراز مستندات شایسته و بایسته ای نداریم، گفت: این اتفاق در حالی رخ  داده که یک محقق مصری کتابی 500 صفحه ای را در مورد نقاشی شیراز تالیف کرده است.

خالصی یکی از عوامل موثر در عدم انتخاب شیراز به عنوان شهر خلاق را مسئولان این شهر و استان دانست و گفت: واقعیت این است که مسئولان تا کنون فضایی را فراهم نکرده اند که نویسندگان، هنرمندان و ادبای خلاق این شهر خودشان را به جهانیان معرفی کنند.

وی ابراز امیدواری کرد برگزاری جایزه کتاب سال فضایی را فراهم کند که آثار و اندیشه های بزرگان این شهر دیده، شنیده و خوانده شود و زمینه های رشد و ارتقاء اندیشه ها را فراهم کند.

در ادامه این برنامه داریوش نویدگویی، مدیر انتشارات نوید شیراز خواستار توجه به محتوای کتاب ها در داوری این جایزه شد و گفت: باید پذیرفت که مشکلات چاپ و نشر باعث شده تا انگیزه بسیاری از پژوهشگران و نویسندگان برای انتشار کتاب کاهش یابد و برخی هم متاسفانه صرفا برای امتیاز و سابقه کار در حد یکصد نسخه کتاب منتشر می کنند.

وی با انتقاد از اینکه قانون حقوق مولفین و مصنفین (کپی رایت) در کشور رعایت نمی شود، گفت: امیدوارم ناشران  و مترجمین به این موضوع توجه بیشتری داشته باشند تا نگاه منفیکه نسبت به ایران در این زمینه وجود دارد، تغییر کند.

نویدگویی همچنین خواستار توجه ویژه به موضوع ویراستاری کتاب ها شد و گفت: پیشنهاد می دهم انجمن ویراستاران در شیراز راه اندازی شود.

به گفته مدیر انتشارات نوید شیراز در داوری آثار این رویداد باید به مسایل فنی چاپ کتاب ها نیز توجه شود، چراکه متاسفانه اکثر ناشران در بحث های فنی چاپ کتاب ضعیف عمل می کنند.

وی در عین تاکید برتوجه به موضوع ادبیات کودک، خواستار پرهیز از نگاه های یک جانبه به موضوعات خاص در داوری اثار شد.

پس از سخنرانی نویدگویی، منصور اوجی برای حاضران شعر صلح خود را قرائت کرد و گفت: بهشت جایی است که صلح باشد و جهنم جایی است که آتش جنگ در آن شعله ور است.

در ادامه این برنامه مصطفی ندیم، استاد دانشگاه به تشریح جغرافیای فرهنگی شیراز پرداخت و گفت: جغرافیای فرهنگی این شهر با اعتدال نسبت زیادی دارد و باید از نویسندگان و کسانی که به حفظ این جغرافیا و آثار این شهر کمک می کنند، حمایت کرد.

وی با تاکید براینکه برخلاف تصور برخی افراد، امروزه جامعه غرب به رابطه نزدیک سنت و توسعه واقف شده است، تصریح کرد: همه ما باید تلاش کنیم فضاهای سنتی شهر حفظ شوند؛ چراکه این فضاها می توانند به نوعی در هویت ما اثرگذار باشند.

ندیم یکی از راه های حفظ هویت های مکانی و حس مکان را داستان ها و نوشته ها دانست و گفت: نویسندگان می توانند با اثار خود در حفظ این اثار موثر باشند.

این استاد دانشگاه با انتقاد از اینکه به موضوع حفظ هویت های مکانی در جامعه توجه کافی نمی شود و حتا برخی بناهای تاریخ وخاطرات آنها نابود می شوند، گفت: قصه ها و روایت ها و کتاب ها می توانند این خلأ را برطرف کنن و هویت های مکانی را برای نسل فعلی و نسل های اینده ماندگار کنند.

در پایان این برنامه سیروس رومی، از پیشکسوتان مطبوعات فارس نیز در سخنانی به سابقه طولانی شیراز در زمینه داستان اشاره و خاطرنشان کرد: شیراز با حضور نویسندگان صاحبنام خود به نوعی قطب داستان  نویسی ایران است.

به گفته وی، داستان تاثیر زیادی در افزایش ارتباط اجتماعی، توسعه فرهنگ، تلطیف روحیه مردم و همچنین آموزش و تربیت اجتماعی دارد.

انتهای پیام/323

نظرات بینندگان