کد خبر: ۱۵۹۳۲۳
تاریخ انتشار: ۱۰:۴۸ - ۳۰ ارديبهشت ۱۴۰۲
فضای مجازی؛

آشنایی و ضرورت راه‌اندازی شبکه ملی اطلاعات

شبکه ملی اطلاعات در یک نگاه کلی، همان اینترنت با مدیریت داخلی است که همه استانداردهای امنیتی، فرهنگی و فنی در آن رعایت شده است. یعنی همه اطلاعات و ارتباطات، کارها، خریدها، بازی‌ها و... در یک شبکه داخلی مدیریت، نگهداری و محافظت می‌شود.
به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه تحلیلی خبری«شیرازه»، شبکه ملی اطلاعات در یک نگاه کلی، همان اینترنت با مدیریت داخلی است که همه استانداردهای امنیتی، فرهنگی و فنی در آن رعایت شده است. یعنی همه اطلاعات و ارتباطات، کارها، خریدها، بازی‌ها و... در یک شبکه داخلی مدیریت، نگهداری و محافظت می‌شود..
شبکه ملی اطلاعات که با نام‌های دیگری مانند "اینترنت ملی"، "اینترانت ملی ایران" و"شبکه ملی اینترنت" نیز شناخته می‌شود، پروژه‌ای برای توسعه شبکه زیرساخت امن و پایدار ملی در ایران است.

تعریف شبکه ملی اطلاعات

در اینجا، به چند تعریف درباره شبکه ملی اطلاعات اشاره می‌شود.

شبکه ملی اطلاعات کشور، شبکه‌ای مبتنی بر قرارداد اینترنت(...) به همراه سوئیچ‌ها و مسیریاب‌ها و مراکز داده‌ای است به صورتی که درخواست‌های دسترسی داخلی و اخذ اطلاعاتی که در مراکز داده داخلی نگهداری می‌شوند به‌هیچ‌وجه از طریق خارج کشور مسیریابی نشود و امکان ایجاد شبکه‌های اینترانت و خصوصی و امن داخلی در آن فراهم شود.

شبکه ملی اطلاعات مجموعه پهنای باند ردوبدل شده داخل کشور و داده‌های تبادل شده با پهنای باند خارجی است. بدین معنا که در شبکه ملی اطلاعات همانند دیگر شبکه‌های داخلی برای ارتباط کاربر با سرویس‌های داخلی؛ دیتا از کشور، استان یا حتی شهر کاربر موردنظر خارج نمی‌شود و ضمن ارتباط سریع و باکیفیت‌تر، هزینه‌ها را برای کاربران، شرکت‌های ارائه‌دهنده سرویس و شرکت‌های ایجادکنندهٔ زیرساخت‌های ارتباطی، بسیار کاهش می‌دهد.

شبکه ملی متشکل از زیرساخت‌های ارتباطی، مراکز داده توسعه‌یافته داخلی دولتی و غیردولتی و همچنین زیرساخت‌های نرم‌افزاری است که در سراسر کشور گسترده شده است. این شبکه ظرفیت لازم برای "نگهداری و تبادل امن اطلاعات داخلی در کشور به‌منظور توسعه خدمات الکترونیکی" و "دسترسی به اینترنت" از طریق بستر ارتباطی باند پهن سراسری برای کاربران خانگی، کسب‌وکار‌ها و دستگاه‌های اجرایی را فراهم می‌کند.

 این شبکه تجمیع‌کننده شبکه‌های اختصاصی، محلی و ملی در کشور است که از دو بخش اختصاصی و عمومی تشکیل می‌شود. بخش اختصاصی برای ارتباط و تبادل اطلاعات و خدمات دستگاه‌های اجرایی با یکدیگر و بخش عمومی برای ارائه خدمات به کاربران عمومی است و این دو بخش در نقاطی نظیر مراکز داده با یکدیگر اتصال دارند.

اما باید گفت صحیح‌ترین تلقی از شبکه ملی اطلاعات به این شرح است: شبکه ملی اطلاعات یعنی برقراری ارتباطات و ارائه خدمات در فضای مجازی به شکل ارزان، پرسرعت، امن و سالم. در حقیقت این شبکه باید بتواند نیاز‌های واقعی و مشروع مردم را در بستری پرسرعت، قیمتی پایین، امنیتی جامع و پایدار (به‌ دور از دست‌اندازی غیرقانونی هرکس به حقوق عمومی و خصوصی مردم) و در عین برخورداری از بالاترین حد سلامت (عاری از هرگونه فساد و فحشای اعتقادی و اخلاقی) تأمین کند و پاسخگوی نیاز‌های مشروع مردم در فضای مجازی باشد و زمینه ارتباط کاربران ایرانی با یکدیگر را از بستر داخلی و ارتباط با خارج از کشور را از بستر بین‌الملل مهیا کند.

مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی در دو بخش به فضای مجازی تاکید کردند و در سخنانی فرمودند:« اگر رهبر کشور نبودم شغلی که در کشور انتخاب می کردم در خصوص فضای مجازی بود».

 و این سخن به معنای اهمیت و جایگاه فضای مجازی در زندگی امروزی است و شاید یکی از گام‌های مهم و اثر گذار در این راه راه‌اندازی شبکه ملی اطلاعات است که می‌تواند فضایی امن و ایمن‌تر را برای کاربران به ارمغان آورد.

اگر چه زیرساخت حیاتی کشور در جنگلی به نام اینترنت قرار دارد که حتی با قانون جنگل هم مدیریت نمی‌شود، اما تعجب اینجاست که چرا سال‌ها راه‌اندازی شبکه ملی اطلاعات روی زمین ماند و مسئولین حرکتی نکردند که دشمن عاقبت از همین فضا بزرگ‌ترین ضربه‌ها را بر کشور وارد کند.

پیش از این نیز یکی از اعضای عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی درباره لزوم شبکه ملی اطلاعات گفته بود: «به معنای واقعی کلمه وجود شبکه ملی اطلاعات به عنوان یک ضرورت از اهمیت به‌سزایی برخوردار است چراکه کشور در حوادث سال گذشته به‌طور ملموس نقش این شبکه برای همه مسوولان و مردم مشخص شد به‌طوری که افرادی که تمایلی برای راه‌اندازی شبکه ملی اطلاعات نداشتند به این واقعیت پی بردند که کشور به چه میزان از ناقص بودن این شبکه آسیب‌پذیر است.

کسانی که دارای وجدان بیدار هستند بر ضرورت شبکه ملی اطلاعات تأکید دارند که در این رابطه باید گستردگی این شبکه فراگیر شود و بیش از گذشته زیرساخت‌های آن فراهم شود زیرا هر چقدر شبکه ملی تقویت شود آسیب‌پذیری از این ناحیه کمتر خواهد شد.

 در ادامه به بخشی از ویژگی‌های این شبکه ملی اشاره میکنیم.

1ـ در دست گرفتن لایه‌های اساسی حاکمیت در دنیا

امروزه راهبرد اساسی ایالات متحده آمریکا در فضای مجازی در دست گرفتن لایه‌های اساسی حاکمیت و مدیریت این فضاست، بر همین اساس نظام سلطه به سرگرم ساختن روزافزون افراد و سایر حاکمیت‌ها در لایه کاربری تأکید دارد تا بتواند موجبات غفلت کشورها از لایه‌های حاکمیت و مدیریت را به وجود آورد، بنابراین بهترین و مناسب‌ترین راه‌حل برای به دست گرفتن لایه‌های حاکمیت و مدیریت در عرصه فضای مجازی آن است که ساختاری مستحکم را ایجاد کرد، در این باره بسیاری از کشورها با درک و فهم صحیح از این مسئله مهم و با انتقاد از انحصارگرایی ایالات متحده آمریکا در مدیریت اینترنت، شبکه ملی اطلاعات خود را راه‌اندازی کرده‌اند که از جمله این کشورها می‌توان به روسیه، چین و کشورهای اتحادیه اروپا به‌خصوص فرانسه و آلمان اشاره کرد.

2 ـ توسعه اقتصاد دانش‌بنیان در کشور

 تجربیات کشورهای مختلف به‌خصوص کشورهای پیشرفته نشان می‌دهد ایجاد جامعه اطلاعاتی خردمحور، توسعه اقتصاد دانش‌بنیان و ساختارهای مناسب برای امور اجتماعی و زندگی روزمره شهروندان، نیازمند برخورداری از یک شبکه ملی اطلاعات با پهنای باند وسیع است، لذا توسعه شبکه ملی اطلاعات با تأمین پهنای باند وسیع، سهل‌الوصول و به‌خصوص ارزان‌قیمت بودن آن، بستر بسیار خوبی برای توسعه فناوری اطلاعات و به‌تبع آن توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در کشور خواهد بود.

3 ـ سرعت بالا و قیمت پایین اینترنت

بررسی‌ها نشان می‌دهد در فضای سایبری، حدود نود درصد ارتباطات و تبادل اطلاعات، داخل کشور صورت می‌گیرد (مبدأ و مقصد ارتباطات داخل کشور هستند) و تنها کمتر از ده درصد باقی‌مانده در مقیاس بین‌المللی هستند، از این رو حذف واسطه خارجی امری ضروری به‌نظر می‌رسد که این مهم با شبکه ملی اطلاعات میسر خواهد شد که نقش بسزایی در افزایش سرعت و ارزانی قیمت اینترنت خواهد داشت، توضیح بیشتر در این باره این‌که ویژگی‌ اصلی شبکه ملی اطلاعات این است که بسته‌های اطلاعاتی که مبدأ و مقصد داخلی دارند بدون واسطه خارجی، صرفاً از طریق داخل کشور مسیریابی ‌می‌شوند، مزیت‌های شبکه داخل در خدمت محتوا و کاربر داخلی قرار می‌گیرد و بدون اینکه خدمات‌دهنده‌های خارجی از دسترس خارج شوند، در رقابت سایت‌ها و خدمات‌دهنده‌های داخلی با نمونه‌های خارجی، کاربران بیشتری به‌سمت محتوا و خدمات بومی اقبال خواهند کرد، در واقع شبکه ملی اطلاعات با مزیت‌هایی از جمله سرعت بالاتر، قیمت پایین‌تر و امنیت بیشتر به‌شکل خودکار و طبیعی در خدمت سایت‌ها و تولیدکنندگان محتوای داخلی قرار خواهد گرفت.

4 ـ افزایش تاب‌آوری کشور برای مواجهه با تحریم‌های اینترنت جهانی

وجود شبکه ملی اطلاعات برای کشور ما ضمن اینکه می‌تواند به‌عنوان یک شاخص پیشرفت و توسعه به حساب بیاید و یک مزیت رقابتی باشد، با توجه به احتمال تحریم اینترنتی از طرف قدرت‌های جهانی و مخصوصاً آمریکا که نبض اینترنت نیز در دست آن کشور است و تاکنون چندین بار نیز شاهد این تحریم‌ها بوده‌ایم و با توجه به آثار منفی جهانی شدن در کم‌رنگ ساختن نقش فرهنگ‌ها، عقاید، آداب و رسوم بومی و محلی و زبان‌های مادری و نیاز به حفظ، تقویت و شناساندن آن‌ها به جهانیان، همچنین حذف هزینه‌های اضافی ناشی از انتقال ترافیک داخلی به خارج از کشور و برگشت دوباره آن‌ها به داخل که علاوه بر هزینه، مسائل امنیت اطلاعات نیز در این مورد مبحث مهمی به حساب می‌آید، یک ضرورت محسوب می‌شود.

5 ـ صرفه‌جویی اقتصادی و جلوگیری از خروج ارز از کشور

ویژگی منحصربه‌فرد دیگر شبکه ملی اطلاعات، صرفه‌جویی اقتصادی و جلوگیری از خروج ارز از کشور است؛ توضیح بیشتر در این باره این‌که تا زمانی که شبکه ملی اطلاعات تشکیل نشود و افزایش پهنای باند از طریق واردات پهنای باند بین‌المللی صورت گیرد، با توجه به خرید پهنای باند از قدرت‌های جهانی، افزایش پهنای باند منجر به خروج ارز از کشور و ریختن آن به جیب کشورهای غربی به‌خصوص آمریکا و کانادا می‌شود، لذا باید پهنای باند را از طریق راه‌اندازی شبکه ملی اطلاعات، در خدمت شبکه فناوری اطلاعات قرار داد و با بومی کردن پهنای باند می‌توان امنیت را در فضای مجازی کشور ایجاد و اطلاعات کشور را حفظ کرد، همچنین باید افزود تأسیس و توسعه شبکه ملی اطلاعات به هیچ عنوان نیازی به پهنای باند بین‌المللی ندارد و تدبیر تأسیس شورای‌عالی فضای مجازی این بوده است که گسترش پهنای باندی که به شهروندان جمهوری اسلامی داده می‌شود، با راه‌اندازی و گسترش شبکه ملی اطلاعات اتفاق بیفتد، البته شایان ذکر است راه‌اندازی شبکه ملی اطلاعات به هیچ وجه به‌معنای قطع اینترنت جهانی نیست.

6 ـ افزایش چندبرابر ظرفیت انتقال اطلاعات در کشور

راه‌اندازی شبکه ملی اطلاعات موجب می‌شود ظرفیت انتقال اطلاعات کشور چندین برابر شود (پیش‌بینی تا هشت برابر) و با توجه به این که پهنای باند مورد نیاز داخل از پهنای باند دسترسی به شبکه جهانی اینترنت تفکیک می‌شود، محدودیت سرعت دسترسی به اینترنت نیز از روی کاربران برداشته می‌شود، در نتیجه راه‌اندازی شبکه ملی اطلاعات، دستیابی به بسیاری از خدمات و فناوری‌های باند پهن همانند خدمات الکترونیکی عمومی کنار خدمات دیگر چون IPTV، ویدئوکنفرانس، بازی برخط و تحت شبکه، مشاهده فیلم باکیفیت HD ،VoIP و مانند آن در کشور امکان‌پذیر خواهد شد، در عین حال، توسعه این شبکه باعث کاهش هزینه‌های خرید پهنای باند، افزایش امنیت اطلاعات ملی، توسعه تجهیزاتی و اطلاعاتی، تبدیل شدن به هاب و شاه‌راه انتقال اطلاعات منطقه، توسعه نرم‌افزاری و امثال آن نیز می‌شود.

 انتهای پیام/



نظرات بینندگان