
مهندس ناظر ساختمان شیشهای:
برای بازسازی، مسابقه برپا نکنید!
معمار و ناظر اجرای طرح ساختمان شیشه ای پس از انقلاب تأکید کرد: مرمت این بنا باید بدون هیچگونه تغییر و بر اساس تصاویر موجود انجام شود و برگزاری مسابقهای بینالمللی برای بازسازی آن، غیر قابل توجیه است.
به گزارش گروه فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی «شیرازه»، به نقل از ایسنا، به دنبال آسیبدیدگی ساختمان شیشهای صدا و سیما در جریان حمله اخیر رژیم صهیونیستی و طرح پیشنهاد ثبت ملی این بنای شاخص معماری مدرن، گیتی اعتماد - معمار و ناظر اجرای طرح پس از انقلاب - تأکید کرد: مرمت این بنا باید بدون هیچگونه تغییر و بر اساس تصاویر موجود انجام شود و برگزاری مسابقهای بینالمللی برای بازسازی آن، غیر قابل توجیه است.
ساختمان شیشهای صدا و سیما، در پی حمله رژیم صهیونیستی به ایران، هدف بمباران قرار گرفت و بنا بر آنچه که از سوی پیمان جبلی، رئیس صداوسیما اعلام شده، تاکنون اصابت ۱۱ موشک ثبت شده است. پیشنهاد ثبت این ساختمان بهعنوان اثری ملی در فهرست میراث کشور از سوی سید رضا صالحی امیری، وزیر میراث فرهنگی پس از بمباران این بنا مطرح شد؛ چراکه به واسطه نوع طراحی و البته معمار اثر که کمپانی عبدالعزیز فرمانفرمائیان بوده است، یکی از مهمترین آثار معماری مدرن ایران به شمار میرود.
اما در صورتی که این بنا به ثبت ملی برسد، بازسازی و مرمت آن باید عین به عین بر اساس معماری اولیه انجام شود و این در شرایطی است که فرزانه صادق مالواجِرد، وزیر راه و شهرسازی، ۲۲ تیرماه چنین عنوان کرده است: «با استفاده از تجربه موفق برگزاری مسابقه معماری برای ساخت ۱۰۰ واحد مسکونی نهضت ملی در ابوموسی، بازطراحی و بازمعماری ساختمان شیشهای صدا و سیما را به یک مسابقه بینالمللی با داوری اساتید سازه و معمار خواهیم گذاشت.»
در همین راستا با گیتی اعتماد - معمار و شهرساز - که یکی از مهندسان ناظر اجرای طرح ساختمان شیشهای بعد از انقلاب بوده است، درباره جزئیات این پروژه صحبت کردیم.
اعتماد گفت: طرح این ساختمان را یک معمار اتریشی به نام جوزف زوکر که در مؤسسه آقای فرمانفرمائیان مشغول بود، قبل از انقلاب ارائه داد. پس از انقلاب، دفاتر مهندسان مشاور آقای فرمانفرمائیان، به مهندسان و تکنسینهای جوان بازگردانده شد؛ زیرا آقای فرمانفرمائیان و معاونان او در سال ۵۷ از ایران رفته بودند.
این معمار ادامه داد: پس از این اقدام، تصمیم گرفتند اسم آقای فرمانفرمائیان را از مؤسسه حذف کنند و یک تیم مشاوره به نام طرح و معماری تشکیل شد که من در حال حاضر مدیرعامل آن هستم. در ادامه، فعالیتهای این مؤسسه و پروژههایی که باقی مانده بودند را به انجام رساندیم و تاکنون فعالیت خود را ادامه دادهایم. در همان راستا در دهه ۶۰ پروژه ساختمان شیشهای عیناً بر اساس نقشهای که موجود بود، به انجام رسید و تغییری در آن ایجاد نشد. تا پیش از انقلاب این پروژه در حد طرح بود و پیاده کردن آن برعهده ما بود.
اعتماد همچنین درباره طرح وزیر راه و شهرسازی برای برگزاری یک مسابقه جهت مرمت این بنا گفت: اکنون که این ساختمان مورد اصابت موشک قرار گرفته است، باید مرمت آن عیناً همانند نسخه اصلی انجام شود؛ زیرا اگر این ساختمان ثبت میراث شود، حق ندارند که تغییری در آن ایجاد کنند. اکنون هم نمیدانم وزیر راه و شهرسازی برچه اساسی قصد برگزاری مسابقه بینالمللی برای مرمت آن را دارد.
وی ادامه داد: تصاویر و نقشه ساختمان شیشهای موجود است و بر اساس آن میتوان بدون اعمال هیچ تغییری ساختمان را عیناً بازسازی کرد. هیتلر در زمان جنگ جهانی دوم ابتدا به لهستان حمله کرد و ورشو «پایتخت کشور لهستان» بر اثر بمباران عملاً نابود شد. با این حال چند سال پیش که از ورشو بازدید کردم، دیدم که بهگونهای شهر را بر اساس تصاویر قبل از بمباران بازسازی کردهاند، که گویی هرگز به آنجا حمله نشده بود.
اعتماد تصریح کرد: اکنون و در این بازه زمانی برای مرمت ساختمان شیشهای صداوسیما، میتوان با کمک تکنولوژی بهراحتی آن را بازسازی کرد؛ البته منظور من این نیست که ما میخواهیم مسئولیت این کار را برعهده بگیریم ولی در عین حال هم نمیخواهیم این ساختمان را از بین ببرند و یک ساختمان نامتعارف جای آن بسازند. من خانم صادق مالواجِرد را از گذشته میشناسم و امیدوارم این درایت را داشته باشند که مرمت ساختمان را از طریق مسابقه به انجام نرساند.
انتهای خبر/
درباره نویسنده
لینک کوتاه خبر
برچسبها
نظر / پاسخ از
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!