
بازار تخممرغ آشفته است؛
نه تولیدکننده راضی است نه مصرفکننده
بازار تخممرغ این روزها با آشفتگی زیادی همراه است؛ از یکسو تولیدکنندگان نسبت به قیمت دستوری گلایه دارند و از سوی دیگر افزایش قیمتها باعث چالشهایی برای مصرفکنندگان شده است.
به گزارش گروه اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «شیرازه»، به نقل از میزان، در ماههای اخیر، نوسانات قیمت تخممرغ به یکی از موضوعات مهم بازار کالاهای اساسی تبدیل شده است. این کالا در سالهای گذشته یکی از کمنوسانترین محصولات در سبد مصرفی خانوارها بود، اما اکنون با چالشهای جدیدی روبهرو شده است.
آمارها نشان میدهد در دو ماه نخست امسال، تولید مازاد تخممرغ منجر به اُفت شدید قیمتها شد، بهطوریکه این محصول با یکسوم قیمت واقعی به فروش رسید. این روند خسارات سنگینی به مرغداران وارد کرد.
بنا بر اعلام معاونت توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی چندی پیش نرخ هر کیلوگرم تخممرغ درب مرغداری ۶۱ هزار تومان و برای مصرفکننده ۷۲ هزار تومان تعیین شد.
تولیدکنندگان هشدار دادهاند که در صورت تداوم این شرایط، مجبور به هدایت محصولات خود به سمت بازارهای صادراتی خواهند شد.
تولید مازاد و کاهش قیمت تخممرغ در ابتدای سال
حمیدرضا کاشانی، رئیس هیأتمدیره اتحادیه مرغداران میهن، به تشریح وضعیت تولید و قیمت تخممرغ در کشور پرداخت و گفت: در سه سال اخیر ایران به صادرکننده تخممرغ تبدیل شد و با واگذاری وظایف تنظیم بازار، پرورش و صادرات به اتحادیه، تخممرغ به یکی از کمنوسانترین کالاهای اساسی کشور تبدیل شد.
وی افزود: متأسفانه سال گذشته با جوجهریزی مازاد و واگذارنشدن کامل مدیریت زنجیره تولید به اتحادیه، مازاد تولید رخ داد. این موضوع باعث شد در دو ماه ابتدایی امسال، تخممرغ با یکسوم قیمت واقعی به فروش برسد و این صنعت متحمل زیان سنگینی شود.
رئیس هیأتمدیره اتحادیه مرغداران میهن اظهار کرد: با درخواستهای مکرر از نهادهای پشتیبانی برای خرید تخممرغ و تنظیم بازار، تنها مقداری نهاده بهصورت مدتدار در اختیار ما قرار گرفت.
به گفته کاشانی، در نهایت، اتحادیه با خرید و ذخیرهسازی تخممرغ و پرداخت یارانه برای حذف گلههای پیر، موفق شد تا خرداد امسال قیمت را به کیلویی ۵۷ هزار تومان درب مرغداری برساند.
رئیس هیأتمدیره اتحادیه مرغداران میهن به اعلام قیمت ۶۱ هزار تومانی از سوی دولت اشاره کرد و گفت: این در حالی بود که قیمت سال گذشته ۵۷ هزار و ۵۰۰ تومان و قیمت واقعی امسال ۷۴ هزار تومان بود و قیمت نسبت به سال گذشته فقط ۴ درصد افزایش یافت.
وی ادامه داد: این تصمیم یکطرفه و بدون مشورت با بخش خصوصی اتخاذ شد و ما ناچار شدیم قیمت ۷۲ هزار تومانی را به وزارتخانه اعلام کنیم تا امکان تداوم تولید و تنظیم بازار فراهم شود.
هشدار درباره کاهش تولید و افزایش قیمت در آینده
رئیس اتحادیه مرغداران میهن با اشاره به اینکه در حال حاضر قیمتهای مصوب با قیمتهای واقعی بازار فاصله زیادی دارد، عنوان کرد: با وجود اینکه قیمت مصوب ۷۲ هزار تومانی اعلام شده، اما در عمل شاهد فروش تخممرغ با قیمتهای بسیار پایینتر در بازار هستیم.
وی به پیامدهای این وضعیت اشاره کرد و گفت: این کاهش قیمت سه پیامد مهم دارد: اول اینکه مصرفکنندگان عملاً از قیمتهای پایین بهرهای نمیبرند و قیمت درب واحدهای تولیدی به شدت کاهش یافته است و از طرفی این روند در نهایت به ضرر کل صنعت و مصرفکنندگان تمام میشود.
کاشانی افزود: خوشبختانه در روزهای اخیر با اقدامات اتحادیه از جمله خریدهای تنظیم بازار، قیمتها به سطح واقعی خود نزدیک شده، اما این ثبات بسیار شکننده است.
رئیس اتحادیه مرغداران میهن هشدار داد: اگر این روند ادامه یابد تولید تخممرغ صرفه اقتصادی خود را از دست میدهد، مرغهای تخمگذار حذف خواهند شد و در نیمه دوم سال که مصرف افزایش مییابد با کمبود شدید مواجه خواهیم شد.
وی تأکید کرد: باید توجه داشت که افزایش تولید تخممرغ فرآیندی زمانبر بوده و حدود ۲۰ ماه طول میکشد و در کوتاهمدت امکان جبران کاهش تولید وجود ندارد. اگر نتوانیم تولید را در این مقطع حفظ کنیم، در ماههای آینده با افزایش شدید قیمتها مواجه خواهیم شد.
کاشانی تصریح کرد: حفظ تعادل تولید در شرایط فعلی برای تأمین نیازهای نیمه دوم سال که مصرف افزایش مییابد، ضروری است و نیازمند همکاری همه جانبه مسئولان است.
ثبات نسبی صنعت تخممرغ در ایران
رئیس هیأتمدیره اتحادیه مرغداران میهن با مقایسه وضعیت تولید تخممرغ در ایران و دیگر کشورها گفت: در حالی که بسیاری از کشورها از جمله همسایگان ایران، آمریکا و اروپا در سال گذشته با بحران تخممرغ مواجه بودند، ایران با برنامهریزیهای اتحادیه و همکاری دولت در دو سال گذشته، ثبات نسبی را در بازار تخممرغ تجربه کرد که امیدواریم با ادامه این روند، در سال جاری نیز شوکی به بازار وارد نشود.
انتهای خبر/
درباره نویسنده
لینک کوتاه خبر
نظر / پاسخ از
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!