کد خبر: ۱۴۳۰۴۳
تاریخ انتشار: ۰۸:۲۴ - ۲۱ آبان ۱۳۹۹
گزارش «شیرازه» از گرانی پوشک؛

قیمت‌های پوشک بچه لبخند را از لب والدین محو می‌کند/ گرانی افسارگسیخته زوج‌های زیادی را از بچه‌دار شدن منصرف کرده است

بررسی‌های میدانی حاکی از آن است که قیمت پوشک آن هم از نوع ایرانی در سطح خرده‌فروشی‌ها بین ۸۰ تا ۱۵۰ هزار تومان است و این در حالی است که در فروشگاه‌های اینترنتی قیمت تا ۳۸۰ هزار تومان برای این محصول درج شده است؛ به‌طوری‌که گرانی افسارگسیخته کالاهای مصرفی نوزاد زوج‌های زیادی را از بچه‌دار شدن منصرف کرده است.

به گزارش سرویس اقتصادی شیرازه، زمانی تولد یک نوزاد برای تمامی خانواده‌ها به‌منزله طعم شیرین زندگی بود و هر والدینی با ورود فرزند به کانون خانواده، شکوفه‌های خنده و شادی بر لبانش جاری می‌شد، اما این روزها که که تاخت‌وتاز کرونا جهان را دچار تنش‌های بسیار کرده همچنین گرانی‌های افسا گسیخته‌ای که هر روز بیش از روز قبل در کشور بیداد می‌کند، باعث شده تا والدین با متولد شدن نوزاد خود پیش از آنکه طعم شیرین پدر و مادرشدن را بچشند با گذری در بازار به منظور تهیه اقلام مصرفی و مورد نیاز کودک از جمله پوشک و شیر خشک، خنده بر لبانشان محو شود.

تازه این روند تنها مربوط به خانواده‌های سطح متوسط و کارمندانی است که حقوق ثابت اداری برایشان آب باریکه‌ای است که می‌توانند بر روی بخشی از آن جهت تهیه اقلام ضروری فرزند خود برنامه ریزی کنند وگرنه خانواده‌های متوسط رو به پایین، نظیر کارگران فصلی و قراردادی که برای خرید یک بسته پوشک بچه باید حقوق چند روز خود را ذخیره کنند تا بتوانند تنها یک پوشک خریداری کنند.

چرا که بررسی‌های میدانی حاکی از آن است که قیمت پوشک آن هم از نوع ایرانی در سطح خرده فروشی‌ها بین ۸۰ تا ۱۵۰ هزار تومان است و این در حالی است که در فروشگاه‌های اینترنتی قیمت تا ۳۸۰ هزار تومان برای این محصول درج شده است.

شیر خشک و پوشک بچه دو کالای ضروری و مصرفی برای خانواده‌های بچه‌دار است که نرخ هردوی این محصولات در بازار با افزایش قیمت دلار سیر صعودی به‌خود گرفته است.

گرچه قیمت پوشک در طول سال‌های گذشته فرازونشیب زیادی داشته است، اما پس از اختصاص ارز نیمایی به این صنعت، قیمت‌ها تا حدودی به ثبات رسید ولی حالا با توجه به افزایش نرخ ارز در ماه‌های اخیر، قیمت پوشک نیز در بازار بالا رفته و به‌نظر می‌رسد با توجه به عدم‌ثبات نرخ ارز نمی‌توان امیدی به تثبیت آن داشت.

البته اگرچه به گفته برخی داروخانه‌ دارها و فروشندگان، پوشک‌های ایرانی ارزان‌تر از انواع وارداتی هستند ولی از آنجا که این صنعت به‌شدت وابسته به واردات مواد اولیه است، این اختلاف قیمت به اندازه‌ای نیست که دغدغه‌های خانواده‌های بچه‌دار را کم کند.

قیمت‌های پوشک بچه لبخند را از لب والدین محو می کند/ گرانی افسارگسیخته کالاهای مصرفی نوزاد زوج‌های زیادی را از بچه‌دار شدن منصرف کرده است

همین افزایش قیمت پوشک و خبرساز شدن آن باعث شد، در نهایت جلسه‌ای در وزات صنعت، معدن و تجارت (صمت) برای تصمیم‌گیری در این رابطه برگزار شود، در جلسه اخیر وزارت صمت با تولیدکنندگان محصولات سلولزی نیز مدیرکل دفتر صنایع نساجی، پوشاک و سلولزی وزارت صنعت، معدن و تجارت از تدوین بسته حمایتی برای تامین ارز مورد نیاز صنعت پوشک از طریق ارز متقاضی و واردات در مقابل صادرات خبر داد و با توجه به وارداتی بودن ۷۰ درصد مواد اولیه پوشک و اینکه حدود ۱۰ درصد آن از طریق رقابت در بازار بورس تامین می‌شود، افزایش قیمت این محصول را متناسب با افزایش نرخ ارز توصیف کرد. همچنین به گفته او در حال حاضر حدود یک پنجم ظرفیت تولید پوشک در کشور فعال است.

محمد مهاجر، نائب رئیس انجمن صنایع سلولزی ایران، در این جلسه تاکید کرد که کمبودی در بازار نیست، بلکه سودجویانی که عرضه را کاهش می‌دهند باعث افزایش تقاضا در بازار شده اند و در نهایت باعث ایجاد اختلال در سطح عرضه می‌شوند. (اقتصاد نیوز)

سودجویی تولیدکننده عامل گرانی پوشک بچه

این در حالی است که به گفته یکی از مسئولان ارشد اداره صمت استان فارس، شنیده‌ها حاکی از این است که برخی تولیدکنندگان عمده پوشک بچه مواد اولیه را از قبل تهیه کردند آن را تولید کرده و انبار می‌کنند تا با افزایش نرخ دلار فشاری به بازار وارد شده قیمت ‌ها افزایش یابد تا سود بیشتری به جیب شان سرازیر شود.

در ادامه گزارش، گفتگویی با معاون برنامه‌ریزی و سرمایه‌گذاری اداره صنعت معدن و تجارت استان فارس انجام داده‌ایم تا علت گرانی این کالا را جویا شویم.

انتظار می‌رود با تمهید و نظارت بیشتر این قیمت ها کاهش یابد

سیدرضا ساداتی، گفت: مواد اولیه پوشک بچه وارداتی است پس جز مواردی است که تامین و تخصیص ارز نیاز دارد.

وی بیان داشت: مدتی تامین ارز و تهیه موادی که باید به مقصد برسد دچار مشکل و تاخیر بود، همچنین تصمیم اقتصادی دولت در این امر موثر بود که اکنون تامین و تخصیص ارز این کالا در اولویت قرار گرفته است و انتظار می‌رود با تمهید و نظارت بیشتر این قیمت ها کاهش یابد.

معاون اداره صمت فارس با بیان اینکه این مسئله از سیاست‌های کلان استانی و ملی است و ما نیز پیگیری خواهیم کرد، افزود: مواد اولیه وارداتی است و همیشه چسبندگی قیمت متاثر از نرخ ارز است و تعدیل قیمت با نظارت هایی که تمهید شده صورت خواهد گرفت.

ساداتی در ادامه به تفاهم‌‌نامه‌ای که در روزهای اخیر بین سازمان صمت، سپاه فجر و تعزیرات حکومتی منعقد شده اشاره و بیان کرد: با انعقاد این تفاهم‌نامه شاهد تعدیل قیمت خواهیم بود.

وی در پاسخ به این سوال که آیا در استان فارس نیز کارخانه تولید پوشک بچه وجود دارد، گفت: دو کارخانه با ظرفیت پایین وجود دارد که برند شناخته شده ای نیستند و برندهای بزرگ مربوط به استان فارس نیست.

اگر مسئولان مربوطه خوب تدبیر کرده بودند، شاید ما با این اندازه مشکل برخورد نمی‌کردیم

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی فارس نیز در گفتگو با شیرازه درخصوص وضعیت قیمت کالاهای مورد نیاز مردم در بازار و افزایش بی رویه برخی اقلام همچون پوشک بچه، عنوان کرد: امیدوارم روزهای آخری باشد که اقتصاد کشور چنین معضلات را طی می‌کند.

جمال رازقی‌جهرمی دو عامل عمده یکی تحریم‌های سختی که بر کشور تحمیل شده و دوم تصمیمات غیر کارشناسی شده توأم بانک مرکزی و وزارت صمت را عامل این وضعیت دانست و گفت: اگر این دو مورد را ببریم در چارچوب تحریم داخلی، خواهیم دید که اگر مسئولان مربوطه خوب تدبیر کرده بودند، شاید ما با این اندازه مشکل برخورد نمی کردیم.

وی اضافه کرد: بخش خصوصی کشور می‌توانست نقش بزرگ‌تری را در صادرات و تامین نیاز مواد اولیه کارخانه‌جات، قطعات یدکی و کالاهای مصرفی نیاز مردم ایفا کند که متاسفانه چند تصمیم غلط ازجمله تخصیص حدود ۲۳میلیارد دلار ارز ۴۲۰۰ تومانی بدون نظارت کافی همچنین خروج کالاهای اساسی و استراتژیک مثل روغن از کشور این روند را مختل کرد.

این عضو اتاق بازرگانی فارس اضافه کرد: باید کنترل بیشتری بر روی خروج کالاها از کشور صورت پذیرد، چرا که بعضی واحدهای تولیدی ارز ۴۲۰۰ تومانی را دریافت کرده، مواد اولیه استراتژیک را وارد می‌کنند و سپس به کالای ساخته شده تبدیل کرده آن را با عرض ۱۵ هزار تومانی به فروش رسانده‌اند.

رازقی در پایان با اشاره به اینکه همه این‌ها به اتفاق دست‌به‌دست هم داد تا این وضعیت بغرنج و پیچیده را ایجاد کند، تصریح کرد: به نظرم با تصمیم عاقلانه‌ای که ظرف دو، سه هفته گذشته گرفته شد و اتفاقاتی که در خارج از کشور افتاد و شاید نفوذ کمتر اسرائیلی‌ها در تصمیم‌گیری‌ها وضعیت موجود روبه‌بهبود حرکت کند.

وضع اقتصادی موجود و گرانی افسارگسیخته کالاهای مصرفی زوج‌ها را از بچه‌دار شدن منصرف کرده است

حرف آخر اینکه وضع اقتصادی موجود و گرانی افسارگسیخته کالاهای مصرفی نوزاد در نخستین ماههای تولد،زوج‌های زیادی را از بچه‌دار شدن منصرف کرده است، چنانچه طبق آمار ارائه شده از سوی سیاست‌های جمعیتی دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی، از سال 94 تعداد فرزندآوری با شیب تقریبا تندی کاهش یافت و در سال 98 میزان موالید کشور نسبت به سال قبل با ۱۳ درصد کاهش مواجه شد که کاهش بیش از ۹۲ هزار تولد را به همراه داشته است.

پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهد که کرونا و شرایط اقتصادی به بدتر شدن نرخ جمعیتی دامن خواهد زد و یکی از مهم‌ترین دلایلی که افراد را از ازدواج و به طبع فرزندآوری دور می‌کند، نداشتن آمادگی مالی است.

انتهای پیام/ س/ م

نظرات بینندگان