ترویج ورزشهای همگانی نیازمند عزم همگانی/ فعالیت 60پایگاه ورزش همگانی در شیراز/ هیأتهای ورزشی بودجه مصوب ندارند!
به گزارش شیرازه، معمولا اواخر روز اعضای خانواده برای رفع خستگی از کارهای روزانه در بوستانها و فضاهای سبز گرد هم میآیند و گاهی هم به ورزش میپردازند اما اگر سحرخیز باشید و اوایل صبح به باباکوهی، کوهپایه یا بوستانها و فضاهای سبز شیراز نظیر حاشیه بلوار چمران سری بزنید زنان و مردان شاد و پرنشاطی را در ردههای سنی مختلف میبینید که به صورت فردی یا گروهی اغلب با لبخند دلنشینی بر لب مشغول پیادهروی و انجام حرکات ورزشی هستند.
در بوستان جدیدالاحداث اردیبهشت وارد جمع چند نفر از خانمهای مسنی که مشغول ورزش با دستگاههای ورزشی هستند، میشوم و آنها از اینکه باغ فرزانه به جای ساخت برجی دوقلو و افزایش شلوغی و ترافیک خیابان کریمخان زند به بوستانی باصفا تبدیل شده است ابراز خرسندی میکنند و یکی از آنها ضمن دعای خیر برای بانیان احداث این بوستان میگوید: در این اطراف فضای سبزی که بتوان ساعاتی را در آن ورزش کرد وجود نداشت و احداث این بوستان ضروری بود.
یکی از شهروندان که طی یک سال اخیر هر روز صبح در بوستان خلدبرین به حرکات نرمشی و ورزشهای سبک میپردازد به خبرنگار ما گفت: هم جوانان و هم افراد سالمند در این بوستان به ورزش میپردازند ولی بیشتر سالمندان در اینجا حضور دارند که دلیل حضور کم جوانان، تمایل بیشتر قشر جوان به ورزشهایی مثل بدنسازی و ورزشهای حرفهای است و بیشتر برای پرورش اندام خود به حضور در باشگاههای بدنسازی تمایل دارند.
دهبزرگی که به شغل نقشه برداری مشغول است و تقریبا در تمام مناطق شیراز کار کرده است، از نظر فضای سبز و محیط مناسب برای ورزشهای همگانی بهترین منطقه شهر شیراز را منطقه یک شهرداری دانست و گفت: متاسفانه در سطح شهر توزیع مناسبی در فضای سبز و پارکها نداریم به عنوان مثال در منطقه ۱۰ شهرداری شیراز فضای مناسب بسیار کمی برای انجام ورزشهای همگانی وجود دارد و در منطقه ۸ هم به علت قدیمی بودن بافت آن از نظر فضای سبز و پارکها بسیار محدود است که البته در سالهای اخیر شهرداری خانههای قدیمی که درآن درخت وجود دارد را خریداری و با تخریب ساختمانهای فرسوده اقدام به ایجاد فضای سبز کرده است.
وی با اشاره به استقبال بیشتر مردم و رونق ورزش در بوستانهای برخی مناطق شمالی و شرقی شیراز تصریح کرد: در مناطق جنوبی که گاهی فضای خوبی هم برای ورزش دارند به دلیل عدم امنیت کافی و انجام اعمالی از قبیل استعمال دخانیات و مواد مخدر توسط معتادان ولگرد، خانوادهها کمتر تمایل به استفاده از فضای بوستان و ورزش در این محیط دارند.
این ورزشکار جوان گفت: در بوستان خلدبرین همه روزه یک مربی از طرف کانون بازنشستگان که در این پارک واقع است به تمرین دادن کسانی که میخواهند گروهی ورزش کنند، میپردازد ولی متأسفانه انجام ورزش گروهی ساعت مشخصی ندارد.
یکی دیگر از شهروندان نیز که درحال پیادهروی در پیادهراه سلامت معالیآباد بود، این پیادهراه را الگوی مناسب و خوبی برای ایجاد پیادهراههای بیشتر عنوان و اظهار کرد: مسئولین شهر باید زیرساختها و فضاهایی مانند پیادهراه سلامت معالیآباد که پارکینگ مناسب داشته باشد، وسایل نقلیه در آن عبور و مرور نکند و جاذبههای طبیعی یا شهری نیز داشته باشد را در نقاط مختلف شهر ایجاد کنند تا مردم به سمت ورزشهای همگانی از جمله پیادهروی جذب شوند و سلامت و نشاط عمومی جامعه افزایش یابد.
فضاهای استاندارد برای ورزش همگانی فراهم شود
دکتر محسن داوودی، مدیرکل تربیت بدنی دانشگاه علوم پزشکی شیراز نیز در گفتگو با خبرنگار شیرازه با اعتقاد به اینکه ریشه بسیاری از بیماریها در بیتحرکی و نداشتن ورزش منظم است، گفت: باید فضاهای مناسب و استانداردی را فراهم کرد تا تمام مردم از کودکی تا کهنسالی بتوانند در طول هفته اوقات منظمی را در آنجا به ورزش بپردازند و با افزایش فعالیت بدنی از بیماریها جلوگیری کنند.
وی با اشاره به افزایش سرعت شیوع بیماریهای بر لزوم ایجاد تحرک و نشاط اجتماعی برای ایجاد جامعه سالم تاکید و اظهار کرد: بی تحرکی، یکجانشینی و زندگی ماشینی کیفیت زندگی را کاهش داده و موجب افزایش بیماریها از جمله بیماریهای قلبی و عروقی شده است که شیوع این بیماری در جامعه موجب افزایش هزینههای اقتصاد سلامت می شود.
وی با بیان اینکه جمعیت سالمندی در استان فارس و کشور رو به افزایش است، گفت: سالمندان از جمله اقشار جامعه هستند که بیش از سایرین نیاز به ورزش و ایجاد فرصتهای تحرک و پویایی دارند تا زندگی سالمتری داشته باشند.
این دکترای فیزیولوژی قلب و عروق اضافه کرد: دانشگاه علوم پزشکی شیراز برای جمعیتی معادل 4 میلیون و 670 هزار نفر در استان فارس برنامه جامع سلامت تدوین کرده است، حدود 422 هزار نفر که 10.2 درصد از این جمعیت را شامل می شود، سالمند هستند که نیاز به مراقبت های ویژه سلامت دارند، توجه به تحرک بدنی و پویایی اجتماعی از جمله برنامه های این دانشگاه برای قشر سالمند در استان فارس است.
وی با بیان اینکه جمعیت سالمندان در استان فارس طی دو سال گذشته حدود 4 دهم درصد افزایش داشته است، گفت: باید از اکنون برنامه ریزیهای دقیق به ویژه در حوزه سلامت قلب و عروق برای سالمندان تدارک دیده شود، توجه به تحرک بدنی و پویایی اجتماعی از جمله محورهای اصلی این برنامه هاست.
آموزش و مشاوره ورزشی به140هزار سالمند در فارس
داوودی جمعیت سالمند تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شیراز در استان فارس را 204 هزار نفر مرد و 218 هزار نفر زن اعلام و اظهار کرد: ما وظیفه داریم کیفیت زندگی سالمندان را بالا ببریم که در همین راستا برنامههای تئوری و عملی بدنی را به افراد 60 تا 70 سال طی دو سال اخیر ارائه کردیم.
به گفته وی بیش از 140 هزار نفر از سالمندان بالای 60 سال در استان فارس که 49 هزار نفر روستایی و مابقی شهری هستند، از این آموزشها استفاده کردند.
داوودی یادآور شد: دانشگاه علوم پزشکی شیراز دارای 30 هزار نفر کارمند، 11 هزار نفر دانشجو و حدود هزار نفر استاد است که خود و خانوادههایشان از امکانات و برنامههای ورزشی اداره کل تربیت بدنی دانشگاه استفاده میکنند.
مدیرکل تربیت بدنی دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: در حال حاضر فضاها و امکانات ورزشی شامل سه سالن چند منظوره برای ورزش های تیمی، دو سالن رزمی، یک سالن تیراندازی استاندارد، زمین چمن مصنوعی و یک استخر سرپوشیده استاندارد که از نظر بهداشتی جزو بهترینهاست، در دانشگاه علوم پزشکی شیراز فعال است.
وی در بخش دیگر سخنانش با اشاره به اینکه 15 رشته ورزشی در دانشگاه علوم پزشکی شیراز فعال است، گفت: این دانشگاه علاوه بر توجه به ورزش قهرمانی که در رشته های فوتبال، والیبال، فوتسال، بدمینتون، تنیش روی میز، بسکتبال، شطرنج، دو و میدانی، تیراندازی، کشتی، کاراته، تکواندو، جودو و شنا دارد از سال گذشته به رشته های ورزش های همگانی از جمله پله نوردی، دارت، طنابزنی، طناب کشی، فریزبی، داژبال و تنیس نیز توجه کرده و دانشجویانی در این رشته ها فعالیت دارند که المپیادهای درون دانشگاهی در حال برگزاری است برای انتخاب تیم برتر جهت شرکت در مسابقات المپیاد ورزشهای همگانی دانشگاههای علوم پزشکی کشور که در اسفندماه امسال در مازندران برگزار خواهد شد.
مدیرکل تربیت بدنی دانشگاه علوم پزشکی شیراز با معرفی پایگاه اینترنتی تربیت بدنی دانشگاه به نشانی sport.sums.ac.ir به عنوان پل ارتباطی بین مدیریت تربیت بدنی دانشگاه با مخاطبان، گفت: از دو سال گذشته که این پایگاه اینترنتی آغاز به کار کرده بیش از یک میلیون و 700 هزار نفر بازدید کننده داشته است؛ مقالات علمی در زمینه ورزش و سلامت نیز برای استفاده کارکنان و بازدیدکنندگان به صورت هفتگی بر روی این پایگاه اینترنتی قرار می گیرد؛ همچنین کارگاههای آموزشی منظمی از سوی مدیریت تربیت بدنی دانشگاه، در حال برگزاری است.
این کارشناس ورزشی با تاکید بر اینکه باید ورزش همگانی نیز در سبد سلامت مردم قرار گیرد، خاطرنشان کرد: همانگونه که در مراکز سلامت، کارشناسان تغذیه و روانشناسی به مردم خدمات ارائه میدهند، باید کارشناسان و متخصصین فیزیولوژی ورزشی نیز بهکارگیری شوند و جدیدترین روشها و مطالب علمی ورزشی را به مردم ارائه دهند.
سرانه رویکرد مردم فارس به ورزشهای همگانی 20 درصد است
سیروس پاکفطرت، رئیس هیأت ورزشهای همگانی استان فارس هم در گفتگو با خبرنگار ما گفت: هیأت ورزشهای همگانی استان فارس یکی از بزرگترین و با سابقهترین هیأتهای ورزشی است که در سال گذشته پنجمین دوره بینالمللی مدیریت در ورزش و همچنین دوره ورزش در خانواده با حضور اساتید بینالمللی را در شیراز برگزار کرد و پتانسیل و آمادگی برگزاری برنامههای ورزشی ملی و بینالمللی را دارد.
وی توجه به اهمیت ورزشهای همگانی را از اولویتهای وزارت ورزش و جوانان و اداره کل ورزش استان فارس برشمرد و افزود: سرانه استان فارس در رویکرد مردم به ورزشهای همگانی بین20 تا 25درصد است.
رئیس هیأت ورزشهای همگانی استان فارس بیان کرد: اگر در مسیرهای پیادهروی فضایی در اختیار هیأت قرار بگیرد، متخصصین علوم ورزشی را در آنجا مستقر میکنیم تا به ورزشکاران درخصوص فعالیت صحیح بدنی مشاوره بدهند.
پاکفطرت درخصوص آموزش نیروهای انسانی با بیان اینکه اولویت ثبتنام در دورههای آموزشی با داوران و مربیان ورزشی است، گفت: همه کسانی که علاقهمند به گذراندن دورههای مربیگری هستند، میتوانند برای ثبتنام به سایت ورزشهای همگانی استان فارس به آدرس www.farshamegani.ir و یا به صورت حضوری به دفتر هیأت ورزشهای همگانی واقع در بلوار رحمت روبروی شهرداری منطقه پنج مراجعه نمایند.
این مقام مسئول با بیان اینکه برگزاری دورههای آموزشی آمادگی جسمانی در اولویت است، خاطرنشان کرد: در تمام شهرستانها نیز اگر ظرفیت کلاسها به حد نصاب برسد دورههای آموزشی برگزار خواهد شد.
پاکفطرت اظهار کرد: رئیس شورای عالی ورزشهای همگانی استان فارس، استاندار است که جلسات آن هرسه ماه یکبار برگزار میشود و هیأت ورزشهای همگانی در 30شهرستان استان فارس فعال میباشد که فرمانداران نیز رئیس شورای ورزشهای همگانی هر شهرستان محسوب میشوند.
فعالیت 60پایگاه ورزش همگانی در شیراز
پاکفطرت با اشاره به همکاری مجموعه شهرداری با هیأت ورزشهای همگانی اعلام کرد: با همکاری ادارات تربیت بدنی مناطق دهگانه شهرداری شیراز در 60 نقطه از بوستانها و سالنهای سرپوشیده پایگاه ورزش صبحگاهی و عصرگاهی داریم و مربیانی به صورت رایگان به گروهها تمرینهای ورزشی ارائه میدهند. مردم میتوانند از طریق مسئول بوستانها از ساعت حضور مربیان ورزشی اطلاع کسب کنند.
این عضو شورای اسلامی شهر شیراز تصریح کرد: درحال حاضر مسیر پیادهروی و پیست دوچرخهسواری در باغ جنت، بوستان شهروند، بلوار چمران، بلوار رحمت و غیره در نظر گرفته شده است که از جمله درخواستهای شورای شهر و در برنامه شهرداری شیراز است که به تعداد پیادهراههای سلامت افزوده شود و هر یک از مناطق شهرداری حداقل یک پیادهراه استاندارد داشته باشد.
به گفته وی هیأت ورزشهای همگانی استان فارس 30 کمیته ورزشی فعال دارد که کمیتههای آمادگی جسمانی، دوچرخه سواری، ورزشهای آبی و کمیته بازیهای فکری کودکان و نوجوانان از جمله این کمیتههای فعال است.
هیأتهای ورزشی بودجه مصوب ندارند
رئیس هیأت ورزشهای همگانی استان فارس از کمبود اعتبارات هیأتهای ورزشی گلایه و اظهار تأسف کرد که هیأتهای ورزشی اعتبار مصوب و مشخصی ندارند.
پاکفطرت با بیان اینکه فدراسیون ورزشهای همگانی و اداره کل ورزش و جوانان اعتبارات بسیار ناچیزی را به صورت قطرهچکانی و مناسبتی در اختیار هیأتها قرار میدهند، گفت: با اعتباراتی که در اختیار هیأت قرار میگیرد امکان فراهم کردن زیرساختها و تجهیزات وجود ندارد.
وی با بیان اینکه هیأت ورزشهای همگانی درآمد ناچیزی از طریق برگزاری دورههای آموزشی کسب میکند، تصریح کرد: تلاش میکنیم برای برگزاری برنامهها از جمله پیادهرویهای همگانی از شرکتهای خصوصی و نهادها و ارگانها اسپانسر جذب کنیم.
رئیس هیأت ورزشهای همگانی استان فارس انجام کار فرهنگی و اطلاعرسانی به مردم درخصوص اهمیت ورزشهای همگانی را ضروری برشمرد و افزود: اگر مقامات استانی و شهرستانی با هیأت ورزشهای همگانی همراه و همگام باشند و امکانات و فضاهای مورد نیاز هیأت را فراهم کنند، سرانه رویکرد مردم به ورزشهای همگانی افزایش خواهد یافت.
این کارشناس ورزشهای همگانی در پایان توصیه کرد: با توجه به تغییر سبک زندگی که موجب کمتحرکی در جامعه شده است، افراد مسیرهایی را که امکان رفت و آمد پیاده یا با دوچرخه وجود دارد را پیادهروی و دوچرخهسواری کنند. همچنین ادارات و نهادها در برنامههای تقدیر خود برای جوایز از لباس ورزشی یا کارت استخر و باشگاه استفاده نمایند.
استعدادیابی ورزشی راهی برای صعود از ورزش همگانی به سمت ورزش قهرمانی
محمد هوشمند، کارشناس تربیت بدنی و علوم ورزشی هم معتقد است که استعدادیابی ورزشی بهترین عامل برای سوق دادن نوجوانان از ورزش همگانی به سمت ورزش قهرمانی است.
وی با تأکید بر ضرورت استعدادیابی ورزشی در سطح مدارس و باشگاهها گفت: باید نسبت به ورزش همگانی، فرهنگسازی و بسترسازی عمومی شود و با برنامه های آموزشی، مشارکت والدین برای تشویق کودکان و نوجوانان به ورزش را نیز جلب کرد.
بنابر این گزارش، با توجه به اینکه بنابه آمار رسمی، کلانشهر شیراز حدود 70 کیلومتر طول و بیش از پنج میلیون جمعیت دارد، برگزاری ورزشهای صبحگاهی با حضور مربی تنها در 60نقطه شهر جوابگو نیست و اداره کل ورزش و جوانان با همکاری شهرداریها باید بوستانهای بیشتری را به این کار اختصاص دهند و در این زمینه به اهالی منطقه نیز اطلاعرسانی کنند که این موجب استقبال مردم از ورزش صبحگاهی و درنتیجه افزایش سلامتی و نشاط جامعه خواهد شد.
وجود مردم، کارکنان و کارمندان شاداب و فعال لازمه داشتن یک جامعه پویا و فعال است و این محقق نمیشود مگر اینکه مردم را به سمت ورزش سوق دهیم و به نظر میرسد لازمه این کار عزم همگانی و همدلی بیشتر مردم، مسئولین و متولیان امر است که در این راستا صدا وسیما و رسانهها در آگاهیبخشی و اطلاعرسانی و گفتگو با کارشناسان مربوطه و مطرح کردن نقاط قوت و ضعف و آسیبشناسی برنامههای ورزشی در پربارتر کردن فعالیتهای ورزشی و ترویج ورزش در بین مردم نقش پررنگی دارند.
از طرفی شهرداریها نیز باید در بوستانها و فضاهای سبز تمام نقاط شهر به طور متوازن علاوه بر قراردادن وسایل ورزشی و میزهای تنیس و نصب تورهای والیبال، مسیرهای پیادهروی و دوچرخهسواری را نیز در نظر بگیرند تا مردم بتوانند در فضایی مطلوب با آرامش و امنیت ورزش کنند. ضمن اینکه در سالهای اخیر حضور زیاد سگهای خانگی و همچنین کشیدن قلیان در معابر عمومی و بوستانها موجب سلب آرامش مردم و باعث گلایه شدید بسیاری از شهروندان شده است که لازم است شهرداری با همکاری سایر ارگانها نسبت به این موضوع اقدام جدی انجام دهد.
برای توسعه ورزشهای همگانی پیشنهاد میگردد که سطح سرانه فضای ورزشی در مناطق مختلف شهری به صورت متوازن افزایش یابد. همچنین اماکن ورزشی برای استفاده دانشآموزان و دانشجویان با تخفیف خدمات خود را ارائه دهند.
هر روز در بیمارستانها و مراکز درمانی مواردی از آسیبهای کبدی و کلیه گزارش میشود که به دلیل مصرف مواد مکملی که در برخی باشگاههای ورزشی توصیه و تجویز میشود، رخ داده است بنابراین باید نظارتها بر کار باشگاههای ورزشی نیز بیشتر شود.
شایسته است به طراحی، معماری و رنگآمیزی اماکن ویژه ورزشهای همگانی نیز توجه بیشتری شود. همچنین تدوین و تثبیت برنامه و چشمانداز ورزش همگانی در فدراسیون و هیأتهای استانی ضروری به نظر میرسد و باید وضعیت هیأتهای ورزشی استانها ساماندهی شود و سیستم مدیریت هزینه این هیأتها نیز نظارت و ارزیابی گردد.
براساس آمار رسمی، بودجه ورزش همگانی طی سالهای اخیر ناچیز بوده است که با توجه به پراکندگی جمعیت و وجود استعدادهای فراوان در نقاط مختلف کشور باید اعتبارات بیشتری به این امر مهم اختصاص یابد. امیدواریم با افزایش سرانه بودجه، راهی جهت ارتقای ورزشهای همگانی هموار شود.
انتهای پیام/