
کلام نور؛
سوره جمعه آیه ۵ به همراه نکات آن
در آیه ۵ سوره جمعه میخوانیم: «کسانی که مکلّف به تورات شدند، ولی حق آن را ادا نکردند؛ مانند الاغی هستند که کتابهایی حمل میکند؛ ولی چیزی از آن نمیفهمد.»
به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی شیرازه، از این پس بامدادان را با آیاتی از قرآن کریم منور میسازیم. امید به آنکه نسیم آیات قرآن در متن زندگی روزمره ما جریان یابد؛ چراکه به فرموده مقام معظم رهبری، قرآن کتاب زندگی است؛ نه فقط کتاب تلاوت.
آیه ۵ سوره جمعه به همراه معنا و پیامهای تفسیر نور این آیه به شرح زیر است:
«مَثَلُ الَّذِینَ حُمِّلُوا التَّوْرَاةَ ثُمَّ لَمْ یَحْمِلُوهَا کَمَثَلِ الْحِمَارِ یَحْمِلُ أَسْفَارًا ۚ بِئْسَ مَثَلُ الْقَوْمِ الَّذِینَ کَذَّبُوا بِآیَاتِ اللَّهِ ۚ وَاللَّهُ لَا یَهْدِی الْقَوْمَ الظَّالِمِینَ»
«وصف کسانی که عملکردن به تورات به آنان تکلیف شده است، آن گاه به آن عمل نکردند؛ مانند درازگوشی است که کتابهایی را که هیچ آگاهی به محتویات آنها ندارد حمل میکند، چه بد است سرگذشت مردمی که آیات خدا را تکذیب کردند و خدا مردم ستمکار را هدایت نمیکند.»
نکتههای آیه ۴ سوره جمعه
در آیات قبل سخن از بعثت بود و در این آیه سخن از یهودیانی است که بر اساس کتاب آسمانی خود تورات، پیامبر اکرم صلیالله علیه و آله را میشناختند؛ ولی لجاجت کرده و حاضر به پذیرش رسالت او نشدند.
«أسفار» جمع «سفر» به معنای کتابی است که از حقایق پردهبرداری میکند و تورات، از بخشهای مختلفی تشکیلیافته که به هر بخش که همانند یک سوره از قرآن است یک «سِفر» میگویند؛ مانند سفر پیدایش.
گرچه قرآن در این آیه، از یهودیان انتقاد میکند؛ اما در واقع کنایهای است به مسلمانان که مبادا شما نیز قرآن را بشنوید، ولی به آن عمل نکنید.
قرآن در چند مورد انسانهای نااهل را به چارپایان تشبیه کرده که یکی از آنها عالمان بیعمل هستند که در این آیه به آنها اشاره شده است.
پیامهای آیه ۴ سوره جمعه
۱- استفاده از تمثیل در بیان حقایق، شیوهای قرآنی است.
۲- افشایی عالمان ناصالح و زبانگشودن به انتقاد از آنان، امری قرآنی است.
۳- اگر عملنکردن به تورات، انسان را تا مرز حیوانی همچون الاغ پایین میآورد، عملنکردن به قرآن که کتاب برتر است، انسان را چگونه میسازد؟
۴- در اختیار داشتن و حملِ کتاب آسمانی مهم نیست، عمل به آن مهم است.
۵- عملنکردن به علم و دانش خود، نوعی تکذیب عملی آن است.
۶- عملنکردن به علم، نوعی ظلم است.
۷- دلیل محرومیّتها، عملکرد خود ماست.
انتهای خبر/۲۲۴۲۲۴
درباره نویسنده
لینک کوتاه خبر
نظر / پاسخ از
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!