کد خبر: ۱۵۲۳۳۰
تاریخ انتشار: ۰۸:۲۹ - ۰۵ بهمن ۱۴۰۰
«شیرازه» گزارش می دهد:

ورزش؛ دستاوردی که ایران را در جهان درخشان کرد/ رشد ۵۰ برابری ورزش در دوران پس از پیروزی انقلاب اسلامی

علی رغم هجمه های رسانه ای دشمنان ملت ایران، پیشرفت همه جانبه ایران اسلامی در طول این چهار دهه بر کسی پوشیده نیست و رشد قابل توجه ورزش همگانی و قهرمانی در عصر حاضر قابل مقایسه با قبل از انقلاب نبوده است که به عنوان مثال افزایش تنوع رشته‌های ورزشی از حدود ۳۰ رشته به بیش از ۱۷۰ رشته، افتخار آفرینی پهلوانان این مرز و بوم در رشته های مختلف و توجه ویژه به زیر ساخت های ورزش تنها یک گوشه از این پیشرفت چشمگیر است.
به گزارش سرویس ورزشی شیرازه، علی رغم هجمه های رسانه ای دشمنان ملت ایران، پیشرفت همه جانبه ایران اسلامی در طول این چهار دهه بر کسی پوشیده نیست و رشد قابل توجه ورزش همگانی و قهرمانی در عصر حاضر قابل مقایسه با قبل از انقلاب نبوده است.

در شرایط حال حاضر تاثیر رسانه‌های فارسی زبان غربی و پمپاژ نا امیدی بر همگان پوشیده نیست بنابراین بیان یک‌سری نکات در رابطه با دستاوردهای ورزشی، پیش و پس از انقلاب، جالب توجه به نظر می‌رسد تا با بررسی آن به جایگاه واقعی فعالیت‌های ورزشی در دو دوره ذکر شده بپردازیم.

جایگاه ورزش در عصر پهلوی

ورزش در جامعه ایرانی بخش مهمی از فرهنگ و جامعه بوده است. ورزش‌های سنتی ایران شامل کشتی، اسب‌دوانی و بدن‌سازی بوده و ورزش‌های تیمی در سده‌ی بیستم از غرب وارد ایران شد، که شاخص‌ترین آنان فوتبال، راگبی و والیبال بوده است. برای اولین بار در حکومت پیشین ورزش‌های نوین در برنامه درسی آموزشگاه‌ها قرار داده شد.

سال 1326 اولین سالی بود که ایران توانست در بازی‌های المپیک حضور پیدا کند. نخستین حضور ایران هم در بازی‌های المپیک زمستانی به 1334 برمی‌گردد.

قانون اجباری شدن ورزش در مدارس در این دوره اعمال می شود و در سال 1311 ، انجمن ورزشی دانشجویان در دانش‌سرای عالی و در سال 1312 ، انجمن تربیت بدنی تاسیس شد و با استخدام مربیان و کارشناسان خارجی، ورزشگاه‌های عمومی و استخرهای شنا دایر شدند و مسابقات قهرمانی و باشگاهی، اردوهای تابستانی و سازمان پیشاهنگی رواج یافت. در سال 1317 نیز تربیت مربیان ورزش به جای دارالمعلمین تاسیس شد و دانشسرای عالی از سال 1335 به پذیرش دانشجویان دختر و پسر در رشته تربیت بدنی پرداخت و در همین زمان تا پیش از سال 1339 اداره کل تربیت بدنی در وزارت فرهنگ تاسیس شد.

مدرسه عالی ورزش نیز از سال 1351 کار خود را با پذیرش دانشجوی دختر و پسر آغاز کرد و تشکیلات ورزشی از این سال انسجام بیشتری پیدا کرد و تاسیسات ورزشی گسترش بیشتری یافت. 

ورزش‌های شاخص در عصر پهلوی:

فوتبال:

مسلما در بسیاری از کشورهای جهان، هیچ چیز جای فوتبال را نخواهد گرفت؛ این امر در ایران هم صادق است. این ورزش پرطرفدار در ایران بین سال‌های 1346 تا 1356 رنگ و بوی خاصی به خود گرفته بود. در سال 1346 ایران تجربه اولین میزبانی جام ملت‌‌های آسیا را بر عهده داشت که در این دوره از مسابقات به مقام قهرمانی دست یافت. قهرمانی‌های تیم ملی ایران در سال‌های 1350 و 1354 هم ادامه یافت تا خاطرات این دهه‌ی پر افتخار برای همیشه در اذهان باقی بماند. رکورد سه قهرمانی پیاپی و دوازده پیروزی متوالی، رکوردی است که هنوز هیچ تیمی در آسیا به جز ایران به آن دست نیافته‌ است.

البته باید به این نکته توجه داشت که صرف افتخارات کسب شده توسط یک تیم دارای افراد مستعد در یک دوره زمانی خاص، نشان دهنده خوب بودن اوضاع و احوال فعالیت‌های ورزشی در آن کشور نمی‌باشد. 

نقش رسانه‌های اجتماعی آن زمان در گسترش ورزش فوتبال را نمی‌توان نادیده انگاشت. رسانه‌های تلویزیونی و به خصوص رادیو تاثیر زیادی در گسترش و آشنایی عموم جامعه با بازی غربی فوتبال داشتند.

در این میان نقش کلیدی و مهم انگلستان برای گسترش ورزش فوتبال و اقوال گفته شده در رابطه با آن، بسیار قابل توجه است. شواهد تاریخی نشان‌دهنده این است که انگلیس خواهان گسترش ورزش فوتبال در ایران بوده است.

این مسئله طبق گفته یکی از مربیان فوتبال ایران آشکار شد که طرح ایجاد دو تیم قرمز و آبی در فوتبال ایران در زمان گذشته از سوی انگلیسی‌ها به ساواک پیشنهاد شد که ایران هم پذیرفت.

انگلیسی‌ها گفته بودند ما هم برای رسیدن به اهداف سیاسی و در نهایت سرگرمی مردم، در هر شهری از انگلیس، یک آبی و قرمز تشکیل داده‌ایم.(مجید جلالی، قرمز و آبی طرح پیشنهادی انگلیسی‌ها به ساواک بود!، ابتکار نیوز، 15 شهریور 1388)

کشتی:

از دوران پهلوی اول زورخانه با فرهنگ نوین رونق بیشتری یافت و در کنار زورخانه‌ها، باشگاه‌ها و ورزشگاه‌ها ساخته شدند.

مسابقات کشتی تا سال ۱۳۱۸ به صورت پهلوانی با رسم‌های ویژه‌ای ادامه یافت اما از این سال به بعد با ورود مقررات بین‌المللی به ایران، تغییر و دگرگونی‌هایی در روش کشتی گرفتن و پوشاک کشتی‌گیران ایرانی، پدیدار شد.

 در سال ۱۳۱۸ نخستین دوره‌ی مسابقه‌های کشتی آزاد قهرمانی ایران در ورزشگاه امجدیه برگزار گردید. نخستین باشگاه کشتی این کشور نیز باشگاه سلیمان‌خان، پایین خیابان شاهپور بوده‌است. نخستین حضور جهانی کشتی ایران در المپیک ۱۹۴۸ بود که در آن، منصور رئیسی مقام چهارمی آورد.

یکی از اسطوره‌های ورزشی آن زمان در این رشته، جهان پهلوان غلامرضا تختی بود. تختی در رقابت‌های قهرمانی کشور طی سال‌های ۱۳۲۹ تا ۱۳۳۸ هشت بار قهرمان کشور شد. وی در بازی‌های ۱۹۵۶ توانست پس از امامعلی حبیبی، دومین مدال طلای ورزشکاران ایرانی در بازی‌های المپیک را به دست آورد. او با کسب این نشان، به همراه دو مدال نقره که در بازی‌های ۱۹۵۲ و ۱۹۶۰ از آن خود کرد، پر افتخارترین کشتی‌گیر ایران در این بازی‌ها است.

 غلامرضا تختی از سال ۱۳۴۲ با توجه به شرایط خاص سیاسی کشور،  بارها به ساواک احضار شد. اطرافیان شاه با ناکامی از نزدیک کردن او به دربار و حکومت، فشارها را بر تختی افزایش دادند. حتی در مواردی تختی از ورود به ورزشگاه‌ها منع می‌شد. 

تا اینکه خبر ناگهانی مرگ اسطوره ورزشی آن زمان منتشر شد، مرگی که بین قتل یا خودکشی آن روایات بسیار است و تاریخ خود گواه آن...
نحوه رفتار با اسطوره‌های قهرمانی آن زمان، یعنی جهان پهلوان تختی، خود نشان‌دهنده روابط سیاستمداران و جریانات سیاسی با قهرمانان بود.


وزنه برداری:
فدراسیون وزنه‌برداری ایران در سال ۱۳۱۸ پدیدار گردید و نخستین اردوی وزنه‌برداری درسال ۱۳۱۹ با حضور امیر شرفی، طباطبایی، حیات غیب، افشارطوس و نادری برگزار شد. کمی بعد نیز مسابقه‌های قهرمانی کشوری آغاز شدند.

والیبال:
از سال ۱۳۰۴ بود که توجه همگانی در ایران نسبت به ورزش والیبال بیشتر شد و به سرعت هواداران بسیاری را جذب کرد. نخستین مسابقه‌ی والیبال ایران در سال ۱۳۰۴ میان دو تیم دارالمعلمین ورزش و کلوپ شایسته برگزار گردید. کمی بعد، والیبال به آموزشگاه‌های این کشور نیز راه یافت.

دیگر ورزش‌های مطرح در کشور از جمله: بسکتبال، دوچرخه سواری، ورزش‌های زورخانه‌ای، راگبی، شنا، چوگان و...

ورزش بانوان:
به دلیل وجود سیاست‌های تقلیدی به واسطه ارتباط پهلوی با غرب، به ورزش زنان در این دوره اهمیت بسیاری داده شد و بر اساس تئوری های تبلیغاتی و عملیاتی که داشتند سعی بر گسترش تخصصی و عمومی ورزش زنان بوده است.


همان‌گونه که به نظر می‌سد، سرانه ورزشی و فضای اختصاصی پایینی برای هر فرد در جامعه در نظر گرفته شده بود و سهم ناچیزی را به خود اختصاص داده بود. البته در این بین، بحث فوتبال به دلیل سیاست‌های در پیش گرفته، تفاوت داشت و تاکید خاصی روی این موضوع داشتند. البته بیشتر مزایا در این رابطه برای ورزش‌کاران ملی و قهرمانان اختصاص داشت و سهم عموم مردم از این سفره بسیار اندک بود.

طبق گزارش‌های وارده از عموم مردم، برنامه‌ریزی ورزشی مدون و خاصی از طرف سیستم حکومتی  برای جامعه درنظر گرفته نشده بود. فعالیت‌های ورزشی عموم مردم، نه طبق برنامه‌ریزی مدون سیستمی، بلکه حاکی از اراده خود ساخته افراد جامعه نشات می‌گرفت به عنوان مثال امکانات ورزشی اعم از زمین‌ها و سالن‌های مناسب در دسترس عموم قرار نداشت و فعالیت‌های ورزشی آحاد جامعه طبق اراده شخصی افراد صورت می‌پذیرفت. به عنوان مثال فعالیت ورزشی عموم جوانان و نوجوانان بوسیله یک توپ پلاستیکی انجام می‌گرفت که آن را هم اکثرا خودشان تهیه می‌کردند.

یکی از مواردی که در ورزش قبل از انقلاب مشاهده می شود همگانی نبودن آن است. هرچند در سیستم آموزشی کشور، زمانی برای ورزش گنجانده شده بود اما امکانات و برنامه‌ریزی خاصی در این راستا مشاهده نشده است. اینگونه به نظر می‌رسد که اکثرا قشر مرفه جامعه توانایی تامین امکانات خاص ورزشی در حد خود را داشتند.

از منظر دیگر سیاست‌های ورزشی حکومت درآن دوران بیشتر بر این بنا بود که ورزش‌های غربی(مانند فوتبال، بسکتبال، والیبال و ...) در جامعه رواج پیدا کند، که انجام این امر بوسیله تبلیغاتی که صورت می‌گرفت کاملا مشخص بود و ورزش‌های سنتی که با فرهنگ مردم عجین بود به حاشیه کشیده شد.

تختی

شرایط ورزشی در ایران بعد از انقلاب اسلامی:

بعد از انقلاب، شرایط ورزشی در ایران تحت تاثیر مسایل سیاسی و تحمیلی، شکلی خاص از خود را به نمایش گذاشته بود. هرچند بحث گسترش ورزش قهرمانی و همگانی در اوایل انقلاب به دلیل تغییرات اساسی در شاکله سیاسی کشور، کند پیش می‌رفت و جنگ تحمیلی هم مزید بر علت بود اما با تمام شدن جنگ تحمیلی و ایجاد آرامش نسبی در وضعیت اجتماعی و سیاسی جامعه، رفته رفته اهمیت پرداختن به موضوع ورزش، بیش از پیش نمایان شد و توانستیم پیشرفت قابل توجهی در گسترش ورزش همگانی و قهرمانی را در سطح ملی و جهانی دارا باشیم که به قرار زیر است:

۱- تقویت و توسعه بی سابقه ساختار ورزش کشور با ارتقاء و تبدیل ساختار ورزش کشور از یک معاونت در وزارت آموزش و پرورش در قبل از انقلاب اسلانی به سازمان مستقل تربیت بدنی و نهایتا وزارت ورزش و جوانان

۲- افزایش فدراسیون‌های ورزشی، ازحدود ۲۰ فدراسیون، به ۵۱ فدراسیون

۳- افزایش چشمگیر تنوع رشته‌های ورزشی، از حدود ۳۰ رشته، به بیش از ۱۷۰ رشته (این رشته‌ها در قالب انجمن‌های ورزشی در فدراسیون‌ها فعال می‌باشند.)

۴- افزایش حدود ۵۰ برابری هیأت‌های ورزشی در سطح استان‌ها و شهرستان ها، از حدود ۳۰۰ هیأت به بیش از ۱۵۰۰۰ هیأت (متناسب با افزایش فدارسیون‌ها – افزایش استان‌ها و شهرستان ها(

۵- رشد نجومی بودجه و اعتبارات ورزش در وزارت ورزش و جوانان، وزارتخانه ها، سازمان‌های عمومی غیردولتی، باشگاه‌ها و فعالین بخش خصوصی. بعنوان نمونه: رشد حداقل ۳۳ برابری بودجه ورزش؛ به استناد قوانین بودجه سنواتی کشور، در سال ۱۳۵۷ سهم ورزش از بودجه کل کشور حدود ۳ ده هزارم بوده، که این اعتبار در سال ۱۳۹۶ به حدود ۱۰۰ ده هزارم (۱ درصد) بالغ گردیده است. (مقیاس افزایش، درصد از بودجه کل کشور می‌باشد، نه افزایش ریالی)

۶- افزایش بیش از ۵۶ برابری کرسی بین المللی (از کمتر از ۳ مورد در قبل از انقلاب به بیش از ۱۷۰ کرسی در نهاد‌های بین المللی ورزش در حال حاضر. بعنوان نمونه: "کسب کرسی ارزشمند و تاریخی عضویت رسمی در کمیته بین المللی المپیک IOC " توسط مهندس هاشمی طبا (IOC MEMBER)

۷- میزبانی صد‌ها رویداد بین المللی ورزش در رده‌های سنی بزرگسال – امید - جوانان - نوجوانان (جهانی، آسیایی، منطقه ای، و...)، از قبیل: میزبانی متعدد جام‌های بین المللی فجر، در رشته‌های مختلف ورزشی، میزبانی جام‌های جهانی در رشته مختلف ورزشی، میزبانی مسابقات غرب آسیا در رشته‌های مختلف ورزشی، میزبانی جام ملت‌های آسیا در رشته مختلف ورزشی

۸- ایجاد و یا رشد بی سابقه کمی و کیفی ورزش در وزارتخانه‌ها و دستگاه‌های دولتی، سازمان‌های غیردولتی، و. بعنوان نمونه؛

۹- توسعه غیر قابل مقایسه و همه جانبه ورزش دانشجویی (تاسیس فدراسیون دانشجویی، جایگاه بین المللی و ده‌ها تحول اساسی)

۱۰- توسعه غیر قابل مقایسه و همه جانبه ورزش دانش آموزی (تاسیس فدراسیون دانش آموزی و ده‌ها تحول اساسی دیگر)

۱۱- توسعه غیر قابل مقایسه و همه جانبه ورزش در نیرو‌های مسلح (جایگاه مهم در سیزم و ده‌ها تحول اساسی دیگر)

۱۲- توسعه غیر قابل مقایسه و همه جانبه ورزش کارگری

۱۳- تأسیس و توسعه نجومی و همه جانبه ورزش در سپاه و بسیج برای اولین بار

۱۴- تأسیس و توسعه چشمگیر ورزش عمده نهاد‌های کشور (دانشگاه آزاد اسلامی - آستان قدس رضوی – و...) برای اولین بار

۱۵- احداث و بهبود غیر قابل مقایسه مکان و تجهیزات اداری ورزش در کشور؛ وزارت ورزش و جوانان – کمیته ملی المپیک و پارالمپیک – فدراسیون‌های ورزشی - ادارات تربیت بدنی - هیأت‌های ورزشی – باشگاه‌های حرفه‌ای – ورزش دستگاه‌ها – و...

۱۶- ایجاد آکادمی ملی المپیک و پارالمپیک – هتل المپیک - آکادمی در بیش از ۱۰ فدراسیون ورزشی برای اولین بار

۱۷- ایجاد و توسعه کمی و کیفی بی سابقه کارت خدمات درمانی ورزشکاران. هم اکنون تعداد ورزشکاران تحت پوشش کارت بیمه ورزشی بالغ بر ۳ میلیون و یکصد هزار نفر گردیده است.

۱۸- توجه غیر قابل مقایسه به مقوله ورزش در اسناد بالا دستی؛ در: قانون اساسی – مصوبات مجلس شورای اسلامی - مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی – برنامه‌های ۵ ساله توسعه کشور - قوانین بودجه سنواتی - و...

۱۹- انجام اقدامات گسترده، متنوع و متعدد ورزشی توسط ده‌ها وزارتخانه، سازمان و نهاد، در حوزه‌های همگانی و قهرمانی، در سطح ملی و بین المللی

رشد ۵۰ برابری «ورزش» در دوران پس از پیروزی انقلاب اسلامی/

برخی از دستاورد‌ها در بخش توسعه اماکن و فضا‌های ورزشی:

۱- افزایش نجومی و بیش از ۸۰ برابری سرانه اماکن ورزشی سرپوشیده و روباز استاندارد؛ به استناد قوانین برنامه‌های پنج ساله توسعه کشور؛ سرانه اماکن ورزشی، از حدود سرانه ۳ سانتیمتر مربع به ازای هر نفر در سال ۱۳۵۷ (برای جمعیت ۳۵ میلیون)، به سرانه حدود ۱ متر مربع به ازای هر نفر (برای جمعیت ۸۰ میلیون نفری) در چهلمین سال پیروزی انقلاب اسلامی بالغ گردیده است. (محاسبه افزایش سرانه با لحاظ افزایش جمعیت و متراژ احداث شده می‌باشد)

بعنوان نمونه می‌توان به افزایش غیرقابل مقایسه موارد ذیل اشاره نمود:

افزایش محسوس و غیرقابل مقایسه "استخر‌های ورزشی"
افزایش محسوس و غیر قابل مقایسه زمین‌های "چمن طبیعی فوتبال"
برای اولین بار؛ احداث هزاران "زمین چمن مصنوعی"
افزایش ۱۵ برابری سالن‌های ورزشی ۲ تا ۳ هزار نفر تماشاگر، از ۲۰ مورد به بیش از ۳۰۰ مورد
احداث ۸ برابری سالن‌های ورزشی با ظرفیت بیش از ۵۰۰۰ تماشاگر (قبل از انقلاب ۱ سالن بوده است)
افزایش ۷ برابری استخر‌های بزرگ قهرمانی استاندارد، از ۱ مورد به ۷ مورد
افزایش ۵ برابری ورزشگاه‌های بزرگ با ظرفیت بیش از ۵۰ هزار تماشاگر، از ۱ مورد به ۵ مورد
افزایش ۳ برابری زورخانه‌ها در کشور (ورزش دینی و ملی کشور)، از حدود ۳۰۰ باب به بیش از ۹۰۰ باب
افزایش چشمگیر ورزشگاه‌های با ظرفیت بالای ۱۰ هزار نفر تماشاگر، از ۱۰ باب به ۱۸ باب

قابل ذکر است که علاوه بر رشد ۸۰ برابری سرانه اماکن ورزشی، احداثات بیشماری انجام پذیرفته که در سرانه فوق الذکر لحاظ نگردیده است؛ از جمله:

برای اولین بار؛ احداث بیش از ۱/۱ میلیون متر مربع اماکن ورزشی، توسط دانشگاه آزاد اسلامی
برای اولین بار؛ احداث بیش از ۴۱۹۰ پروژه ورزشی، توسط بسیج و سپاه (سالن – استخر– زمین چمن – سالن تیراندازی – و...)
برای اولین بار؛ احداث بیش از ۲۹۰ هزار متر مربع، توسط آستان قدس رضوی (سالن – استخر– زمین چمن – زورخانه– و...)
برای اولین بار؛ احداث ۱۵ پایگاه قهرمانی در سراسر کشور
توسعه ۱۲ برابری پیست‌های دو و میدانی روباز تارتان استاندارد
توسعه ۶ برابری سالن‌های استاندارد دو و میدانی (۱ به ۶)
توسعه ۵ برابری مجموعه‌های سوارکاری
توسعه ۳ برابری پیست‌های اسکی
توسعه چشمگیر و محسوس مجموعه‌های قایقرانی
در حال احداث بودن ۳۳۰۰ مکان ورزشی، توسط وزارت ورزش و جوانان

۲- احداث هزاران مکان ورزشی، توسط وزارتخانه ها، سازمان‌ها و نهاد‌ها کشوری و لشکری (وزارت نفت - وزارت دفاع – ارتش – نیروی انتظامی – احداث توسط صنایع بزرگ - و...)

۳- احداث هزاران مکان ورزشی، توسط ۱۰۰۰ شهرداری در سراسر کشور: بعنوان نمونه: فقط شهرداری تهران، پس از پیروزی انقلاب اسلامی احداثات ذیل را بعمل آورده: احداث بیش از ۱۶۰۰ سالن ورزشی – استخر – زمین چمن – خانه ورزش در سرای محله و...

۴- حمایت دولت از احداث بیش از ۵۰۰۰ مکان ورزشی توسط بخش خصوصی در سراسرکشور، با اعطای تسهیلات و معافیت‌های ویژه

رشد ۵۰ برابری «ورزش» در دوران پس از پیروزی انقلاب اسلامی/
برخی از دستاورد‌ها در بخش ورزش قهرمانی المپیکی:

۱- رشد چشمگیر و همه جانبه افتخارآفرینی ورزشکاران رشته‌های مختلف در عرصه بین المللی؛ بعنوان نمونه: افزایش چشمگیر مدال‌های ورزشی کسب شده در بازی‌های المپیک، از ۲۹ مدال (در ۹ دوره قبل از پیروزی انقلاب اسلامی)، به ۳۹ مدال (در ۸ دوره بعد از پیروزی انقلاب اسلامی) و افزایش بیش از ۲ برابری مدال‌های ورزشی کسب شده در بازی‌های آسیایی، از ۱۸۲ مدال، به ۳۷۳ مدال

۲- کسب صد‌ها عنوان برتر در رویداد بین المللی ورزش برای سنین مختلف (امید - جوانان – نوجوانان)؛ از قبیل:

بازی‌های المپیک جوانان در رشته‌های مختلف (آقایان – بانوان)
رویداد‌های جهانی در رشته‌های مختلف (آقایان – بانوان)
رویداد‌های آسیایی و پارآسیایی در رشته‌های مختلف (آقایان – بانوان)
رویداد‌های منطقه‌ای در رشته‌های مختلف (آقایان – بانوان)

۳- ایجاد، تحول و توسعه همه جانبه و غیرقابل مقایسه تأسیس و فعالیت باشگاه‌های ورزش قهرمانی و حرفه ای، با جذب سرمایه گذاری‌های کلان و توسعه صنعت ورزش در سراسر کشور (باشگاه‌های دولتی و خصوصی)

۴- افزایش حداقل ۴۲ برابری کلاس‌های آموزشی و باشگاه‌های تمرینی دولتی و خصوصی در سراسر کشور (از کمتر از ۵۰۰ مورد، به بالغ بر ۲۱۰۰۰ مورد)

۵- افزایش چشمگیر حضور تیم‌های ورزشی ایران در رقابت‌های باشگاه‌های آسیا، در رشته‌های فوتبال – والیبال – بسکتبال – فوتسال – هندبال – کاراته و...

بعنوان مثال: شرکت تیم‌های سپاهان، ذوب آهن، پرسپولیس، استقلال، نفت تهران، فولاد خوستان، تراکتور سازی، مس کرمان و صبای قم در رقابت‌های فوتبال باشگاه‌های آسیا

۶- توسعه بیش از ۱۷ برابری لیگ‌های ورزشی؛ در رشته‌های مختلف، از حداکثر ۲ رشته به بیش از ۳۵ رشته

۷- برای اولین بار؛ ایجاد ستاد ملی مبارزه با دوپینگ و عضویت ایران در سازمان جهانی WADA

۸- رشد چشمگیر و بی سابقه فنی اکثر ورزش‌های تیمی؛ بویژه در رشته های؛ والیبال، بسکتبال، فوتبال، فوتسال، فوتبال ساحلی، کبدی و...

۹- رشد غیر قابل مقایسه فنی اکثر ورزش‌های انفرادی؛ بویژه در رشته های؛ تکواندو، کشتی فرنگی، کشتی آزاد، وزنه برداری، ووشو، کاراته، شمشیربازی، شطرنج، تیراندازی و ...

۱۰- رشد بی سابقه سطح فنی ورزشکاران، عضویت و فعالیت آن‌ها در باشگاه‌های معتبر جهان

رشد ۵۰ برابری «ورزش» در دوران پس از پیروزی انقلاب اسلامی/

بعنوان نمونه:

حضور ده‌ها ورزشکار برجسته کشورمان در باشگاه‌های جهان (به اصطلاح لژنویر) در رشته های؛ والیبال، فوتبال، فوتسال، کاراته، بسکتبال، بسکتبال با ویلچر و...

۱۱- پیدایش چهره‌های برجسته و ثبت رکورد‌های ورزشی ارزشمندی از دلاوران کشورمان در سطح المپیک - جهانی و آسیایی

بعنوان نمونه:

در کشتی: حمید سوریان – برادران خادم – قاسم رضایی و...
در وزنه برداری: حسین رضازاده – بهداد سلیمی – کیانوش رستمی و...
در تکواندو: هادی ساعی – یوسف کرمی - کیمیا علیزاده و...
در فوتبال: علی دایی - احمد رضا عابد زاده و...
در والیبال: سعید معروف – سید محمد موسوی و...
در جانبازان و معلولان: سیامند رحمان – زهرا نعمتی – ساره جوانمردی و...
در بسکتبال: حامد حدادی – صمد نیکخواه بهرامی و...
در ووشو: حسین اجاقی – محمد حسین سیفی – خواهران منصوریان و...
در دوومیدانی: احسان حدادی – حمید سجادی و...

برخی از دستاورد‌ها در بخش ورزش پارالمپیکی:

۱- علی رغم آنکه از ۳۰ سال قبل از پیروزی انقلاب اسلامی (از سال ۱۹۴۸) ورزش معلولان در سطح جهان فعال شده بود و لیکن ورزش برای این عزیزان در داخل کشور راه اندازی نشده بود.

۲- از خدمات و موفقیت‌های مهم کشورمان پس از پیروزی انقلاب اسلامی تولد و توسعه همه جانبه ورزش جانبازان و معلولان بوده است.

۳- از جمله موفقیت‌های ورزش جانبازان و معلولان که تماماً برای اولین بار می‌باشد، عبارتند از:

تأسیس فدراسیون جانبازان و معلولین، و توسعه رشته‌های ورزشی، به ۲۰ رشته آقایان و ۱۲ رشته بانوان
تأسیس فدراسیون نابینایان و کم بینایان، و توسعه رشته‌های ورزشی، به ۸ رشته آقایان و ۵ رشته بانوان
تأسیس کمیته ملی پارالمپیک و استقلال آن به عنوان یک نهاد مستقل ورزشی
در حال حاضر فقط ۳ کشور در جهان دارای این نهاد بصورت مستقل هستند
توسعه بی سابقه ورزش‌های کمیته ملی پارالمپیک، به ۲۳ رشته آقایان و ۲۰ رشته بانوان
کسب ۱۳۵ مدال ورزشی ارزشمند در رقابت‌های پارالمپیک
در بین حدود ۱۶۴ کشور جهان، ایران جایگاه ارزشمند یازدهم را دارا می‌باشد.
کسب ۳۳۶ مدال ورزشی ارزشمند در رقابت‌های پارآسیایی
جمهوری اسلامی ایران در بین حدود ۴۳ کشوربرتر جهان، جایگاه ارزشمند سوم را دارا می‌باشد.
احداث بیش از ۴۰ مجموعه اختصاصی ورزش جانبازان و معلولان در سراسرکشور

 برخی از دستاورد‌ها دربخش ورزش بانوان:

۱- رشد و توسعه همه جانبه و کم نظیر ورزش بانوان در سطح کشور و جهان؛

۲- ایجاد ساختار ورزش ویژه بانوان در عمده تشکیلات‌های ورزش کشور بعنوان معاونت، مدیریت و نایب رئیس بانوان (وزارت ورزش و جوانان – کمیته ملی المپیک و پارالمپیک - فدراسیون‌ها – انجمن‌ها – هیئت‌ها – دستگاه ها- و...)

۳- توسعه ۲۰ برابری فعالیت بانوان در رشته‌های ورزش؛ از ۷ رشته به ۱۴۳ رشته

۴- افزایش ۱۶ برابر مدال بانوان در رقابت‌های آسیا؛ از ۴ مدال به ۶۵ مدال

۵- برای اولین بار؛ کسب ۷ مدال بانوان در رقابت‌های پارالمپیک

۶- برای اولین بار؛ کسب ۷۹ مدال در رقابت‌های پاراآسیایی

۷- برای اولین بار؛ کسب اولین مدال بانوان در رقابت‌های المپیک

۸- برای اولین بار؛ عضویت یک ایرانی در دادگاه حکمیت ورزش -CAS (خانم عزیزی)

۹- کسب کم سابقه حدود ۹۰۰ مدال رنگارنگ در رویداد‌های بین المللی ورزش بانوان

۱۰- کسب بی سابقه بیش از ۴۹ کرسی بین المللی ورزشی توسط بانوان

۱۱- ارتقاء بیش از ۹ برابری سهم بانوان در ورزش همگانی؛ از ۱ درصد به ۹ درصد

۱۲- فعالیت غیرقابل مقایسه ۷ میلیون نفره بانوان در رشته‌های مختلف ورزشی

۱۳- افزایش ۳۸۰۰ برابری مربیان ورزشی بانوان، از ۹ نفر قبل از پیروزی انقلاب، به بیش از ۳۵۰۰۰ نفر در حال حاضر

۱۴- افزایش ۲۰۰۰ برابری داوران ورزشی بانوان، از ۸ نفر قبل از پیروزی انقلاب، به ۱۶۰۰۰ نفر در حال حاضر

۱۵- افزایش چشمگیر و غیرمقایسه دوره‌های آموزش بین المللی ورزش بانوان در رشته‌های مختلف

۱۶- افزایش بیش از ۱۰۰ برابری اماکن ورزشی اختصاصی بانوان؛ از حداکثر ۱۰ باب، به حداقل ۱۰۰۰ باب

۱۷- احداث بیش از ۴۰۰ سالن اختصاصی بانوان توسط سازمان بسیج مستضعفین

۱۸- احداث تعداد کثیری اماکن ورزشی ویژه بانوان توسط شهرداری‌ها

۱۹- احداث متعدد "پارک‌های روباز" ویژه ورزش بانوان در کشور

برخی از اولین‌های ورزش قهرمانی، پس از پیروزی انقلاب اسلامی:

۱- رشد کمی و کیفی ورزش در رشته‌های مختلف ورزشی المپیکی و پارالمپیکی پس از پیروزی انقلاب اسلامی موجب پیدایش بی سابقه و چشمگیری اولین‌ها در ورزش گردیده است؛ بعنوان نمونه:

برخی از اولین‌های ورزش آقایان سطح المپیک و جهانی عبارتند از:

برای اولین بار؛ کسب ۳ مدال طلا ارزشمند در رقابت‌های المپیک در رشته کشتی فرنگی (۲۰۱۲ – لندن)
برای اولین بار؛ کسب عنوان قهرمانی رقابت‌های کشتی فرنگی جهان (۲۰۱۳ – ازبکستان)
برای اولین بار؛ کسب عنوان قهرمانی جهان در رشته وزنه برداری (۲۰۱۷ – امریکا)
برای اولین بار؛ کسب عنوان قهرمانی جهان در رشته تکواندو در کشور کره جنوبی (۲۰۱۱)
برای اولین بار؛ ۴ دوره حضور در مسابقات جام جهانی فوتبال (قبل از انقلاب ۱ دوره
برای اولین بار؛ ۸ دوره حضور در جام جهانی فوتسال)
برای اولین بار؛ کسب سکوی جهانی در یکی از رشته‌های تیمی (جایگاه سوم - فوتسال – ۲۰۱۶)
برای اولین بار؛ ۶ دوره حضور تیم ملی والبیال در لیگ جهانی (هم اکنون ایران جزء ده تیم برتر جهان می‌باشد)
برای اولین بار؛ ۸ دوره حضور در جام جهانی فوتبال ساحلی و کسب جایگاه دوم جهان در رده بندی جهانی
برای اولین بار؛ کسب عنوان قهرمانی بین قاره‌ای جهان در فوتبال ساحلی (امارات – ۲۰۱۸)
برای اولین بار؛ کسب جایگاه دوم فوتبال ساحلی در رنکینگ جهانی (سال ۲۰۱۸ – پس از برزیل)
برای اولین بار؛ کسب ۶ عنوان قهرمانی در مسابقات والیبال نشسته پارالمپیک
برای اولین بار؛ کسب عنوان قهرمانی جام جهانی ووشو در کشور چین (۲۰۱۸)
برای اولین بار؛ کسب عنوان نایب قهرمانی جهان در رشته کاراته (اسپانیا – ۲۰۱۸)
برای اولین بار؛ ثبت رویداد بی نظیر در جهان با صعود ۵۰۰۰ پاسدار و بسیجی به قله دماوند (آقایان و بانوان – ۱۳۸۱)
برای اولین بار؛ ثبت رویداد بی نظیر صعود ۱۴۰۰۰ نفری به قله سبلان توسط پاسداران و بسیجیان (آقایان و بانوان – ۱۳۸۲)
برای اولین بار؛ کسب طلای کشتی فرنگی در المپیک (حمید سوریان - ۲۰۱۲ – لندن)
برای اولین بار؛ کسب ۶ طلای جهانی در رشته کشتی فرنگی (حمید سوریان)
برای اولین بار؛ کسب عنوان آقای گلی فوتبال جهان (علی دایی)
برای اولین بار؛ کسب عنوان قویترین مرد جهان (رضازاده)
برای اولین بار؛ کسب عنوان قویترین مرد معلول جهان (سیامند رحمان - پارالمپیک ریو)
برای اولین بار؛ کسب ۲ مدال طلا و ۱ برنز تکواندو در رقابت‌های المپیک (هادی ساعی)
برای اولین بار؛ کسب مدال نقره پرتاب دیسک المپیک (احسان حدادی – ریو – ۲۰۱۶)
برای اولین بار؛ کسب عنوان قهرمانی شطرنج جوانان جهان (پیام مقصودی – ۲۰۱۸)
برای اولین بار؛ کسب عنوان قهرمانی جهان در رشته سنگ نوردی (رضا علیپور - ۲۰۱۷ – آلمان)
برای اولین بار؛ فتح قله اورست (زنده یاد محمد اوراز ۱۳۷۷)
برای اولین بار؛ فتح ۱۴ قله ۸۰۰۰ متری (عظیم قیچی ساز ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۵)
برای اولین بار؛ فتح قله اورست بدون کپسول اکسیژن (عظیم قیچی ساز ۱۳۹۵)
برای اولین بار؛ کسب عنوان مرد فوتبال ساحلی جهان (محمد مرادی)
برای اولین بار؛ کسب مدال برنز جام جهانی ژیمناستیک (رضا کیخا – آلمان – ۲۰۱۸)

رشد ۵۰ برابری «ورزش» در دوران پس از پیروزی انقلاب اسلامی/

برخی از اولین‌های ورزش آقایان در سطح آسیایی:

برای اولین بار؛ تبدیل شدن والیبال ایران به قدرت اول آسیا
برای اولین بار؛ کسب ۱۱ عنوان قهرمانی توسط تیم‌های والیبال ایران در رقابت‌های باشگاه‌های آسیا
برای اولین بار؛ کسب ۵ مقام قهرمانی فوتسال در آسیا (در رنکینگ آسیا، رتبه اول و در جهان رتبه ششم)
برای اولین بار؛ تبدیل شدن تیم ملی فوتبال ساحلی به قطب اصلی فوتبال ساحلی آسیا و یکی از چهار تیم برتر جهان
برای اولین بار؛ کسب همزمان ۶ مدال طلا و ۱ نقره توسط یک ورزشکار پاراآسیایی (شاهین ایزدیار - جاکارتا- ۲۰۱۸)
برای اولین بار؛ کسب طلای کاراته در بازی‌های آسیایی (مازیار فرید خمامی - هیروشیما – ۱۹۹۴)
برای اولین بار؛ کسب مدال دوچرخه سواری بازی‌های آسیایی (علی زنگی آبادی – ۱۹۹۲)
برای اولین بار؛ کسب مدال طلای دوچرخه‌سواری خارج از پیست در بازی‌های آسیایی (قادر میزبانی – ۱۹۹۸)

برخی از اولین‌های ورزش بانوان سطح المپیک و جهانی:

برای اولین بار؛ مقام قهرمانی جهان بانوان در رشته ووشو – ۲۰۱۸
برای اولین بار؛ فتح قله اورست توسط تیم کوهنوردی بانوان
برای اولین بار؛ برگزاری اولین دوره بازی‌های بانوان کشور‌های اسلامی (تهران – ۱۹۹۳)
برای اولین بار؛ انتخاب زهرا نعمتی بعنوان سفیر صلح و دوستی از سوی سازمان ملل (در سال ۲۰۱۳)
برای اولین بار؛ کسب مدال بانوان در بازی‌های المپیک (تکواندو - کیمیا علیزاده - ۲۰۱۶ – ریو)
برای اولین بار؛ کسب عنوان قهرمانی جهان در رشته تکواندو (پومسه) توسط تیم ۳ نفره بانوان (چین تایپه – ۲۰۱۸)
برای اولین بار؛ حضور بانوی ورزشکار ایرانی در بازی‌های المپیک (لیدا فریمان - تیراندازی– المپیک ۱۹۹۶)
برای اولین بار؛ حضور یک ورزشکار معلول از آسیا در رقابت‌های المپیک (زهرا نعمتی – ۲۰۱۶ – ریو)
برای اولین بار؛ کسب مدال پارالمپیک بانوان (زهرا نعمتی، ساره جوانمردی - پارالمپیک ۲۰۱۲- لندن)
برای اولین بار؛ کسب عنوان برترین ورزشکار جهان در سال ۲۰۱۴ (زهرا نعمتی- تیر و کمان)
برای اولین بار؛ کسب عنوان ورزشکار برتر سال ۲۰۱۴ آسیا، از سوی پارالمپیک (ساره جوانمردی – تیراندازی)
برای اولین بار؛ کسب مقام قهرمانی جام جهانی تیر اندازی بانوان (۱۳۹۵ - الهه احمدی – آلمان)


برخی از اولین‌های ورزش بانوان سطح آسیایی:

برای اولین بار؛ کسب عنوان قهرمانی کبدی بانوان در بازی‌های آسیایی، با شکست قهرمان جهان (۲۰۱۸ – جاکارتا)
برای اولین بار؛ کسب مقام اول فوتبال بانوان ملت‌های آسیا – ۲۰۱۸
برای اولین بار؛ کسب مدال (طلا) شطرنج تیمی بانوان در بازی‌های آسیایی (۲۰۰۶ قطر)
برای اولین بار؛ کسب مدال (طلا) شطرنج انفرادی و تیمی بانوان در بازی‌های پاراآسیایی جاکارتا
برای اولین بار؛ کسب مدال بازی‌های آسیایی بانوان در رشته تیراندازی (۱۰ متر - رانینگ تارگت)
برای اولین بار؛ کسب مدال (طلا) ووشو آسیایی بانوان (شهربانو منصوریان– ۲۰۱۲ – ویتنام)
برای اولین بار؛ کسب مدال کاراته بانوان در بازی‌های آسیایی (نسرین دوستی– ۲۰۱۲ تاشکند)

رشد ۵۰ برابری «ورزش» در دوران پس از پیروزی انقلاب اسلامی/

برخی از دستاورد‌ها در بخش ورزش همگانی:

۱- توسعه فزاینده و غیر قابل مقایسه ورزش همگانی، به عنوان یک ضرورت اجتماعی در سطح جامعه و سبد خانواده‌ها است که برخی از موفقیت‌های کسب شده عبارتند از:

برای اولین بار؛ تأسیس فدراسیون ورزش‌های همگانی در سال ۱۳۷۱ و فعال سازی بیش از ۶۰ رشته جهانی
برای اولین بار؛ تأسیس صد‌ها هیئت‌های ورزش همگانی در استان‌ها و شهرستان‌های سراسر کشور
برای اولین بار؛ طراحی و توسعه همایش‌های پیاده روی خانوادگی بصورت هفتگی در بیش از ۶۰۰ شهرستان
برای اولین بار؛ ایجاد بیش از ۳۴۰۰ پایگاه ورزش همگانی درپارک‌های سراسر کشور (ورزش صبحگاهی و عصرگاهی)
برای اولین بار؛ تجهیز حداقل ۲۸۰۰ پارک عمومی در سراسر کشور، به وسایل بدنسازی ورزش همگانی
رشد بیش از ۴۰۰ درصدی آمار شرکت کنندگان در فعالیت‌های ورزش همگانی از کمتر ۵ درصد به بیش از ۲۱ درصد
توسعه و راه اندازی غیر قابل مقایسه باشگاه‌های تمرینی ورزش همگانی به بیش از ۱۵۰۰ مورد
تربیت بیش از ۱۱۸ هزار مربی و داور در رشته‌های مختلف ورزش همگانی (۷۰ درصد متعلق به بانوان است)
تربیت حدود ۱۰۰۰ مدرس از آقایان و بانوان، با برگزاری ۸ دوره بین المللی، توسط مدرسین بین المللی
برگزاری هزاران مسابقه و جشنواره خانوادگی در سراسرکشور (فقط در سال ۱۳۹۶، حدود ۵ هزار جشنواره و همایش)
برای اولین بار؛ انتخاب ایران به عنوان کشور پیشرو، توسط انجمن جهانی همگانی (تافیسا) و اعطای جایزه بین المللی خلاقیت

برخی از دستاورد‌ها در بخش علمی و کادرسازی ورزش

۱- رشد و توسعه چشمگیر و غیر قابل مقایسه علمی و تربیت نیروی انسانی متخصص در حوزه ورزش و تربیت بدنی؛ بعنوان نمونه:

افزایش ۳۸ برابر مراکز عالی علوم ورزشی؛ از ۴ مرکز به ۱۵۵ مرکز
افزایش ۱۲ برابری رشته‌های تربیت بدنی؛ از ۱ رشته به ۱۲ رشته
افزایش ۳۰ برابری گرایش‌های تخصصی تربیت بدنی؛ از ۱ گرایش به ۳۰ گرایش
افزایش ۵۲۰ برابری فارغ التحصیلان علوم ورزشی در مقاطع مختلف؛ از ۲۰۰ نفر، به حدود ۱۰۴ هزار نفر تا سال ۱۳۹۷
برای اولین بار؛ ایجاد مقطع کارشناسی ارشد علوم ورزشی؛
برای اولین بار؛ ایجاد مقطع دکترای علوم ورزشی؛
افزایش ۱۵۰ برابری اعضای هیئت علمی علوم ورزشی، از حدود ۱۰ نفر، به حدود ۱۵۰۰ نفر
برای اولین بار؛ ایجاد و تولید نشریات با درجه علمی پژوهشی در حوزه علوم ورزش؛ با ۳۰ عنوان
افزایش ۷۵ برابری چاپ کتب فارسی علوم ورزشی، از حدود ۲۰ عنوان، به بیش از ۱۵۰۰ عنوان
تولید ۱۵۰۰ برابری پژوهش‌های کاربردی در ورزش؛ از کمتر از ۲۰ مورد به حدود ۳۱ هزار مورد
رشد بیش از ۳ برابری معلمین ورزش با مدرک تخصصی، از حدود ۱۰ هزار نفر در سال ۱۳۵۷، به بیش از ۳۳۰۰۰ نفر در حال حاضر (قوانین برنامه‌های ۵ ساله توسعه)
افزایش ۳۰ برابری تعداد مربیان ورزش؛ از حدود ۶۳۰۰ نفر در سال ۱۳۵۷، به بیش از ۱۹۰ هزار نفر، در سال ۱۳۹۰
افزایش ۴۷ برابری تعداد کل داوران ورزش؛ از حدود ۲۳۳۰ نفر در سال ۱۳۵۷، به بیش از ۱۱۱ هزار نفر، در سال ۱۳۹۰

برخی از دستاورد‌ها در بخش فرهنگی ورزش:

۱- حصول دستاورد‌ها و توفیقات چشمگیر و بی سابقه کمی و کیفی فرهنگی حوزه ورزش. بعنوان نمونه؛ (تماما برای اولین بار)

تعالی مبانی نظری ورزش، با نگرشی الهی

۲- تولید گنجینه بی نظیر مباحث نظری ورزش، در اندیشه اسلامی

۳- تبیین و ترویج فقه و احکام ورزشی، متناسب با شرایط زمان

۴- پیدایش مجموعه گران بهای دیدگاه ولایت فقیه، در حوزه ورزش

۵- نهادینه شدن بسیاری از دستورات و احکام اسلامی در فعالیت‌های ورزش، در سطح ملی و بین المللی

۶- انجام ده‌های دیدار بسیار مهم جامعه ورزش با حضرت امام خمینی (قدس سره) و مقام معظم رهبری (دامه برکاته)

۷- صدور ده‌ها پیام مهم تبریک مقام معظم رهبری (دامه برکاته)، خطاب به جامعه ورزش

۸- حضور عفیفانه بانوان ورزشکار با حجاب اسلامی در سطح ملی و بین المللی ورزش، که موجب تسری فرهنگ ارزشمند حجاب در بین بانوان ورزشکار سایر کشور‌های اسلامی در رقابت‌های بین المللی گردیده است.

۹- انجام رفتار‌های معنوی در فعالیت‌های ورزش با انجام اقدامات متعدد و موثر افتخارآفریننان جامعه ورزش کشورمان در سطح رقابت‌های ملی و بین المللی

۱۰- اقدام عملی و بروز مرام پهلوانی و آئین جوانمردی "یاری مظلوم و دستگیری فتاده" در عرصه ورزش بین الملل؛ از جمله:

حمایت از مردم افغانستان، با عدم حضور کاروان کشورمان در المپیک مسکو - ۱۹۸۰ (بدلیل اشغال کشور مسلمان توسط شوروی سابق)

۱۱- حمایت از ملت مظلوم فلسطین در برابر رژیم جعلی و کودک کش اسرائیل، با اعلام به رسمیت نشناختن آن، از طریق عدم رویارویی ورزشکاران کشورمان با نمایندگان رژیم اشغالگر قدس

۱۲- حمایت جوانمردانه، متعدد و گسترده جامعه ورزش از حادثه دیدگان، محرومین و نیازمندان کشور و سایر کشورها، با برگزاری مراسم گلریزان (کمک به مردم: زلزله‌های کشور – ملت فلسطین – ملت یمن – و...)

۱۳- برای اولین بار؛ ثبت ملی آئین‌های پهلوانی و زورخانه‌ای در میراث فرهنگی کشور.

۱۴- برای اولین بار؛ ثبت آئین‌های پهلوانی و ورزش زورخانه‌ای در سازمان بین المللی یونسکو؛ بعنوان میراث معنوی بشریت.

۱۵- برای اولین بار؛ ثبت ورزش تاریخی چوگان در سازمان بین المللی یونسکو؛ بعنوان میراث معنوی بشریت.

۱۶- ارج نهادن به جایگاه پهلوانان بعنوان بخش مهمی از فرهنگ ورزش کشور؛ بعنوان نمونه:

نامگذاری صد‌ها مکان ورزشی بنام جهان پهلوان تختی؛ و...
بازسازی و رونق بخشی آرامگاه جهان پهلوان تختی

۱۷- تصویب حدود ۱۰ آیین نامه حمایتی مهم از ورزش، در شورای فرهنگ عمو می‌کشور و شورای عالی انقلاب فرهنگی:

آئین نامه ترویج فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه‌ای
آیین نامه ترویج فرهنگ حضور، توانمندی و افتخار آفرینی جانبازان و معلولان از طریق ورزش
نظام نامه فرهنگی ورزش کشور
تصویب و تشکیل کمیسیون فرهنگی ورزش کشور، ذیل شورای عالی انقلاب فرهنگی
قراردادن ۴ روز اختصاصی ورزش در تقویم رسمی کشور:
۲۶ مهر، روز تربیت بدنی و ورزش
۱۷ شوال، روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه‌ای
۲۴ مهر، روز ملی پارالمپیک
۵ شهریور، روز ملی کشتی

۱۹- برای اولین بار؛ تأسیس فدراسیون بین المللی ورزش‌های زورخانه ای؛ با هدف ترویج ورزش ملی و فرهنگ پهلوانی به سایر کشورها.

۲۰- ایجاد فرهنگ خادمیت امام رضا (ع)، در بین ورزشکاران شاخص؛ از جمله: حسین رضازاده – بهداد سلیمی - حسن یزدانی - کمیل قاسمی- علیرضا دبیر - جابر صادق زاده (پهلوان زورخانه) - علیرضا کریمی – محمد انصاری (مدافع پرسپولیس)

۲۱- ایجاد فرهنگ هدیه معنوی مدال‌ها به خانواده معظم شهداء – رهبر معظم انقلاب اسلامی و...

۲۲- تدوین و تصویب ده‌ها آئین نامه، دستورالعمل و پیوست فرهنگی برای حوزه‌های مختلف ورزش کشور

۲۳- شهید و مجروح شدن هزاران جوانمرد - دلاور از جامعه ورزش در شکل گیری انقلاب اسلامی

۲۴- مشارکت غیورانه و پهلوانانه جامعه ورزش در طول ۸ سال دفاع مقدس و جبهه مدافعین حرم. سند این افتخار تاریخی، برگزاری کنگره بزرگداشت ۵۰۰۰ هزار شهید ورزشکار است. "قهرمانانی که مدالشان پلاکشان شد" (پهلوانان واقعی) همچون:

شهید مهدی رضایی مجد (کاپیتان تیم ملی فوتبال جوانان)
شهید محمد قورچانی (مربی تیم ملی تکواندو)
شهید ابراهیم هادی (پهلوانی و زورخانه ای)
شهید علی پاجانی (عضو تیم ملی تکواندو)
شهید سعید طوقانی (پهلوانی و زورخانه ای)
شهید اسماعیل اعلمی (تیم ملی وزنه برداری)
شهید حسن نوفلاح (تیم ملی شنا و واترپلو)
شهید حسن شکوری (تیم ملی جوانان کشتی)
شهید حسن غنیمت پور (تیم ملی تکواندو)
شهید اصغر منافی زاده (تیم ملی کشتی)
شهید صمد اقدمی (تیم ملی بسکتبال)

برخی از دستاورد‌ها در بخش رسانه‌های ورزشی:

۱- توسعه همه جانبه و بی سابقه رسانه‌ها و برنامه‌های ورزشی؛ بعنوان نمونه:

برای اولین بار؛ راه اندازی شبکه اختصاصی ورزش در سیمای جمهوری اسلامی ایران
برای اولین بار؛ راه اندازی شبکه اختصاصی ورزش در صدای جمهوری اسلامی ایران
برای اولین بار؛ تولید و پخش غیر قابل مقایسه بیش از ۱۰ برنامه ویژه ورزش در سیما (غیر از شبکه ورزش و رادیو ورزش) از قبیل: ورزش و مردم – برنامه ورزشی ۹۰ - ورزش از نگاه دو – ورزش بانوان – رخصت – برسکوی افتخار – ورزش شروعی دوباره و...

۲- رشد ۱۰۰ درصدی نشریات اختصاصی ورزش؛ از ۳۲ مورد به ۷۴ مورد

۳- راه اندازی بیش از ۳۰ پایگاه خبری اختصاصی ورزش

۴- رشد غیر قابل چشمگیر (کمی) فعالین حوزه رسانه‌های ورزشی (نویسنده – خبرنگار – گزارش گر و...)، متناسب با توسعه رشته‌های ورزشی، و توسعه رسانه‌های ورزش در صداوسیما، مطبوعات و خبرگزاری ها، فضای مجازی و...

۵- رشد غیر قابل مقایسه (کیفی) فعالین حوزه رسانه‌های ورزشی، با برگزاری دوره‌های آموزش حرفه‌ای و علمی پیشرفته در سطح ملی و بین المللی

ک) برخی از دستاورد‌ها در بخش ورزش روستایی و بومی محلی

۱- توسعه همه جانبه و بی سابقه ورزش روستایی و بومی محلی (بعنوان بخش عمده‌ای از جمعیت کشور) از جمله توفیقات این حوزه را می‌توان به موارد ذیل اشاره نمود:

برای اولین بار؛ ایجاد ساختار ویژه ورزش روستایی و بومی محلی، در تشکیلات ورزش کشور
برای اولین بار (و کم نظیر در جهان)؛ تاسیس فدراسیون ورزش روستایی و بومی محلی
برای اولین بار؛ تاسیس صد‌ها هیئت‌های ورزش روستایی و بومی محلی در استان‌ها و شهرستان‌های سراسر کشور
برای اولین بار؛ اختصاص بودجه‌های کلان و مستقل ویژه ورزش روستایی و عشایری؛ در قوانین و برنامه‌های توسعه کشور
برای اولین بار؛ تدوین اطلس بازی‌های بومی، محلی به عنوان میراث ناملموس فرهنگی کشور
برای اولین بار؛ احداث بی سابقه بیش از ۲۰۰۰ مکان سرپوشیده و روباز استاندارد در مناطق روستایی
برای اولین بار؛ راه اندازی و تجهیز بی سابقه بیش از ۳۵۰۰ خانه ورزش روستایی
برای اولین بار؛ اخذ کرسی نایب رئیسی انجمن جهانی ورزش‌ها و بازی‌های سنتی
برگزاری غیر قابل مقایسه صد‌ها جشنواره و مسابقه ورزش‌های سنتی، با مشارکت بیش از ۵ میلیون نفر
حضور غیر قابل مقایسه و کسب جایگاه هفتم در جشنواره جهانی عشایر (با اعزام حداقلی)

برخی از دستاورد‌ها در بخش ورزش بیماری‌های خاص و ناشنوایان:

۱- ایجاد و توسعه کمی و کیفی ورزش بیماری‌های خاص و ناشنوایان در سطح کشور و عرصه‌های بین المللی ورزش.

الف: ورزش بیماری‌های خاص:

برای اولین بار؛ تأسیس فدراسیون بیماری‌های خاص و توسعه کمی و کیفی رشته‌های ورزشی آن به ۱۲ رشته
برای اولین بار؛ تأسیس ده‌ها هیئت ورزش بیماری‌های خاص در استان‌ها و شهرستان‌های سراسر کشور
برای اولین بار؛ کسب ۲۹۹ مدال در مسابقات جهانی
برای اولین بار؛ کسب جایگاه ارزشمند پنجم جهان
برای اولین بار؛ موافقت فدراسیون جهانی با تاسیس و استقرار کنفدراسیون آسیایی در ایران

مهتاب نبوی

ب: ورزش ناشنوایان:

توسعه ۵/۴ برابری؛ رشته‌های ورزش‌های ناشنوایان از ۴ رشته قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، به ۱۸ رشته در حال حاضر
کسب جایگاه ارزشمند هفتم المپیک ناشنوایان
کسب جایگاه ارزشمند چهارم آسیایی ناشنوایان

سخن پایانی این که انقلاب اسلامی ایران در حالی به چهل و سومین سالگرد پیروزی خود خواهد رسید که دستاورد‌ها و پیشرفت‌های آن در عرصه داخلی و بین‌المللی نمایان است. امروز انقلاب اسلامی ایران علیرغم هجمه همه‌جانبه استکبار جهانی و تحریم‌های ناجوانمردانه، در اعماق قلوب مردم آزادی‌خواه جهان جای گرفته و هرروز بر پیشرفت و عظمت آن افزوده می‌شود، بنابراین پیشرفت  ایران اسلامی در طول این چهار دهه  بر کسی پوشیده نیست و بیان این دستاورد‌ها نیز در سطح جامعه موج امیدآفرینی و ایستادگی بیش‌ازپیش مردم در برابر این توطئه‌ها خواهد شد.

«ورزش» عرصه ای است که پس از انقلاب به صورت ویژه مورد توجه دولت قرار گرفته و نتیجه ان افتخار آفرینی جوانان و پهلوانان این مرز و بوم در مسابقات آسیایی، بین المللی و ... شده است که روز به روز نیز شاهد رشد آن در جامعه هستیم.

انتهای پیام/ ر

نظرات بینندگان