«پارسیان» سدی مقابل جریان زندگی در روستاهای ممسنی
توقف زندگی در روستاهای بالادست سد پارسیان
روستاهای دهگپ، بلوطک، بالمنگان، اسلام آباد، بلمینی، گورک و درهتلخ به دلیل قرارگیری در بالادست این سد نزدیک به 8 سال است از هر نوع ساخت و ساز و بازسازی منازل خود محروم شدهاند و هیچ خدماتی نظیر گاز به این روستاها داده نشده چراکه از سال 88 با ابلاغ شرکت توسعه منابع آب هرگونه ساخت و ساز در روستاهای اطراف سد و مستحدثات آنها ممنوع است.
مسلم غلامی، دهیار روستای گورک در گفتوگو با تسنیم از نبود گاز در این روستا سخن میگوید که منجر به روی آوردن مردم به جنگلهای اطراف شده است. وی در صحبتهایش به کمبود نفت خام در روستا، نبود جاده دسترسی مناسب و دیگر محرومیتها در روستای گورک اشاره میکند.
غلامی از نابودی منابع طبیعی این منطقه ابراز ناراحتی میکند چراکه علاوه بر استفاده مردم از چوب درختان جنگل برای سوخت، بسیاری از افراد به دلیل تعطیلی کشاورزی به قاچاق چوب روی آوردند و به گفته وی « هر شب حداقل 4 نیسان چوب از این منطقه خارج میشود».
«مهاجرت از روستا به دلیل عدم مجوز ساخت و ساز سبب شده که روستای گورک تبدیل به یک روستای خالی از سکنه شود چراکه نه خانه بهداشتی در گورک است، نه مدرسهای و نه آب سالمی که مردم دلخوش به ماندن شوند» این عبارات را دهیار روستا میگوید. وی بارها برای بهبود وضعیت روستا نامهنگاری کرده اما نتیجهای در وضعیت گورک حاصل نشده است.
نواز دهقانی، دهیار روستای دهگپ در گفتوگو با تسنیم از روزگاری سخن میگوید که دهگپ مرکز بخش دشمنزیاری بوده اما با ساخت سد و عدم مجوز ساختوساز در روستا و نبود دیگر خدمات سبب شده که این روستا به حاشیه رانده شود.
مهاجرت و بیکاری در روستاها
وی از جمعیت 3هزار نفری این روستا سخن میگوید که امروز اغلب آنها در شهر صدرای شیراز ساکن شدند و اکنون فقط 800 نفر از پیرمردان و پیرزنان در روستا باقی ماندند. دهقانی به آب آلوده روستا، مدارس منحل شده، نبود گاز با وجود انجام نقشهکشی اشاره میکند و معتقد است که روستا یا باید جابهجا شود یا تکلیف سد مشخص شود.
به گفته دهقانی بلاتکلیفی و نبود امکانات در دهگپ سبب شده که مردم روستا با وجود علاقه شدید به زادگاه خود خواستار جابهجایی شوند تا بلکه به این روش کشاورزی و سرمایهشان از دست نرود.
دیگر روستای این منطقه بلوطک است که در حال حاضر 159 خانوار دارد اما در روزگاری 220 خانوار داشته است، به گفته عبدالرسول دهقانی دهیار این روستا مهاجرت مردم سبب شده که روستا روز به روز آب رود.
وی به صحنه دیگری از نمایش سد پارسیان در روستاهای بالادست اشاره میکند و آن افزایش اختلافات خانوادگی و طلاق در روستاست چراکه عدم صدور مجوز برای ساختوساز سبب شده که زوجهای جوان در اتاقی در خانه پدری ساکن شوند و به مرور با افزایش اختلافات زندگیهایی که تازه شروع شده به نقطه پایان برسد.
دهقانی از تعطیلی کار و تولید در روستای بلوطک سخن میگوید و میافزاید: نه تنها کشاورزی بلکه هر گونه کار تولیدی نظیر پرورش مرغ، قارچ و دامداری در این روستا و دیگر روستاها امکانپذیر نیست.
آغاز مطالعات برای تغییر در روستاها
رحمتالله فرامرزی، سرپرست فرمانداری ممسنی با تائید مشکلات مردم از گمانهزنیها و بررسیها برای جابهجایی تمام یا بخشی از روستاها سخن میگوید. وی در گفتوگو با تسنیم به تشریح وضعیت این 7 روستا میپردازد که براساس صحبتهای سرپرست فرمانداری ممسنی برای بلوطک و بالمنگان جابهجایی کامل و ده گپ و بلمینی نیز جابهجایی بخشی از آنها پیشنهاد میشود.
فرامرزی تاکید میکند که این موضوع در حد پیشنهاد است و باید برای تصمیمگیری بهتر در این زمینه مطالعات و بررسیهای بیشتری با نظر کارشناسان انجام شود. به گفته وی دره تلخ و گورک مشکلی ندارند و در حال حاضر تا سد اجرا نشود نمیتوان تصمیمی برای آنها گرفت.
به گفته سرپرست فرمانداری ممسنی هر چند جاده دسترسی و تونلهای انحرافی جهت عبور آب سد پارسیان ساخته شده اما به دلیل مشکلات مالی در حال حاضر ساخت سد متوقف شده است. وی میگوید: « براساس گفته مدیرعامل شرکت توسعه آب تاکنون 37 درصد ساخته شده است».
خشکسالی پیروز میدان ماجرای سد پارسیان
هر چند در اهداف ساخت سد تامین آب برای نیروگاه ممسنی، مشروب کردن 7 هزار و 690 هکتار از اراضی 2 شهرستان رستم و ممسنی، اشتغالزایی برای هزار نفر به صورت مستقیم و چند هزار نفر به صورت غیرمستقیم و رونق صنعت گردشگری دیده شده و فرماندار ممسنی نیز آنها را تصریح میکند اما نکته مهم کاهش دبی آب رودخانه فهلیان در سالهای اخیر است که فرامرزی نیز به آن اشاره میکند و معتقد است در آینده ساخت سد باید به این مهم توجه شود.
پیگیری اخبار سد پارسیان نشان از توجه نماینده شهرستان و تذکرات گاه و بیگاه به وزارت نیرو برای ساخت و تکمیل سد است اما با گذشت 2دهه از شروع مطالعات سد و 6 سال از شروع عملیات اجرایی آن سبب شده که زندگی در روستاهای اطراف با مشکلات بسیاری همراه باشد.
منبع: تسنیم
انتهای پیام/