کد خبر: ۱۶۵۹۷۰
تاریخ انتشار: ۰۵:۳۰ - ۲۲ آذر ۱۴۰۳
شیرازه گزارش می‌دهد؛

نگاهی به دلایل و پیامدهای طلاق  

طلاق در ایران موضوعی پیچیده و چندوجهی است که تحت تأثیر عوامل فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و قانونی قرار دارد.

به گزارش خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «شیرازه»، طلاق در ایران موضوعی پیچیده و چندوجهی است که تحت تأثیر عوامل فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و قانونی قرار دارد. در سال‌های اخیر، نرخ طلاق در ایران افزایش یافته که می‌تواند ناشی از تغییرات در سبک زندگی، افزایش آگاهی‌های فردی و تغییر نگرش‌ها نسبت به ازدواج و خانواده باشد.

نگاهی به دلایل و پیامدهای طلاق 

 عوامل فزاینده آمار طلاق 

عبدالله هاشمی مشاور خانواده در گفتگو با خبرنگار «شیرازه» گفت: زمانی که به طلاق به‌عنوان آسیب اجتماعی می‌نگریم عوامل زیادی در این امر نقش دارند که یکی از مهم‌ترین عوامل عدم آموزش و آگاهی دادن به فرزندان از جانب خانواده و جامعه است که به عقیده اینجانب نقش آموزش‌ها در این حوزه بسیار محدود بوده و شاید در بیشتر مواقع بازدارنده‌های فرهنگی، مذهبی اجازه نمی‌دهد برخی مسائل را با جزئیات بیشتری بیان کرد.

اهمیت آموزش در کاهش طلاق
 عبدالله هاشمی با بیان یک‌سری ویژگی‌های دوران نوجوانی خاطرنشان کرد: افراد وقتی وارد مرحله نوجوانی می‌شوند بر مبنای بیداری، هوشیاری و ترشح هورمون‌های جنسی گرایش به سمت جنس مخالف پیدا می‌کنند و همین‌طور سایر ویژگی‌هایی همچون استقلال‌خواهی، حس فناناپذیری را تجربه می‌کند.
 
وی افزود: نوجوان بر این باور است زمانی که وارد رابطه شد، اجازه نمی‌دهد کسی به او وابسته شود؛ ولی بعد از رابطه به این مسئله توجه نمی‌کند که ناخواسته رابطه بدون حفاظ و آگاهی و وابستگی به جنس مخالف شکل‌گرفته و به‌تبع آن کوری شناختی در افراد شکل می‌گیرد؛ متأسفانه بدترین حالت در کوری شناختی این است که فرد هیچ‌گونه علائم هشیاردهنده درازدواج را جدی نگرفته و وقتی این اتفاق افتاد فرد بر این باور است که این شخص فرد مناسب برای اوست.
 
 مشاور خانواده بیان کرد: لازم است که خانواده و جامعه آموزش‌های لازم را به فرزند خود بدهند. اول اینکه وارد هر نوع رابطه‌ای نشده، حتی گاهی اوقات خانواده هم آگاهی لازم را دراین‌رابطه ندارند؛ خانواده ترس دارد؛ ترس فرهنگی، ترس اجتماعی، ترس از بی‌آبرویی؛ خانواده گاهی اوقات از ترس اینکه فرد به خود آسیبی بزند ناچار می‌شود به خواسته فرد تن داده و وقتی وارد زندگی می‌شوند می‌بینند مسیر را اشتباه آمده‌اند؛ به همین دلیل باتوجه‌به اینکه مدیریتِ هیجان ندارند تاب‌آوری برای حل مسئله را هم نخواهند داشت.
 
 هاشمی عنوان کرد: مادر فقط بر مبنای این که دختر از لحاظ جسمانی رشد کرده فکر می‌کند آمادگی ازدواج را داراست؛ ولی نمی‌داند این دختر از لحاظ روانی همچنان یک کودک است و هنوز مراحل اولیه نوجوانی‌اش را سپری می‌کند به این خاطر وقتی وارد واقعیت‌ها و مهارت‌هایی که با آن آشنا نیست می‌شود از لحاظ روانی و بلوغ روانی آمادگی ازدواج را ندارد و گویی تنها راه خلاص‌شدن این زندگی را طلاق می‌داند و چون آگاهی لازم را ندارد ناخواسته به اولین راه یعنی طلاق فکر می‌کند. یکی از اتفاقاتی که رواج زیادی در شهرستان زرین‌دشت دارد این است که به‌تبع این موضوع کودک‌همسری به‌شدت رواج یافته است.
 
 وی یادآور شد: مسئله بعدی این است که والدین ناخواسته در واقع رشد جسمی فرد را در نظر گرفته و آنها را با گذشته و دوران کودکی خود مقایسه می‌کنند برای مثال والدین می‌گویند من از ده‌سالگی ازدواج کردم پس حتماً فرزندی که الان سیزده‌ساله است، آمادگی ازدواج را دارد.

عامل دیگر طلاق؛ وضعیت معیشتی 

 این مشاور عامل دیگر فزاینده آمار طلاق که در شهرستان مشاهده می‌شود را بُعد اقتصادی دانست که باتوجه‌به اینکه متأسفانه وضعیت مردم وضعیت خوبی نیست گاهی اوقات متأسفانه تصور می‌کنند که اگر دخترشان ازدواج کند حداقل از نظر اقتصادی فشار کمتری تجربه می‌کنند.

وی گفت: در حوزه فرهنگی حتی خانواده‌ها می‌بینند که در اطرافیان هستند کسانی که دخترانشان ازدواج کرده و دچار تنش شده‌اند یا حتی در برخی طوایف که نگاه سنتی‌تری به ازدواج دارند این گونه است که دختر حتماً باید زیر هفده یا هجده سال ازدواج کند و اگر از این سن بگذرد تصورشان بر این است که دیگر خواستگار برایشان نخواهد آمد.
 
 هاشمی عامل دیگر را توجه به نیاز ابتدایی ملاک ازدواج بیان کرد: خانواده فقط چند ملاک یا نیاز ابتدایی مثل ماشین‌، خانه و شغل را برای شروع زندگی کافی می‌دانند.
 خانواده‌ها بر اساس بُعد فرهنگی زمان خود فکر می‌کنند درصورتی‌که گاهی اوقات هجده نوزده سال تفاوت سنی بین دختر و پسر وجود دارد.

 آموزش قبل از ازدواج را جدی بگیرید

آموزش در حوزه‌های مختلف بخصوص در بحث ازدواج و ازدواج موفق بسیار کم‌رنگ است، از مسئولین شهرستان و کسانی که در حوزه سیاست‌گذاری درون شهرستانی فعالیت می‌کنند خواستاریم حتماً به این امر خطیر که در واقع آموزش قبل از ازدواج و قبل از اینکه افراد به‌هم‌وابسته شده و زندگی مشترک تشکیل بدهند اهتمام ویژه‌ای داشته باشند تا بتوانیم حداقل با آموزش‌هایی از طریق کارشناسان درون شهرستانی در آن استان یا حتی شهرستان‌های هم‌جوار مهارت یا آمادگی افراد را بالا برده تا حداقل بتوانند در زندگی آسیب کمتری ببیند و اگر دچار مسئله و مشکلی شدند بتوانند بهتر و راحت‌تر و با تفکر بازتری مسائل و مشکلاتشان را حل کنند که تا این حد با فاجعه طلاق روبرو نباشیم.

نگاهی به دلایل و پیامدهای طلاق 

علت عمده آمار طلاق در شهرستان زرین دشت

بهنام نجفی‌زاده رئیس دادگستری زرین دشت علت عمده آمار بالای طلاق در زرین‌دشت را ناشی از پایین‌بودن سن ازدواج و عدم مشاوره در مورد مسائل زناشویی بیان کرد و از پائین بودن سن ازدواج در زرین‌دشت انتقاد کرد.

وی بیان کرد: عوامل متعددی از جمله عدم شناخت کافی زوجین از یکدیگر، عدم انجام تحقیقات در مورد طرف مقابل از سوی خانواده‌ها و عدم مشاوره در مورد مسائل زناشویی و پایین‌بودن سن ازدواج از اساسی‌ترین عوامل طلاق و تشکیل پرونده در حوزه قضایی زرین‌دشت است.

رئیس دادگستری زرین‌دشت اشاره‌ای به خصوصیات فردی در زمینه طلاق کرد و گفت: تصمیم‌گیری احساسی، لجاجت، خیانت، عدم شغل و اختلاف سنی از موضوعات مهم در طلاق است.

بهنام نجفی‌زاده ادامه داد: مشاوره قبل از ازدواج می‌تواند زوجین را در انتخاب فرد مناسب کمک کند، همدیگر را بهتر بشناسند.

وی تصریح کرد: مشکلات خانوادگی و دخالت خانواده‌ها در زندگی زوجین سبب ایجاد مشکلات و در نتیجه طلاق می‌شود.

رئیس دادگستری زرین‌دشت افزود: استفاده نادرست از فضای مجازی سبب ایجاد کاهش رابطه عاطفی بین زوجین شده و حالت انزجار و سردی در بین زوجین ایجاد کرده است که دیگر تمایلی به ادامه زندگی مشترک ندارند.

وی یادآور شد: باتوجه‌به مراکز مشاوره و مراجعه زوجین به این مراکز و شناسایی علت‌های اختلاف، کمک و راهنمایی مشاور به آنها و همچنین مصلحین قرآنی مشکلات زوجین ریشه‌یابی شده و حدود ۲۰ الی ۳۰ درصد زوجین از طلاق منصرف می‌شوند.

نگاهی به دلایل و پیامدهای طلاق 

سجاد نجاتی کارشناس پیشگیری از وقوع جرم دادگستری زرین‌دشت در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شیرازه بیان کرد: تشکیل زندگی مشترک و ازدواج در بین زوجین ابتدا بر پایه عشق و اعتماد است و مشکلات به‌ مرور زمان در زندگی زوجین به وجود می‌آید.

 وی در خصوص عوامل تأثیرگذار بر طلاق زوجین عنوان کرد: در طلاق عوامل مختلفی وجود دارد؛ ولی بیشترین عامل عدم آگاهی‌های قبل از ازدواج در بین زوجین است؛ وقتی آگاهی وجود نداشته باشد طبیعتا زوجین در برقراری ارتباط، درک متقابل از یکدیگر، اهداف و حل مسئله دچار مشکل می‌شوند. 

کارشناس پیشگیری از وقوع جرم دادگستری‌ بیان کرد: ویژگی‌های اخلاقی زوجین مانند عدم درک متقابل، ازدواج در سنین پایین و عدم توانایی در حل مسئله منجر به دخالت خانواده‌های طرفین در زندگی مشترک زوجین می‌شود که این موضوع نیز از دیگر عوامل تأثیرگذار بر ایجاد اختلاف در بین زوجین خواهد بود.

همچنین خیانت را از دیگر عوامل طلاق بیان کرد و گفت: خیانت هم از طرف زوج و هم از طرف زوجه اتفاق می‌افتد و علت آن می‌تواند کمبود عشق عاطفی و در واقع همان طلاق عاطفی بین زوجین باشد.

وی افزود: در شهرستان زرین‌دشت به دلیل فرهنگ سنتی که وجود دارد خیلی از زوجین حضور در جلسه‌های مشاوره را نمی‌پذیرند و یا حتی بعد از جدایی نیز به اطلاعاتی که خودشان دارند بسنده می‌کنند.

نجاتی ادامه داد: در دادگستری شهرستان زرین دشت زوج‌هایی که در زمینه طلاق دچار آسیب می‌شوند به نهاد حمایت از خانواده معرفی می‌شوند.

وی عنوان کرد: در واحد پیشگیری از وقوع جرم از سال ۱۴۰۰ نهادی به نام حکمین و مصلحین قرآنی متشکل از بزرگان و ریش سفیدان محلی تشکیل شده است که این عزیزان در حل اختلافات خانوادگی و ایجاد صلح و سازش در پرونده های طلاق به دادگستری کمک می‌کنند.

در پایان اشاره‌ای به واحد مشاوره کرد و گفت: با پیگیری‌های صورت‌ گرفته از طرف مسئولین قضائی و اداره بهزیستی در سال ۱۳۹۹ در شهرستان زرین‌دشت مرکز مشاوره خصوصی تأسیس شد و این امر کمک شایانی به کاهش ورودی پرونده‌های خانواده به مرجع قضائی کرد.

همچنین ارائه مشاوره‌های تخصصی به زوجین از دیگر مزایای مرکز مشاوره می‌باشد به طوری که از ۱۳۳ فقره پرونده ارجاعی به مرکز مشاوره در ۶ ماهه اول سال ۱۴۰۳ تعداد ۳۰ فقره منجر به صلح و سازش گردیده است که این موضوع خود مبین اهمیت و تأثیر مشاوره و کسب آگاهی در بین زوجین برای داشتن یک زندگی ایده آل می باشد.

انتهای خبر/۲۲۴۲۲۴

نظرات بینندگان