بهبود وضعیت منبتکاری در آباده
به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «شیرازه»، شهرستان آباده در فاصله ۲۷۰ کیلومتری شمال فارس قرار دارد؛ این شهرستان به واسطهٔ منبتکاران و آثار چوبیِ منبت از تیرماه ۱۳۹۷ از سوی شورای جهانی صنایع دستی به عنوان پایتخت منبت جهان معرفی و شهرت یافته است.
پیشینهٔ این هنر را در این منطقه ۷۰۰ سال ارزیابی میکنند؛ قاشقهای چوبی شربتخوری آباده از جمله معروفترین و ظریفترین سازههای این منطقه از گذشته تا به امروز بوده است و اکثر مجموعهداران سازههای چوبی یکی از قاشقهای منبتکاری آباده را در مجموعه خود جای دادهاند.
در این شهرستان منبت با فرهنگ و زندگی مردم عجین شده است چرا که این هنر و صنعت در طول تاریخ از پدران به پسران به شکل موروثی انتقال و آموزش داده شده است. البته امروزه زنان این منطقه نیز در هنر منبت فعالیت میکنند و بیش از ۱۵۰ کارگاه منبت و پنج هزار هنرمند منبتکار اعم از زنان و مردان به فعالیت و خلق سازههای چوبی مشغول هستند.
شهردار آباده در گفتگو با خبرنگار شیرازه، در خصوص اقدامات انجام شده برای شهر جهانی منبت و حضور گردشگران در این شهر گفت: برای ورود گردشگر به هر شهر نیاز به زیر ساخت و جاذبه و فراهم بودن امکانات رفاهی است که با وجود جهانی شدن شهر آباده به این موارد در سنوات قبل کمتر توجه شده است ولی در دو سال اخیر سعی شد با حضور در جشنواره و نمایشگاههای ملی و بین المللی ابتدا به معرفی بهتر شهر جهانی آباده بپردازیم و از سوی دیگر با دعوت از گروههای گردشگری داخلی و خارجی و همکاری در ایجاد زیر ساخت مناسب اقدام به جذب گردشگر کنیم.
مهدی شاکر ادامه داد: به طور مثال با صدور مجوز برای بخش خصوصی هتلی بزرگ و مجهز در آباده در حال اتمام ساخت است و هتل شهرداری را نیز بیشتر تجهیز کردیم و با همکاری دفاتر مسافرتی و گردشگری از کشورهای هند، کره، قطر، و... گردشگر جذب کردیم.
وی افزود: همچنین سعی شده با توسعه فضاهای شهری چون پارک گلها و تل آسیاب و پارک مشاهیر و نیز برگزاری برنامههایی مثل جشنواره هفتسین منبت با همکاری اداره میراث فرهنگی و گردشگری در ایام عید بیشتر به این رشد کمک کنیم و سعی داریم در آینده با ایجاد المانهای متعدد در ورودیهای شهر در خصوص منبت و اساتید و نیز اختصاص بودجه برای ایجاد موزه تخصصی منبت و همکاری در انتشار کتاب جامع منبت آباده اقدام به جذب بیشتر گردشگر کنیم.
وی در پاسخ به سئوال چه اقداماتی جهت کمک به هنرمندان منبت شهرستان تاکنون انجام شده؟ پاسخ داد: شهرداری چندین سال است که فضای تاریخی تیمچه صرافیان را با همکاری اداره میراث فرهنگی با شرایط مناسب و ارزان به صورت اجاره در اختیار هنرمندان قرار داده است و سعی کردیم با همکاری بنیاد برکت وامهای خوبی برای هنرمندان اخذ کنیم.
شاکر ادامه داد: از سوی دیگر برگزاری کلاسهای آموزشی متعدد در دبیرخانه شهر جهانی آباده به صورت رایگان برگزار میشود؛ که با هزینه شهرداری بسیاری از هنرمندان در نمایشگاههای متعدد شرکت کردند؛ همچنین با شفافسازی امور مربوط به جشنوارهها و راهنمایی این هنرمندان توسط دبیرخانه؛ جوایز مهمی به منبتکاران در دو سال اخیر تقدیم شد و اختصاص بنر و بیلبوردهای متعدد شهری به صورت رایگان به آثار هنرمندان و نیز معرفی آنها اقدامی جهت تبلیغ شهری بود که توسط دبیرخانه و شهرداری انجام شد.
شهردار آباده عنوان کرد: در زمان برگزاری جشنهای متعدد به صورت نقدی از هنرمندان عزیز تقدیر به عمل آمد و نیز در دو سال اخیر به صورت گسترده توسط شهرداری اقدام به خرید آثار هنرمندان منبت کار جهت همکاری و کمک و نیز فرهنگ سازی برای سایر ادارات دولتی صورت پذیرفت.
مهدی شاکر گفت: ما در حدود ۵ هزار منبت کار داریم که اکثرا بانوان در این هنر مشغول فعالیت هستند و همیشه حامی این هنرمندان بودهایم.
وی تصریح کرد: ما برای اولین بار در اکسپو ایران که بزرگترین رویداد صادراتی میباشد آثار هنرمندان را شرکت دادیم و سعی داریم با رویکرد توسعه در صادرات به بهبود معیشت آنها کمک کنیم.
شاکر گفت: در همراهی با هنرمندان تا کنون توانستم دو جایزه جشنواره بینالمللی فجر، کسب بیشاز ۲۲ نشان ملی، کسب نشان یونسکو، کسب ثبت ملی تخت حنا، کسب اثر فاخر را به افتخارات آباده اضافه و نیز در حمایت از هنرمندان در بیش از ۳۵ نمایشگاه و رویداد صنایع دستی شرکت کنیم
وی در مورد اقدامات انجام شده جهت معرفی منبت شهرستان آباده بیان کرد: ما به صورت گسترده اقدام به حضور در تمام جشنوارهها و نمایشگاههای ملی و بینالمللی با همراهی هنرمندان نمودهایم و از سوی دیگر از طریق رسانههای چاپی و مجازی کلیه اخبار و رویدادهای مربوط را انتشار میدهیم. در دو سال اخیر چندین مستند در خصوص منبت را ساخته و از رسانههای ملی و مجازی انتشار دادیم و در همین تابستان جهت تولید فیلم سینمایی با موضوع منبت حمایت مالی خوبی را انجام دادیم.
شاکر درخصوص اقدامات انجام شده برای نمایشگاه دائمی منبت در شهرستان آباده عنوان کرد: تیمچه صرافیان به عنوان یک بازارچه و نمایشگاه همیشه مورد حمایت شهرداری بوده ولی سعی داریم در آینده نیز با قرار دادن بودجه مناسب در چند مکان پرتردد در شهر نمایشگاه دائمی ایجاد کنیم.
وی ادامه داد: قصد داریم برای بازارچه تیمچه صرافیان امکانات بهتری ایجاد کرده و غرفههای طبقه بالا را راه اندازی کنیم و با همکاری اداره میراث فرهنگی بازسازی و ترمیم آن را انجام دهیم.
شهردار آباده با بیان اینکه بهبود بازارچههای هنری باید بر اساس نیاز شهروندان و نیز رونق هنر منبت و همکاری هنرمندان توسعه یابد گفت: اگر به تاریخ منبت در آباده بنگریم متوجه خواهیم شد که اکثر هنرمندان در منازل و اماکن شخصی اقدام به تولید اثر میکردند و هم اکنون هم در شهر جهانی آباده بسیاری از بانوان در خانهها در حال خلق اثر هستند که البته این از ویژگیهای هنر منبت است که کارگاه خیلی خاصی نیاز ندارد.
انتهای خبر/ 224224