چگونه زعفران تقلبی را تشخیص دهیم؟
زعفران یکی از گیاهان معطر و خوش رنگ و در عین حال دارویی گرانقیمت است که انواع تقلبی آن در بازار موجود است و کمتر کسی هم می تواند به غیر اصل بودن آن پی ببرد.
به گزارش شیرازه، زعفران که از پرچم گل گیاه آن تهیه می شود، گاهی به روشهای مختلف تقلبی هم تولید و روانه بازار می شود.
در انواع تقلبی، ریشک های اطراف ذرت یا بلال را با رنگ های مصنوعی به رنگ زعفران در می آورند یا خامه که قسمتی از مادگی گل گیاه زعفران است را با چوب برزیلی ، چوب صندل یا پودر گلرنگ که شباهت زیادی به زعفران دارد و یا با رنگ های مصنوعی نظیر «تارترازین» که بسیار حساسیت زا و سرطانزاست ، تولید می کنند.
در نوع دیگر تقلب، زعفران را با انبار کردن در محیط های مرطوب یا اسپری ذرات ریز آب متورم و بر وزن آن می افزایند.
اگر افراد از ویژگی ها و خصوصیات ظاهری و رنگ و بو و عطر زعفران اصیل بی اطلاع باشند، بدون شک در دام سودجویان زعفران های تقلبی گرفتار می شوند. پس برای تشخیص زعفران اصیل از انواع تقلبی آن به این نکات ساده اما کاربردی توجه کنید.
زعفران حقیقی و اصیل باید بوی منتشر مطبوعی داشته و فاقد بوی کهنگی و کپک زدگی باشد.
مزه آن تند و تلخ نباشد و چنانچه پرچم های زعفران بین انگشتان دست فشرده و نرم شود انگشت ها را چرب کند.
هر میلی گرم زعفران اصل می تواند ۷۰۰ سی سی آب را به صورت محسوس رنگین کند.
زعفران حقیقی در تماس با آب داغ، رنگ قرمز مایل به نارنجی و زرد ایجاد می کند و با گذشت زمان به همان رنگ اولیه باقی می ماند در صورتی که زعفران تقلبی رنگ قرمز تیره تولید می کند و پس از مدتی رنگ اولیه خود را از دست می دهد.
رنگدانه های زعفران اصیل در تماس با آب یا شیر پس از گذشت چند دقیقه آزاد می شوند در صورتی که نوع تقلبی آن بلافاصله آب را رنگین می کنند.
به شکل ظاهری زعفران توجه کنید. برای اینکه ریشه های رنگ کرده بلال را به دست تان ندهند باید بدانید و آگاه باشید که پرچم زعفران منحنی شکل ولی ریشک های بلال صاف و مستقیم هستند.
معمولا برای تهیه پودر زعفران از پودر گلرنگ استفاده می کنند و چون این پودر قرمز رنگ است آن را با گرده ذرت مخلوط کرده تا رنگ آن تعدیل شود. برای تشخیص این نوع تقلب می توانید مقداری از این پودر را روی شعله گاز بوتان قرار دهیدۀ در این حالت زعفران خالص رنگ بنفش یا نارنجی ولی نوع تقلبی آن رنگ زرد ایجاد می کند.
منبع: سلامت آنلاین
در انواع تقلبی، ریشک های اطراف ذرت یا بلال را با رنگ های مصنوعی به رنگ زعفران در می آورند یا خامه که قسمتی از مادگی گل گیاه زعفران است را با چوب برزیلی ، چوب صندل یا پودر گلرنگ که شباهت زیادی به زعفران دارد و یا با رنگ های مصنوعی نظیر «تارترازین» که بسیار حساسیت زا و سرطانزاست ، تولید می کنند.
در نوع دیگر تقلب، زعفران را با انبار کردن در محیط های مرطوب یا اسپری ذرات ریز آب متورم و بر وزن آن می افزایند.
اگر افراد از ویژگی ها و خصوصیات ظاهری و رنگ و بو و عطر زعفران اصیل بی اطلاع باشند، بدون شک در دام سودجویان زعفران های تقلبی گرفتار می شوند. پس برای تشخیص زعفران اصیل از انواع تقلبی آن به این نکات ساده اما کاربردی توجه کنید.
زعفران حقیقی و اصیل باید بوی منتشر مطبوعی داشته و فاقد بوی کهنگی و کپک زدگی باشد.
مزه آن تند و تلخ نباشد و چنانچه پرچم های زعفران بین انگشتان دست فشرده و نرم شود انگشت ها را چرب کند.
هر میلی گرم زعفران اصل می تواند ۷۰۰ سی سی آب را به صورت محسوس رنگین کند.
زعفران حقیقی در تماس با آب داغ، رنگ قرمز مایل به نارنجی و زرد ایجاد می کند و با گذشت زمان به همان رنگ اولیه باقی می ماند در صورتی که زعفران تقلبی رنگ قرمز تیره تولید می کند و پس از مدتی رنگ اولیه خود را از دست می دهد.
رنگدانه های زعفران اصیل در تماس با آب یا شیر پس از گذشت چند دقیقه آزاد می شوند در صورتی که نوع تقلبی آن بلافاصله آب را رنگین می کنند.
به شکل ظاهری زعفران توجه کنید. برای اینکه ریشه های رنگ کرده بلال را به دست تان ندهند باید بدانید و آگاه باشید که پرچم زعفران منحنی شکل ولی ریشک های بلال صاف و مستقیم هستند.
معمولا برای تهیه پودر زعفران از پودر گلرنگ استفاده می کنند و چون این پودر قرمز رنگ است آن را با گرده ذرت مخلوط کرده تا رنگ آن تعدیل شود. برای تشخیص این نوع تقلب می توانید مقداری از این پودر را روی شعله گاز بوتان قرار دهیدۀ در این حالت زعفران خالص رنگ بنفش یا نارنجی ولی نوع تقلبی آن رنگ زرد ایجاد می کند.
منبع: سلامت آنلاین
نظرات بینندگان