جام ملتهای آسیا ۲۰۲۳؛
مثلث ایران، ژاپن و استرالیا در قامت مدعیان قهرمانی
بازیهای هفته اول مرحله گروهی جام ملتهای ۲۰۲۳ آسیا با پیروزی مدعیان قهرمانی به پایان رسید و تا حدودی مدعیان اصلی جام ملتهای آسیا ۲۰۲۳ مشخص شدند.
به گزارش خبرنگار گروه ورزشی پایگاه تحلیلی خبری«شیرازه»،مرحله گروهی رقابتهای جام ملتهای ۲۰۲۳ آسیا از روز جمعه، ۲۲ دی با دیدار افتتاحیه آغاز شد و شب گذشته سهشنبه ۲۶ دی با انجام دیدارهای گروه ششم، بازیهای اول مرحله گروهی هجدهمین دوره مسابقات قهرمانی قاره کهن به پایان رسید.
گروه A؛ صدرنشینِ میزبان
تیم ملی فوتبال قطر بهعنوان مدافع عنوان قهرمانی و میزبان رقابتها از ساعت ۱۹:۳۰ در ورزشگاه لوسیل به مصاف تیم ملی فوتبال لبنان رفت و با نتیجه سه بر صفر به پیروزی آسان و بدون دردسری دست پیدا کرد. تیم ملی فوتبال قطر که در دو میزبانی قبلی خود نتوانسته بود در بازی افتتاحیه گلزنی کند، مقابل لبنان موفق شد به گل دست پیدا کند. مدافع عنوان قهرمانی در دقیقه ۴۵ بازی موفق شد روی دخالت المعز علی و توپی که به اکرم عفیف رسید گل اول را به ثمر برساند تا گل ملی شماره ۴۵ به نام اکرم عفیف ثبت شود.
در ادامه هم المعز علی که در سال ۲۰۱۹ نقش کلیدی در قهرمانی تاریخی تیم ملی قطر در جام ملتهای آسیا داشت و توانست ۹ گل بزند و آقای گل شود در دقیقه شش موفق به گلزنی شد، اما اعلام آفساید پس از بازبینی ویدئویی گل مهاجم قطریها را مردود کرد و برگرداند. المعز علی همچنین نخستین پاس گل جام را به نام خود ثبت کرد و در دقیقه ۵۶ ارسال محمد وعد از جناح چپ زمین با ضربه سر دیدنی و شیرجهای المعز علی تبدیل به گل شد.
از سال ۱۹۸۴ که سنگاپور بهعنوان میزبان در دیدار افتتاحیه جام ملتهای آسیا، موفق به شکستدادن تیم ملی هند شد، طلسمی ادامهدار میزبان بازی افتتاحیه را دچار مشکل کرده تا جایی که در طی این مدت تنها استرالیا بوده که در سال ۲۰۱۵ موفق به شکستدادن حریف خود شده است. طی این مدت نتایج عجیبی بهدستآمده و تیمهایی که انتظار نتیجهگرفتن از آنها نبوده است، موفق به امتیاز گرفتن از میزبان شدند و در نهایت قطر امروز این طلسم را شکاند.
علیرضا فغانی، داور بینالمللی فوتبال کشورمان که از طرف فدراسیون استرالیا در این تورنمنت شرکت کرده داور دیدار افتتاحیه میان تیمهای ملی فوتبال قطر و لبنان بود که در این بازی به محمد حیدر و حسن سرور از لبنان و احمد علاءالدین و پدرو میگل از قطر کارت زرد نشان داد و یک گل از قطر را با کمکداوران اتاق VAR مردود اعلام کرد.
در دومین بازی روز شنبه، تیم فوتبال چین رقابتهای خود در جام ملتهای آسیا را با تساوی صفر بر صفر مقابل تاجیکستان آغاز کرد و موجب شرمساری بیشتر پس از رسوایی فساد مالی اخیر شد. چین بهعنوان تیمی که در مسابقات جام ملتهای آسیا در سال ۲۰۰۴ یکی از فینالیستها بود و هماکنون هم در رده ۷۹ جهان قرار دارد، تا حد زیادی از حریف تاجیکستانی خود که در رده ۱۰۶ جهانی است، موفقتر ظاهر شده بود.
این نتیجه تساوی در حالی برای چین رقم خورد که ضربه سر دیرهنگام «ژو چنجی» در دقیقه ۸۲ توپ را وارد دروازه حریف کرد، اما داور عربستانی با استفاده از کمکداور ویدئویی این گل را آفساید و مردود اعلام کرد. در پایان بازی همصدای همه هواداران چینی بلند شد.
تقابل چین و تاجیکستان در شهر دوحه تنها چند روز پس از آن برگزار شد که «لی تی» سرمربی سابق تیم فوتبال چین در تلویزیون ظاهر شد و اعتراف کرد که برای بهدستآوردن شغلش معادل ۴۰۰ هزار یورو رشوه داده و در دستکاری نتایج بازیهای لیگ فوتبال این کشور هم دست داشته است.
گروه B؛ کانگروهای مدعی
تیم ملی استرالیا در اولین بازی از «گروه دوم» در ورزشگاه احمد بنعلی به مصاف تیم ملی هند رفت و دو بر صفر برنده شد. این رویارویی تقریباً شبیه یک بازی خانگی برای هند بود؛ چرا که تماشاگران حاضر در ورزشگاه به طور عمده از اتباع یا مهاجران هندی حاضر در دوحه بودند و عامدانه کاری میکردند که حضورشان در ورزشگاه احساس شود، طوری که علیرغم تسلط اولیه استرالیا، در تشویق تیم کشورشان کم نگذاشتند.
برخلاف موقعیتهای فراوان استرالیا در نیمه نخست، در نهایت ۴۵ دقیقه نخست گلی در بر نداشت تا دو تیم راهی رختکن شوند و خود را برای نیمه مربیان آماده کنند، اما بلافاصله پس از شروع نیمه دوم، گل استرالیا موجب بهت تماشاگران هندی شد. در دقیقه ۵۴ ارسال بویل از سمت راست با اشتباه دروازهبان هند مقابل جکسون اروینگ قرار گرفت و او با پای چپ دروازه حریف را باز کرد.
در دقیقه ۷۳ نیز حرکت زیبای مکگری تعویضی از سمت راست با پاس عرضی این بازیکن همراه شد تا جردن باس با یک بغلپا دروازه خالی را باز کند. گل دوم استرالیا موجب شد که هم تیم هند و هم تماشاگران به طور کامل ناامید شوند.
این مسابقه یک ویژگی دیگر هم داشت و شاهد حضور اولین داورزن در مسابقات جام ملتهای آسیا بود. یوشیمی یاماشیتا از ژاپن بهعنوان داوروسط به همراه کمکداورانش یک تیم داوری سهنفره زنان را در این بازی تشکیل دادند. از همان ابتدا مشخص شد که هند در برابر آمادگی جسمانی استرالیا کم آورده است، چهبسا استرالیا بهعنوان قهرمان جام ملتهای آسیا در سال ۲۰۱۵ به طور مرتب در مصافهای تکبهتک پیروز میشد.
در سومین و آخرین بازی روز دوم رقابتها، ازبکستان بهعنوان تیم رده ۶۸ ردهبندی فیفا در برابر تیم سوریه در جایگاه ۹۱ ردهبندی قرار گرفت و این بازی در نهایت با نتیجه تساوی صفر بر صفر پایان یافت. سوریه در این دیدار یکبار موفق به گلزنی شد که داور، گل ابراهیم حصار را مردود اعلام کرد.
گروه C؛ خطونشان شاگردان ژنرال برای مدعیان
تیمهای فوتبال فلسطین و ایران در چارچوب رقابتهای جام ملتهای آسیا ۲۰۲۳ در استادیوم «شهر آموزش» در شهر الریان قطر به مصاف یکدیگر رفتند. بازی ایران و فلسطین با یک دقیقه سکوت به احترام قربانیان غزه آغاز شد؛ ابتکاری که به پیشنهاد ایران و موافقت کنفدراسیون فوتبال آسیا انجام شد. ۱۱ مرد میدان فلسطین و سایر نیمکتنشینان این تیم از پیش وعده داده بودند تا «با ارائه نمایشی دلچسب حال ملت فلسطین را در این وضعیت نابسامان خوش کنند.»
«عبدالرحمن جاسم» بهعنوان داور دیدار ایران و فلسطین در این بازی سوت زد. این برای دومین بار بود که این داور در جام ملتهای آسیا، یک بازی ایران را قضاوت میکند. او در سال ۲۰۱۹ نیز تقابل ایران با چین از مرحله یکچهارم نهایی مسابقات را داوری کرد که با نتیجه سه بر صفر به نفع ایران تمام شد.
در دیگر دیدار این گروه، امارات که حریف اصلی یوزان ایرانی به شمار میآید در بازیای نسبتاً آسان موفق شد هنگکنگ را از پیش رو بردارد و توشه سهامتیازی این دیدار حساس را از آن خود کند.
اماراتیها در این بازی که قضاوت آن را الجعفری بر عهده داشت دو بار از روی نقطه پنالتی موفق به گلزنی شدند تا در مجموع با نتیجه پرگل سه بر یک حریف خود را از پیش رو بردارند. هنگکنگیها درست پیش از شروع این مسابقات و در دیداری دوستانه موفق شده بودند چین را با نتیجه دو بر یک شکست دهند.
گروه D؛ حرکت پایاپای مدعیانِ صعود
در گروه چهارم دیدار پرگل و هیجانانگیز ژاپن و ویتنام در ورزشگاه الثمامه دوحه در نیمه اول پنج گل به همراه داشت. ابتدا تاکومی مینامینو در دقیقه ۱۱ تیم ژاپن را پیش انداخت، اما در ادامه ویتنام غافلگیرکننده ظاهر شد و با گلهای باک دینه انگوین (دقیقه ۱۶) و توانهای فام (دقیقه ۳۳) از مدعی اصلی قهرمانی جام جلو افتاد.
گروه E؛ چشمبادامیها به دنبال اردن
در گروه پنجم کره جنوبی با پیروزی پر گل خود در مقابل بحرین برای مدعیان قهرمانی خطونشان کشید و دو تیم عراق و اردن هم با قاطعیت حریفان خود را از پیش رو برداشتند. کرهایها که با ستارگان بینالمللی خود در این بازیها حضور پیدا کردهاند از همان ابتدا تلاش کردند تا بازی خود را به حریف خاورمیانهای تحمیل کنند. بااینحال بحرینیها در دقایق ابتدایی مسابقه توانستند نمایش خوبی داشته باشند و حملات این تیم موجب شد تا کرهایها مجبور شوند با خطاهای پرشمار حریف خود را متوقف کنند.
بااینحال این کرهایها بودند که حرفهایتر عمل کردند و در یک غافلگیری خط میانی و دفاع بحرین توانستند در دقیقه ۳۹ با ضربه زیبا و حساب شده این بئوام هوانگ به گل نخست دست پیدا کنند. ۴۵ دقیقه نخست با همان تکگل به سود شاگردان یورگن کلینزمن به پایان رسید. در نیمه دوم بحرینیها توانستند حملات خود را افزایش دهند و بالاخره در دقیقه ۵۱ توسط عبدالله الحشاش به گل تساوی برسند.
بااینحال کرهایها که آمدهاند بعد از چندین دهه بار دیگر عنوان قهرمانی را در این مسابقات کسب کنند، توانستند در ادامه به بازی برگردند و درخشش ستاره پاریسی آنها به دادشان رسید. لی کانگ که یکی از ستارگان پاریسنژرمن محسوب میشود، در دقایق ۵۶ و ۶۹ دو گل زیبا به ثمر رساند تا قرمزپوشان در گام نخست حریف خود را با نتیجه سه بر یک شکست دهند.
در دیگر بازی این گروه که آخرین بازی دوشنبه هم محسوب میشد تیم فوتبال اردن موفق شد در نمایشی قاطعانه حریف نهچندان قدرتمند خود را باقدرت شکست دهد. اردنیها در همان نیمه اول توانستند کار مالزی را یکسره کنند و سه گل در ۴۵ دقیقه نخست به ثمر رساندند. اردنیها بدشانس بودند که یکی از گلهای آنها هم به دلیل آفساید مردود اعلام شد.
در نیمه دوم بازیکنان مالزی عملکرد بهتری داشتند و توانستند موقعیتهایی هم روی دروازه حریف ایجاد کنند، اما در نهایت باز هم اردن بود که در دقیقه ۸۵ روی یک ضد حمله به گل چهارم دستیافت. این مسابقه در نهایت با همان نتیجه چهار بر صفر به سود اردن به پایان رسید. با این نتایج اردنیها با سه امتیاز و تفاضل گل بهتر نسبت به کره جنوبی در صدر قرار گرفت و یاران سونگ هیونگ مین در رده دوم قرار گرفتند. همچنین بحرین و مالزی هم بدون امتیاز در ردههای سوم و چهارم حضور دارند.
گروه F؛ عربستان پا پس نمیکشد!
در نخستین بازی این گروه دو تیم قرقیزستان و تایلند به مصاف یکدیگر رفتند. قرقیزها که در دور قبلی مسابقات شگفتیساز شده بودند، این بار حرف چندانی برای گفتن نداشتند و از همان ابتدا توپ و میدان را به تایلندیها واگذار کردند. آبیپوشان تایلندی در این مسابقه سرتر از حریف نشان دادند و خیلی زود موفق شدند در دقیقه ۲۶ دروازه حریف خود را باز کنند. تایلند در نیمه دوم هم توانست یکبار دیگر دروازه قرقیزستان را باز کند تا اختلاف را به دو گل برساند؛ در نهایت این مسابقه با همان نتیجه دو بر صفر به سود تایلند به پایان رسید تا کار برای صعود برای قرقیزها در این گروه بسیار دشوار شود.
انتهای پیام/
منبع:ایمنا
نظرات بینندگان