
مدیرگروه آموزشی طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی شیراز:
افزایش آرامش در بحران، به کمک رایحههای معطر
مدیرگروه آموزشی طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز با اشاره به اهمیت بهرهمندی از روشهای آرامشبخش در شرایط کنونی، استفاده از رایحههای معطر در محیط خانه را از جمله این اقدامات برشمرد.
به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «شیرازه»، متخصصان دانشگاه علومپزشکی شیراز مردم را توصیه به بهرهگیری از روشهای آرامشبخش در شرایط بحرانی کنونی در میکنند. این متخصصان توصیههایی برای آرامشبخشی در محیط خانه و همچنین راهکارهای دوری از محیط استرسزا در محیط کاری را توصیه میکنند. در پایان گزارش متخصص تغذیه از رژیم غذایی و راهکارهای پیشگیری و درمان سرطان سینه میگوید.
رایحههای معطر شما را آرام میکنند
امیرمحمد جلادت در گفتگو با «شیرازه»، با بیان اینکه حکمای بزرگ ایران برای افزایش آرامش جسمی و روحی افراد، از دیرباز تا کنون توصیههای مفیدی را به یادگار نهادهاند، استفاده از رایحههای معطر مانند اسطوخودوس و یا استفاده از افشانه گلاب بر روی بدن را از جمله این توصیهها برشمرد.
وی خواب به موقع و کافی را دیگر اقدام مؤثر برای افزایش روحیه و توان جسمی افراد عنوان کرد که در شرایط بحرانی، از اهمیت ویژهتری برخوردار است.
این عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز در ادامه به اهمیت استفاده آگاهانه از ادویهها در برنامه غذایی بر اساس توصیههای طب ایرانی اشاره کرد که در شرایط کنونی، استفاده از ادویههای نشاط بخشی مانند زعفران در طبخ غذا، میتواند در بهبود روحیه افراد خانواده مؤثر باشد.
استفاده از عرقیاتی مانند گل گاو زبان و نسترن مخلوط به آب مصرفی، از دیگر توصیههای جلادت برای افزایش آرامش افراد بود.
مدیرگروه آموزشی طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی شیراز با بیان اینکه در شرایط کنونی لازم است به نوشیدنیهای خود توجه بیشتری داشته باشیم، دمنوش بادرنجبویه، بهارنارنج و گل سرخ را از دیگر نوشیدنیهای آرامشبخش معرفی کرد که توصیه میشود به صورت متعادل و گاه به گاه، در برنامه روزانه مدنظر قرار گیرد.
جلادت تقویت ارتباط معنوی را از دیگر راهکارهای افزایش آرامش درونی در شرایط بحرانی برشمرد و از پدر و مادرها خواست به دلیل نقش مراقبتی از فرزندان، نسبت به حفظ آرامش خود و تسری آن در محیط خانواده بکوشند.
شیوههای مدیریت استرس کارکنان ادارات در شرایط بحران
جهانتاب هادیزاده در گفتگو با «شیرازه» بیان کرد: مسائل زیادی در زمان بحران برای اکثر ارائهدهندگان خدمت تنشزا است از جمله: مرگ، جراحات، نگرانی از آسیب اطرافیان، بار کاری سنگین، مشاهده رنج و درد بیماران و خانوادههایشان، جدایی از خانواده، تصمیم گیریهای دشوار در شرایط مرگ و زندگی و در دسترس نبودن منابع و امکانات؛ با توجه به این شرایط، پیشگیری و مدیریت استرس برای ارائهدهندگان خدمات درمانی ضروری است.
وی برای سلامت روان و سازگاری بهتر در بحران مواردی را برشمرد و گفت: نشانههای استرس را در خود بشناسید؛ هر یک از ما به شکل متفاوتی به استرس و حوادث ناگوار واکنش نشان میدهیم. آگاهی به نشانههای جسمی و ذهنی اضطراب اولین قدم در مدیریت آن است. برای مثال تحریکپذیری، عصبانیت و از کوره در رفتن، بیخوابی و کابوس، ترس، خستگی، سردرد، عدم تمرکز، اسپاسم عضلانی، تپش قلب و حالت تهوع و سایر مشکلات گوارشی از علائم اضطراب است.
کارشناس مسئول سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد مرکز بهداشت شهدای والفجر افزود: در شرایط بحرانی افراد واکنشهای متفاوتی مانند اضطراب، اشتغال ذهنی مکرر با مسأله، سردرگمی و دوگانگی یا احساس کرختی دارند؛ به خاطر داشته باشید در بحرانها معمول اتفاقها غیرطبیعی هستند، اما اکثرا واکنشهای افراد طبیعی است.
هادیزاده در ادامه خاطرنشان کرد: به خودتان یا دیگران برچسب ضعیف بودن، یا غیرطبیعی بودن نزنید؛ کاری که شما انجام میدهید شجاعانه، ایثارگرانه و بسیار ارزشمند است. در محل کار، از روشهای ساده و قابل اجرا برای کاهش تنش و استرس مانند حرکات کششی و نرمش، چند دقیقه قدم زدن در فضای باز، تمرین تنفس عمیق، چند دقیقه گوش کردن به موسیقی آرام بخش یا نیایش کردن میتواند به کاهش تنش شما کمک کند.
وی در ادامه گفت: سعی کنید لحظاتی هر چند کوتاه ذهنتان را از کار و یا نگرانیها دور کنید؛ وقتی کار نمیکنید و در خانه هستید، تا حد امکان برنامه معمول و روزمره قبلی خود را حفظ کنید. نقش خود را به عنوان عضوی از خانواده ایفا کنید، به سرگرمیها و علایق خود بپردازید، ورزش کنید و کارهایی را که برای شما آرامشبخش است در برنامه بگذارید.
کارشناس مسئول سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد مرکز بهداشت شهدای والفجر افزود: فرهنگ حمایت و کار تیمی را در محل کار تقویت کنید؛ افرادی که با آنها کار میکنید را بشناسید. از آنها در مورد نگرانیهایشان سئوال کنید و اگر راحت بودید در مورد نگرانیهای خود نیز به آنها بگویید. صحبتهای خود را به موضوع بحران و کار محدود نکنید و در مورد موضوعات دیگر نیز صحبت کنید.
هادیزاده گفت: از یکدیگر حمایت کنید و حال هم را بپرسید؛ افراد معمولاً هنگام استرس زیاد با خطاهای کوچک دیگران برخوردهای بیش از اندازه میکنند، به یکدیگر بازخورد مثبت بدهید و تلاش و جدیت افراد را تشویق کنید.
وی درپایان افزود: ضمن این که لازم است در جریان اطلاعات و اخبار روز باشید، مواجهه با اخبار به ویژه از منابع غیر موثق و در فضای مجازی را محدود کنید. چک کردن مکرر شبکههای مجازی میتواند استرس شما را بیشتر کرده و زمان استراحت شما را که برای بازیابی توان و انرژی نیاز دارید محدود کند.
نقش رژیم غذایی در پیشگیری و بهبود سرطان سینه
صبا خطاپوش کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی در گفتگو با «شیرازه»، بیان کرد: سرطان سینه یکی از شایع ترین سرطان ها در زنان است که عوامل مختلفی از جمله ژنتیک، محیط و سبک زندگی در بروز آن نقش دارند. تحقیقات علمی نشان میدهد که تغذیه مناسب می تواند هم در پیشگیری و هم در بهبود روند درمان مؤثر باشد. در این مطلب به بررسی جامع تأثیر مواد غذایی مختلف بر سرطان سینه میپردازیم.
وی مواد غذایی محافظتکننده در برابر سرطان سینه از جمله میوهها و سبزیجات رنگارنگ را برشمرد و گفت: سبزیجات چلیپایی مانند بروکلی، کلم بروکسل و گل کلم حاوی ترکیبی به نام «سولفورافان» هستند که خاصیت ضد سرطانی دارد.
کارشناس ارشد تغذیه ادامه داد: گوجه فرنگی سرشار از لیکوپن است، یک آنتی اکسیدان قوی که ممکن است رشد سلول های سرطانی را مهار کند؛ توتها مانند تمشک، توتفرنگی و بلوبری به دلیل دارا بودن آنتیاکسیدانهای قوی مانند آنتوسیانین، به کاهش التهاب و استرس اکسیداتیو کمک میکنند.
خطاپوش از خوراکهای ضدسرطان، چربیهای سالم را برشمرد و گفت: ماهیهای چرب مانند سالمون، ساردین و ماکرو که سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ هستند، به کاهش التهاب و مهار رشد تومورها کمک میکنند.
وی ادامه داد: روغن زیتون فرابکر حاوی ترکیبات فنولی است که خاصیت ضدسرطانی دارد و همچنین آجیل و دانهها مانند گردو و بذر کتان «حاوی لیگنان» ممکن است به تنظیم سطح استروژن کمک کنند.
کارشناس ارشد تغذیه به اهمیت استفاده از فیبرهای غذایی اشاره کرد و افزود: مصرف غلات کامل مانند جو دو سر، برنج قهوهای و نان سبوسدار و همچنین حبوبات مانند عدس و لوبیا، به دفع استروژن اضافه از بدن کمک میکنند.
مواد غذایی که باید محدود شوند
خطاپوش قند و شیرینیهای صنعتی، گوشتهای فرآوری شده و الکل را جزء مواد غذایی دانست که باید محدود شوند و توضیح داد: مصرف زیاد قند و شکر تصفیه شده نه تنها منجر به چاقی میشود، بلکه التهاب را افزایش داده و محیط مناسبی برای رشد سلولهای سرطانی فراهم میکند.
وی افزود: سوسیس، کالباس و همبرگرهای صنعتی حاوی نیترات و سایر مواد افزودنی هستند که ممکن است خطر سرطان را افزایش دهند؛ همچنین حتی مصرف مقادیر کم الکل با افزایش خطر سرطان سینه مرتبط است، زیرا متابولیت های آن می توانند بر سطح استروژن تأثیر بگذارند.
نکات کلیدی برای بهبود کیفیت زندگی در بیماران
کارشناس ارشد تغذیه در خصوص نکات کلیدی برای بهبود کیفیت زندگی در بیماران به حفظ وزن متعادل و فعالیت بدنی منظم اشاه کرد و توضیح داد: چاقی، به ویژه پس از یائسگی، یکی از عوامل خطر مهم در سرطان سینه است، زیرا بافت چربی می تواند استروژن اضافه تولید کند.
خطاپوش ادامه داد: ورزش نه تنها به کنترل وزن کمک میکند، بلکه سطح هورمونها را متعادل کرده و سیستم ایمنی را تقویت مینماید.
مصرف سویا؛ مفید یا مضر؟
وی در رابطه با مصرف سویا گفت: اگرچه سویا حاوی فیتواستروژنها است، اما مطالعات نشان میدهند که مصرف متوسط محصولات سویا مانند توفو و شیر سویا، برای اکثر زنان بیخطر است و حتی ممکن است اثر محافظتی داشته باشد.
در پایان کارشناس ارشد تغذیه اظهار کرد: در حالی که هیچ رژیم غذایی نمیتواند به طور قطع از سرطان سینه جلوگیری کند، انتخابهای غذایی سالم مانند کاهش مصرف قند، افزایش فیبر و استفاده از چربیهای مفید میتوانند خطر ابتلا را کاهش دهند. برای بیماران تحت درمان، تغذیه مناسب به بهبود کیفیت زندگی و پاسخ بهتر به درمان کمک میکند.
انتهای خبر/224224
درباره نویسنده
لینک کوتاه خبر
نظر / پاسخ از
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!