ماراتن دستمزد و هزینهها
۲۹۶مین نشست شورای عالی کار با دستور کار تعیین دستمزد ۱۴۰۰ و حضور نمایندگان کارگری، کارفرمایی و دولت در وزارت کار پس از یک جلسه سه ساعته که با مذاکرات فشرده شرکای اجتماعی همراه بود بینتیجه ماند و در فاصله ۸ روز به پایان سال ۹۹ همچنان مشخص نشد که میزان دستمزد سال آینده کارگران چقدر است.
به گزارش سرویس رصد اقتصادی شیرازه، ۲۹۶مین نشست شورای عالی کار با دستور کار تعیین دستمزد ۱۴۰۰ و حضور نمایندگان کارگری، کارفرمایی و دولت در وزارت کار پس از یک جلسه سه ساعته که با مذاکرات فشرده شرکای اجتماعی همراه بود بینتیجه ماند و در فاصله ۸ روز به پایان سال ۹۹ همچنان مشخص نشد که میزان دستمزد سال آینده کارگران چقدر است.
اعتماد درباره رقم دستمزد کارگران گزارش داده است: البته آنگونه که از اخبار بیرون آمده از این نشست برمیآید نمایندگان کارگر و کارفرما با بیان نظرات، درصدهای پیشنهادی خود را برای افزایش حقوق و دستمزد کارگران اعلام کردهاند اما به دلیل فاصله درصدهای پیشنهادی گروه کارگری و کارفرمایی، جلسه تعیین دستمزد بدون نتیجه پایان یافته است.
با این حال گفته میشود با توجه به فضای مطلوب جلسه دوم و سیگنالهای مثبتی که از آن بیرون آمده در صورت نزدیکتر شدن دیدگاههای طرفین به یکدیگر به احتمال بسیار، شنبه نشست نهایی تعیین دستمزد خواهد بود و رقم دستمزد ۱۴۰۰ مشخص خواهد شد.
در این میان، کمیته دستمزد در آخرین نشست خود هزینه ماهانه سبد معیشت خانوارهای کارگری فارغ از هزینههای درمان و اجارهبها و تنها در بخش خوراکیها را شش میلیون و ۸۹۵ هزار تومان اعلام کرد؛ این در حالی است که این رقم سال گذشته چهار میلیون و ۹۶۰ هزار تومان اعلام شده بود و بر این اساس نمایندگان کارگری در تلاشند این اختلاف هزینه در تعیین دستمزد سال آینده به نوعی جبران شود تا اثرگذاری لازم را داشته باشد.
فرامرز توفیقی، رییس کمیته دستمزد کانون عالی شورای اسلامی کار در تشریح جزییات برگزاری دومین نشست دستمزد شورای عالی کار اظهار داشت: در جلسه روز دوشنبه پیشنهادات دولت، کارفرمایان و کارگران درخصوص وضعیت موجود مطرح شد و هر گروه مباحث مربوط به خود را فارغ از هیجانات و اتفاقات سال گذشته بیان کردند. او ادامه داد: متاسفانه در سال گذشته تیم دولتی و کارفرمایی روند گفتوگو را به سمتی سوق دادند که ما از قانون دور شدیم به خصوص در مورد ماده ۴۱ قانون کار اما امسال گفتوگوها مبتنی بر ماده ۴۱ قانون بود، هرچند نتوانستیم در این جلسه به رقم مورد توافق هر سه گروه دست پیدا کنیم اما مطالب مهمی در این خصوص مطرح شد و امیدواریم اگر اتفاق خاصی نیفتد روز شنبه ۲۲ اسفند ماه رقم دقیق دستمزد مشخص خواهد شد.
توفیقی با بیان اینکه این موضوع همواره موجب نگرانی جامعه کارگری بوده افزود: تعیین دستمزد از جمله موضوعاتی است که برای بقای صنعت در کشور باید به آن توجه ویژه شود. این فشار اقتصادی که امروز بر دوش جامعه کارگری است طاقتفرساست و اگر نگوییم شرایط غیرقابل تحمل شده باید گفت کارگران به سختی میتوانند آن را تحمل کنند، این فشار و شکاف عجیب و غریب یک شبه و حتی یکساله رخ نداده تا بتوانند در مدت محدود آن را برطرف کنند و نمایندگان هرسه ضلع (کارگری، کارفرمایی و دولت) همواره تلاش خود را میکنند تا از زیرمجموعه خود دفاع کنند. او گفت: دولت در قامت کارفرمای بزرگ و تسهیلگر میان دو گروه دیگر نشان داده که تلاش خود را میکند و امیدواریم به رقمی برسیم که هم خانوادههای کارگری رضایت داشته باشند و هم دولت و کارفرما.
توزیع کالاها هدفمند شود
او تصریح کرد: دولتها در کشور باید به دنبال سیاستهایی باشند که بتوانند بازار را کنترل و توزیع کالاها را در بازار هدفمند کنند و از هرز رفتن سبد معیشتی خانوارها جلوگیری کنند وگرنه حتی اگر این عدد و ارقام محقق هم شود اما دولت نتواند از موجسواری برخی از افراد جلوگیری کند خانوادههای کارگری تنها یک تا دو ماه میتوانند نفسی تازه کنند اما به محض آنکه نتوانند سیاست درستی در عرضه و تقاضا در بازار پیاده کنند مجددا مشکلات و شکاف اقتصادی بیشتر خواهد شد.
توفیقی گفت: تا زمانی که مدیریت درستی بر بازارها اعمال نشود هیچ عدد و رقم درستی نمیتواند حقوقبگیران را از دستمزدی که دریافت میکنند، خوشحال کند.
او افزود: گفتوگویی را میتوان مذاکره موفق نامید که طرفین گفتوگو زمانی که جلسهشان به پایان رسید هیچ کدام راضی نباشند اگر در مذاکرهای یک طرف اظهار خرسندی کرد یعنی یکی امتیاز داده و دیگری امتیاز گرفته است. در این گفتوگو هم مشخصا کارفرما، دولت و کارگران رضایت کامل نخواهند داشت اما باید ازهمین عدم رضایت هم دفاع کرد.
شکاف دستمزد
رییس کمیته دستمزد کانون عالی شورای اسلامی کار ادامه داد: البته سال گذشته پس از مذاکرات ما هم ناراضی بودیم و هم امضا نکردیم اما سال ماقبل آن با وجود آنکه از روند مذاکره رضایتی نداشتیم اما آن را رد هم نکردیم زیرا احساس میکردیم به توافقی رسیدهایم که توانستهایم حداقل درصدی از آن گپ قیمتی را جبران کنیم به عنوان مثال اگر تورم حاکم بر سبد معیشتی A درصد است من به عنوان نماینده کارگری توانستهام A+B درصد را بگیرم ولو اینکه صددرصد شکاف را نتوانم جبران کنم میتوانم بگویم به هدفی دست پیدا کردهام اما هنوز رضایت کامل ندارم زیرا نتوانستهام گپ بین ۶ میلیون ۸۹۵ هزار تومان تا ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان را پر کنم اما باز توانستهام به این سمت حرکت کنم.
توفیقی افزود: در صورتی که دولتها بتوانند ۵ سال مدیریت بازار را به درستی اعمال کنند و با این فرمول کارگری جلو بروند آن زمان میتوان به دستمزدی رسید که معادل سبد معیشتی خانوادههای کارگری است و جامعه هم چابک خواهد شد.
او گفت: در ابتدای سال تلاش میکنیم تا این رقم را افزایش دهیم و رقم پوشش معیشت را به ۶۵ تا ۷۰درصد هم میرسانیم اما بلافاصله از اردیبهشت، تیر یا مرداد ماه جهشهای قیمتی با سرعتی بالا شروع میشود و زمانی که به شهریور ماه نزدیک میشویم پوشش دستمزد از سبد معیشت به زیر ۴۰ درصد میرسد و همه این راهی که به جلو حرکت کردیم به عقب برمیگردیم و باعث عدم رضایت جامعه کارگری و گرفتاری دولت میشویم.
توفیقی خاطرنشان کرد: در صورتی که کارفرمایان و دولت در دستمزد ۱۴۰۰ بر مدار قانون حرکت کنند و درخصوص جبران مافات سال گذشته قدمی بردارند میتوان امیدوار بود که جامعه و تشکلات کارگری بازبینی هم بر روند مشکلات سال گذشته داشته باشند.
انتهای پیام/ م
نظرات بینندگان