کد خبر: ۱۶۰۶۸۷
تاریخ انتشار: ۰۹:۱۵ - ۰۵ شهريور ۱۴۰۲

نرخ باسوادی از مهمترین شاخص‌های توسعه است

نرخ باسوادی از مهمترین شاخص‌های توسعه است که ارتقای آن فرهنگسازی و همراه کردن مردم با برنامه‌ریزی‌ها را نیز تسهیل می‌کند، ایران اسلامی در چهل سال گذشته جهش بزرگی در ارتقای این نرخ داشته و اکنون در صدد است تا با شتابی مضاعف باسوادی ایرانیان را به سرانجامی شایسته برساند.
به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه تحلیلی خبری«شیرازه»، سوادآموزی تنها برای کسب توان خواندن و نوشتن نیست و این نقطه آغاز و دریچه‌ای برای بهبود اطلاعات و آمادگی برای همراهی با برنامه‌ ریزی‌ها و سیاستگذاری‌های اجتماعی است.

در حالی که نرخ باسوادی ایران پیش از انقلاب اسلامی نزدیک به ۵۰ درصد بوده امروز بر اساس آخرین برآوردهای سازمان نهضت سوادآموزی از ۹۰ درصد فراتر رفته و اکنون خیز بلندی برای مسدود کردن کامل مبادی بی‌سوادی و تحت آموزش قرار دادن گروه هدف طی چهار سال برداشته شده است.

افزایش یک درصدی باسوادی در دولت سیزدهم، فارس جلوتر از میانگین کشوری

نهضت سوادآموزی یکی از کار ویژه‌های جمهوری اسلامی است که در این بین دولت سیزدهم با برگزاری شورای پشتیبانی نهضت سوادآموزی توانسته نتایج مطلوبی به دست آورد.

به گفته معاون وزیر آموزش و پرورش و رئیس سازمان نهضت سوادآموزی در ۲ سالی که از فعالیت دولت سیزدهم می‌گذرد یک درصد از میزان بی‌سوادی کشور کاسته شده که دستاورد بزرگی به شمار می‌رود.

آنطور که آمارها نشان می‌دهد میزان با سوادی در فارس که در آخرین سرشماری پیش از انقلاب اسلامی ۴۹.۵ درصد بوده امروز در برآورد سازمان نهضت سوادآموزی به ۹۱.۵ درصد رسیده است.

آنطور که معاون سواد آموزی اداره کل آموزش و پرورش فارس به ایرنا گفت: این میزان در میان جامعه هدف سوادآموزی یعنی ۱۰ تا ۴۹ ساله‌ها به ۹۷.۵ درصد رسیده که در هر ۲ برآورد حدود ۲ درصد بیش از میانگین باسوادی در سطح کشور است.

اکنون طرحی با عنوان شتاب به سرانجام بخشی به سوادآموزی آغاز شده تا با تکمیل و استفاده از یک بانک اطلاعاتی قوی و کارآمد و پای کارآوردن توان و ظرفیت همه دستگاه‌ها، نرخ بی‌سوادی کشور را به کمترین میزان ممکن برساند.

به گفته علیرضا عبدی این طرح به دنبال بهره مندی از ظرفیت‌های همه افراد، دستگاه‌ها و خیرین جامعه است تا بی‌سوادان را شناسایی و آنها را برای ورود به چرخه سوادآموزی قانع کند چرا که تجربه نشان داده در بسیاری از موارد شناسایی جامعه هدف سک سوی ماجرا است و مهمتر قانع کردن آنها برای اغاز و ادامه سوادآموزی است.

سرانجام بخشی به باسوادی مردم فارس

سرانجام بخشی به سوادآموزی در فارس

فارس یکی از استان‌هایی است که قرار است سرانجام بخشی به بی‌سوادی در آن شتاب گیرد و به گفته معاون معاون سواد آموزی اداره کل آموزش و پرورش فارس طی چهار سال ۴۵ هزار نفر تحت آموزش‌های نهضت سوادآموزی قرار می‌گیرند.

مجید احمدی گفت: فارس هشتمین استان باسواد کشور است اما به دلیل حجم جمعیت هدف سوادآموزی، اجرای طرح شتاب به سرانجام بخشی به باسوادی در آن ضرورت داشت و قرار است بر اساس برنامه‌ریزی‌ها ۴۵ هزار نفر ۶ تا ۶۰ ساله فارسی جذب آموزش‌های مدرسه‌ای و سوادآموزی شوند.

آنطور که او توضیح داد: قرار است این طرح شتاب بخش به سوادآموزی با همکاری استانداری، معاونت آموزش ابتدایی و نهضت سوادآموزی فارس عملیاتی شود؛ در این میان استانداری فارس در پای کار آوردن بخش‌ها و دستگاه‌های مختلف برای جذب جامعه هدف به سوادآموزی همکاری می‌کند، آموزش ابتدایی ۶ تا ۱۰ ساله‌ها را شناسایی و به مدرسه جذب می‌کند و نهضت سوادآموزی در جذب و آموزش به این افراد میکوشد تا در پایان برنامه چهار ساله میزان بی‌سوادی فارس به کمترین میزان ممکن برسد و به علاوه شاهد مسدود شدن مجرای بی‌سوادی در این استان نیز باشیم.

احمدی ادامه داد: در قالب این طرح که اجرای آن به تازگی آغاز شده، کودکان ۶ تا ۱۰ ساله (کودکان لازم‌التعلیم)، به طور کامل تحت پوشش مدرسه‌ای قرار می‌گیرند، مبادی بی‌سوادی از سوی آموزش ابتدایی مسدود می‌شود و با تحت آموزش قرار گرفتن جامعه هدف در سه سطح سوادآموزی، مشارکت موثر و آگاهانه آنها در امور اموزشی و فرهنگی محقق می‌شود.

معاون سواد آموزی اداره کل آموزش و پرورش فارس معتقد است که اگر بخواهیم در کاهش نرخ بی‌سوادی جامعه موفق عمل کنیم، تلاش معاونت سوادآموزی آموزش و پرورش به تنهایی راهگشا نیست و باید سایردستگاه‌های نیز به سهم خود پای کار سوادآموزی با مردم دور مانده از این نعمت بیایند و به ویژه در شناسایی و جذب آنها کمک کنند.

وی عنوان کرد: استانداری، فرمانداری‌ها، صدا و سیما، فرهنگ و ارشاد اسلامی، پست، اداره کل امور زندان‌ها، بهزیستی، بنیاد شهید، جهاد کشاورزی، پایگاه‌های مردمی بسیج و تعاون، کار و رفاه اجتماعی از دستگاههایی هستند که همکاری آنها در این امر بسیار کمک کننده و راهگشا است.



تلاش ۲ هزار و ۸۰۰ آموزش دهنده برای سوادآموزی حداکثری به مردم فارس

فارس ۲ هزار و ۸۰۰ آموزش دهنده سوادآموزی دارد که هر یک باید در طول سال دستکم ۱۰ نفر را در هر سه مقطع سوادآموزی تحت اموزش قرار دهند.

اگر همه دستگاه‌ها و ظرفیت‌های مردمی در همکاری با معاونت سواداموزی آموزش و پرورش فارس پای کار شناسایی، جذب و نام‌نویسی از فراد کم‌سواد و بی‌سواد فارس بیایند، می‌توانیم چشم اندازی روشن به نور آگاهی و دانش را برای چهار سال آینده فارس ببینیم.

به گفته معاون سواد آموزی اداره کل آموزش و پرورش فارس، هرچند افراد ۶۰ ساله به بالا نیز پذیرش و آموزش داده می‌شوند اما گروه هدف سوادآموزی را ۶ تا ۶۰ ساله‌ها تشکیل می‌دهند و برای جذب آنها تلاش می‌شود.

احمدی گفت: نام‌نویسی از این افراد به ۲ صورت انجام می‌شود؛ یکی هنگامی که آنها خود به بخش سوادآموزی مراکز و نواحی آموزش و پرورش مراجعه و اعلام بی‌سوادی می‌کنند و دیگری از طریق شناسایی و جذب آنها با کمک دستگاه‌های مختلف.

به گفته وی هنوز هیچ‌کشوری نتوانسته نرخ باسوادی خود را ۱۰۰ درصدی کند و سوئ که بهترین وضعیت را در این زمینه دارد نیز نرخ بی‌وادی کمتر از نیم درصد را دارد؛ با این حال با اجرایی شدن "شتاب به سرانجام بخشی به باسوادی"، شاهد بسته شدن مجرای بیشوادی از ابتدا و سوادآموزی حداکثری به مردم بالاتر از ۶ سال استان هستیم که بالاترین نرخ باسوادی ممکن را رقم خواهد زد.


انتهای پیام/


منبع: ایرنا
نظرات بینندگان