حالت تاریک
چهارشنبه, 18 تیر 1404
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه خبری تحلیلی شیرازه هستید؟
چالش‌های پنهان سلامت عمومی و راهکار متقابل
دانشگاه علوم‌پزشکی شیراز مطرح کرد؛

چالش‌های پنهان سلامت عمومی و راهکار متقابل

سه حوزه مهم سلامت عمومی شامل تأثیر استرس بر دهان و دندان، پیشگیری از بیماری‌های زئونوز و نقش پزشک خانواده در عدالت سلامت، در کانون توجه دانشگاه علوم‌پزشکی شیراز قرار گرفت.

به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «شیرازه»، متخصصان و مدیران دانشگاه علوم‌پزشکی شیراز در گفتگوها و نشست‌های تخصصی اخیر، بر ضرورت آگاهی‌بخشی، رفتارهای پیشگیرانه و ارتباط مؤثر با مردم تأکید کردند.

استرس، دشمن خاموش سلامت دهان و دندان

 دکتر صدیقه مویدی، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم‌پزشکی شیراز و متخصص ارتودنسی، با هشدار نسبت به تأثیرات مستقیم و غیرمستقیم استرس بر سلامت دهان گفت:  «افراد دچار استرس بالا، نه‌ تنها در معرض پریودنتیت «بیماری عفونت لثه» پیشرفته قرار می‌گیرند، بلکه دندان‌قروچه، کاهش ترشح بزاق، و رفتارهای ناسالمی چون مصرف قند و سیگار نیز سلامت دهان آن‌ها را تهدید می‌کند.

وی با اشاره به اینکه تا ۹۰ درصد موارد دندان‌قروچه با اختلالات روانی نظیر اضطراب و افسردگی مرتبط است، افزود: عوارضی چون کوتاه‌شدن تاج دندان، سردردهای مزمن، تحلیل لثه و ترک‌های میکروسکوپی دندان، در بسیاری مواقع پیامدهای پنهان اضطراب هستند.

متخصص ارتودنسی بیان کرد: راهکارهایی چون ورزش منظم، مدیتیشن، استفاده از نایت‌گارد «محافظ دندان» شبانه و مراجعه منظم به دندان‌پزشک می‌تواند از بروز یا تشدید این آسیب‌ها جلوگیری کند.

چگونه از آسیب‌های استرس به دهان و دندان جلوگیری کنیم؟

مویدی با اشاره به راهکارهای مدیریت استرس توصیه کرد: انجام فعالیت‌هایی مانند یوگا، مدیتیشن، ورزش منظم و مشاوره روان‌شناختی، می‌تواند به کاهش اضطراب و در نتیجه بهبود سلامت دهان و دندان کمک کند.

وی همچنین تأکید کرد: افراد حتی در شرایط پراسترس سعی کنند، بهداشت دهان و دندان خود را به کمک اقداماتی مانند مسواک زدن و استفاده از نخ دندان فراموش نکنند.

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم‌پزشکی شیراز اظهار کرد: بهتر است عادت‌های مخربی مانند جویدن ناخن و فشار دادن دندان‌ها را با کمک مشاوره های روانشناختی ترک کنیم و در صورت داشتن دندان‌قروچه شبانه، استفاده از نایت گارد «محافظ شب» توصیه می‌شود.

«نایت گارد» یک وسیله محافظ دندان است که اغلب شب‌ها در دهان قرار داده می‌شود تا از دندان‌ها در برابر ساییدگی و آسیب ناشی از دندان‌قروچه یا فشردن فک‌ها محافظت کند.

بیماری‌های مشترک انسان و حیوان؛ تهدیدی جهانی با راه‌حل‌های محلی

همزمان با هفته جهانی زئونوز، دکتر اورنگ ایلامی، معاون بهداشت دانشگاه علوم‌پزشکی شیراز، با تأکید بر نقش مهم آگاهی عمومی در پیشگیری از بیماری‌های زئونوز، گفت: سلامت انسان، حیوان و محیطزیست به‌طور مستقیم به یکدیگر وابسته‌اند و مقابله مؤثر با بیماری‌هایی مانند هاری، تب مالت، سالک و تب کریمه کنگو، نیازمند همکاری بین‌بخشی و آموزش گسترده است.

وی با هشدار نسبت به نگهداری غیربهداشتی حیوانات خانگی، تماس کودکان با حیوانات بدون نظارت دامپزشکی، و مصرف فرآورده‌های دامی خام، اظهار کرد: در صورت گازگرفتگی توسط حیوانات مشکوک، شستن زخم با آب و صابون و مراجعه فوری به مراکز درمان هاری حیاتی است.

معاون بهداشت دانشگاه علوم‌پزشکی شیراز رویکرد «سلامت یکپارچه» (One Health) را راهکاری ضروری برای کنترل این بیماری‌ها دانست و بر لزوم واکسیناسیون حیوانات و رعایت بهداشت غذایی تأکید کرد.

ایلامی در ادامه، رعایت بهداشت مواد غذایی را یکی از کلیدی‌ترین راه‌های پیشگیری دانست و گفت: فرآورده‌های لبنی غیرپاستوریزه نظیر شیر خام، پنیر محلی و بستنی سنتی، از عوامل مهم انتقال تب مالت به شمار می‌رود، همچنین مصرف گوشت و جگر خام یا نیم‌پز، گوشت‌های بدون مهر دامپزشکی و فرآورده‌هایی که در شرایط غیربهداشتی نگهداری می‌شود، خطر جدی برای سلامت مصرف‌کننده دارد.

وی با تأکید بر نقش گروه‌های در معرض خطر مانند دامداران، محیط‌بانان، کارکنان باغ‌وحش و دامپزشکان، بر لزوم رعایت اقدامات حفاظتی و دریافت واکسن‌های ضروری مانند واکسن هاری تأکید کرد و گفت: آموزش مستمر، اطلاع‌رسانی هدفمند و ارتقای سواد سلامت جامعه در این زمینه باید تقویت شود.

پزشک خانواده؛ کلید تحقق عدالت در سلامت

دکتر عبدالحسین فرح‌بخش، رئیس کارگروه سلامت و امنیت غذایی دانشگاه علوم‌پزشکی شیراز، امروز در جمع اعضای کمیته فرهنگ‌سازی، اطلاع‌رسانی و مشارکت اجتماعی برنامه پزشک خانواده و نظام ارجاع، گفت: استان فارس با بیش از یک دهه تجربه، می‌تواند به عنوان الگویی ملی در توسعه نظام ارجاع و پزشک خانواده مطرح باشد.

 وی با اشاره به اهمیت تولید محتوای متناسب با نیاز گروه‌های مختلف جمعیتی و بهره‌گیری از ظرفیت رسانه‌ها افزود: برای نهادینه شدن مفهوم پزشک خانواده، باید ارتباط دوطرفه مؤثر از خانه‌های بهداشت روستایی تا مراکز تخصصی شهری برقرار شود.

 رئیس کارگروه سلامت و امنیت غذایی دانشگاه علوم‌پزشکی شیراز با اشاره به فعالیت های کمیته فرهنگ‌سازی و اطلاع‌رسانی پزشک خانواده و نظام ارجاع گفت: این کمیته متشکل از ۹ نماینده از نهادها و سازمان‌های مختلف استان از جمله صدا و سیما، سازمان نظام پزشکی، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، معاونت بهداشت و روابط عمومی دانشگاه علوم  پزشکی و مجموعه خیرین سلامت، با رویکردی مشارکتی در مسیر تبیین نقش پزشکی خانواده و نظام ارجاع  فعالیت دارد.

فرح‌بخش یادآور شد: هدف این کمیته این است که با معرفی صحیح ظرفیت های پزشکی خانواده و نظام ارجاع، مسیر درمان را هموارتر کرده و با کاهش بار مراجعه غیر ضروری به سطوح تخصصی، گامی مؤثر در مسیر عدالت در سلامت بردارد.

این نشست با هدف هم‌افزایی ۹ نهاد استانی از جمله صدا و سیما، نظام پزشکی، ارشاد اسلامی و خیرین سلامت، برگزار شد تا فعالیت‌های فرهنگ‌سازی را تقویت کرده و مسیر درمان را با کاهش مراجعات غیرضروری به سطوح تخصصی، هموارتر سازد.

این سه محور سلامت،  مدیریت استرس، کنترل بیماری‌های زئونوز و تقویت پزشک خانواده،  حلقه‌های زنجیره‌ای هستند که سلامت جامع جامعه را تضمین می‌کنند.

دانشگاه علوم‌پزشکی شیراز با رویکردی علمی، جامعه‌محور و پیشگیرانه، تلاش دارد با ارتقای سطح آگاهی، فرهنگ‌سازی و نظام‌مندی خدمات درمانی، از بروز بحران‌های پنهان سلامت جلوگیری کند.

آینده‌ای سالم‌تر، نیازمند مشارکت همه‌جانبه است.

انتهای خبر/۲۲۴۲۲۴

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!