حالت تاریک
پنج‌شنبه, 16 مرداد 1404
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه خبری تحلیلی شیرازه هستید؟
زنگ خطر بیکاری در فارس به صدا درآمد
وضعیت بازار کار استان فارس؛

زنگ خطر بیکاری در فارس به صدا درآمد

در حالی که انتظار می‌رفت با فرا رسیدن بهار و رونق کسب‌وکارهای خدماتی و کشاورزی، وضعیت اشتغال در استان فارس بهبود یابد، گزارش تازه مرکز آمار ایران، زنگ خطر را برای این استان به صدا درآورده است.

به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «شیرازه»، معضل بیکاری، پدیده‌ای که به واسطه اهمیت‌دادن به مبحث اشتغال در سنوات اخیر تا حدودی کمرنگ‌تر شده بود و استان فارس بهبود وضعیت شاخص‌های استانی در سطح کشور را با ثبت رکوردهایی رقم زده بود، اکنون بار دیگر سر برآورده است.

در مقاطعی، فارس حتی به عنوان استان پیشرو و برتر اشتغال کشور نیز معرفی شد، اما امروز داده‌های رسمی خبر از وضعیتی نگران‌کننده می‌دهند.

طبق گزارش فصلی وضعیت بازار کار که اخیراً توسط مرکز آمار ایران منتشر شد، افزایش نرخ بیکاری فارس در بهار ۱۴۰۴ خلاف رویه چند سال اخیر رخ داده است. 

این در حالی است که در بهار سال گذشته، فارس با ۶/۲ درصد نرخ بیکاری، وضعیتی پایین‌تر از متوسط کشوری داشت و رتبه ۷ کشور را در اختیار داشت. این روند صعودی نرخ بیکاری در فارس، در مقابل روند کاهشی متوسط کشوری است؛ چراکه نرخ بیکاری کشور در بهار ۱۴۰۴ با ۷/۳ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل، سیر نزولی را تجربه کرده است.

چرا نرخ بیکاری فارس جهش کرد؟

طبق تعریف مرکز آمار ایران، افراد ۱۵ ساله و بیشتر، جمعیت حاضر در سن کار تلقی می‌شوند و به دو بخش «فعال شاغل» و «بیکار و غیرفعال» تقسیم می‌شوند. افراد بیکار کسانی هستند که در جستجوی شغل هستند اما موفق به یافتن آن نشده‌اند.

نرخ مشارکت اقتصادی از تقسیم جمعیت فعال به جمعیت حاضر در سنِ کار به دست می‌آید و نرخ بیکاری نیز از نسبت افراد بیکار به جمعیت فعال محاسبه می‌شود. بررسی همزمان نرخ بیکاری و نرخ مشارکت بسیار حائز اهمیت است؛ چراکه هر یک به تنهایی نمی‌توانند وضعیت بازار کار را به تصویر بکشند.

تحلیل گزارش مرکز آمار نشان می‌دهد که نرخ مشارکت استان فارس در بهار سال جاری ۳۸ درصد بوده که نسبت به بهار گذشته تغییر چشمگیری نداشته است. این بدان معناست که از هر ۱۰۰ نفر ۱۵ ساله و بیشتر، حدود ۳۸ نفر شاغل یا در جستجوی کار بوده‌اند.

اما نکته حائز اهمیت این‌جا است که در مقابل نرخ مشارکت تقریباً ثابت، نرخ بیکاری استان فارس با ۸/۵ درصد در بهار امسال نسبت به بهار ۱۴۰۳ افزایش قابل توجهی یافته است. این عدم توازن نشان‌دهنده آن است که تعداد افرادی که در استان فارس در فصل بهار ۱۴۰۴ به دنبال کار بوده‌اند؛ ولی موفق به پیدا کردن آن نشده‌اند – یعنی جمعیت بیکار – به شکل چشمگیری افزایش یافته است.

این جهش شدید نرخ بیکاری و افزایش تعداد بیکاران استان فارس در سه ماهه نخست سال جاری نسبت به سال ۱۴۰۳ در حالی اعلام شد که با توجه به سهم بالای اشتغال استان فارس در حوزه خدمات و کشاورزی و زمینه مناسب فصل بهار جهت بهبود فضای کسب و کار و ایجاد فرصت‌های شغلی در این حوزه‌ها، پیش‌بینی افزایش این نرخ دور از انتظار بود.

معضل بزرگ پیش‌رو؛ تکرار فاجعه دهه ۹۰؟

تجارب قبلی ثابت کرده وضعیت وخیم افزایش نرخ بیکاری در بهار ۱۴۰۴ استان فارس اگر به سرعت چاره‌اندیشی و مهار نشود، می‌تواند به معضل بزرگ و اول استان طی ماه‌ها و سال‌های پیش‌رو تبدیل شود تا مصداق ضرب‌المثل «سالی که نکوست از بهارش پیداست» باشد و مجدداً برای این استان شرایط سخت و نرخ بیکاری قریب به ۲۰ درصدی دهه ۹۰ تکرار شود.

از این رو، دولت و سازمان‌های مؤثر حوزه اشتغال در استان می‌بایست با اجرای سیاست‌های حمایتی از کسب‌وکارها و سرمایه‌گذاری، با ایجاد فرصت‌های شغلی جدید و ایجاد چتر حمایتی بر فراز فرصت‌های موجود، نسبت به بهبود وضعیت اشتغال استان اقدام عاجل داشته باشند.

سکوت در برابر این آمار، نه تنها کمکی به حل مشکل نمی‌کند، بلکه می‌تواند به بحرانی عمیق‌تر در آینده منجر شود. مسئولان استانی باید شفاف‌سازی کرده و برنامه‌های عملیاتی خود را برای مقابله با این روند نگران‌کننده ارائه دهند.

انتهای خبر/224224

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!