حالت تاریک
شنبه, 21 تیر 1404
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه خبری تحلیلی شیرازه هستید؟
تغذیه مناسب در دوران کنکور
یادداشت؛

تغذیه مناسب در دوران کنکور

با نزدیک شدن آزمون کنکور، لازم است به نحوی برنامه‌ریزی شود که به نوع و نحوه تغذیه دانش‌آموزان توجه ویژه‌تری شود.

به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «شیرازه»، دانش‌آموزان لازم است هوشمندانه‌تر غذا بخورند، به این معنی که انرژی کافی، ویتامین‌ها و مواد معدنی کافی و سایر مواد مغذی مورد نیاز بدن و مغز را برای سلامت و عملکرد بهینه دریافت کنند. در این زمینه به طور لزوم صرف هزینه اقتصادی بیشتر مطرح نیست، اما لازم است با دوراندیشی و آمادگی مناسب، غذاهای سالم‌تری که حاوی مواد مغذی مهم برای عملکرد بهینه مغز است، انتخاب شود.

برای برخورداری از بهترین شرایط و آمادگی ذهنی و جسمی در جلسه آزمون چه نکاتی لازم است رعایت شود؟

توصیه می‌شود از رفتن به سر جلسه امتحان پس از صرف غذا خودداری شود و دست کم یک ساعت بین زمان غذا خوردن و رفتن به سر جلسه آزمون فاصله باشد تا گردش خون فرصت کافی را برای رساندن مواد و اکسیژن لازم به مغز داشته باشد، زیرا زمان آزمون بیشترین زمان نیاز مغز به گلوکز و اکسیژن است.

برای داشتن خواب راحت شب قبل از امتحان یک لیوان شیر گرم قبل از خواب میل شود.

از مصرف قهوه، چای یا نوشابه گازدار کولا از حدود ۶ ساعت قبل از خواب پرهیز شود و مصرف این مواد در طول روز نیز به کمترین میزان برسد.

مصرف برخی مواد در میان وعده آخر شب قبل از امتحان به کاهش اضطراب و داشتن خواب راحت کمک می‌کند؛ این مواد عبارت‌اند از لوبیا، سویا و محصولات سویا، موز، تخم مرغ، ماهی، گردو، شیر و لبنیات.

در صبح روز امتحان برای افزایش کارایی مغز، از مواد سرشار از پروتئین یا سرشار از فیبر مانند تخم مرغ، نان سبوس‌دار با پنیر و گوجه فرنگی یا خیار، عدسی یا خوراک لوبیا، حلیم، شیربرنج یا فرنی استفاده شود. خوردن مواد غذایی حاوی پروتئین و کلسیم در صبحانه در ایجاد آرامش نیز مؤثر است. تخم مرغ و لبنیات «شیر، ماست، پنیر» منابع غذایی خوبی برای تأمین این مواد مغذی است.

خوردن نان و پنیر و گردو یا عدسی در روز امتحان کمک می‌کند تا فرد در طول امتحان آرام باشد. همچنین خوردن عسل و نوشیدنی‌های حاوی عسل در کاهش اضطراب بسیار مؤثر است.

برای غلبه بر اضطراب و خستگی باید مواد مغذی و متعادل همراه با استراحت کافی و منظم پیش‌بینی شود. مصرف میوه و سبزی تازه در سه وعده غذایی اصلی و یا میان وعده‌ها، مواد لازم برای غلبه بر خستگی را در اختیار فرد قرار می‌دهد.

 مصرف قند و شکر و مربا به مقدار زیاد سبب ایجاد خستگی، سردرد و اختلال در تمرکز حواس می‌شود.

بهترین غذاها برای بهبود عملکرد مغزی کدام‌اند؟

مصرف عسل و کنجد در صبحانه

مصرف سبزی‌هایی مانند اسفناج، ریحان، نعناع، کاهو، گل کلم، پیاز، هویج، کرفس، شلغم و جوانه گندم

استفاده از مغزها و دانه‌هایی همچون پسته، بادام، فندق، گردو و کنجد و خشکبار به ویژه کشمش و مویز که حاوی مواد مغذی بسیار بوده و علاوه بر تولید انرژی، تمرکز مورد نیاز برای زمان امتحانات را ایجاد می‌کند.

استفاده از تخم مرغ به ویژه به شکل آب پز در زمان صبحانه یا قبل از امتحان که سبب سیر شدن طولانی‌مدت دانش‌آموز شده و از گرسنگی زودرس جلوگیری می‌کند.

چه عواملی باعث تضعیف حافظه می‌شود؟

بی‌خوابی در شب قبل از امتحان

گرسنگی در زمان رفتن به جلسه امتحان

 انجام ورزش سنگین قبل از رفتن به جلسه امتحان

پرخوری و مصرف غذاهای سنگین و چرب قبل از رفتن به جلسه آزمون یا شب قبل از امتحان

اضطراب و دلهره قبل یا زمان اجرای آزمون

استفاده از مواد بسیار شیرین مانند آب میوه‌ها، شربت‌ها، نوشابه‌های گازدار، ماءالشعیر، شکلات و آب‌نبات که سبب افت قند خون در مدت کوتاهی پس از جذب آن در بدن شده و سبب گرسنگی زودرس می‌شود و مصرف آنها در زمان قبل از امتحان توصیه نمی‌شود.

نویسنده: سارا آثاری 

کارشناس تغذیه شبکه بهداشت و درمان شهرستان پاسارگاد

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!