حالت تاریک
سه‌شنبه, 01 مهر 1404
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه خبری تحلیلی شیرازه هستید؟
رابطه بین تغذیه و آلرژی
یادداشت؛

رابطه بین تغذیه و آلرژی

آلرژی غذایی شرایطی است که در آن غذاهای خاص باعث ایجاد واکنش ایمنی غیرطبیعی می‌شوند.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «شیرازه»، به نقل از روابط عمومی علوم‌پزشکی شیراز، آلرژی‌های غذایی بسیار شایع هستند، اگرچه هر غذایی ممکن است آلرژی ایجاد کند، اما بیشتر آلرژی‌های غذایی فقط توسط ۸ ماده غذایی ایجاد می‌شوند.

علائم ممکن است از چند دقیقه پس از قرار گرفتن در معرض آنها تا چند ساعت بعد در هر جایی بروز کند و ممکن است موارد زیر را شامل شود:  تورم زبان، دهان یا صورت، تنفس دشوار، افت فشارخون، استفراغ، اسهال، بثورات پوستی خارش‌دار
 

 آلرژی به شیر گاو

 آلرژی به شیر گاو اغلب در نوزادان و کودکان خردسال مشاهده می‌شود به خصوص هنگامی که آنها قبل از ۶ ماهگی در معرض پروتئین شیر گاو قرار داشته باشند.

شیر گاو یکی از رایج‌ترین عوامل ایجاد آلرژی‌های کودکان است که دو تا سه درصد نوزادان و کودکان نوپا را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد در صورت تشخیص آلرژی شیر گاو، تنها درمان، پرهیز از مصرف شیر گاو و غذاهای حاوی آن است که می‌تواند شامل هر نوع غذا یا نوشیدنی‌هایی باشد که حاوی شیر گاو است.
 

 آلرژی به تخم‌مرغ

 آلرژی به تخم‌مرغ دومین علت شایع آلرژی غذایی در کودکان است؛ با این حال، ۶۸ درصد کودکانی که به تخم‌مرغ حساسیت دارند، تا ۱۶ سالگی از آلرژی خود رها می‌شوند بنابراین شاید لازم نباشد از تمام غذاهای مرتبط با تخم‌مرغ پرهیز کنید، زیرا در تخم‌مرغ‌های گرم شده ممکن است شکل پروتئین‌های ایجادکننده آلرژی، تغییر کند.

 آلرژی به آجیل‌های درختی

 آلرژی به آجیل‌های درختی یک حساسیت غذایی بسیار رایج است.

 برخی از نمونه‌های آجیل درختی عبارت‌اند از: آجیل برزیلی، بادام، بادام‌هندی، پسته، گرد.

 افرادی که حساسیت به این گونه آجیل‌ها دارند نسبت به محصولات غذایی ساخته شده با این آجیل‌ها نیز، مانند کره گردو و روغن‌های آن‌ها حساسیت نشان می‌دهند به این افراد توصیه می‌شود از مصرف همه انواع آجیل‌های درختی خودداری کنند، حتی اگر فقط به یک یا دو نوع حساسیت نشان دهند.

 
 آلرژی به بادام زمینی

 مانند آلرژی به آجیل‌ها آلرژی بادام زمینی نیز بسیار رایج است و می‌تواندباعث ایجاد واکنش‌های آلرژیک شدید و بالقوه کشنده شود؛ با این وجود، کسانی که به بادام زمینی آلرژی دارند غالباً به آجیل‌های درختی نیز حساسیت دارند.
 

آلرژی به صدف

 تشخیص آلرژی واقعی به غذای دریایی به دلیل وجود آلودگی در غذای دریایی، مانند باکتری‌ها ویروس‌هایت انگل‌ها دشوار است؛ این امر به این دلیل است که علائم می‌توانند مشابه باشند و هر دو می‌توانند باعث مشکلات گوارشی مانند استفراغ، اسهال و درد معده شوند.

حساسیت به صدف با گذشت زمان برطرف نمی‌شود؛ بنابراین بیشتر افراد مبتلا به این بیماری باید برای همیشه صدف را از رژیم غذایی خود حذف کنند.

 
 آلرژی به گندم

 آلرژی به گندم یک واکنش آلرژیک به یکی از پروتئین‌های موجود در گندم است و معمولاً در کودکان شایع‌تر است؛ اگرچه آلرژی کودکان به گندم اغلب در زمان رسیدن به ۱۰ سالگی، برطرف می‌شود؛ مانند سایر آلرژی‌ها آلرژی به گندم می‌تواند منجر به ناراحتی گوارشی، کهیر، استفراغ، بثورات، تورم و در موارد شدید آنافیلاکسی شود.

 
 آلرژی به سویا

آلرژی به سویا روی حدود ۰.۴ درصد از کودکان تأثیر می‌گذارد بیشتر در نوزادان و کودکان زیر سه سال دیده می‌شود که توسط پروتئین موجود در سویا یا محصولات حاوی سویا تحریک می‌شوند با این حال، در حدود ۷۰ درصد کودکانی که به سویا حساسیت دارند.

 آلرژی آنها بعد از مدتی برطرف می‌شود علائم آلرژی به سویا می‌تواند شامل خارش، سوزن‌سوزن‌شدن دهان و آبریزش بینی تا بثورات پوستی و آسم یا مشکلات تنفسی باشد؛ در موارد نادر، آلرژی به سویا همچنین می‌تواندباعث آنافیلاکسی شود.
  
 آلرژی به ماهی

 داشتن آلرژی به ماهی شایع است و تقریباً ۲ درصد بزرگسالان را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد بسیاری از افراد دارای آلرژی به ماهی، نسبت به یک یا چند نوع ماهی حساسیت دارند.

 یکی از روش‌های تشخیص مواد حساسیت‌زا انجام آزمایش‌ها خونی و نمونه‌برداری‌های پوستی است؛ در کهیرهای مزمن باید عملکرد غده تیروئید مورد بررسی قرار گیرد و در خصوص عدم وجود آنتی -بادی‌هایضد تیروئیدی اطمینان حاصل شود، زیرا در غیر این صورت ممکن است نیاز به جایگزین‌های هورمونی باشد.

 در حالات شدید آلرژی برای جلوگیری از حملات شدید حساسیتی از داروهای آنتی هیستامین استفاده می‌شودکه البته این داروها ممکن است سبب خواب آلودگی شده و در درازمدت سبب افسردگی گردد؛ به یاد داشته باشید که ویتامین C یک آنتی هیستامین طبیعی است.
 
 مواد مفید برای پیشگیری و درمان این بیماری عبارتند از: ویتامین C؛ به میزان ۲۵۰ تا ۱۰۰۰ میلی گرم در روز که باعث جلوگیری از ترشح هیستامین توسط گلبول‌هایسفید شده و سبب کاهش علائم بیماری می‌گردد.

 بیوفلاونوئید؛ که همانند ویتامین C عمل می‌کند.
 مواد غذایی مفید برای پیشگیری، کاهش علائم و درمان آلرژی: میوه‌های تازه، مرکبات، سبزیجات تازه، آجیل خام، گوشت کم‌چرب، ماست کم‌چرب، حبوبات، برنج با سبوس، ذرت، گندم، لوبیا، باقلا، آب هویج، چغندر، کرفس، خیار، زنجبیل، پیاز، سیر، فلفل سیاه و قرمز باعث ترشح آنتی‌بادی به نام IgA از دستگاه گوارش می‌شوند؛ این آنتی‌بادی با پوشاندن مواد غذایی آلرژی‌زا، از طریق احاطه اطرافشان باعث جلوگیری از بروز واکنش حساسیتی می‌شوند

 «زهره فیروزی» کارشناس ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم‌پزشکی شیراز

 

 

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!