روغنهای مناسب برای تهیه غذا
به گزارش گروه سلامت پایگاه خبری «شیرازه»، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان، به مناسبت برگزاری پویش تغذیه با شعار (روغن سالم، غذای سالم، زندگی سالم)، تأکید کرد: روغن زیتون به هیچ عنوان برای سرخ کردنهای عمیق نباید مورداستفاده قرار گیرد.
مونا گل محمدی افزود: در کل روغنهای مایع برای تهیه غذا مناسب هستند مثل روغن زیتون و کانولا؛ ولی در کنار این روغنها میتوان از روغنهای کنجد، هسته انگور، روغن ذرت و آفتابگردان هم در تهیه غذا استفاده کرد.
چربی های مفید برای بدن
وی ادامه داد: چربیهای غیر اشباع به دو دسته تقسیم میشوند که دسته اول چربیهایی هستند که فقط یک باند دوگانه دارند و اصطلاحاً به آنها چربیهای موفا گفته میشود. این چربیها سطح کلسترول" بد" در خون را کاهش و منجر به افزایش سطح کلسترول "خوب" یا HDL در بدن می شوند.
متخصص تغذیه و رژیم درمانی بیان کرد: منبع دریافت چربی موفا روغنهای زیتون، کانولا، آووکادو، بادام و آجیلها هستند. گل محمدی ادامه داد: دسته دیگر چربی ها که تعداد باندهای دوگانه آنها بیشتر از باندهای یگانه است، شامل چربیهای امگا ۳ و امگا ۶ هستند.
وی بیان کرد: چربیهای" امگا ۳" برای سلامت قلب بسیار مفید هستند. این چربیها میتوانند التهاب را در بدن کاهش و به بهبود عملکرد حافظه و سلامت مغزی کمک کنند. این چربیها به ویژه در ماهیهای چرب مثل سالمون، ساردین، قزل آلا، بذر کتان، دانه چیا، شاهدانه و گردو یافت میشوند.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان گفت: چربیهای "امگا ۶" هم در اکثر روغنهای گیاهی یافت می شود. این چربی ها برای حفظ سلامت پوست و ساختار سلولی مناسب هستند اما اگر دریافت این چربی ها بیش از اندازه و در تعادل با" امگا ۳" نباشد منجر به التهاب و مشکلات سلامتی خواهد شد.
میزان مصرف روزانه چربی ها برای بدن چه اندازه است؟
گل محمدی ابراز کرد: میزان دریافت چربیها بسته به نیازهای فردی، سطح فعالیت فیزیکی و وضعیت سلامتی هر شخص متفاوت است اما بهطور کلی چربیها حدود ۲۰ تا ۳۵ درصد از کل کالری دریافتی روزانه بدن را تشکیل میدهند.
وی ادامه داد: به طور مثال فردی که روزانه نیاز داشته باشد که حدود ۲ هزار کیلو کالری انرژی دریافت کند، تقریباً ۴۴ تا ۷۷ گرم چربی در روز باید دریافت کند.
متخصص تغذیه و رژیم درمانی تأکید کرد: بنابراین توصیه ما این است که دریافت چربیها به حدود ۳۰ درصد از کل کالری دریافتی روزانه هر فرد که مقدار متفاوتی می باشد، محدود شود.
عوارض مصرف بیش از اندازه چربیها
گل محمدی خاطرنشان کرد: دریافت چربی ها بستگی به نیاز فردی شخص می باشد که چه مقدار فعالیت فیزیکی دارد و در افراد مختلف متفاوت است.
وی ادامه داد: ولی با توجه به اینکه چربی ها انرژی بالایی دارند، دریافت بیش از اندازه آن ممکن است منجر به افزایش وزن، چاقی و بالا بردن ریسک خطر مرگ و میر زودرس، بروز بیماریهای غیر واگیر مثل بیماریهای قلبی عروقی، دیابت نوع ۲ و برخی از انواع سرطانها شود.
متخصص تغذیه و رژیم درمانی افزود: چربیها به طور کلی به چربیهای مضر و مفید تقسیم میشوند. چربیهای مضر شامل چربیهای ترنس و چربیهای اشباع هستند. چربیهای ترنس به شکل طبیعی در معده حیوانات نشخوار کننده وجود دارند، بنابراین این چربی در گوشت و محصولات لبنی موجود است.
گلمحمدی علاوه بر این یکی از مواردی که منجر به تولید چربیهای ترنس میشود، فرایند هیدروژنه کردن روغنهای گیاهی است. در کل چربیهای ترنس میتوانند سطح کلسترول" بد" را در بدن افزایش و منجر به کاهش کلسترول "خوب" یا " HDL" شوند.
وی افزود: مصرف چربیهای ترنس میتواند با بیماریهای مختلفی در ارتباط باشد بنابراین مصرف این چربی ها باید به شدت در طول روز محدود شوداز جمله مصرف لبنیات کم چرب، محدود کردن مصرف گوشتهای قرمز و استفاده حداقلی از مارگارین و روغنهای نباتی هیدروژنه در رژیم غذایی است.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان همچنین به نوع دیگر چربیهای مضر اشاره کرد و گفت: این چربیها از نوع اشباع هستند و با توجه به اینکه سطح" LDL "خون را افزایش میدهند میتوانند منجر به بیماریهای قلبی عروقی هم شوند.
گل محمدی چربیهای اشباع عمدتاً در منابع حیوانی وجود دارد ولی در منابع گیاهی هم یافت میشود، بنابراین برای کاهش دریافت چربیهای اشباع باید مصرف لبنیاتهای پرچرب، گوشت قرمز و استفاده ازمواد غذایی فراوری شده، روغن نارگیل و روغن پالم محدود شود.
این متخصص تغذیه گفت: توصیههای کلی ما برای مصرف چربیها و محدود کردن دریافت چربیها این است که بهتر است لبنیات به شکل کم چرب تهیه شود، چربی های قابل مشاهده روی گوشت ماهی و مرغ جدا شود، مصرف گوشتهای قرمز به یک تا دوبار در هفته محدود شود همچنین غذاهایی که دارای چربی بالایی هستند مثل مصرف غذاهای سرخ کردنی، کره مارگارین، کله پاچه محدود شود.
گل محمدی ادامه داد: ماهی حداقل یک تا دو بار در هفته استفاده شود به جای سرخ کردن از روشهای سالمی مثل آب پز کردن، بخارپز کردن استفاده کنیم و مغزها و دانهها را به عنوان چربیهای سالم در رژیم غذایی خودمان اضافه کنیم.
انتهای خبر/