بیماریهای متابولیک ارثی چیست؟
به گزارش خبرنگار گروه سلامت پایگاه تحلیلی خبری «شیرازه» به نقل از روابطعمومی علوم پزشکی شیراز، نازیلا رحیمی کارشناس بیماریهای غیرواگیر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز امروز ۲۱ بهمنماه در خصوص آشنایی با برنامه پیشگیری از بیماریهای متابولیک ارثی گفت: بیماریهای متابولیک ارثی، بیشتر ناشی از نقص ژنتیکی در تولید یا عملکرد یکی از پروتئینها در بدن است. بیشتر این بیماریها در سنین پایین تظاهر مییابند و تقریباً در غالب این بیماریها سیستم عصبی مرکزی بهصورت اولیه و یا ثانویه درگیر میشود، علاوه بر این ممکن است ارگانهای حیاتی دیگر مانند چشم، کبد، طحال، کلیه، قلب و سیستم عضلانی و اسکلتی در این بیماریها درگیر شوند.
وی افزود: تشنج، تأخیر تکامل، بزرگی کبد، مشکلات ماهیچه قلب و بیماریهای اسکلتی نیز از علایم این دسته از بیماریها هستند. ضایعات شدید مغزی، عقبماندگی ذهنی، فلجهای عضلانی، مشکلات کبدی، سنگهای ادراری، نارساییهای چشمی مانند کاتاراکت و گلوکوم و بیماریهای قلبی نیز از عوارضی هستند که در این بیماریها ایجاد میشوند.
رحیمی در ادامه تصریح کرد: اختلالات متابولیک ارثی جزو بیماریهای تک ژنی است، اگرچه بیماریهای تک ژنی به طور منفرد نادر هستند، اما در مجموع ۱۰ در ۱۰۰۰ تولد زنده برآورد میشوند. الگوی توارث این بیماریها اغلب بهصورت اتوزوم مغلوب است، ولی موارد وابسته به X و غالب نیز وجود دارند.
وی ادامه داد: در فرزندان زوجهایی که ارتباط فامیلی نزدیک (First cousin) دارند، افزایش بروز موارد اتوزوم مغلوب دیده میشود، بنابراین میانگین ابتلای افراد به بیماریهای متابولیک در ایران به علت افزایش ازدواج فامیلی، بیشتر از میانگین جهانی پیشبینی میشود که پیشگیری از بروز آن مستلزم مشاوره ژنتیک و آزمایشها تشخیص قبل از تولد است.
کارشناس بیماریهای غیرواگیر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز با بیان اینکه بیماریهای متابولیک ارثی بیشتر در اوایل شیرخوارگی با حملات کمبود متابولیک (metabolic decompensation) که تهدیدکننده حیات هستند، تظاهر مییابند، افزود: هر یک از بیماریهای متابولیک نقش کوچک، اما قابلتوجهی در مرگ نامشخص شیرخوار دارند.
وی به روند اجرای برنامه در دانشگاه علوم پزشکی شیراز اشاره کرد و اضافه کرد: برنامه پیشگیری و کنترل بیماری متابولیک ارثی، باهدف کاهش بروز، مرگومیر و عوارض ناشی از بیماریهای متابولیک ارثی در نوزادان و شیرخواران همچنین کودکان زیر ۵ سال از سال ۱۳۹۷ بهصورت آزمایشی و از خرداد ۱۳۹۸ در کل استان آغاز شده است.
رحیمی افزود: مراکز ارائهدهنده خدمات بهداشتی، تمامی مادران باردار را در دو نوبت سه ماه اول و آخر بارداری آموزش میدهند و نوزادان در فاصله سه تا پنج روزگی در ۵۶ مرکز غربالگری توسط کارشناسان دورهدیده، با گرفتن چند قطره خون از کف پای نوزاد بهمنظور شناسایی ۲۳ بیماری متابولیک، غربال شده و پس از غربالگری، نمونهها را به آزمایشگاه پیراپزشکی، آزمایشگاه متابولیک ارثی ژنتیک جنوب و آزمایشگاه خصوصی فرزانگان با تعرفه دولتی وزارت بهداشت ارسال میکنند.
کارشناس بیماریهای غیرواگیر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز بیان کرد: پس از انجام آزمایش، موارد مثبت فراخوان و دراسرعوقت به کلینیک منتخب متابولیک ارثی واقع در درمانگاه تخصصی و فوقتخصصی حضرت امام رضا (ع) و کلینیک PKU واقع در کلینیک تخصصی بانو پروین دالکی (قطبالدین سابق) ارجاع داده میشوند و پس از پذیرش و انجام آزمایشها تأیید تشخیص، بیماران قطعی مشخص و تحت درمان و مراقبت بهمنظور پیشگیری و یا کاهش عوارض ناشی از این بیماریها قرار میگیرند همچنین از ابتدای شروع برنامه تا نیمه دوم امسال ۲۵۲ هزار و ۷۰۴ نوزاد غربالگری و بیش از هزار و ۲۶۷ مورد مثبت تشخیص و به کلینیک متابولیک ارثی ارجاع داده شدهاند که پس از انجام آزمایشها تأیید تشخیص و ویزیت توسط پزشکان منتخب، ۶۳۲ بیمار و ۱۸۶ مورد مشکوک شناسایی و تحت مراقبت و درمان قرار گرفتند.
وی در پایان به برنامههای در دست اقدام اشاره کرد و ادامه داد: بیماران متابولیک ارثی جز بیماران صعبالعلاج شناسایی شدهاند، این بیماران به دلیل مزمن بودن و لزوم انجام آزمایشها ژنتیک دورهای، ویزیت مکرر، هزینه کاردرمانی، گفتاردرمانی و توانبخشی، نیاز به حمایت و کمک خیرین سلامت دارند. در حال حاضر معاونت بهداشت با همکاری معاونت درمان هماهنگی لازم با ادارات بیمه استان بهمنظور تأمین پوشش هزینههای بیماران از جمله دارو و سایر خدمات را در استان آغاز کرده است همچنین اضافهکردن غربالگری ۴ بیماری به بسته خدمتی از دیگر برنامههای در دست اقدام است.
انتهای خبر/