
یادداشت؛
توصیههای تغذیهای به مادران باردار
آگاهی مادران در دوران بارداری نسبت به اصول سالم تغذیه، موجب بهبود فرآیند بارداری میشود.
به گزارش گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «شیرازه»، تغذیه صحیح قبل و حین بارداری نقش تعیینکننده در توانایی رحم مادر برای تأمین رشد مطلوب جفت و جنین را دارد.
از آنجا که افزایش بیش از حد وزن در دوران بارداری میتواند موجب عوارضی در مادر و جنین شامل دیابت بارداری، پره اکلامپسی، زایمان زودرس، زایمان سزارین و مشکلات پس از زایمان شود.
بنابراین برای حفظ سلامت مادر و جنین، آموزش تغذیه از اهمیت بالایی برخوردار است. به طور کلی به جای حذف کامل گروههای غذایی، لازم است تمرکز بر روی مصرف مواد غذایی سالم و مغذی با کالری کنترل شده باشد.
ارائه توصیههای تغذیهای با تأکید بر رعایت تنوع و تعادل در برنامه غذایی روزانه و تأکید بر مصرف منظم مکملهای مولتی ویتامین، آهن و اسیدفولیک و استراحت کافی در طول روز ضروری است.
توصیههای مهم مناسب مادران باردار با وزن گیری بیش از حد مطلوب
رعایت اصول «تنوع» و «تعادل» در برنامه غذایی روزانه و استفاده از پنج گروه غذایی اصلی شامل گروه نان و غلات، میوهها، سبزیها، شیر و لبنیات، گوشتها، حبوبات و تخممرغ و مغزها به مقادیر توصیه شده رعایت شود.
در هر وعده غذایی دست کم از سه گروه غذایی اصلی استفاده شود.
روغن مصرفی روغن مایع باشد که بهتر است کانولا باشد. غذاها در فر یا به شکل آب پز و بخارپز پخته شود.
بهتر است از نانهای سبوس دار مانند سنگک و بربری به جای نانهای سفید استفاده شود.
بهتر است برنج به صورت کته یا دمی و یا به همراه حبوبات مصرف شود.
به طور کلی مخلوط غلات و حبوبات مانند عدسپلو، لوبیا پلو، عدسی با نان و خوراک لوبیا با نان، پروتئین مناسبی را برای خانم باردار تأمین میکند.
استفاده از انواع میوههای تازه که در منطقه موجود است و میوههای خشک مانند کشمش، خرما، توت، انجیر، برگه هلو، زردآلو یا آلوی خشک به عنوان میانوعده توصیه شود.
روزانه سبزیهای تازه مانند کاهو، گوجهفرنگی، خیار و هویج به عنوان میانوعده و سبزیهای خام مانند سبزی خوردن و یا پخته و یا سالاد همراه غذا مصرف شود.
سبزیهایی که به شکل خام خورده میشود، باید قبل از مصرف به دقت شسته و ضد عفونی شود. از قرار دادن سبزی در معرض هوا یا نور خورشید، پختن به مدت طولانی، به ویژه در ظروف در باز و همراه آب زیاد و دور ریختن آب آن که سبب از بین رفتن ویتامینهای موجود در سبزیها میشود، باید خودداری شود.
در میان لبنیات، کشک یک منبع غنی از پروتئین، کلسیم و فسفر است. در مناطقی که کشک در دسترس است توصیه میشود به صورت جوشیده شده، همراه با غذاهایی مانند آش و بادمجان استفاده شود.
انواع مغزها مثل پسته، بادام، گردو، فندق، منابع خوب چربی سالم است و میتوان به عنوان میانوعده استفاده شود که بهتر است از نوع خام که نمک کمتری دارد، انتخاب شود.
مصرف مواد غذایی مضر مانند نوشابه، کره، مربا، خامه، بستنی، شیرینی، تنقلات و ارده شیره کاهش یابد.
از مصرف غذاهای فراوری شده و فستفود به علت داشتن کالری بالا و مواد مغذی کم پرهیز شود.
انجام فعالیتهای ورزشی سبک و منظم میتواند کمککننده باشد.
نویسنده: ملیکا محمودی زاده
کارشناس ارشد تغذیه واحد بهبود تغذیه شبکه بهداشت و درمان کوار
لینک کوتاه خبر
برچسبها
نظر / پاسخ از
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!