
ترجمه و شرح حکمت ۳۶ نهجالبلاغه؛
آرزوهای بیمهار؛ آفت کرامت و دیانت است
امام علی علیهالسلام در حکمت ۳۶ نهجالبلاغه میفرماید: «کسی که آرزوهایش طولانی است کردارش نیز ناپسند است.»
به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی «شیرازه»، باتوجهبه تقارن خجسته آغاز سال ۱۴۰۴ با نام مبارک حضرت علی علیهالسلام، ازاینپس، بامدادان را با انوار قدسی نهجالبلاغه منور میسازیم.
امام علی علیهالسلام در حکمت سی و ششم میفرماید: «مَنْ أَطَالَ الْأَمَلَ، أَسَاءَ الْعَمَلَ»
«کسی که آرزوهایش طولانی است کردارش نیز ناپسند است.»
شک نیست که آرزوها انگیزه حرکت انسان برای هرگونه فعالیت است؛ جوانی که آرزو دارد به مقامات عالیه علمی برسد تلاش و کوشش را در فراگیری علم افزایش میدهد، کشاورزی که آرزو دارد مزارع پربار و باغهای سرشار از برکات مادی داشته باشد در امر کشاورزی فعالیت میکند و مادری که آرزو دارد جوان برومندی در سنین آخر عمر در کنار او باشد در حفظ و تربیت فرزندش میکوشد.
همین معنا در حدیث معروف پیغمبر اکرم آمده است که فرمود: آرزو برای امت من مایه رحمت است و اگر امید و آرزو نبود هیچ مادری کودک خود را شیر نمیداد و هیچ باغبانی نهالی نمینشاند.
ولی هرگاه آرزو از حد اعتدال خارج شود و انسان به سراغ امور دستنیافتنی و یا غیرضروری و خارجازحد نیاز برود، طبیعی است که باید تمام تلاش و کوشش خود را برای رسیدن به آن بگذارد و همه چیز جز آن را فراموش کند و شبوروز به دنبال آن بدود.
چنین کسی از یک سو آخرت را بهکلی به دست فراموشی میسپارد و از سوی دیگر برای رسیدن به هدف خود هر وسیلهای را مباح میشمرد و از سوی سوم در مقابل هر کس خضوع ذلیلانه میکند و سرانجام گرفتار «سوء العمل» میشود که امام در جمله حکمتآمیز بالا به آن اشاره فرمود.
درحالیکه اگر دامنه آرزو را کوتاه میکرد و به آنچه مورد نیازش بود قناعت مینمود، وقت کافی برای رسیدن به وظایف الهی و اندوختن ذخیرههای آخرت پیدا میکرد و از آلودهشدن به حرام در امان میماند و عزت و کرامت خود را بر باد نمیداد.
انتهای خبر/۲۲۴۲۲۴
درباره نویسنده
لینک کوتاه خبر
برچسبها
نظر / پاسخ از
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!