پدر، ریشه فضیلتهای اخلاقی فرزندان
حجتالاسلاموالمسلمین احسان اسدی در گفتگو با خبرنگار فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی «شیرازه»، بیان کرد: برترین ویژگی امیرالمؤمنین علیهالسلام در نقش پدری، رشد فرزند در ابعاد گوناگون دنیوی و اخروی است پدر خوب پدری است که فضیلتهای اخلاقی و دینی را در فرزندش بالا میبرد.
وی افزود: شاید اگر از بسیاری پدران سرزمینمان بپرسیم که پدر بودن چگونه است؟ در پاسخ خواهیم شنید: پدر بودن سختترین کار دنیاست. سختترین کار دنیا که هر مردی دوست دارد آن را برعهده گیرد.
این مقام مسئول افزود: نکته حائز اهمیت این است که آدمی تا شناختی از نقش خود نداشته باشد نخواهد توانست بهخوبی از پس آن بربیاید و پدر بودن و پدریکردن نقش مهمی است که مردان جامعه امروزه باید نسبت به آن حساس باشند و برای ایفای نقش خود بهعنوان یکی از ارکان خانواده تعقل ورزند.
اسدی عنوان کرد: اسلام در باب فضیلت جایگاه پدر و ارزشمندی آن سخن بسیار دارد، اما شاید در این شرایط ملتهب تغییر ذائقه و افکار دنیای امروزی یافتن ویژگیهای یک پدر خوب و راهبرد اجرایی برای ایفای آن آسان نباشد.
وی تصریح کرد: باتکیهبر نمونه و الگوی کامل یک مرد و پدری خوب همچون امام علی علیهالسلام باید تلاش کنیم تا بشناسیم و درک کنیم که خوب پدریکردن حق فرزند بر پدر است.
مسئول مرکز آموزش کاربردی حوزه علمیه گفت: وقتی که از پدر صحبت میکنیم پدر در شأن، مقام و معنا و تعبیرش از نگاه منظر دین و مباحث اجتماعی که در سیره و سنت اهلبیت سلامالله علیهم اجمعین وجود دارد، جایگاه والد بودن و جایگاه ولایت داشتن تعریف میشود و شاید پدر مهمترین جایگاه و تأثیرش در زندگی هرکسی، ولایت و ولی بودن پدر در زندگی است.
اسدی بیان کرد: وقتی از ولی صحبت میکنیم؛ یعنی کسی که سرپرست است، کسی که مسئولیت سرپرستی انسانی و فرزندی را به عهده دارد.
امیرالمؤمنین علیهالسلام پدر امت
وی خاطرنشان کرد: شاید پررنگترین ویژگی امیرالمؤمنین علیهالسلام در نقش پدر بودن که به قول آن روایت معروف که حضرت رسول صلواتاللهعلیه و علی بن ابیطالب علیهالسلام پدران امت هستند، این پدری به معنای سرپرستی است، به معنای هدایتگری است.
مسئول مرکز آموزش کاربردی حوزههای علمیه فارس افزود: یکی از مهمترین ویژگیها همین ویژگی است؛ پذیرفتن این ولایت و سرپرستی از سمت یک پدر که خودش در یک جایگاه ویژهای قرار دارد که این ولایتی که به فرزندان دارد برای رستگاری و عاقبتبهخیری و هدایتگری فرزندان بسیار از اهمیت بالایی برخوردار است. در جایگاه آن کسی که فرزند این پدر است باید این ولایت و این والد بودن و آن سرپرستی را مطیع و پیرو باشد.
پدر ریشه است
اسدی خاطرنشان کرد: برای همین است که ما در حوزه پدری در ادبیات روانشناختی اسلامی وقتی که از یک پدر حرف میزنیم به قول امام سجاد علیهالسلام پدر ریشه است، الولد وسط الجنه این پدری که از او حرف میزنیم وسط بهشتی است که ریشههای معنایی، ریشههای ژنتیک، ریشههای فیزیولوژی حتی ریشههای معنایی ما و ریشههای وراثتی ما از او گرفته میشود.
وی گفت: اینها نشانهها و ویژگیهای اصیل یک پدر است که در امیرالمؤمنین علی بن ابیطالب علیهالسلام بهعنوان امام امت و پدر امت یاد شده است.
مسئول مرکز آموزش کاربردی حوزه علمیه فارس اشاره به حدیثی از امیرالمؤمنین علیهالسلام کرد که میفرمایند: جایگاه پدر برای یک فرزند انتقال ادب است؛ یعنی اینکه یک پدر بتواند ادب و آدابی را از یک سبک زندگی که از یک تعقل بالا و خرد بالا برخوردار است، به فرزند بیاموزد و آن فرزند را در تمام تلاطمهای زندگی، روزهای خوب و بدش به یک ادبی برساند که بتواند درهای بسته زندگیاش را باز و راههای خوب زندگیاش را پیدا بکند؛ این یکی از آن ویژگیهای درجه یک پدر خوبِ مسلمان ایرانی در کشور ما است.
اسدی گفت: پدری که میتواند به فرزندش ادب را نشان بدهد و بیاموزد این پدر حتماً هرچند بیسواد، اهل معرفت است، اهل آگاهی است. من معتقد هستم حتی پدر بد هم میتواند ادب یاد بدهد. خیلی وقتها به این باید فکر کرد که حتی والدین بد هم خوب هستند؛ البته به شرطی که خسارتهای بزرگی به بچههایشان نزنند.
وی افزود: اگر قرار باشد که باتوجهبه الگو بودن حضرت علی علیهالسلام یک فضای خوب، یک راه خوب برای پدر خوببودن را پیدا کنیم بهترین پدر پدری است که ادب و آداب را به فرزندهایش یاد بدهد.
مفاهیم ارزشمند؛ فضای مشترک بین پدرها و فرزندان
مسئول مرکز آموزش کاربردی حوزه علمیه فارس اشارهای به تفاوت سبک زندگی فرزندان و والدینشان کرد و گفت: تفاوت دنیا، سرعت روزافزون فناوری و اتفاقات اجتماعی و فرهنگی در کل دنیا نسلها را از هم دور میکند.
اسدی تصریح کرد: اما شاید این در مصادیق ما را از هم دور بکند، اما در مفاهیم زندگی، در معنای زندگی میتوانیم بهشدت هنوز به هم نزدیک باشیم.
وی یادآور شد: وقتی که از نگاه معنای زندگی به زندگی نگاه کنیم، معنای زندگی از خود زندگی خیلی مهمتر است، حرف و حال مشترک، نگاه و منظر مشترک با والدین و فرزندانمان داریم.
مسئول مرکز آموزش کاربردی حوزه علمیه فارس گفت: شاید امروز پدری در سبک زندگی تغذیه یا پوشش یا هر چیزی با فرزندش دچار مسئله باشد؛ ولی اگر قرار باشد یک مفهوم بزرگی به نام سخاوت، ادب کرامت، آداب لطف و مهربان بودن با خودمان و اعضای خانوادهمان، مفیدبودن در یک جامعه، ایمان و متدین بودن را یاد بدهد هنوز فضای مشترک بین پدرها و فرزندان زیاد است.
این مقام مسئول افزود: شاید مصداق فراغت و سرگرمی و اهداف امروز فرزند من با منِ پدر متفاوت باشد. من هیچوقت فکر نمیکردم شاید فنّاوری من را به اینجا برساند که سبک زندگی من بر اساس یک هوشمندی خاصی رونق بگیرد.
اسدی باتوجهبه فضای مجازی افزود: امروز ما در همین فضای مجازی، و رسانههای مدرن و نوین امروزی بر اساس آنچه که ما داریم با آن زندگی میکنیم و به آن میگوییم سبک زندگی، این سبک زندگی نیاز به یک معنای فاخری دارد که دیگر قدمت دیروز و امروز نمیشناسد، چون معنای زندگی در کل جریانات زندگی و دههها و سدهها جاری و ساری است.
وی در ادامه گفت: شما سخاوت را در ۱۰۰ سال پیش همچنان که تعریف میکردید امروز هم همان تعریف را دارد.
مسئول کاربردی حوزه علمیه فارس گفت: شاید اگر من یک فرزند خوب بودم، یک فرزند خلفی بودم باید از پدرانم و از پدرم راه و رسم زندگی را میآموختم که چگونه میشود بخشید، چگونه میشود دل یک زن را به دست آورد، به خدا نزدیکتر شد، رزق حلال را به دست آورد، کینه نورزید.
اسدی گفت: اینها همه از مهمترین بخشها است بنابراین من فکر میکنم پدران ما و پدران خوب ما در هوش اخلاقی فرزندان بسیار تأثیر دارند.
وی افزود: شاید پدر خوب پدری است که فضیلتهای انسانی را در فرزندش بالا میبرد. کسی که از هوش اخلاقی بالا برخوردار است مهم نیست در چه دنیایی دارد زندگی میکند، دهه زندگیاش خیلی دیگر مهم نیست. آن مفهوم کلام، آن جان کلام و جان زندگی او و معنای زندگی او فضیلتهای زندگی من را بالا میبرد.
نماینده مرکز آموزش کاربردی فارس خاطرنشان کرد: بنابراین پدران بهشدت در هوش اخلاقی ما تأثیر دارند. پدر خوب فضیلتهای خلقی و اخلاقی یک فرزند را میتواند بالا ببرد. حتی پدر بد هم میتواند آن فضیلت را گوشزد کند.
اسدی گفت: بنابراین پدری خوب است که شاید از سبک زندگی من دور باشد یا از فرزندش دور باشد؛ اما در فطرت، در اخلاق، در منش و رفتارهای اجتماعی و فردی، حوزه خانواده و مفاهیم و موضوعات ازایندست بسیار میتواند مؤثر باشد.
وی عنوان کرد: پدر خوب، پدری است که میتواند نه در مصادیق؛ بلکه در مفاهیم و آداب و ادب فرزند خودش را پیش ببرد؛ پس پدران ما ریشههای فضیلتهای اخلاقی ما هستند و به قول امام سجاد علیهالسلام وقتی که میفرماید: پدر ریشه است ریشه فقط در ژنتیک یا در فیزیولوژی ما نیست، ریشه در اخلاق، در منش، در سبک زندگی و نگاه ما به دنیا و آخرت است.
انتهای خبر/۲۲۴۲۲۴