کد خبر: ۴۲۹۶۶
تاریخ انتشار: ۱۰:۳۱ - ۰۲ شهريور ۱۳۹۲

«بختگان»در مصوبات دولت جایی ندارد

هیئت دولت در حالی کارگروه ویژه ای برای نجات دریاچه ارومیه تشکیل داد که "بختگان" به عنوان دومین دریاچه بزرگ کشور که این روزها کاملا خشک است مستحق کارگروه نجات شناخته نشد تا بازهم ضجه های خشکی بختگان شنیده نشود.
به گزارش شیرازه به نقل از مهر، نخستین نشست هیئت دولت تدبیر و امید چندی پیش به ریاست حسن روحانی رییس جمهوری اسلامی ایران برگزار شد تصمیمات و مصوباتی اتخاذ شد که از جمله آنها برای بهبود وضعیت معیشت مردم و نجات دریاچه ارومیه است.

در این جلسه، هیئت دولت مصوب کرد که کارگروه نجات دریاچه ارومیه با مسئولیت وزیر نیرو و عضویت وزرای جهاد کشاورزی، کشور و رییس سازمان حفاظت محیط زیست و نماینده معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی ایجاد شود.

این کارگروه ماموریت یافت با استفاده از سوابق مطالعات و اقدامات قبلی به عمل آمده در این زمینه و بررسی های تخصصی و میدانی بیشتر، ظرف دو ماه راهکارهای نجات دریاچه ارومیه را تدوین و جهت تصمیم‌گیری نهایی به دولت ارائه کند.

در حالی هیئت دولت در اقدامی ابتکاری و قابل تقدیر نسبت به محیط زیست و مشکلات آن، کارگروه ویژه تشکیل داده که توجهی به سایر تالابها و دریاچه های کشور نشان نداده است.

یکی از تالابهای مهم کشور نیز دریاچه بختگان است که از نظر اهمیت و شرایط اگر بیشتر از دریاچه ارومیه نباشد کمتر از آن نیست.

این در حالیست که طی این سالها همواره هرگاه صحبت از نجات دریاچه های کشور شده تمام طرح های مطالعاتی، پروژه های نجات و اعتبارات احیا به سوی دریاچه ارومیه گسیل شده و کمتر به دریاچه هایی مانند بختگان، پریشان و... توجه شده است.

درياچه بختگان در 160 کيلومترى شيراز و 70 کيلومترى غرب شهرستان ني ريز واقع شده است. اين درياچه دومين درياچه بزرگ  و چهارمين تالاب ايران به شمار مى آيد که طی سالهای اخیر به طور کامل خشک شده است.

طی این سالها کمتر توجهی به مشکلات ناشی از خشکی دریاچه بختگان شده و در سطح کشور نیز مسئولان ارشد بیشترین توجه ها را به نجات دریاچه ارومیه داشتند و در عمل مابقی تالابها را از یاد برده اند که در آخرین اقدام بی توجه به بختگان و ایجاد کارگروه نات مخصوص دریاچه ارومیه بود.

قادری: از دولت گله مندیم/ کارگروهی برای تمام دریاچه ها تشکیل شود

نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار مهر پیرامون مصوبه هیئت دولت برای احیای دریاچه ارومیه بیان کرد: ما از این دستور و برخورد دولت گله مند هستیم زیرا نباید دولت به یک نقطه اینقدر توجه کند و نسبت به نقطه دیگری بی تفاوت باشد.

جعفر قادری افزود: اگر اهمیت دریاچه بختگان بیشتر از دریاچه ارومیه نباشد کمتر نیست از این رو ضروری بود که دولت به بختگان هم توجه می کرد.

وی با اشاره به تالابهای استان فارس بیان کرد: دریاچه های نمک، پریشان، کافتر، بختگان و... در استان فارس از دریاچه های مهم کشور به شمار می روند که طی چند سال گذشته خشک شده اند.

نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: در این راستا اگر قرار است کارگروهی تشکیل شود باید برای تمام دریاچه ها باشد نه اینکه فقط یک دریاچه دیده شود.


وی با اشاره به اینکه در اولین فرصت این مسئله پیگیری خواهد شد، اظهار داشت: در این خصوص نامه ای به دولت نوشته می شود و گله مندی خود را اعلام می کنیم زیرا دریاچه های استان فارس نیز از دریاچه های مهم کشور به شمار می روند.

قادری با تاکید بر اینکه دولت باید کارگروه عمومی تری در نظر می گرفت، گفت: طی چند سال گذشته استان فارس از جمله استانهای جنوب کشور بوده که بیشترین خشکسالی را داشته در صورتی که در شمال کشور دخالت انسانها بوده که در از بین رفتن منابع آبی دخالت داشته است.

وی با اشاره به اینکه احداث سدها در خشک شدن دریاچه ارومیه تاثیر گذاشته، افزود: این در حالی است که در استان فارس سدهای آنچنانی که در خشک شدن دریاچه ها تاثیر گذاشته باشد احداث نشده از این رو اگر توجه به دریاچه های استان بیشتر نباشد کمتر از ارومیه نیست.

نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی گفت: در خصوص احیای دریاچه ها طرحهایی در مجلس بررسی شده که انتظار داریم  به این طرحها توجه شود.

بختگان در غربت و بی کسی است/ برای گرفتن حق بختگان سالها پیگیری می کنیم

مدیر کل حفاظت از محیط زیست استان فارس نیز در این را به خبرنگار مهر گفت: موضوع خشکیدگی دریاچه بختگان باید با جدیت دنبال شود بدینگونه که هم از کمکهای مالی در استان و هم ملی برای احیای آن استفاده شود.

حسینعلی ابراهیمی کارنامی با اشاره به شرایط دریاچه ارومیه و بختگان از نظر طبیعی و وسعت تفاوت دارد، اظهار داشت: با این وجود دریاچه بختگان نیز از دریاچه های مهم کشور به شمار می رود که باید برای احیای آن اقداماتی صورت گیرد.

وی با انتقاد از عدم حمایت برخی از مسئولان برای احیای این دریاچه تاکید کرد: متاسفانه تنها مدافع دریاچه های استان به ویژه دریاچه بختگان، محیط زیست است در صورتیکه که در استانهای دیگر از جمله آذربایجان غربی اینگونه نیست.

مدیر کل حفاظت از محیط زیست استان فارس گفت: در استان مذکور نمایندگان مجلس و سایر نهادها برای احیای دریاچه ارومیه به کمک محیط زیست می آیند و موضوع را با حساسیت به عنوان مطالبه کلان مطرح و دنبال می کنند در صورتیکه این نگاه در استان فارس حاکم  نیست.

ابراهیمی کارنامی به گوشه ای از بی تفاوتیها در استان اشاره کرد و گفت: به عنوان نمونه برای گرفتن حقابه دریاچه بختگان که حقش است محیط زیست ساعتها، ماه ها و حتی سالها با ادارات ذی ربط از جمله جهاد کشاورزی، فرمانداریها، امور آب و... به بحث می پردازد اما بازهم هیچ اقدامی با وجود ارائه مستندات انجام نمی شود.

وی با اشاره به اینکه برای احیای تمام دریاچه های استان نیاز به تشکیل کارگروه است، ادامه داد: دریاچه های استان فارس از دریاچه های مهم  و با اهمیت بین المللی به شمار می روند که برای احیای آنها نباید وقت را تلف کرد.

مدیر کل حفاظت از محیط زیست استان فارس گفت: به عنوان نمونه اثرات منفی خشکسالی دریاچه ارومیه پس از گذشت چند سال بر روی جوامع محلی پیدا شد که برای استان فارس نیز همینگونه می شود از این رو تمامی دستگاه ها باید برای احیای دریاچه های استان اقدام کرده و حمایت کنند.

ابراهیمی کارنامی بیان کرد: به عنوان نمونه وقتی صحبت از اختصاص حقابه دریاچه بختگان می شود همه مدافع کشاورزی می شوند و تنها محیط زیست است که باید موضوع را دنبال کند تا 34 میلیون متر مکعب حقابه تعیین شود آنهم در آخر رهاسازی نمی شود.

وی با اشاره به اینکه در استان فارس برای احیای دریاچه ها کم لطفی می شود، ادامه داد: هر روز خشکی دریاچه بختگان اثرات نامطلوبی بر روی جوامع انسانی برجا می گذارد که به عنوان نمونه می توان به مهاجرت به شهرها، خشک شدن انجیرستانها، شیوع برخی بیماریها و... اشاره کرد اما بازهم کسی به این موضوعات توجه نمی کند.

مدیرکل حفاظت ازمحیط زیست استان فارس با تاکید بر لزوم مطالعه بر روی اثرات مخرب درازمدت دریاچه بختگان اظهار داشت: این دریاچه به کانون تولید ریزگرد تبدیل می شود و اثرات نامطلوبی بر روی کشاورزی و زمینهای اطراف برجا می گذارد.

ابراهیمی کارنامی با بیان اینکه در سال زراعی 91 - 92 معادل 23 هزار هکتار سطح زیر کشت در شهرستان خرامه وجود دارد، بیان کرد: این سطح زیر کشت در حالیست که در گذشته فقط 13 هزار هکتار سطح زیر کشت خرامه بوده و ما نمی دانیم واقعا این میزان سطح زیر کشت چه توجیهی دارد.

وی با تاکید بر لزوم حمایت همه مسئولان اظهار داشت: همه باید به داد دریاچه بختگان برسند زیرا این دریاچه تنها و غریب است و فقط یک چشمه آنهم در دریاچه طشک بنام گمبان فعال است که آنهم پمپهای متعدد کشاورزی بر روی آن فعال است.

مدیر کل محیط زیست فارس گفت: شاید کشاورزی طی پنج سال جوابگو باشد اما در آینده کل اقتصاد کشاورزی نیز از بین خواهد رفت و تمامی دستگاه ها باید این موضوع را مورد نظر قرار دهند.

وی ادامه داد: در نامه معاون وزیر بعد از تامین آب شرب، حقابه زیست محیطی به عنوان دومین اولویت  مطرح شده در حالیکه در استان فارس اول آب شرب ، بعد کشاورزی و صنعت و سپس محیط زیست دیده شده که البته این امر هم در حد شعار است.

ابراهیمی کارنامی با اظهار خرسندی از تشکیل کارگروه برای احیای دریاچه ارومیه، بیان کرد: اینکه دردولت جدید به محیط زیست توجه شده و آن را دغدغه می دانند امیدوار کننده است.

وی ادامه داد: دراستان فارس 10 تالاب مهم وجود دارد که همه این تالاب خشکیده است و انتظار می رود دولت توجه ویژه ای به تالابهای استان داشته باشد.

 

مدیرکل محیط زیست فارس درباره دریاچه بختگان نیز عنوان کرد: وسعت این دریاچه بیش از 120 هزار هکتار و دومین دریاچه بزرگ ایران محسوب می شود که برای حفظ و احیای آن مطالعاتی صورت گیردزیرا درصورت ادامه این روند تالاب مذکور به کانون ریزگرد تبدیل خواهد شد که برای جبران آن هزینه های زیادی لازم است.

دولت تدابیر ویژه ای برای بختگان اتخاذ کند/لزوم تشکیل کارگروه برای تالابهای فارس

همچنین در این رابطه یک فعال زیست محیطی نیز به خبرنگار مهر گفت: برای احیای دریاچه بختگان باید به آن توجه خاصی شود زیرا بعد از ارومیه از نظر وسعت و موقعیت استراتژیک دارای مزایای زیادی است.

علی اکبر کاظمینی افزود: دریاچه بختگان به دلیل اینکه در شرق استان فارس واقع شده از پیش روی کویر به استان جلوگیری می کند که نشان دهنده تاثیر بسزای دریاچه در استان است.

وی با بیان اینکه گونه های دریاچه منحصر به فرد است، اظهار داشت: خشک شدن دریاچه بختگان باعث به وجود آمدن شوره زار و نمک زار شده که این ریزگردهای نمک تمام منطقه نی ریز و اطراف آن را تحت تاثیر قرار می دهد و در خشک شدن انجیرستانهای استهبان نیز تاثیر گذار بوده است.

این فعال محیط زیست با اشاره به تشکیل کارگروه برای رفع مشکلات دریاچه ارومیه نیز بیان کرد: استان فارس از نظر تعداد تالاب با داشتن 10 تالاب در کشور اول است و تعدادی از این تالابها 40 سال قبل در کنوانسیون رامسر ثبت شده اند که این امر نشان دهنده جایگاه تالابهای استان است.

کاظمینی ادامه داد: دولت باید برای برون رفت تمام تالابهای استان به ویژه بختگان ازاین وضعیت تدابیری اتخاذ کند زیرا خشک شدن دریاچه های استان در بیکاری کشاورزان و مسائلی از این قبیل تاثیر گذار است.

وی پیشنهاد کرد که هرچه سریعتر کارگروهی برای تالابهای استان تشکیل شود زیرا وضعیت دریاچه های استان هر روز در حال وخیم شدن است.   

ضجه های خشکی تالاب بختگان را هیچکس نمی شوند و این بار نیز مستحق برخورداری از کارگروه نجات نبود و جایی نیز در مصوبات برای دومین دریاچه بزرگ کشور دیده نشد.

کارگروهی که میشد برای تمام تالابهای کشور تشکیل شود و شاید مرهمی بر زخمهای کهنه محیط زیست کشور باشد.


نظرات بینندگان