
یادداشت؛
کبد چرب در کمین افراد چاق
۷۰ درصدی چاقی در بروز بیماری کبد چرب تأثیر دارد. در یادداشت حاضر، توصیههای تغذیهای و اهمیت کنترل استرس در بهبود وضعیت کبد چرب پرداخته شده است.
به گزارش خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «شیرازه»، چاقی، ۷۰ درصد علت کبد چرب غیرالکلی را تشکیل میدهد، البته دیابت و بالا بودن چربیهای خون نیز از علتهای زمینهای این بیماری است. ۲۰ درصد افراد مبتلا به کبد چرب، لاغر هستند؛ اما چاقی شکمی دارند که علت بدترین نوع کبد چرب، یعنی کبد چرب غیرالکلی است.
این بیماری نشانه خاصی ندارد، اما بعد از رعایت نکردن رژیم غذایی و پیشروی بیماری در کبد، میتواند باعث سوءهاضمه شود.
نشانههایی مانند خستگی، کاهش اشتها و کاهش وزن در مراحل پیشرفته بیماری، احساس ضعف، تهوع، گیجی و عدم تمرکز، احساس درد در قسمت راست و بالای شکم، بزرگ شدن کبد، تستهای خونی «تست آنزیمهای کبدی» و سونوگرافی کبد از جمله راههای تشخیص بیماری است.
توصیههای تغذیهای برای کبد چرب
کاهش وزن تدریجی زیر نظر کارشناس تغذیه به میزان ۱۰-۷ درصد وزن کنونی.
خوردن غذا با آرامش و مصرف سبزی و سالاد بدون سس به همراه وعدههای غذایی.
خودداری از مصرف چربیهای قابل مشاهده گوشت و همچنین جدا کردن پوست مرغ قبل از پخت.
پرهیز از مصرف سوسیس، کالباس و همبرگر.
مصرف روزانه مواد غذایی حاوی فیبر مانند انواع میوهها، سبزیها، دانههای کامل غلات (مانند گندم، جو و جو دوسر)، حبوبات و نانهای سبوسدار.
گنجاندن سیب، مرکبات، انگور، گوجهفرنگی، هویج، سیر و پیاز، کدو خورشی، کرفس، شوید و چای سبز در برنامه غذایی به دلیل نقش این مواد در پیشگیری از کبد چرب.
مصرف لبنیات کمچرب.
پرهیز از نوشیدن آب و مایعات هنگام صرف غذا، مگر در شرایط ضروری و مشکل در بلع غذا.
مصرف دو بار در هفته ماهی به صورت آب پز یا بخارپز، در صورتی که طعم ماهی را دوست ندارید با افزودن سبزیهای معطر و آبلیمو سعی کنید آن را با ذائقه خود تطبیق دهید.
پرهیز از مصرف شیرینیها و نوشیدنیهای حاوی فروکتوز و شکر مانند چای شیرین، نوشابه، انواع شیرینی به ویژه شیرینیهای خامهای، شکلات و آبنبات
خودداری از مصرف زیاد چربی بهویژه چربی اشباع مانند خامه، سرشیر، چیپس و سس سفید.
مصرف روغنهای گیاهی مایع مانند روغن زیتون، کانوال (کلزا)، کنجد، سویا و آفتابگردان.
پختن غذاها به صورت آبپز، بخارپز و کباب
کاهش مصرف غذاهای سرخکرده «حتی پیازداغ و نعناعداغ».
انجام منظم ورزشهای هوازی با شدت متوسط روزانه دستکم به مدت ۳۰ دقیقه «بر حسب تواناییهای فردی» ۵ بار در هفته «کلاً ۲۰۰-۱۵۰ دقیقه در هفته».
نکته مهم این است که در این بیماری کنترل استرس و فشارهای عصبی تأثیر بسیار زیادی در بهبودی دارد؛ بنابراین در کنار رعایت توصیههای تغذیهای، فعالیت بدنی و پرهیز از الکل، لازم است به کنترل فشارهای عصبی نیز توجه شود.
نویسنده: رزیتا ضیائی
کارشناس تغذیه شبکه بهداشت و درمان شهرستان استهبان
درباره نویسنده
لینک کوتاه خبر
نظر / پاسخ از
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!