کد خبر: ۱۴۰۲۳۵
تاریخ انتشار: ۰۸:۴۰ - ۱۷ تير ۱۳۹۹
کابینه روحانی بر لبه تیغ مجلس یازدهم؛

از تنور سوال از رییس جمهور نانی گرم ‌می‌شود؟!

در یک ماهی که از آمدن این مجلس گذشته، وزیر کشور، وزیر اقتصاد، وزیر نیرو، وزیر ارتباطات، وزیر کشاورزی، وزیر خارجه، سرپرست وزارت صمت، وزیر آموزش‌و‌پرورش و وزیر ارشاد به مجلس احضار شده‌اند . حالا گویا نوبت به وزیر اقتصاد، ورزش، دوباره وزیر کشاورزی، نفت و بعد هم خود رئیس‌جمهوری رسیده است که به صحن بیایند.
پایگاه خبری تحلیلی شیرازه، طرح سوال از رئیس‌جمهور و احضارش به مجلس با توجه به تورم افسارگسیخته آماده شده است تا اگر روحانی برنامه‌ای برای اصلاح امور ندارد، مجلس به او برنامه بدهد. 

این خبری است که  حجت الاسلام سیدناصر موسوی لارگانی، عضو هیئت رئیسه مجلس در صفحه شخصی خود در فضای مجازی داده است. هر چند معلوم نیست که به واقعیت بپیوندد یا نه.

به گفته وی:‌« با توجه به تورم افسار گسیخته، افزایش روزانه قیمت طلا، سکه، ارز و مسکن، طرح سوال از روحانی و احضارش به مجلس را آماده و در جلسه علنی روز یکشنبه ۱۵ تیر ماه به جریان خواهم انداخت تا اگر روحانی برنامه‌ای برای اصلاح امور ندارد، مجلس به او برنامه بدهد. شرایط فعلی قابل تحمل نیست. اعتراض مردم بحق است.»

کمتراز یک سال دیگر به پایان دولت دوازدهم باقی مانده اما نه تنها هیچیک از وعده های رییس این دولت به مردم برای اصلاح روند تورمی در دولت قبل محقق نشد بلکه شرایط در همه زمینه‌ها بدتر از پیش شده و دولت روحانی در مهار این مشکلات از دولت پیشین ناتوان تر ظاهر شده است.

دولت تقریبا هیچ سخنی در توجیه این اوضاع غیر از بیان شرایط سخت تحریمی ندارد که البته واقعیت دارد اما همه ماجرای انفعال و ناکارامدی دولت به این موضوع بر نمی گردد. 

 انفعال و بی عملی دولت در ارایه ابتکاراتی برای کم کردن از مشکلات ( نه رفع آن ها) تا حدی است که برخی منتقدان سخت گیر تر دولت -اگرچه در محافل خصوصی تر- از عمدی بودن این رویه نیز سخن می گویند و انگیزه دولت را در این بی عملی تحمیل کردن شرایطی می دانند که طی آن مسوولان ارشد کشور را وادار به مذاکره دوباره با غرب کنند!
   
جدا از این گمانه زنی‌ها و نیت خوانی ها آنچه آشکار است همین ناکارامدی دولت در بهبود نسبی اوضاع معیشتی مردم است. بارها گفته شده که در چنین شرایطی دولت باید سیاست های اقتصادی متناسبی را که طی آن دولت در روند بازار مداخله فعالانه تری به نفع طبقات پایین تر جامعه دارد، اتخاذ کند. اما دقیقا همین امر است که ظاهرا برای دولت بسیار سخت و گران آمده است. متاسفانه دولت همچنان اصرار بر عمل به مشهوراتی دارد که بیراه نیست اگر بگوییم بخش مهمی از مشکلات امروز کشور ناشی از همین وفاداری بی جا و تعصب ورزیدن به این مشهورات است. نکته جالب تر آنکه دولت حتی در عمل به همین مشهورات مورد پسند خود نیز متناقض و سردرگم و به اصطلاح شتر-گاو-پلنگی عمل می‌کند. از یک سو از مداخله نکردن دولت در بازار و مخالفت با سهیمه بندی می گوید و از سوی دیگر ارز دولتی را به واردات برخی کالاهای اساسی اختصاص می دهد اما در عین حال خودش آن را مدیریت نمی کند بلکه ارز را در اختیار بخش خصوصی ( اینکه این افراد چه کسانی هستند و با چه فرایندی انتخاب می شوند وآیا این وارادات را به طور کامل انجام می دهند یا نه خودش مساله ای است)  قرار می دهد تا آنها وارد کنند. برای اجاره بها درصد و سقف تعیین می‌کند و در حالی که انگیزه اش از این کار جلوگیری از افزایش اجاره بهاست اما عملا ۲۵ درصد افزایش را برای آن رسمیت می بخشد! از صادر کنندگان حمایت می‌کند اما ناتوان از وادار کردن آنها به بازگرداندن ارز حاصل از صادرات به کشور است !

 این درحالی است که به دلیل سیاست های اقتصادی غیر مولد طی سه دهه گذشته عملا بخش زیادی از ثروت افسانه‌ای تولید شده از طریق سوداگری در مسکن و ارز و طلا نیز در دستان معدودی از افراد جامعه متمرکز شده و تقریبا هیچ اقدام موثری برای بازتوزیع آن در جامعه صورت نگرفته است.

مشکل اصلی اقتصاد کشور تا آنجا که به قضاوت و داوری عمومی مردم از کارآمدی دولت ها بر می‌گردد همچون گذشته و البته شدیدتر و بحرانی تر ازپیش همین بی اعتنایی به «عدالت توزیعی» است. 

تقریبا همه دولت های سه دهه گذشته دراین زمینه کاملا منفعلانه عمل کرده اند چرا که در صورت انجام اقدامات موثر وضع جامعه ازلحاظ شکاف طبقاتی چنین نبود که امروز هست. 

طرح سوال احتمالی از رییس جمهور اگر اساسا محمل و فرصتی برای اثرگذاری داشته باشد نباید بهانه ای باشد برای کشمکش و دعوای اهالی قدرت با یکدیگر. چرا که از تنور دعوای قوا نانی همچون گذشته برای مردم گرم نمی شود. 

مجلسی ها اگر در تصمیم خود برای انجام اقداماتی به نفع طبقات پایین تر قاطع و مصمم هستند باید بدون ملتهب کردن روابط دو قوه و سیاسی شدن ماجرا دولت را وادار به اقدامات سریع و فوری دراین زمینه ها کنند و البته از هیچ کمکی نیز دریغ نکنند تا هیچ بهانه ای برای اقدامات موثر فوری در دست نباشد. به خصوص آنکه این دولت فقط یک سال فرصت دارد!
علی اباذری


به گزارش شیرازه، اسامی امضا کنندگان طرح سوال از رئیس‌جمهور به شرح زیر است:

1-سیدناصر موسوی لارگانی
2-حجت الله فیروزی
3-مصطفی رضایی
4-منصور شکراللهی
5-قدرت الله حمزه 
6-یعقوب رضازاده
7-انور محرم زاده
8-انور حبیب زاده
9-مهدی اسماعیلی
10-محمود احمدی بیغش
11-مهدی عسگری
12- رمضانعای سنگدوینی
13-صالح جوکار
14-سید البزر حسینی
15-سید مسعود خاتمی
16-حسن رزمیان مقدم
17-حبیب الله دهمرده
18-منصورعلی زارعی
19-عفت شریعتی
20-علی زنجانی
21-محمدحسن آصفری
22-معصومه پاشایی
23-سیدجلیل میرمحمدی
24-علیرضا سلیمی
25-محمد رشیدی
26-مصطفی طاهری
27-عبدالله ایزدپناه
28-مجید نصیرایی
29-صدیف بدری
30-فداحسین مالکی
31-احمد مرادی 
32-رضا حاجی پور
33-احمدحسین فلاحی
34-مسلم صالحی
35-سارا فلاحی
36- محمدتقی نقدعلی
37-کیومرث سرمدی
38-علیرضا پاک فطرت
39-زهره السادات لاجوردی
40-حسین حسین زاده
41-سیدمحمد پاکمهر
42-سیدمحمدرضا میرتاج الدینی
43-اقبال شاکری
44-شهریار حیدری 
45-سیدمحمد مولوی
46-مالک شریعتی 
47-رجب رحمانی
48-محمدجواد عسگری
49-سیدعلی یزدی خواه 
50-علی خضریان
51-محمد وحیدی
52-مجتبی رضاخواه
53-روح الله متفکر آزاد 
54-جواد نیک بین
55-پرویز محمدنژاد
56-فریدون عباسی
57-مجتبی ذوالنوری
58-جبار کوچکی نژاد 
59-محمدرضا رضایی
60-امیرقلی جعفری
61-غلامحسین رضوانی
62-محمدرضا دشتی
63-سیداحمد رسولی نژاد
64-جلال محمودزاده 
65-کمال حسین پور
66-محمد علی پور
67-عبدالرضا مصری
68-کمال علی پور
69-سید کریم حسینی
70-سید جواد حسینی کیا
71-احمد راستینه
72-عبدالکریم جمیری
73-هادی بیگی نژاد
74-مجتبی یوسفی
75-بهروز محبی 
76-ابوالفضل ابوترابی 
77-محمد سبزی
78-حسن شجاعی
79-علیرضا نظری 
80-سیدجواد ساداتی نژاد 
81-فاطمه محمدبیگی
82-رحمت الله فیروزی پور
83-حسینعلی شهریاری
84-ولی الله فرزانه 
85-اکبراحمدپور
86-غلامحسین کرمی
87-الهام آزاد 
88-روح الله عباسپور
89-حسن همتی
90-بهزاد رحیمی
92-محمدمهدی فروردین
93-محسن علیزاده
94-عادل نجف زاده
95-مجید ناصری نژاذ
96- علی اکبر بسطامی
97-محمدحسین فرهنگی 
98-سلمان اسحاقی
99-سیدمهدی فرشادان
100-عزت الله اکبری تالارپشتی
101-محمدرضا احمدی
102-سیدعلی آقازاده 
103-خلیل بهروزی فر
104-علیرضا منتظری
105-غلامرضا مرحبا
106-احسان ارکانی
107-علی اصغر عنابستانی
108-محسن فتحی
109-امان الله حسین پور
110-حسین میرزایی 
111-سیدغنی نظری
112-سیدشمس الدین حسینی
113-علی رضایی
114-غلامرضا شریعتی
115-قاسم ساعدی
116-محمود عباس زاده
117-حسین عباس زاده
118-محمد سرگزی
119-عبدالعلی رحیمی
120-جلال رشیدی
121-لطف الله سیاه کلی
122-علی جدی
123-سید محسن دهنوی
124-مهدی شریفیان
125-علی اصغر باقرزاده
126-سیدکاظم موسوی
127-علی حدادی
128-احمد نادری 
129-ولی اسماعیلی 
130-سمیه محمودی 
131-کیوان مرادیان
132-احمد جباری
133-زهرا شیخی مبارکه
134-محمدمهدی زاهدی

گفتنی است جمع دیگری از نمایندگان مجلس نیز طرح سوال از رئیس‌جمهور را به امضا رسانده اند که اسامی آنها در همین خبر بروزرسانی می‌شود. 
برای طرح سؤال از رئیس جمهور به امضای یک چهارم نمایندگان نیاز است.
مجلس در حال حاضر 276 نماینده دارد که حداقل امضاء برای طرح سوال، 69 عدد است.

 متن کامل این طرح بدین شرح است:

بسمه تعالی

هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی

با سلام و احترام

با عنایت به مفاد اصل 88 قانون اساسی و مواد 210 و 211 قانون آئین‌نامه داخلی مجلس شورای اسلامی بدین وسیله سؤالات اینجانبان در پنج محور ذیل از آقای حسن روحانی رئیس‌جمهور محترم برای طی فرایند رسیدگی، ارجاع به کمیسیون تخصصی و ارائه پاسخ در صحن علنی مجلس در اولین فرصت ممکن تقدیم می‌گردد:

1. چرا و به چه دلیل قیمت‌های ارز خارجی به سرعت در حال افزایش و ارزش پول ملی در حال کاهش است؟

2. علت از هم‌گسیختگی اوضاع بازار مسکن، خودرو و تورم عجیب و غریب چندصد درصدی بازار مسکن چیست و چرا دولت طی هفت سال گذشته هیچ اقدام جدی برای تأمین مسکن مردم و کنترل قیمت و کیفیت خودرو انجام نداده است؟

3. در کجای برجام اشتباه استراتژیک مرتکب شدید که آمریکا بدون کوچکترین هزینه از این توافق خارج و اروپا هم با پرروئی تمام همچنان خواستار اجرای کامل برجام از سوی ایران است، بدون آنکه خود به تعهداتش عمل کند، حتی در حد عملیاتی کردن طرح حقیرانه اینستکس.

4. قرار شد دولت به خاطر مشکلات ناشی از بیماری کرونا به واحدهای تولیدی و بخش‌های آسیب‌دیده وام اعطا کرده و کمک نماید. اما صدای اعتراض همه بخش‌ها بلند است. دولت در این زمینه چه کاری کرده و چقدر کمک کرده است؟

5. از فروردین 97 که قیمت دلار دولتی 4 هزار و 200 تومان اعلام شد تا امروز چند میلیارد دلار به این قیمت عرضه شده است؟ به چه کسانی داده شده و سرنوشت این دلارها چه شده است و چه تأثیری بر کنترل تورم داشته است؟

انتهای پیام/‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌


نظرات بینندگان