دیدار ترامپ با پوتین بر سر تحولات اکراین
به گزارش خبرنگار گروه سیاسی پایگاه خبری تحلیلی «شیرازه»، مایک والتز، مشاور امنیت ملی رئیسجمهور منتخب ایالات متحده اعلام کرد که دونالد ترامپ خود را برای مذاکرات با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، آماده میکند.
وی شب گذشته در مصاحبه با شبکه تلویزیونی ABC News گفت: «ما هنوز درباره قالب دقیق مذاکرات بحثی نکرده و در حال کار روی آن هستیم. انتظار دارم طی روزها یا هفتههای آینده یک تماس تلفنی برقرار شود. این نخستین گام خواهد بود و ما از این نقطه شروع خواهیم کرد.»
والتز همچنین افزود: «رئیسجمهور ترامپ بر این عقیده است که بدون داشتن روابط و گفتگو با طرف مقابل «روسیه» دست یابی به توافقی در جهت حلوفصل بحران اوکراین غیر ممکن خواهد بود. ما قطعاً این روابط را در ماههای آینده برقرار خواهیم کرد.»
مشاور امنیت ملی ترامپ یادآور شد که پس از پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، نگرش کلی در غرب به بحران اوکراین تغییر کرد. وی توضیح داد که رئیسجمهور منتخب بر این باور است که بیرون راندن کامل روسیه از تمام مناطقی از خاک اوکراین که به تصرف روسها درآمده، غیرممکن است و به گفته وی، این واقعیت توسط جهان پذیرفته میشود.
مشاور ترامپ همچنین تاکید کرد که برقراری آتشبس میتواند اولین گام برای حلوفصل مسالمتآمیز بحران باشد. وی گفت: «ما میخواهیم هر لحظه یا هر روز به آتشبس دست یابیم. این میتواند یک گام نخست بسیار مثبت برای هر دو طرف باشد و به ما امکان دهد تا وارد چارچوب یک فرآیند مذاکره شویم.»
روز یکشنبه اولاف شولتز، صدراعظم آلمان نیز از قصد دونالد ترامپ برای دیدار با پوتین استقبال کرده و گفت: «در خصوص حل و فصل بحران اوکراین، این خبر خوبی است که رؤسای جمهور آمریکا و روسیه نیز تمایل به ملاقات داشته باشند.»
نیکولا بیدو، رئیس اداره اطلاعات وزارت امور خارجه سوئیس نیز اعلام کرده است که برن آماده است تا در صورت درخواست طرفین، دیدار رهبران آمریکا و روسیه را سازماندهی کند.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا اعلام کرد که در صورت دستیابی به توافقی برای پایان دادن به بحران اوکراین، این سند باید شامل تضمینهای امنیتی برای کییف باشد تا از از سرگیری مجدد درگیریها جلوگیری شود.
سالیوان در مصاحبه با شبکه CNN تأکید کرد که این درگیری نباید پس از چند ماه دوباره آغاز شود، «در صورتی که روسیه ناگهان تصمیم بگیرد از همان جایی که متوقف شده است ادامه دهد.» وی افزود که در این توافق باید حق اوکراین برای تصمیمگیری درباره مسائل ارضی خود تصریح شود.
این مقام کاخ سفید گفت: «یک توافق خوب شامل این است که اوکراین خود درباره قلمرو، مردم و آزادیاش تصمیمگیری کند و به دیگران، از جمله ایالات متحده، اجازه تحمیل این تصمیمات را ندهد.»
پیش از این، جان کربی، هماهنگکننده ارتباطات راهبردی در شورای امنیت ملی کاخ سفید گفته بود که دولت کنونی آمریکا به رهبری رئیسجمهور بایدن معتقد است که در شرایط کنونی، نه اوکراین و نه روسیه برای مذاکرات جهت پایان دادن به درگیری نظامی آمادگی ندارند.
در آمریکا هم از تقسیم اوکراین طبق مدل آلمان حمایت میکنند
کورت ولکر، نماینده ویژه سابق وزارت امور خارجه آمریکا در امور اوکراین، اعلام کرد که بهترین نمونه تاریخی برای اوکراین، تقسیم آلمان پس از جنگ جهانی دوم است. وی در مصاحبهای گفت: «هرچند در قانون اساسی آلمان فدرال همواره تلاش برای اتحاد تمام سرزمینهای آلمانی مد نظر بوده است، اما در عین حال همه توافق داشتند که این کار از طریق نظامی انجام نخواهد شد.»
به گفته این دیپلمات آمریکایی، اوکراین نیز باید رویکرد مشابهی نسبت به مناطق جدید روسیه اتخاذ کند. وی افزود که کییف میتواند از این طریق از تلاش برای حلوفصل درگیریها از طریق اقدامات نظامی صرفنظر کند.
پیشتر، روزنامه سوئیسی Neue Zürcher Zeitung گزارش داده بود که در اوکراین بخش فزایندهای از مردم از ایده واگذاری بخشی از سرزمینهای این کشور به روسیه در ازای توافق صلح حمایت میکنند. این نشریه اعتراف کرده، به نظر میرسد این نظریه در ذهن بسیاری از شهروندان اوکراینی تقویت شده است.
اوکراین باید بیطرفی اتخاذ کرده و از عضویت در ناتو صرفنظر کند
مجله آمریکایی The American Conservative در مقالهای یادآور شده که برای اوکراین بسیار منطقیتر است که مواضعی بیطرفانه اتخاذ کند و به طور کامل از پیوستن به پیمان آتلانتیک شمالی «ناتو» صرفنظر کند، چرا که این تصمیم به سود خود این کشور خواهد بود.
دنیل دپتریس، نویسنده این مقاله، مینویسد: «مفهوم بیطرفی در شرایط درگیری نظامی با روسیه، در اوکراین اغلب با بار معنایی منفی همراه است. اما این برداشت اشتباهی از شرایط است. بیطرفی نه تنها بهترین و کمریسکترین گزینه برای آمریکا و اروپا است، بلکه به نفع خود اوکراین نیز خواهد بود.»
وی همچنین نتیجهگیری میکند که اوکراین در هر صورت نخواهد توانست به ناتو بپیوندد، زیرا اختلافات اساسی در مورد این مسئله در داخل خود این بلوک نظامی وجود دارد. در پایان مقاله آمده است: «به بیان روشنتر، صرفنظر کردن اوکراین از عضویت در ناتو یا هر توافق دیگری با تعهدات مشابه امنیتی، صرفاً تأیید واقعیت است.»
توصیه وزیر دفاع لهستان به مقامات اسلواکی: به مسکو پرواز نکنید
ولادیسلاو کوسینیاک-کامیوش، وزیر دفاع لهستان بعد از امتناع این کشور از صدور مجوز برای پرواز هواپیمای ویژه هیئت اسلواکی به مسکو، به مقامات این کشور توصیه کرد که از عبور از حریم هوایی لهستان خودداری شود.
وی در پاسخ به سؤالی درباره روابط لهستان و اسلواکی در یک برنامه تلویزیونی گفت: «من پرواز آنها به ورشو را توصیه میکنم، نه به مسکو.»
وزیر دفاع لهستان در این رابطه توضیح داد که این دو کشور قصد دارند توافقی در زمینه همکاری صنایع دفاعی و نظامی امضا کنند.
شب گذشته، میخائیل اولیانوف، نماینده دائم روسیه در سازمانهای بینالمللی در وین، اعلام کرد که اقدام لهستان در عدم صدور مجوز برای عبور هواپیمای حامل هیئت پارلمانی اسلواکی از حریم هوایی این کشور «فراتر از حد تصور» است.
لهستان روز یکشنبه اجازه عبور هواپیمای حامل هیئت پارلمانی اسلواکی که عازم مسکو بود، را از حریم هوایی خود نداده و آسمان این کشور بسته اعلام شد. اندکی بعد، آندری دانیکو، نایبرئیس پارلمان اسلواکی، از داخل هواپیما اعلام کرد که مسیر پرواز تغییر کرده و هواپیما از طریق جمهوری چک و آلمان به روسیه خواهد رفت.
هواپیمای هیئت اسلواکی بعد از ساعتی با موفقیت در فرودگاه ونوکووای مسکو به زمین نشست.
تهدید فیتسو به وتوی کمک به اوکراین در صورت توقف ترانزیت گاز
روبرت فیتسو، نخستوزیر اسلواکی، هشدار داد که این کشور ادامه ارائه کمک مالی اتحادیه اروپا به اوکراین را وتو خواهد کرد، اگر مقامات کییف از از سرگیری ترانزیت گاز روسیه از طریق قلمرو خود خودداری کنند.
وی شب گذشته در مصاحبهای تلویزیونی اعلام کرد که از روز دوشنبه، ۱۳ ژانویه، یک گروه ویژه با مشارکت دنیسا ساکووا، معاون نخستوزیر و وزیر اقتصاد، به فشار بر طرف اوکراینی ادامه خواهد داد تا جریان گاز از شرق به غرب دوباره برقرار شود.
فیتسو گفت: «به دلیل اینکه اوکراین از ترانزیت گاز، که از طریق اسلواکی به غرب میرفت، صرفنظر کرده است، خود اوکراین سالانه ۸۰۰ میلیون یورو از دست میدهد. اوکراین به راحتی میتواند یک میلیارد یورو را دور بریزد، زیرا دهها میلیارد یورو از اتحادیه اروپا دریافت میکند. نیمی از آن به سرقت میرود و نیمی دیگر برای اداره دولت استفاده میشود.»
نخست وزیر همچنین تأکید کرد که طرف روسی همیشه «شریکی قابل اعتماد» در زمینه تأمین برق، گاز و نفت بوده است. به گفته فیتسو، اسلواکی باید پس از پایان بحران اوکراین برای برقراری روابط عادی با روسیه آماده باشد.
گفتگوی لاوروف و وزیر خارجه ترکیه درباره اوضاع اوکراین
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، با هاکان فیدان، همتای ترک خود، وضعیت پیرامون اوکراین را مورد بررسی قرار داد. این خبر در وبسایت وزارت امور خارجه روسیه اعلام شد.
در این گزارش آمده است که وزرای خارجه دو کشور دیدگاههای خود را در مورد مسائل بینالمللی و منطقهای تبادل کردند. همچنین، به موضوع اهمیت جلوگیری از اقداماتی که ممکن است خطراتی برای امنیت انرژی ایجاد کنند، توجه ویژهای شد.
لاوروف و فیدان همچنین درباره گامهای بعدی برای حمایت از حلوفصل بحران سوریه از طریق برقراری گفتگو با مشارکت تمامی نیروهای داخلی این کشور و بازیگران خارجی که میتوانند به دستیابی به توافقات کمک کنند، بحث کردند.
استقبال شولتس از برنامه ترامپ برای دیدار با پوتین
اولاف شولتز، صدراعظم آلمان، از برنامه دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب ایالات متحده، برای دیدار با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، استقبال کرد. وی اشاره کرد که بخش بزرگی از شهروندان آلمان تماس تلفنی وی با رئیسجمهور روسیه در نوامبر گذشته و برنامه او برای برقراری تماس دیگری را تصمیمی درست دانستهاند.
صدراعظم آلمان در مصاحبه با شبکه ARD با ابراز اطمینان از اینکه زمانی برای مذاکرات واقعی در مورد حلوفصل بحران اوکراین فرا خواهد رسید، گفت: «در این راستا خبر خوبی است اگر رؤسای جمهور آمریکا و روسیه نیز تمایل به ملاقات داشته باشند.»
لهستان اعزام نیروهای حافظ صلح به اوکراین را رد کرد
ولادیسلاو کوسینیاک-کامیوش، وزیر دفاع لهستان اعلام کرد که این کشور اعزام نیروهای حافظ صلح به اوکراین را غیرممکن میداند.
وی در مصاحبهای اختصاصی با روزنامه "Financial Times" گفت: «وقتی طرح صلحی ارائه شود، ما درباره آن بحث خواهیم کرد، اما کشورهای مرزی نباید به هیچ وجه با نیروهای خود در اوکراین حضور پیدا کنند، زیرا معتقدم که در چارچوب ناتو باید تقسیم بار و تنوع بیشتری وجود داشته باشد.»
به گزارش این روزنامه، علیرغم موضع لهستان به عنوان یک متحد وفادار اوکراین، روابط کییف و ورشو به دلیل کینههای تاریخی، صادرات ارزان غلات اوکراین و افزایش نارضایتی از پناهندگان اوکراینی تیره شده است.
وزیر دفاع لهستان همچنین در همین مصاحبه یادآور شد که جامعه لهستان از درگیری در اوکراین خسته شده است. او افزود که این مسئله بهویژه زمانی آشکار میشود که مردم ما همه روزه شاهد جوانان اوکراینی هستند که «با جدیدترین مدلهای خودرو رفتوآمد میکنند یا در هتلهای پنجستاره اقامت دارند.»
تحریمهای ضدروسی جدید آمریکا مشکلات انرژی برای اروپا ایجاد میکند
پیتر سییارتو، وزیر امور خارجه مجارستان، اعلام کرد که بسته جدید تحریمهای آمریکا علیه روسیه مشکلات جدی در حوزه انرژی برای اروپای مرکزی ایجاد خواهد کرد.
وی اظهار داشت که بوداپست با شرکای خود همکاری خواهد کرد تا تأثیر این تحریمها بر افزایش قیمت سوخت به حداقل برسد. او نگرانی خود را از کاهش احتمالی عرضه نفت به کشورهایی مانند صربستان در نتیجه تحریمها بیان کرد که میتواند منجر به کمبود سوخت و افزایش قیمتها شود.
سییارتو گفت: «اگر تقاضا افزایش یابد، اما ظرفیتهای پالایش کاهش پیدا کند، متأسفانه این به معنای مواجهه با خطر بسیار جدی افزایش قیمتها است.»
ایالات متحده روز جمعه تحریمهای خود را علیه تعدادی از شرکتهای نفت و گاز روسیه و مدیران آنها گسترش داد.
بلاروس یگانهای ویژه وزارت کشور را به مرز اوکراین اعزام کرد
الکساندر بیکوف، معاون اول فرمانده نیروهای داخلی وزارت امور داخلی بلاروس، اعلام کرد که در سال ۲۰۲۴ یگانهای ویژهای به مناطق مرزی استانهای برست و گومل اعزام شدهاند تا از نفوذ خرابکاران اوکراینی به خاک این کشور جلوگیری کنند.
وی در مصاحبهای تلویزیونی گفت: «ما بهطور کلی این شش یگان ویژه را با همین هدف تشکیل دادیم، که در هر استان کشور مستقر هستند. بهعبارت دیگر، نیروها و منابع لازم برای تضمین ثبات، آرامش و امنیت در استانهای مرزی در اختیار داریم.»
به گفته بیکوف، در سال ۲۰۲۴ برای حفاظت از مناطق مرزی با اوکراین و کمک به ادارات محلی پلیس، یگانهای وزارت امور داخلی و یگان ویژه واکنش سریع اعزام شدهاند. این نیروها همچنان در نقاط استقرار موقت حضور دارند و با تمام تجهیزات و امکانات موجود برای انجام مأموریتهای ضدتروریستی و مقابله با خرابکاری فعالیت میکنند.
پیشتر، در اوایل ژانویه، آندری دمچنکو، نماینده سرویس مرزبانی اوکراین، اعلام کرده بود که اوکراین در حال ایجاد تأسیسات استحکامی و پایگاههای پشتیبانی در مرز با بلاروس در استان وولین است. به گفته وی، سیستم نظارت تصویری در این مرزها بهبود خواهد یافت.
نیروهای مسلح روسیه دو منطقه مسکونی دیگر را تصرف کردند
وزارت دفاع روسیه روز یکشنبه اعلام کرد که نیروهای مسلح این کشور منطقه مسکونی یانتارنو در جمهوری مردمی دونتسک و روستای کالینو در منطقه خارکوف را تحت کنترل خویش درآورند. در این گزارش آمده است که این مناطق توسط واحدهای گروههای نظامی «غرب» و «جنوب» آزاد شدهاند.
ارتش روسیه همچنین به نیروها و تجهیزات اوکراینی در مناطق مجاور ضرباتی وارد کرده است. بر اساس این گزارش: «تلفات دشمن شامل تا ۴۱۰ نظامی، سه خودروی زرهی جنگی از جمله یک نفربر زرهی M۱۱۳ ساخت آمریکا، چهار خودرو، شش قبضه توپ و دو ایستگاه جنگ الکترونیکی «انکلاو» بوده و دو انبار مهمات نیز منهدم شده است.»
نیروهای مسلح روسیه روز شنبه نیز منطقه مسکونی شوچِنکو در جمهوری مردمی دونتسک را تصرف کرده بودند.
وزیر پیشین خارجه اوکراین مانع پیوستن پسرش به ارتش شد
رسانههای گروهی اوکراینی فاش کردند که دمیتری کولهبا، وزیر پیشین امور خارجه اوکراین، پسر خود را از پیوستن به ارتش اوکراین منصرف کرد.
کولهبا در این باره توضیح داده است که پسرش در دورههای نظامی شرکت میکند، اما او پسر نوجوان خود را قانع کرده که تحصیل در دانشگاه را ادامه دهد. وی تأکید کرد که البته اگر پسرش تصمیم بگیرد به جنگ برود، به انتخاب او احترام خواهد گذاشت.
وزیر خارجه سابق همچنین احتمال کاهش سن مشمولیت در اوکراین را مطرح کرد. به گفته وی، کاهش جزئی سن مشمولیت به میزان یک تا دو سال محتملتر است، اما این سن به ۱۸ سال کاهش نخواهد یافت.
پیش از این، روزنامه اتریشی Die Presse به نقل از کارشناسان گزارش داده بود که اوکراین با مشکلات فزایندهای در جذب و آموزش نیروهای مشمول خدمت در ارتش مواجه است. به گفته تحلیلگران، در شرایط کنونی، اوکراین فاقد نیروی انسانی کافی برای آموزش مناسب سربازان جدید است، زیرا سربازان باتجربه نمیتوانند منطقه نبرد را ترک کنند.
انتهای خبر/