دغدغه این روزهای کارگران قراردادی بر سر عیدی
به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی پایگاه تحلیلی خبری«شیرازه» به نقل از خبر آنلاین، ماههای پایانی سال که فرامیرسد، برای کارگران با استرسهایی همراه است. از یک سو میزان افزایش دستمزد سال آینده باعث نگرانی کارگران میشود و از سوی دیگر بخشی از کارگران نگران قراردادهای کاری خود هستند که با پایان سال تمدید نمیشود.
طبق آمارهایی که از سوی نمایندگان کارگران گفته میشود بیش از ۹۶ درصد قراردادهای کار در حال حاضر موقت است. زمانی که صحبت از قرارداد موقت میشود، قراردادهای سفید امضا، کوتاهمدت، سهماهه، یکماهه و در بهترین حالت یکساله را شامل میشود.
اما این روزها مشکل مدت قرارداد در کنار حقوقهای معوق در بخش زیادی از کارگاهها به مشکل کارگران افزوده شده است.
مشکلی که خیلی هم نمیتوان گفت مستقیماً به کارفرما ربط دارد. واحدهای تولیدی در حال حاضر تحتتأثیر شرایط اقتصادی حالوروز خوبی ندارند و مشکلات زنجیرهوار آنها به کارگران هم رسیده و در حال حاضر بخشی از کارگران با حقوقهای معوق چهار تا پنج ماهه به پایان سال نزدیک میشوند.
این کارگران در بهترین حالت سال نو را بهگونهای آغاز میکنند که حقوقهای معوق خود را دریافت کرده؛ اما به دلیل رکود و کمبود بودجه در واحد تولیدی خود عیدی و سنواتی دریافت نکردهاند.
اما کارگرانی که قرارداد مشخص و در چارچوب قانون کار ندارند معمولاً از سنوات بیبهره میشوند چرا که کارفرمایان باهدف فرار از بیمهکردن نیروی کار، پرداختنکردن سنوات و واریز کمتر عیدی قراردادهای کار را در چارچوب قانون کار منعقد نمیکنند.
علیرغم اینکه مطابق قانون، کارگران به سنوات و تعداد روزهایی که کار کردهاند مستحق دریافت عیدی هستند و میزان عیدی و پاداش پایان سال بسته به مدت قرارداد و کارکرد آنها متفاوت است، اما هستند کارگرانی که در واحدهای مختلف به بهانههای مختلف از این حق قانونی محروم میشوند.
علاوه بر اینکه تعدادی از کارگران قراردادهای کاریشان تمدید نمیشود، کارگرانی هم هستند که مطابق قانون کار عیدی دریافت نمیکنند. یعنی حداقل عیدی که دریافت میکنند بسیار کمتر از مبلغ قانونی تعیین شده برای آنها است. این مسئله از آنجا ناشی میشود که اکثر کارگران شاغل در کارگاههای کوچک از مزایای قانونی بیبهره هستند و فقط پایه حقوق را دریافت میکنند و در بهترین حالت پایان سال کارفرما با پرداخت مبلغی بسیار پایینتر از مبلغ تعیین شده عیدی، از مسئولیت خودسر باز میزند و کارگر بیچاره از ترس بیکاری به سمت شکایت قانونی نمیروند و به دریافت همان مبلغ اندک راضی و خوشحال به استقبال عیدی میرود که باز هم مانند سالهای قبل با عقبماندگی درآمد و عدم همخوانی دخلوخرج آغاز خواهد شد.
زمان و مبلغ عیدی کارگران
هادی ابوی، فعال کارگری در مورد زمان پرداخت عیدی کارگران گفت: معمولاً عیدی کارگران اسفندماه پرداخت میشود، البته منعی ندارد که با حقوق بهمن نیز پرداخت شود، اما مهلت قانونی برای عیدی همان اسفندماه است.
وی در مورد میزان عیدی کارگران در سال جاری گفت: میزان عیدی هر سال به نسبت حداقل دستمزد کارگران تعیین میشود؛ یعنی دوبرابر حقوق پایه بهشرط این که از سه برابر حداقل مزد تجاوز نکند.
عضو شورایعالی کار و نماینده کارگران گفت: مطابق مصوبات شورایعالی کار، تمام شرکتهایی که زیر نظر قانون وزارت کار فعالیت میکنند باید به کارمندان خود بهازای یک سال کار معادل ۶۰ روز آخرین دستمزد (حداقل عیدی) و ۹۰ روز آخرین دستمزد (حداکثر عیدی)، عیدی پرداخت کنند. به این معنا که میزان پرداختی عیدی کارمندان نباید از ۶۰ روز دستمزد کمتر و از ۹۰ روز دستمزد بیشتر باشد.
به گزارش شیرازه، باتوجهبه مصوبه سال گذشته شورایعالی کار، حداقل و حداکثر عیدی کارگران در سال ۱۴۰۲، به ترتیب ۱۰۶.۱۶۵.۶۸۰ ریال و ۱۵۹.۲۴۸.۵۲۰ ریال است.
انتهای خبر/