احتمال بارش بیش از حد نرمال در پاییز امسال
رئیس مرکز پژوهشهای علوم جوی و اقیانوسی دانشگاه شیراز گفت:در تحقیقات انجام شده احتمال اینکه بارش بیش از معمول در پاییز امسال داشته باشیم، نزدیک به ۷۰ درصد و در برخی نقاط تا ۱۰۰ درصد پیشبینی میشود.
به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه تحلیلی خبری«شیرازه»، سیدمحمد جعفر ناظمالسادات رئیس مرکز پژوهشهای علوم جوی و اقیانوسی دانشگاه شیراز اعلام کرد که در تحقیقات انجام شده احتمال اینکه بارش بیش از معمول در پاییز امسال داشته باشیم، نزدیک به ۷۰ درصد و در برخی نقاط تا ۱۰۰ درصد پیشبینی میشود.
سید محمدجعفر ناظمالسادات با اشاره وضعیت جوی و بارشهای سال زارعی در دو فصل پیشرو، اظهار داشت: امسال پدیده النینو بر اقیانوس آرام حاکم است و سطح آب در قسمت شرق این اقیانوس که معمولاً دارای آب سرد است، گرمتر از حد معمول است.
وی ادامه داد: در تحقیقات انجام شده احتمال اینکه بارش بیش از معمول در پاییز امسال داشته باشیم، نزدیک به ۷۰ درصد و در برخی نقاط تا ۱۰۰ درصد پیشبینی میشود.
استاد دانشگاه شیراز اضافه کرد: پدیده دوم روی اقیانوس هند نیز تحت عنوان MJO در حال فعالیت است که تا اندازه زیادی موجب بارشهای خوبی در ایران خواهد شد، لذا اکنون در شرایطی قرار داریم که از نظر پدیدههای راه دور، بستر برای بارش مهیا است.
ناظمالسادات با ابراز امیدواری از اینکه در هفتههای آینده شاهد بارشهای خوبی باشیم، گفت: بیشترین بارشهایی که انتظار میرود مربوط به نواحی غربی در امتداد زاگرس تا استانهای غربی همچون آذربایجان، کردستان و تهران است و در فارس نیز مقدار بارش بهویژه در نواحی غربی قابلتوجه خواهد بود.
وی اضافه کرد: البته در فصل زمستان احتمال اینکه با کمبود بارش در بهمنماه مواجه شویم نیز وجود دارد، چرا که این پدیده همان گونه که بارش در پاییز را افزایش میدهد، در فصل زمستان و در برخی نقاط موجب کاهش بارش میشود، بنابراین کشاورزان باید آمادگی داشته باشند که کشت را بهمن و یا اسفندماه بااطلاع قبلی انجام دهند.
استاد هواشناسی دانشگاه شیراز با بیان اینکه در صورت تداوم این پدیده، احتمال افزایش بارش را در بهار خواهیم داشت، گفت: رویهمرفته سال زارعی خوبی در پیش خواهیم داشت.
ناظمالسادات همچنین با بیان اینکه یکی از عوامل مؤثر در پیشبینی بارشها، پدیده النینو است و پدیدههای دیگر نیز وجود دارند که بر بارش ایران مؤثر باشند، گفت: اگر بخواهیم پیشبینی خوبی داشته باشیم نیازمند مدلها هستیم تا بتوانیم یافتههای تحقیقات مختلف را با هم آمیخته و پیشبینی بهتری برای بارش نقطهای داشتهایم.
وی اضافه کرد: کار نهایی هواشناسان این است که بتوانند پیشبینی خوبی در فواصل زمانی مختلف را در اختیار مردم قرار دهند که گاهی این فواصل زمانی ممکن است برای چند هفته پیش و یا چندماهه پیش باشد و هر کدام تخصص خاصی میخواهد.
رئیس مرکز پژوهشهای علوم جوی و اقیانوسی دانشگاه شیراز، افزود: پیشنهاد ما این است استانداری و دستگاههای ذیربط همانند کشورهای صنعتی که نقشه را در اختیار مردم میگذارند، به ما کمک کنند تا میزان بارش و تغییرات آن برای استان فارس را مشخص و بهصورت هفتگی در قالب نقشه به مردم اعلام کنیم.
ناظمالسادات بیان کرد: مبانی علمی این مهم در استان فارس فراهم است، اما برای چنین کاری نیازمند یک تیم هماهنگ برای بررسی مدل مشخص پیشبینی بارش هستیم.
وی اضافه کرد: بارش سختترین بخش فعالیت هواشناسی است، اما دما با مدلهای سادهتری پیشبینی میشود. بهعنوانمثال دمای هوا در زمانی که پدیده النینو حاکم است، دما نسبتاً بالاتر از حد معمول است. چون فصولی که بارش داریم، انرژی کمتر از دست میرود و ابر بیشتر تشکیل میشود و دما تااندازهای بالاتر از حد معمول است.
انتهای پیام/
نظرات بینندگان