افزایش مجدد اختلاف دلار توافقی و آزاد
به گزارش خبرنگار اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «شیرازه»، یکی از ایدههای اصلی که تیم اقتصادی دولت چهاردهم از همان روزهای اول آن را دنبال میکرد، تکنرخسازی ارز بود.
معاون اول رئیسجمهور در همین راستا گفته بود: راهبرد دولت تکنرخی کردن ارز در کشور و رسیدن نرخ ارز نیمایی به ارز تجاری و صادراتی با شیب ملایم است که درنهایت به یک نرخ ثابت خواهیم رسید تا محدودیتی در ارائه و عرضه ارز نداشته باشیم.
اگر تولیدکننده و واردکننده ارز دیگری گرفته باشند، مابهالتفاوتش به مردم داده نمیشود؛ ما در دولت اصلاحات تجربه موفقی در تکنرخی کردن ارز داشتیم و دولت بعدی نیز ارز تکنرخی را تا یکی - دو سال ادامه داد، این سیاست را بهطور جد دنبال میکنیم.
بازگشت به نقطه صفر
گفتنی است یکی از انتقادهایی که تیم اقتصادی دولت چهاردهم به سیاستهای ارزی قبلی وارد میکرد، وجود رانت ۳۵ درصدی در ابتدای سال ۱۴۰۲ میان نرخ رسمی و غیررسمی ارز بود. این در حالی است که هم اکنون با تغییر ریلی که در سیاستهای ارزی شکل گرفت و نرخ ارز رسمی در یک رالی صعودی قرار گرفت تا به نرخ غیررسمی نزدیک شود، با جهش نرخ غیررسمی باز هم فاصله این دو نرخ به همان ۳۵ درصد رسید.
لازم به ذکر است اختلاف میان دلار نیمایی «همان توافقی» و بازار آزاد، در حال حاضر به ۳۵% بازگشته است در یک ماه گذشته رشد ۱۳% داشته است و در پایان بهمنماه به ۳۵% رسیده است و این در حالی است که پایان دیماه این عدد حوالی ۲۲% بوده است!
چرا ارز تکنرخی نمیشود؟
طبیعتاً دلیل افزایش نرخ ارز در بازار آزاد وجود تقاضاهای نامشروع یا بهاصطلاح تقاضای قاچاق، فرار سرمایه و سفتهبازی است، برآوردها حاکی از آن است که ارز مورد عمل حدوداً ۲۵ تا ۳۰ میلیارد دلار است.
سازوکار فرایند رشد نرخ ارز بازار آزاد به این شکل است که وقتی نرخ رسمی به نرخ بازار آزاد میرسد، صادرکننده بهدلیل ریسک فروش ارز صادراتی به قاچاقچی از این امر امتناع میکند و ترجیح میدهد ارز خود را در سامانههای رسمی بفروشد، در این شرایط قاچاقچیان و دیگر فعالان بازار آزاد افزایش پیدا میکنند و بهدلیل دسترسی به نقدینگی بیشتر، نرخهای بالاتری را به صادرکنندگان غیرنفتی و دیگر عرضهکنندگان ارز غیرنفتی پیشنهاد میکنند و به این ترتیب مجدداً نرخ بازار غیررسمی را بالاتر میبرند و جذابیت این بازار برای صادرکنندگان بالاتر میرود.
بهدنبال این رویه مجدداً تمامی نرخها رشد میکند و این سیکل تکرارشونده حدود ۴۰ سال است که در اقتصاد ایران تکرار شده است، بنابراین تا زمانی که تقاضای قاچاق در بازار غیررسمی جولان بدهد، هیچگاه امکان تکنرخسازی ارز روی نرخ بازار آزاد وجود نخواهد داشت.
در واقع در چنین شرایطی که سیاستگذار هرچه بهدنبال نرخ ارز غیررسمی میرود این نرخ با کوچکترین شوکی بالا و بالاتر میرود و اقتصاد در یک عدم تعادل بزرگ قرار میگیرد، مجبور به تثبیت یک نرخ رسمی برای ارز میشود.
انتهای خبر/