حالت تاریک
یکشنبه, 12 مهر 1405
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه خبری تحلیلی شیرازه هستید؟
استهبان پیشتاز در تولید خاویار خارج از دریا
شیرازه گزارش می‌دهد؛

استهبان پیشتاز در تولید خاویار خارج از دریا

واحد پرورش ماهیان خاویاری استهبان، از نخستین واحدهای پرورش این ماهی خارج از دریا، با ظرفیت اسمی سالانه ۳۷/۵ تن گوشت و یک تن خاویار فعالیت می‌کند.

به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «شیرازه»، سعید سعیدی سرپرست مدیریت جهاد کشاورزی اظهار کرد: این واحد از سال ۱۳۸۵ فعالیت خود را با پرورش ماهی قزل‌آلا آغاز کرد و پس از تغییر مالکیت، از اوایل دهه ۹۰ با تغییر رویکرد، پرورش ماهیان خاویاری را در دستور کار قرار داد.

وی افزود: این مجموعه از نخستین واحدهایی در کشور بود که خارج از محدوده دریای خزر، پرورش ماهیان خاویاری را با استفاده از منابع آب شیرین آغاز کرد و در آن زمان فعالیت مجموعه بیشتر جنبه تحقیقاتی و آزمایشی داشت تا امکان پرورش این گونه‌ها در شرایط جدید بررسی شود.

سرپرست مدیریت جهاد کشاورزی استهبان با اشاره به گونه‌های پرورشی این واحد گفت: در این مجموعه گونه‌هایی از ماهیان خاویاری از جمله ازون‌برون و فیل‌ماهی پرورش داده می‌شوند.

سعیدی ادامه داد: خاویار در واقع تخم ماهیان خاویاری است که به‌عنوان محصولی با ارزش اقتصادی بالا عرضه می‌شود و گوشت این ماهیان نیز به‌صورت گوشت ماهی و کبابی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

وی با اشاره به ارزش اقتصادی محصولات این واحد بیان کرد: با توجه به ارزش و قیمت بالای خاویار و گوشت ماهیان خاویاری، این محصولات برای استفاده عموم مردم در دسترس نیستند، اما از ظرفیت قابل توجهی برای ایجاد ارزش افزوده و ارزآوری برای کشور برخوردارند.

سرپرست مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان استهبان با بیان اینکه تولید این واحد تا حد زیادی صادرات‌محور است، گفت: در سال‌های گذشته حدود ۶۰ درصد محصولات این مجموعه به خارج از کشور صادر و حدود ۴۰ درصد در بازار داخلی مصرف می‌شد.

سعیدی افزود: بخشی از محصولات صادراتی به بازار روسیه ارسال می‌شد، اما با توجه به شرایط ایجادشده در منطقه و مشکلات موجود در مسیر صادرات، میزان صادرات کاهش یافته و در شرایط فعلی برآورد می‌شود حدود ۳۰ درصد محصولات صادر و نزدیک به ۷۰ درصد تولیدات در بازار داخلی مصرف شود.

وی ادامه داد: محصولات این واحد در بازار داخلی، از جمله در رستوران‌های شهرهایی مانند شیراز و تهران عرضه می‌شود.

سرپرست مدیریت جهاد کشاورزی استهبان درباره محل فعالیت این واحد گفت: این مجموعه در محدوده امامزاده شهباز و در ابتدای خروجی چشمه هشی‌رود قرار دارد و آب مورد نیاز آن از این چشمه تأمین می‌شود.

سعیدی با اشاره به وسعت این مجموعه اظهار کرد: مساحت مجموعه حدود ۱۰ هزار مترمربع است و بخشی از این مساحت به استخرهای پرورش ماهی اختصاص دارد.

وی همچنین از پیگیری برای راه‌اندازی واحد استحصال و بسته‌بندی خاویار در محل مجموعه خبر داد و گفت: در حال حاضر استحصال خاویار در این واحد انجام نمی‌شود و ماهیان برای انجام فرآیند استحصال به شمال کشور منتقل می‌شوند.

سرپرست مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان استهبان افزود: سرمایه‌گذار در حال دریافت مجوزهای لازم برای راه‌اندازی صنایع فرآوری و بسته‌بندی در همان محل است و ساختمان این بخش حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.

سعیدی ادامه داد: با تکمیل این بخش، امکان استحصال و بسته‌بندی خاویار در خود مجموعه فراهم می‌شود و دیگر نیازی به انتقال ماهی‌ها به خارج از شهرستان برای انجام این فرآیند نخواهد بود.

وی با اشاره به خسارت‌های واردشده به این مجموعه در جریان سیلاب اخیر گفت: در فروردین‌ماه امسال، این واحد بر اثر سیلاب و روان‌آب‌های ایجادشده در منطقه با خسارتی در حدود ۱۴۰ میلیارد تومان مواجه شد که بخشی از ماهیان و قسمت قابل توجهی از تأسیسات و زیرساخت‌های مجموعه را دربر گرفت.

سرپرست مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان استهبان با اشاره به پیگیری‌های انجام‌شده برای حمایت از این واحد اظهار کرد: موضوع از طریق مدیریت جهاد کشاورزی استان و شیلات استان در حال پیگیری است تا با توجه به بیمه بودن مجموعه، امکان حمایت و بازسازی بخشی از استخرها، تأسیسات و زیرساخت‌های آسیب‌دیده فراهم شود.

سعیدی افزود: بخش قابل توجهی از بازسازی‌ها تاکنون توسط مالک مجموعه انجام شده، اما هزینه‌های سنگین خسارت و بازسازی، فشار مالی زیادی به سرمایه‌گذار وارد کرده است.

وی خاطرنشان کرد: این مجموعه کاملاً خصوصی است و تاکنون تسهیلاتی از سوی دولت دریافت نکرده است.

سرپرست مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان استهبان در بخش دیگری از سخنان خود به تولید ماهیان گرمابی در استهبان اشاره کرد و گفت: در کنار پرورش ماهیان خاویاری و سردابی، در برخی استخرهای ذخیره آب کشاورزی شهرستان نیز ماهیانی مانند کپور و آمور پرورش داده می‌شوند.

سعیدی افزود: این استخرها در اصل برای ذخیره آب کشاورزی ایجاد شده‌اند و برخی بهره‌برداران در فاصله زمانی بین ذخیره آب و استفاده از آن برای آبیاری، اقدام به رهاسازی و پرورش بچه‌ماهی در استخرها می‌کنند.

وی میزان تولید ماهیان گرمابی شهرستان را حدود ۱۵ تن در سال عنوان کرد و گفت: حدود ۱۰ تن از این میزان مربوط به استخرهای ذخیره آب کشاورزی و حدود دو تا پنج تن نیز از ظرفیت‌های مربوط به منابع دیگر و شرایط موجود تأمین می‌شود.

سرپرست مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان استهبان بیان کرد: بخش عمده این محصولات در داخل شهرستان مصرف می‌شود و مقداری نیز برای عرضه به بازار ماهی‌فروشان شیراز ارسال می‌شود.

سعیدی در پایان گفت: پرورش ماهیان خاویاری در این مجموعه از جمله فعالیت‌های شاخص شهرستان در حوزه آبزی‌پروری است و این واحد از نخستین تجربه‌های تولید ماهیان خاویاری خارج از دریا در کشور به شمار می‌رود.

وی افزود: در حال حاضر چند واحد دیگر نیز در خارج از محدوده دریای خزر وارد حوزه پرورش ماهیان خاویاری شده‌اند و واحد فعال در استهبان، بر اساس میزان تولید و ظرفیت، در شمار واحدهای شاخص تولید خاویار کشور قرار دارد.

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!

توضیح بنر