پیشگیری از بیماریهای تنفسی در فصل زمستان
به گزارش گروه سلامت پایگاه خبری تحلیلی «شیرازه»، دکتر رضا بصیری، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، اظهار کرد: با توجه به افزایش شیوع بیماریهای تنفسی در فصل زمستان و به علت تغییر درجه حرارت محیط، بسیاری از ویروسها که به صورت نهفته و غیرفعال هستند، فعالیتشان آغاز میشود و افزایش ازدحام در محیطهای سربسته میتواند امکان انتقال ویروس و بیماریها در این محیطها را بیشتر کند و به دنبال آن مراجعین به بیمارستانها و کلینیکها نیز افزایش مییابد.
وی با بیان اینکه بیماریهای تنفسی عمدتا از طریق استنشاق ذرات هوا، که آلوده به ویروس یا میکروب هستند منتقل میشود، افزود: مهمترین اصل در کنترل بیماریهای تنفسی و ریوی به خصوص در فصول سرد سال، پیشگیری است و لذا به مردم توصیه میشود که همانگونه که در دوران کرونا توصیههای بهداشتی را جدی میگرفتند، در فصول سرد سال هم این مراقبت ها را داشته باشند و به خصوص افراد دارای بیماریهای قلبی، ریوی، بیماریهای تضعیفکننده سیستم ایمنی، بیماران همودیالیز و سایر افرادی که به نحوی سیستم ایمنی بدن آنها به طور مطلوب فعالیت نمیکند، در پیشگیری از بیماریهای تنفسی دقت بیشتری داشته باشند.
فوقتخصص بیماریهای ریه وICU، عمدهترین بیماریهای تنفسی در فصل سرد سال را بیماریهای باکتریال و وایرال نظیر بیماریهای ویروسی رینوویروس، انواع آنفلوانزا و موارد اندک کرونا ذکر کرد و افزود: بیماریهای ویروسی سرعت انتشار بالایی دارند و باعث اپیدمی در جامعه یا شیوعهای دستهجمعی میشوند و به همین دلیل هم میتوانند همزمان چند عضو خانواده را مبتلا کنند و باعث ازکارافتادگی افراد شوند.
وی اضافه کرد: بسیاری از عفونتهای وایرال، با ورود به ریه، باعث ایجاد عفونت میشوند، بنابراین میتوانند زمینه را برای عفونتهای باکتریال نیز مساعد کنند.
بصیری در ادامه، اساس درمان بیماریهای تنفسی را جدی گرفتن بروز علائم تنفسی، عنوان کرد و افزود: بیماران باید با رعایت بهداشت نظیر استفاده از ماسک، اجتناب از دست دادن و روبوسی کردن، از انتقال آن به اطرافیان جلوگیری کنند.
وی درباره مصرف رژیم غذایی بیماران دچار مشکلات تنفسی که به عفونتهای وایرال و باکتریال مبتلا میشوند، تأکید کرد: این بیماران باید بیشتر مواد غذایی نرم قابل بلع راحتتر و مایعات گرم و نرم از جمله، چای کمرنگ، شیر و مصرف میوهها و سبزیهای مفید مصرف و استراحت بیشتر در منزل داشته باشند تا دوره بیماری تمام شود.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به باور اشتباه مردم، درباره مصرف مواد سرخ شده در بیماران تنفسی، گفت: مصرف متعادل غذاهای سرخشده برای بیماران مشکلی ایجاد نخواهد کرد، اما گاهی اوقات مواد افزودنی مثل ادویهها در دوزهای بالا به دلیل ایجاد تحریک مخاطی، ممکن است برای بیمار آزاردهنده باشند.
بیماری تنفسی آنفلوانزا؛ شایعترین بیماری فصل سرما
بصیری در ادامه بیماری آنفلوانزا را یکی از شایعترین بیماریهای فصل سرما برشمرد و اظهار کرد: این بیماری به سرعت قابل انتشار است؛ لذا افراد دارای نقص ایمنی حتما باید در فصل پاییز واکسن آنفلوانزا را تزریق کنند تا در ادامه سال کمتر دچار بیماری آنفلانزا شوند.
وی افزود: بیمارانی هم که سرفههای طولانی دارند، به خصوص سرفههایی با علائم نگرانکننده مانند سرفههای با تب طولانیمدت، خلط خونی، گرفتگی صدا و یا تنگینفس زیاد، باید به پزشک متخصص مراجعه کنند تا اقدامات تکمیلی برای آنها انجام شود.
وی گفت: نکته مهم در مورد بیماریهای تنفسی آن است که در جامعه ما افراد زیادی به دو بیماری شایع آسم و بیماری انسداد ریوی مزمن مبتلا هستند و طبق آخرین آمار سازمان بهداشت جهانی در دنیا بیش از ۴۵۰ میلیون نفر مبتلا به آسم و ۳۰۰ میلیون به بیماری انسداد ریوی مزمن وجود دارد، یعنی در مجموع این دو بیماری حدود ۱۰ درصد جامعه بشری را در دنیا مبتلا میکنند.
همچنین طبق آخرین آمارها در جامعه ایرانی پنج تا هفت درصد به آسم مبتلا هستند؛ لذا اگر فرض کنیم که شبیه به آمار جهانی باشد، ۱۰ درصد جامعه به آسم و بیماری انسداد ریوی مزمن مبتلا باشد، عدد قابل توجهی خواهد شد.
بصیری همچنین توصیه کرد: بیماران مبتلا به بیماریهای آسم و بیماری انسداد ریوی مزمن حتما مراقبتهای بیشتری داشته باشند و از تماس با افراد بیمار و هوای سرد و خشک پرهیز کنند و ضمن داشتن رژیم غذایی مناسب از داروهای تجویز شده توسط پزشک به درستی استفاده کنند.
انتهای خبر/
منبع: وبدا