شیراز الگویی برای مطالعات شهری
به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه تحلیلی خبری «شیرازه»، سید ابراهیم حسینی امروز، ۲۴ خردادماه در هشتمین اجلاس مجمع رؤسای کمیسیونهای شهرسازی و معماری شورای اسلامی کلانشهرها در شیراز با بیان اینکه امید است رفتار ما آیینه تمامنمای مردم خوب شیراز باشد، گفت: شیراز به لحاظ موقعیت، یک ویژه شهری است که میتواند موضوع مطالعه و الگو باشد.
رئیس شورای اسلامی شهر شیرازادامه داد: مطالعه بافت تاریخی شهر شیراز نشان میدهد که آیا بین شهرسازی و معماری و اندیشه دینی و غیردینی انسانها ارتباطی وجود دارد یا خیر و آیا ارتباطی بین میهماننوازی شیرازیها با معماری در سطح شهر برقرار است؟ آیا بین خوشذوقی مردم شیراز با گنبدهای فیروزهای ارتباطی هست؟ آیا پشت آیینهکاریهای حرم شاهچراغ (ع) و کاشیهای هفترنگ و یا معماریهای خاص حافظیه و سعدیه ارتباطی با اندیشهها وجود دارد.
وی همچنین ساخت پنجدری و هفتدریهای ویژه شیرازیها حاصل خوشخلقی مردم شیراز ذکر و پیشنهاد کرد: در راستای تقویت ارتباط بین شهرها، بخشی از این اجلاس به پشتوانههای فکری شهرسازی و معماری قدیم و جدید اختصاص داده شود.
حسینی در پایان با دعوت از مردم در انتخابات پیشرو، گفت: حضور حداکثری مردم در انتخابات، فرصت بهتر برای پیشرفت و تعالی کشور و نظام جمهوری اسلامی را ایجاد خواهد کرد.
بازآفرینی و باززندهسازی بافت تاریخی شیراز از اهمیت زیادی برخوردار است
محمدحسن اسدی نیز در این مراسم با تأکید بر این موضوع که بازآفرینی و باززندهسازی بافت تاریخی از اهمیت زیادی برخوردار است، گفت: باید در حفظ و نگهداری بافت، تمام تلاش خود را به کار ببریم.
شهردار شیراز با بیان اینکه امروز شرایط به نحوی است که هر روز بافت مرکزی و فرهنگی فرسودهتر میشود و ساکنین عزیمت میکنند، تصریح کرد: با این روند بافت یا خالی از سکنه میشود و یا افرادی جایگزین میشوند که بعضاً موجبات بزهکاری و ناهنجاری را فراهم میکنند.
وی همچنین خطاب به رؤسای کمیسیونهای شهرسازی و معماری شورای اسلامی و معاونین شهرسازی و معماری کلانشهرها و مراکز استانها ادامه داد: شما بهعنوان عضو پارلمان شهری و مجلس محلی میتوانید تصمیمگیری خوبی با ایجاد دفاتر تسهیلگری و کارگزاری، تجمیع پلاکها، کاهش عوارض، تغییر نگاه دولت و وزارت میراثفرهنگی و… در بافت داشته باشید.
شهردار شیراز با تصریح اینکه امروز نگاهی سختگیرانه نسبت به بافت تاریخی و فرهنگی شیراز توسط شهرداری و اداره کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی فارس شکلگرفته است، گفت: اگرچه اجازه ندادهایم تعدی و تعرضی به بافت انجام شود، اما از طرفی دیگر مقاومتها موجب کاهش سرمایهگذاریها شده است.
اسدی مجدداً از رؤسای کمیسیونهای شهرسازی و معماری شورای اسلامی و معاونین شهرسازی و معماری کلانشهرها و مراکز استانهای کشور خواست که برنامه جامع برای بافت تاریخی و فرهنگی ارائه دهند و تأکید کرد که نگاه دولت در ارائه تسهیلات هم کمککننده است.
وی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به آغاز به کار دوره جدید مجلس شورای اسلامی، گفت: نگاه نمایندگان مجلس نیز در این باره میتواند مؤثر باشد، لذا تعامل با نمایندگان بیش از گذشته در دستور کار قرار گیرد.
اسدی با اشاره به قدمت شیراز در بعد تاریخی، فرهنگی و مذهبی، گفت: شیراز با پیشینه چندهزارساله در چهار دوره پایتخت سیاسی کشور بوده است که آخرین آن مربوط به دوران زندیه بوده و آثار بهجایمانده از آن دروان، امروز مقصد توریستها و گردشگران شده است.
وی همچنین از آغاز عملیات اجرایی پروژه احیای زندیه پس از ۲۵ سال خبر داد و سپس انتخاب این کلانشهر بهعنوان پایتخت محیطزیست آسیا را یک افتخار زیستمحیطی ذکر کرد و گفت: شیراز در طول سال، حتی یک روز آلودگی ندارد.
اسدی وجود یک هزار هکتار باغات قصردشت، کسب عنوان شهر جهانی صنایعدستی و …را بخشی از افتخارات شهرداری شیراز برشمرد و گفت: سیاستهای دولت در ادوار مختلف بر مبنای توسعه افقی شهرها بوده و موجب شده که هسته مرکزی و بافت آن خالی از سکنه شود که باید فکری به حال آن شود.
وی در بخش پایانی سخنانش با بیان اینکه دنیا به دنبال احیای بافت تاریخی و فرهنگی است و اقتصاد را بر اساس رونق بافت تعریف میکند، ابراز امیدواری کرد که بهره لازم از این اجلاس حاصل شود.
بازآفرینی بافت تاریخی فرهنگی شیراز نیازمند حرکت همهجانبه است
مصطفی کیانی رحیمی شهر شیراز هم در این مراسم گفت: بافت تاریخی فرهنگی شیراز در طول زمان دستخوش فرسودگی عمده قرار گرفت و امروز بازآفرینی آن نیازمند حرکت همهجانبه است.
رئیس کمیسیون شهرسازی، معماری و هوشمندسازی شورای اسلامی با بیان اینکه بافت تاریخی شهر شیراز یکی از منحصربهفردترین بافتهای شهری باقیمانده از دوران ایران کهن ایران است، گفت: این بافت بهواسطه ساختار شبکه معابر و سلسلهمراتب شهری، کاملاً نظاممند شکلگرفته و حفظ شده و محلات مختلف بر اساس نوع زندگی ساکنین آن ایجاد شده است.
وی ادامه داد: با نگاهی کنجکاوانه به بافت تاریخی در مییابیم که در حرکتی دوسویه، این بافت محل رشد و شکوفایی فرهنگ غنی و جهانی شیراز شده و علما، شاعران، هنرمندان و اندیشمندان بیشماری را در بستر خود به تعالی رسانده و به گسترش فرهنگ اصیل شهر شیراز کمک کردهاند.
رئیس کمیسیون شهرسازی، معماری و هوشمندسازی شورای اسلامی شهر شیراز افزود: پس از تغییرات رویکرد صنعتی و جایگزینی اتومبیل در مناسبات شهری و تسلط حرکت سواره بر پیاده، این بافت ارزشمند از چرخه رشد و تعالی خود باز ماند و دچار فرسودگی کارکردی و سپس در چرخهای معیوب دچار فرسودگی کالبدی نیز شد؛ اگرچه متأسفانه این بافت از چرخه پیشرفت شهری خارج شد؛ اما با تغییر نگاه شهرسازی بهسوی توسعه درونزای شهری، بافت تاریخی فرهنگی و مذهبی مجدداً در مرکز توجهات قرار گرفت.
کیانی رحیمی بیان کرد: فرصتهای بیشمار سرمایهگذاری در بافت بهواسطه عقیده اندیشمندان، میتواند بستری برای معرفی فرهنگ اصیل و غنی شیراز به جهانیان باشد، چرا که به عقیده جامعهشناسان، شیراز نهتنها فرهنگ بلکه یک سبک زندگی است، البته بافت تاریخی فرهنگی شیراز در طول زمان دستخوش فرسودگی عمده قرار گرفت و امروز بازآفرینی آن نیازمند حرکت همهجانبه است.
رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای اسلامی شهر شیراز با بیان اینکه در بحث کالبدی فرسودگی بناها، نقص در شبکه تأسیسات زیربنایی، نبود سیستم یکپارچه دفع فاضلاب که نیازی اساسی در راستای توسعه پایدار شهری است و …در بافت به چشم میخورد، گفت: در بعد فرهنگی و اجتماعی نیز متأسفانه به دلیل مشکلات مختلف، ساکنین اصلی بافت و مردم اصیل شیراز به کوچ از این بافت روی آوردند و جایگزین آنها، مهاجران و اتباع بیگانه شدند.
کیانی رحیمی همچنین مشکلات اقتصادی و زیستمحیطی را در بافت موردتوجه قرارداد و گفت: اجرای طرحهای زندهسازی و بازآفرینی بافت موجب بازگشت به بافت و یا ایجاد زمینه سکونت و اقامت در بافت شده است که گواه و شاهد این بازسازی و زندهسازی همین پهنه بینالحرمین، بافت پیرامونی، بازار وکیل و ثبت مجموعه زندیه و …است.
وی یکی از عمدهترین مشکلات اجرای پروژهها در بافت تاریخی را کمبود اعتبار دستگاههای متولی خدماترسان بهویژه در مباحث زیرساختی ذکر کرد و گفت: با بهبود و ارتقای زیرساختهای شهری و نزدیکشدن سرانه به این خدمات شاهد افزایش ساکنین بافت خواهیم بود.
این عضو شورای اسلامی شهر شیراز از مقامات عالی دولت خواستار پیشبینی بودجه در دستگاههای تخصصی ذیربط مختص هزینهکرد در بازآفرینی بافتهای تاریخی برای رشد و شکوفایی هرچه بیشتر بافتهای تاریخی شد.
انتهای خبر/