جمعههای مهدوی «شیرازه»؛
اهمیت شناخت امامزمان (عج)
اولین شرط انتظار، معرفت است. تا انسان میهمان خود را نشناسد و از خصوصیات خوب او مطلع نباشد، منتظر او نخواهد شد.
به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی پایگاه تحلیلی خبری «شیرازه»، شناخت وجود مقدس امامزمان (عج) بسیار مهم و ارزشمند است، چرا که از یک سو معرفت صحیح امام بر هر فردی واجب بوده و نبود آن، مرگ جاهلیت را به دنبال دارد. چنانکه پیامبر اکرم (ص) فرمود: «مَنْ ماتَ وَ لَمْ یَعْرِفْ إمامَ زَمانِهِ مَاتَ مِیتَةً جَاهِلِیَّة، هر کس بمیرد و امامزمانش را نشناسد به مردن جاهلیت از دنیا رفته است».
و از سوی دیگر شناخت بهترین موعود پیامبران و مصلح جهانی و آگاهی از زندگانی او، نقش مهم و تعیینکنندهای در زندگی افراد دارد و حرکت آنان را تنظیم میکند.
این شناخت دو جنبه دارد، اول معرفت شخص آن بزرگوار که او کیست و زندگانی او به چه صورت است؟ دوم معرفت شخصیت ایشان که جایگاه آن حضرت در نظام هستی کجاست و چه آثاری بر آن مترتب است و ما چه وظایفی در قبال امام داریم؟
منظور از شناخت واقعی امامزمان چیست؟
شناخت واقعی، دارای ویژگیهایی است که عبارت است از اینکه: اولاً از منابع معتبر و موثق و مستند به دست آید. ثانیاً گسترهاش شامل آموزههای اعتقادی، اخلاقی و عبادی شود. ثالثاً، از آنجا که امام، الگوی عملی برای انسانهاست، به ابعاد فکری، عملی و روحی امام نیز ناظر باشد.
اما این شناخت از سهراه که مکمل یکدیگرند، حاصل میشود:
یکم؛ مطالعه تاریخ زندگانی آنان، مطالعه سرگذشت و سیره آنان، خصوصاً در باب فضایل، مناقب و خصوصیات آنان، از قبیل: شجاعت، مردانگی، ایثار، تواضع، صبر، فرزانگی و... انسان را متوجه مقام والای آن بزرگواران میکند و جذبه و کشش خاصی نسبت به آن فرزانگان در روح انسان، حاکم میشود.
دوم؛ مطالعه و تفکّر در سخنان ایشان، اسلام تفکر را موجب بصیرت، دعوتکننده به عمل نیک، پدیدآورنده نور، نشانه حیات و زندهبودن قلب بصیر میداند.
مطالعه و تفکّر در آثار فکری امامان، هر چند کار مشکلی به نظر میرسد، ولی بسیار سودمند است. این امر علاوهبرآن که باعث شناخت شخصیت آن بزرگواران و ایجاد محبت آنان در دل میشود، سرمایه بزرگی برای روح بشر به شمار میرود.
همانطور که فراگیری فصول یک کتاب، باید با تحقیق و دقت کامل و رجوع به استاد و... قرین باشد، مطالعه و اندیشه و تفکر در آثار ائمه (ع) نیز، باید با استفاده از استادان فن و مراجعه به کتابهایی که در شرح سخنان آنان به رشته تحریر درآمده، همراه باشد.
سوم؛ شناخت خدا: اگر ما خداوند و صفات و اسمای او را به طور حقیقی بشناسیم، میتوانیم انسانهای کامل راستین (امامان) را نیز بشناسیم، زیرا آنان آینه تمامنمای صفات جمال و جلال حضرت حقاند و در تسمیه به اسمای الهی، از تمامی موجودات عالم امکان برترند. برایناساس، با شناخت خدا و صفات او، میتوانیم به اوصاف و ویژگیهای امامان نیز واقف گردیم.
شاید دعایی که سفارش شده در زمان غیبت بعد از نماز زیاد خوانده شود، ناظر به همین حقیقت باشد: «اَللّهُمَّ عَرِّفْنی نَفْسَکَ، فَاِنَّکَ اِنْ لَمْ تُعَرِّفْنی نَفْسَکَ، لَمْ اَعْرِف نَبِیَّکَ، اَللّهُمَّ عَرِّفْنی رَسُولَکَ، فَاِنَّکَ اِنْ لَمْ تُعَرِّفْنی رَسُولَکَ، لَمْ اَعْرِفْ حُجَّتَکَ، اَللّهُمَّ عَرِّفْنی حُجَّتَکَ، فَاِنَّکَ اِنْ لَمْ تُعَرِّفْنی حُجَّتَکَ، ضَلَلْتُ عَنْ دینی، خداوندا! خود را به من بشناسان که اگر خود را به من نشناسانی پیغمبر را نمیشناسم، خدایا! پیغمبرت را به من بشناسان که اگر به پیامبر معرفت پیدا نکنم، نمیتوانم امامم را بشناسم، خدایا! حجت و امامت را به من بشناسان که اگر امام را نشناسم، در دین خود گمراهم.
تا امامزمان را نشناسیم، منتظر نیستیم
اولین شرط انتظار، معرفت است. تا انسان میهمان خود را نشناسد و از خصوصیات خوب او مطلع نباشد، منتظر او نخواهد شد. تنها هنگامی انسان در انتظار کسی مینشیند که او را خوب بشناسد، اما اگر انسان، کسی را نشناسد و بداند که آن شخص خواهد آمد برایش اهمیتی نخواهد داشت و منتظر او نخواهد ماند. در مورد انتظار امامزمان (عج) هم چنین است. کسانی که آن حضرت را نمیشناسند، مانند کفار و یا اهل ادیان دیگر، هرگز انتظار او را نمیکشند، اما کسانی که او را میشناسند و ارزش او را میشناسند و مقام او را میدانند، منتظر او میمانند.
شناخت امامزمان دو گونه است
گونه اول، شناخت تاریخی وجود آن حضرت است؛ مانند اینکه امام دوازدهم است و تاریخ ولادتش در چه سالی است و مانند آن. اما گونه دیگر شناخت امامزمان (ع)، شناخت مقام نورانیت آن حضرت است که این شناخت کار هر کسی نیست و ظرفیت و لیاقت زیادی میخواهد و در حقیقت اصحاب خاص امامزمان (ع) کسانی هستند که آن حضرت را به مقام نورانیت شناختهاند برای آگاهی از مقام عظیم امامت رجوع به زیارت جامعه کبیره و تأمل در معانی عمیق و عجیب آن توصیه میشود.
همچنین خواندن کتب معتبری که در مورد امامزمان (ع) نوشته شده است میتواند انسان را تا حدی به مقام و عظمت امامزمان (ع) آشنا سازد.
انتهای پیام/
منبع: فارس
نظرات بینندگان