
ترجمه و شرح حکمت ۳۵ نهجالبلاغه؛
بیاحترامی به مردم، آغاز پایان اعتبار است
امام علی علیهالسلام در حکمت ۳۵ نهجالبلاغه میفرماید: «کسی که در نسبتدادن اموری که مردم ناخوش دارند به آنها شتاب کند، مردم نسبتهای ناروایی به او میدهند»
به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی «شیرازه»، باتوجهبه تقارن خجسته آغاز سال ۱۴۰۴ با نام مبارک حضرت علی علیهالسلام، ازاینپس، بامدادان را با انوار قدسی نهجالبلاغه منور میسازیم.
امام علی علیهالسلام در حکمت سی و پنجم میفرماید: «مَنْ أَسْرَعَ إِلَی النَّاسِ بِمَا یَکْرَهُونَ، قَالُوا فِیهِ مَا بِمَا لَا یَعْلَمُون.»
«کسی در انجام کاری که مردم خوش ندارند، شتاب کند، در باره او چیزی خواهند گفت که از آن اطّلاعی ندارند.»
عیبجویی و ذکر عیوب مردم هرچند آشکار باشد کاری است بسیار ناپسند و اگر کسی نیت امربهمعروف و نهیازمنکر داشته باشد نباید منکراتی را که از بعضی سرزده آشکارا و درملأعام بگوید.
بلکه این گونه تذکرات باید خصوصی و مخفیانه باشد؛ ولی بههرحال ازآنجاکه مردم از گفتن عیوب و کارهای زشتشان بهصورت آشکارا ناراحت میشوند و در مقام دفاع از خود بر میآیند یکی از طرق دفاع این است که گوینده را متهم به اموری میکنند که چهبسا واقعیت هم نداشته باشد تا از این طریق ارزش سخنان او را بکاهند و بگویند: فرد آلوده حق ندارد دیگران را به آلوده بودن متهم کند.
بنابراین اگر انسان بخواهد مردم احترام او را حفظ کنند و نسبتهای ناروا به او ندهند و حتی عیوب پنهانی او را آشکار نسازند باید از تعبیراتی که سبب ناراحتی مردم میشود بپرهیزد و در یک کلمه، باید احترام مردم را حفظ کرد تا آنها احترام انسان را حفظ کنند .
لذا در ذیل این جمله در خطبه «وسیله» آمده است: «وَمَنْ تَتَبَّعَ مَسَاوِئَ الْعِبَادِ فَقَدْ نَحَلَهُمْ عِرْضَهُ. وَمَنْ سَعی بِالنَّمیمَةِ حَذِرَهُ الْبَعیدُ وَمَقَتَهُ الْقَریبب»؛ کسی که در جستجوی عیوب مردم باشد آبروی خود را به آنها بخشیده و کسی که سخنچینی کند افراد دور از او اجتناب میکنند و نزدیکانش او را دشمن میدارند.
انتهای خبر/۲۲۴۲۲۴
درباره نویسنده
لینک کوتاه خبر
برچسبها
نظر / پاسخ از
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!