کد خبر: ۱۳۹۳۱۴
تاریخ انتشار: ۱۵:۳۵ - ۰۳ خرداد ۱۳۹۹

استفتائات جدید رهبر معظّم انقلاب دربارۀ فطریه/میزان زکات فطره، زمان کنار گذاشتن فطریه و پرداخت آن چه موقع است؟

رهبر معظم انقلاب به استفتائاتی درباره موضوع فطریه پاسخ فرمودند.
  کانال فقه و احکام رهبر معظم انقلاب اسلامی در شبکه‌ مجازی به‌نشانی (leader_ahkam@) جدیدترین استفتائات معظم‌له را در آستانۀ فرا رسیدن عید سعید فطر با موضوع فطریه منتشر کرده است.

سؤال: مبلغ و مقدار فطریه برای هر نفر چه مقدار است و چه چیزی باید به عنوان فطریه پرداخت شود؟

جواب: مکلف باید براى خودش و کسانى که نان خور او هستند، هر نفرى یک صاع (تقریباً سه کیلو) گندم یا جو یا خرما یا کشمش یا برنج یا ذرت و مانند اینها به مستحق بدهد و اگر پول یکى از اینها را هم بدهد کافى است.

(مبلغ زکات فطره برای سال 1399 شمسی مطابق سال 1441 قمری، بر مبنای قیمت گندم، مبلغ 10 هزار تومان است)

زمان پرداخت و کنار گذاشتن فطریه

سؤال: زمان کنار گذاشتن فطریه و پرداخت آن چه موقع است؟

جواب: از غروب شب عید فطر می‌تواند فطریه را بپردازد یا کنار بگذارد و بنابر احتیاط واجب، مکلّف باید فطریه را پیش از نماز عید بدهد، اما اگر نماز عید نمی‌خواند می‌تواند دادن فطریه را تا ظهر تأخیر بیاندازد و در صورتی که دسترسی به فقیر دارد کنار گذاشتن فطریه، کافی نیست؛ اما اگر تا ظهر دسترسی به فقیر نداشت، فطریه را کنار بگذارد و هرگاه دسترسی پیدا کرد به فقیر بدهد و اگر کنار نگذاشته باشد نیز بنا بر احتیاط واجب ساقط نمی‌شود و باید با قصد قربت و بدون نیت ادا و قضا، فطریه را بپردازد.

 
سؤال: آیا پرداخت فطریه میهمان به عهده میزبان است؟

جواب: به طور کلی اگر مهمانی شب عید فطر، متصل به مهمانی شب‌های گذشته یا آینده باشد به حدّی که مهمان عرفاً، نان‌خور محسوب شود، فطریه او بر عهده میزبان است.

پرداخت زکات فطره به فرزند فقیر

سؤال: آیا پدر می‌تواند زکات فطره را به فرزند فقیر خود بدهد؟

جواب: اگر فرزندان فقیر باشند، پدر و مادر باید مخارج واجب آنان را بپردازند و نمی‌توان چیزی از زکات فطره را بابت مخارج زندگی به آنها داد.


پرداخت فطریه با اجناسی غیر از گندم و جو

سؤال: آیا می‌توانیم غیر از گندم، جو و ... که در رساله‌ها گفته شده، جنس دیگر و وسایل دیگری که مورد نیاز فقیر است خریداری کرده و عوض فطریه به مستحق بدهیم؟

پاسخ: باید همان جنس‌هایی که در رساله گفته شده یا پول آن به مستحق داده شود. بله اگر از مستحق برای قبول فطریه و خرید جنس دیگر، وکالت بگیرید، می‌توانید جنس مورد نیاز مستحق را با فطریه بخرید و به او بدهید.

کارت به کارت کردن زکات فطره

 سؤال: آیا می توان زکات فطره را برای فقیر کارت به کارت کرد؟

 پاسخ: اشکالی ندارد، اما اگر زکات فطره را جدا کرده باشد، تعویض آن جایز نیست و اگر در شهرش، فقیر وجود دارد، پس از جدا کردن فطریه، انتقال آن به شهر دیگر هم بنا بر احتیاط واجب جایز نیست.

جنس و مقدار فطریه

 سؤال: مقدار فطریه برای هر نفر چه مقدار است و چه چیزی باید به عنوان فطریه پرداخت شود؟

جواب: مکلف باید براى خودش و کسانى که نان خور او هستند، هر نفرى یک صاع (تقریباً سه کیلو) گندم یا جو یا خرما یا کشمش یا برنج یا ذرت و مانند اینها به مستحق بدهد و اگر پول یکى از اینها را هم بدهد کافى است.

نظرات بینندگان