حالت تاریک
یکشنبه, 04 خرداد 1404
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه خبری تحلیلی شیرازه هستید؟
کلیدهای موفقیت؛ قوی و صبور باشید
میهمان نهج‌البلاغه باشیم؛

کلیدهای موفقیت؛ قوی و صبور باشید

در حکمت چهارم از نهج‌البلاغه،امام علی علیه‌السلام راز دستیابی به موفقیت را در قوی و صبور بودن معرفی می‌کند.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «شیرازه»،  با توجه به تقارن خجسته آغاز سال ۱۴۰۴ با نام مبارک حضرت علی «ع»، از این پس، بامدادان را با انوار قدسی نهج‌البلاغه منور می‌سازیم.

وَ قَالَ امیرالمؤمنین علیه‌السلام: « الْعَجْزُ آفَةٌ، وَ الصَّبْرُ شَجَاعَةٌ، وَ الزُّهْدُ ثَرْوَةٌ، وَ الْوَرَعُ جُنَّةٌ، وَ نِعْمَ الْقَرِينُ «الرِّضَا»

در حکمت چهارم از نهج‌البلاغه، امام علی علیه‌السلام می‌فرماید: «ناتوانى آفت، پايدارى شجاعت، زهد در دنيا ثروت و پاكدامنى سپر از بلاست و رضا به قضا همنشينى نيكوست.»

امام در این کلام حکیمانه به پنج وصف از اوصاف انسانى اشاره مى کند: یکى منفى و چهار وصف از آن مثبت است و آثار هر کدام را در جمله بسیار کوتاهى بر مى شمارد.

نخست مى فرماید: «عجز و ناتوانى آفت است».

عجز مفهوم وسیعى دارد که هرگونه ناتوانى علمى، جسمى، اقتصادى و فکرى را شامل مى شود و به یقین این‌ها بزرگ ترین آفات زندگى انسان است; انسان عاجز، ذلیل و خوار عقب‌مانده و شکست‌خورده و بى‌ارزش و بى‌مقدار است به همین دلیل اسلام مى گوید: بکوشید و هرگونه عجز را از خود دور سازید و با قدرت و قوت به اهداف مالى و معنوى خود برسید. 

سپس در دومین نکته امام علیه‌السلام اشاره به آثار مثبت صبر و شکیبایى کرده مى‌فرماید: «صبر شجاعت است».

بدیهى است صبر چه در مقابل عوامل معصیت باشد، چه در مسیر اطاعت پروردگار چه در برابر مصائب روزگار انجام گیرد، نوعى شجاعت محسوب مى شود و تنها شجاعان هستند که از عهده شکیبایى در این مراحل سه‌گانه برمى‌آیند.

آن گاه در سومین جمله مى فرماید: «زهد ثروت است».
اشاره به اینکه انسان از ثروت آیا چیزى جز بى نیازى مى خواهد و آدم زاهدِ قانع، از همه خلق بى نیاز است و چه بسا ثروتمندانى که جزء نیازمندان هستند.

آن گاه در چهارمین جمله مى فرماید: «تقوا و پرهیزگارى سپرى است در برابر گناهان و خطرات شیطان و هواى نفس».

ورع به معناى تقوا یا حد اعلاى تقواست به گونه‌اى که انسان حتى از شبهات پرهیز کند. این فضیلت انسانى از حالت خداترسى باطنى سرچشمه مى‌گیرد که چون در برابر او گناهى ظاهر شود، سدى در میان او و گناه ایجاد کند.

انتهای خبر/224224

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!