حالت تاریک
دوشنبه, 16 تیر 1404
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه خبری تحلیلی شیرازه هستید؟
آئین هزاره‌ای «چَک‌چَکو» استهبان برگزار شد
نوای کوبش سنگ‌ها، پژواک عاشورا؛

آئین هزاره‌ای «چَک‌چَکو» استهبان برگزار شد

هم‌زمان با عصر عاشورای حسینی، شهرستان استهبان شاهد برگزاری باشکوه آئین سنتی و منحصر به فرد «چَک‌چَکو» که قدمتی حدود ۳۰۰ سال دارد.

به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی «شیرازه»، استهبان، نگین فرهنگی استان فارس، در عصر عاشورای ماه محرم امسال، شاهد زنده شدن آئینی کهن و منحصر به فرد است: «چَک‌چَکو».

 این سنت دیرینه که با نوای کوبش سنگ‌ها در هم می‌آمیزد، نه تنها جلوه‌ای بصری و شنیداری متفاوت از عزاداری عاشورا را به نمایش می‌گذارد، بلکه به عنوان میراث معنوی ثبت شده کشور، گواهی بر عمق باورها و ریشه‌های فرهنگی مردم این دیار در سوگ سرور و سالار شهیدان است. قدمت این آئین به بیش از ۳۰۰ سال می‌رسد و همچنان با شکوه تمام، یادآور حماسه عاشورا و مظلومیت امام حسین (ع) است.

 در این مراسم که در میدان امام خمینی(ره) شهرستان استهبان برگزار شد، صدها نفر از مردم، با پوشیدن لباس‌های سیاه و در دست گرفتن دو قطعه سنگ یا چوب، در حلقه‌ای بزرگ گرد آمده و هم‌صدا با نوحه‌خوان، اشعار سوگ سر دادند و با حرکات موزون و هماهنگ، صدای چَک‌چَک ابزارها را در فضا طنین‌انداز کردند.

به گفته کارشناسان، نام «چَک‌چَکو» برگرفته از صدای برخورد سنگ‌ها است که در فرهنگ محلی، بازتابی از صدای سم اسب‌ها و شمشیرهای دشمن در روز عاشورا دانسته می‌شود.

 آئین چَک‌چَکو در سال ۱۳۸۸ به عنوان یکی از میراث‌های معنوی کشور به ثبت ملی رسید و تاکنون توانسته با اصالت خود، جایگاه ویژه‌ای در بین مراسم عزاداری ایران اسلامی پیدا کند.

 افرادی که در این عزاداری شرکت می‌کنند بصورت دَوّار دو قطعه چوب به اندازه یک مشت در دست گرفته و به هم می‌کوبند و صدای به هم خوردن چوب‌ها در خیل عظیم جمعیت تداعی‌کننده صدای سم اسب‌هایی است که بر پیکر شهدا می‌تاختند و حرکات موزون و آهنگین‌بودن این مراسم تداعی‌کننده پایکوبی لشکریان عمربن سعد است. این سوگواران با کوبیدن دو تکه چوبی که در دست دارند به یکدیگر، گرد نوحه‌خوان جمع می‌شوند و نوحه‌سرا چنین می‌خواند:

 این دل تنگم عقده‌ها دارد

 گوییا میل کربلا دارد

 ای یزید این سر، بر تو مهمان است

 کز لبش جاری، صوت قرآن است

 اشعار چک چکو عمدتاً در طول این سال‌ها ثابت مانده‌اند و طی این سالیان دهان به دهان و نسل به نسل منتقل شده‌اند تا به امروز که همچنان با شکوه فراوان در میان سوگواران خوانده می‌شوند.

سوگواران در محله آب بخش میدان اصلی استهبان دور هم جمع می‌شوند که متولی این امر حسینیه ملاعبدالله شهرستان است و عصر عاشورا این رسم سوگواری را در مظلومیت و شهادت مظلومانه امام سوم شیعیان برگزار می‌کنند؛ این مراسم با حضور دست کم ۵۰۰ نفر از سوگواران حسینی و خبرنگاران و عکاسان زیادی برگزار می‌شود.

انتهای خبر/224224

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!