کد خبر: ۱۵۷۶۲۸
تاریخ انتشار: ۰۸:۵۰ - ۱۵ دی ۱۴۰۱
معاون دانشگاه آزاد شیراز در گفتگو با شیرازه مطرح کرد:

شخصیت حاج قاسم الگویی مناسب و راهبردی امن و مطمئن برای تربیت جوانان ایرانی

شهیدسلیمانی به عنوان شخصیتی ذوابعاد در تمام ساحت‌ها، می‌تواند الگوی مناسبی جهت رسیدن به اهداف تربیتی مورد استفاده جوان و دانشجوی ایرانی قرار گیرد و راهبردی امن، مطمئن و سریع برای تربیت جوانان ایرانی محسوب می‌شود.
 به گزارش سرویس اجتماعی شیرازه، علیرضا بیابان‌نورد معاون فرهنگی دانشگاه آزاد شیراز در گفتگو با خبرنگار این رسانه به تبیین مهمترین راهکارهای تربیتی و شرح و الگو پذیری از شخصیت های برجسته پرداخت و گفت: یکی از مهم‌ترین راه‌های تربیت افراد و اقشار مختلف یک جامعه ارائه شخصیت های برجسته به عنوان الگو می‌باشد و در واقع الگوهای هر جامعه موتور محرکه به سوی اهداف و ارزش‌های آن جامعه محسوب می‌شوند و از این رو ابعاد شخصیتی الگو، به عنوان علائم، نشانه‌ها و راهنما، فرد و در نهایت جامعه را به سوی مسیر رشد و صلاح رهنمون می‌کند.

وی افزود: طبیعی است شخص الگو می‌بایست دارای معیارهای خاص و متفاوتی باشد، معیارهایی که باعث تعادل و توازن در جنبه‌های مختلف وجوه انسانی شده باشد. الگو در واقع انسانی است که همه ارزش‌های انسانی در او به یکسان رشد کند تا بتواند در همه جنبه‌ها موثر و مفید واقع شود.

بیابان‌نورد با بیان اینکه از دید حکیم معاصر اسلامی، آیت‌الله جوادی آملی در باب شناخت صحیح انسان، ساختار وجود انسانی از سه ساختار عمده تشکیل شده است، اظهار کرد:ساحت اول، ساحت علمی و بینش هاست که خود دارای مراحل و مراتبی است که از نازل‌ترین آن یعنی قوه حس آغاز و به بالاترین رتبه آن یعنی عقل می‌رسد و همین عقل، رهبر و جهت دهنده به ادراکات انسانی می‌باشد. ساحت دوم، گرایشات و تمایلات انسانی است که در آن ساختار ارادی و میلی انسان محسوب می‌شود؛ قوای جذب و دفع، تمایل و تنفر، گرایش حق و باطل، صدق و کذب، زشت و زیبا و ... مطرح می‌شود؛ به طور مثال تمایل روح انسان به توحید و تنفر از شرک در این ساحت می‌گنجد.

این مدرس دانشگاه ادامه داد: ساحت سوم، به رفتار و توانایی انسان مرتبط است؛ از آنجایی که انسان دارای ساختار قدرت و توانایی است، توانایی های او در دو ساحت وجودی فطرت و طبیعت بروز می‌یابد و در واقع عقل عملی بر اساس گزاره‌های موجود در عقل نظری با وساطت ساختار تمایلات سبب بروز رفتار و افعال انسان می‌شوند و به تعبیر دیگر نحوه تکوین و ارتباط این سه ساختار در انسان است که شخصیت انسانی را شکل می‌دهند.

معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز با بیان اینکه این سه ساحت یعنی ساحت آگاهی ها، تمایلات و توانایی‌ها که شخصیت انسان را شکل می‌دهند بر هم تاثیر و تاثر مستقیم دارند و برآیند کلی آنها شاکله شخصیت فردی را شکل می‌دهند، عنوان کرد: در واقع یکی از مهمترین شاخصه‌های شخصیتی انسان‌های موفق، سازگاری این سه ساحت با یکدیگر است و این مسأله در خصوص کسانی که به عنوان قهرمان و الگو در جوامع مطرح هستند پررنگ تر است. چنین افرادی علاوه بر اینکه در هر سه ساحت بینش، گرایش و کنش افراد برجسته ای هستند در هر سه ساحت نیز دارای دانش، گرایشات و افعالی هماهنگ و هم سنخ هستند.

وی در ادامه به ویژگی‌های بارز سردارشهید حاج قاسم سلیمانی اشاره کرد و افزود: شهید عزیز ما حاج قاسم خیلی بیش از زمان حیاتش، وجوه مختلف شخصیتش را برای ما مشخص کرد و درهر سه ساحت بینش، گرایش و کنش، انسان کمال یافته بود. همچنین در ساحت معرفتی و بینشی با وجودی که تحصیلات رسمی و حوزوی نداشتند اما عمق و ژرفای قابل توجهی دارند و با نگاهی به وصیت نامه این شهید بزرگوار که از مهمترین آثاری است که بیانگر نظام فکری و اعتقادی اوست، می‌توان آن را دریافت.

بیابان‌نورد در ادامه با بیان در نظام فکری شهید سلیمانی اعتقاد به توحید اصلی‌ترین عنصر اعتقادی و در واقع دال مرکزی محسوب می‌شود و در تمام وصیت‌نامه خود خداوند را مخاطب خویش قرار داده اند، عنوان کرد: پس از آن از مهم‌ترین محورهای منظومه اعتقادی این شهید بزرگوار اعتقاد به مرگ و زندگی پس از مرگ است که در ابتدای وصیت‌نامه به آن اذعان کرده و تمام مجاهدت‌ها و ایثارهای خود را در درگاه الهی به امید عفو و بخشش برشمرده و خطاب به خداوند متعال راز سعادت پس از مرگ را جلب رضایت او و بهره‌مندی از کرم و جود الهی می‌داند.

عضو هیئت علمی واحد شیراز تصریح کرد: پس از آن یکی دیگر از ابعاد محوری اعتقادی ایشان، اعتقاد به ولایت انبیاء و ائمه معصومین است به طوری که ایشان نعمت ولایت و محبت به ائمه اطهار را یکی از نعمات الهی می داند و شکر خداوند را به این خاطر بر خود واجب دانسته است. در نهایت اعتقاد به ولایت فقیه مهم‌ترین اصلی است که شهید سلیمانی در قسمت‌های مختلف وصیت‌نامه به آن پرداخته و شاید از اهداف اصلی وصیت نامه او طرح بحث حراست و نگهبانی از ولایت فقیه است و ایشان در آن متن در ساحت فردی و اجتماعی و جمعی، اعتقاد به ولایت فقیه را عنصری حیات‌بخش تلقی کرده و از دید او حمایت از ولایت فقیه تنها راه سعادت مسلمانان در قرن حاضر است.

بیابان‌نورد گفت: حق‌طلبی و حمایت از مظلوم از وجوه دیگر شخصیت سردار سلیمانی است که این گرایش به حق و حمایت از مظلوم منحصر در هیچ مرز زمانی و جغرافیایی نبوده و هرگز رنگ و بوی ملی و یا نژادی ندارد. حضور در جبهه‌ها در هشت سال دفاع مقدس، حمایت از مردم کُرد محصور در محاصره داعش، دفاع از مسلمانان عراق و سوریه و ... همگی دلالت بر این حس حق طلبی و حمایت از مظلوم دارد.

دنیاگریزی و مردم‌گرایی نیز از ابعاد دیگر  وجودی شهید است و حضور در خط مقدم و صف اول مجاهدین و بارها و بارها تا مرز شهادت پیش رفتن، دلیل مهمی برای اولی و نحوه سلوک ایشان در جامعه و ارتباط با اقشار گوناگون مردم، ارتباط صمیمی با زیردستان و محبت ایشان به خانواده‌های شهدا خود دلالت بر دومی است.

وی تشریح کرد: از مهمترین برجستگی‌های شخصیتی ساحت رفتاری شهید سلیمانی نیز می‌توان به تعبد ایشان، مراقبت از حدود شرعی، خوش خلقی، نبوغ نظامی، سلحشوری و جنگ‌آوری، سخت‌کوشی، شهادت‌طلبی، سرعت عمل و به هنگام بودن، شجاعت، مقاومت و ایستادگی اشاره نمود. سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی علاوه بر شخصیت برجسته فرهنگی اخلاقی و اجتماعی، در ابعاد نظامی فرمانده ای بسیار عالی و راهبردی محسوب می‌شد و در نهایت شجاعت و بی باکی در خطوط مقدم حضور داشت. خستگی‌ناپذیری و سخت‌کوشی از ویژگی‌های بی بدیل این شهید محسوب می‌شود.

این مدرس دانشگاه اضافه کرد: به گواهی نزدیکانش بسیار خوش رو و خوش خو بودند و لبخند ملیح و دلنشینش، جذابیت چهره ایشان را دوچندان می نمود؛ اما در عین حال در برابر دشمنان بسیار با صلابت بودند و در باب شهادت طلبی او همین کافی است که در وصیت نامه خود با سرگشتگی بسیار، خود را جا مانده کاروان شهادت می داند.

بیابان‌نورد در پایان اظهار کرد:همانطور که مشاهده می شود شخصیت شهید سلیمانی به عنوان شخصیتی ذوابعاد که در تمام ساحت های شخصیتی اعم از بینشی، گرایشی و کنشی شخصیتی قهرمان و مثال زدنی است و می‌تواند به عنوان الگوی مناسبی جهت رسیدن به اهداف تربیتی مورد استفاده جوان و دانشجوی ایرانی قرار گیرد و راهبردی امن، مطمئن و سریع برای تربیت جوانان ایرانی محسوب می شود  که این خود راهبردی قابل اعتماد برای تحقق آرمانهای گام دوم انقلاب اسلامی به حساب می آید.

انتهای پیام/س

نظرات بینندگان