کد خبر: ۱۱۶۰۹۵
تاریخ انتشار: ۱۸:۴۹ - ۲۴ آبان ۱۳۹۶
در مراسم تقدیر از صادرکنندگان نمونه استان فارس مطرح شد؛

عدم تخصیص بودجه؛ مهم‌ترین چالش بسته حمایت از صادرات/ سهم 3 درصدی فارس از صادرات کشور در سال گذشته/ لزوم بررسی علل کاهش سهم فارس از بازار قطر

سال گذشته صادرات کشور 44 میلیارد دلار بوده است درحالی که سهم فارس بیش از یک میلیارد دلار بود. از دست دادن بازارهای صادراتی فارس موجب شده است تا استاندار فارس خواستار بررسی علل آن شود.
عدم تخصیص بودجه؛ مهم‌ترین چالش بسته حمایت از صادرات/ سهم 3 درصدی فارس از صادرات کشور در سال گذشته/ لزوم بررسی علل کاهش سهم فارس از بازار قطر

به گزارش شیرازه، مراسم تقدیر از صادرکنندگان نمونه استان فارس در پنجمین روز از هفته صادرات در اتاق بازرگانی شیراز برگزار شد. محمود بازاری، مدیرکل دفتر هماهنگی صادرات محصولات کشاورزی و صنایع تبدیلی سازمان توسعه تجارت ایران در این مراسم از اختصاص ۶۲۰ میلیارد تومان اعتبار برای بسته حمایت از صادرات غیرنفتی خبر داد و افزود: برای این بسته حمایتی 220 میلیارد تومان بودجه مصوب در ردیف بودجه کشور و 400 میلیارد تومان نیز از منابع دیگر در نظر گرفته شده که امید است همه این اعتبار محقق شود.

او مهم‌ترین چالشی که در بسته حمایت از صادرات غیرنفتی کشور با آن روبه‌رو هستیم را مسئله عدم تخصیص بودجه عنوان و اظهار کرد: سال گذشته 400 میلیارد تومان برای بسته حمایت از صادرات در نظر گرفته شده بود که فقط 50 میلیارد از آن محقق شد که 34 میلیارد تومان از این رقم نیز برای پرداخت یارانه صادرات هزینه شد.

مدیرکل دفتر هماهنگی صادرات محصولات کشاورزی و صنایع تبدیلی سازمان توسعه تجارت ایران با بیان اینکه صادرات کشور سال گذشته 44 میلیارد دلار بوده است، عنوان کرد: هدف‌گذاری امسال رشد 21.7 درصدی در صادرات غیرنفتی است و براساس سیاست‌های اقتصاد مقاومتی 20 محصول اول صادراتی ایران باید از نظر وزنی 30 درصد رشد کنند و مجموع اقلام صادراتی نیز رشد 25 درصدی داشته باشند.

او با بیان اینکه هدف‌گذاری صادرات غیرنفتی فارس برای سال جدید یک میلیارد و 300 میلیون دلار است که به نظر من با توجه به مزیت‌های این استان به ویژه در بخش کشاورزی این رقم عدد زیادی نیست، خاطرنشان کرد: استان فارس دارای بازارهای قدیمی بسیاری است و از نزدیکی به بازار خلیج فارس نیز یکی از مزیت‌های این استان محسوب می‌شود پس بنابراین باید سهم صادرات این استان بیش از این رقم‌ها باشد.

بازاری با بیان اینکه در حوزه صادرات با موانع داخلی و خارجی روبه‌رو هستیم که موانع داخلی توسعه صادرات باید با عزم ملی برطرف شود، گفت: مذاکرات جدی با کشورهای عضو اوراسیا همچون روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، بلاروس و ارمنستان برای صادارت مواد غذایی، معدنی و غیره انجام شده و اگر این امر محقق شود اتفاقات خوبی در این حوزه رخ خواهد دارد.

او عنوان کرد: در بحث تعرفه‌های ترجیحی نیز با کشورهای مختلف مانند پاکستان، هند، کشورهای عضو اوراسیا، ترکیه، سوریه و لبنان مذاکراتی انجام شده است.

علل کاهش سهم فارس از بازار قطر بررسی شود

اسماعیل تبادار، استاندار فارس نیز در این جلسه با بیان اینکه بخش‌های گردشگری، کشاورزی، صنعت و معدن استان فارس ظرفیت‌های معطل مانده زیادی دارد که باید حلقه‌های گم‌شده توسعه صادرات استان از لابه‌لای این‌ها کشف شود، اظهار کرد: در کنار تولید محصولات باید نگاه جدی به بازاریابی داشته باشیم زیرا در حال حاضر عمده واحدهای تولیدی استان فارس با مشکل روبه‌رو هستند.

او با بیان اینکه تولیدکنندگان ما یکی از عمده مشکلات خود را بهره بالای تسهیلات بانکی عنوان می‌کنند اما مشاهده می‌شود که آن واحدهای تولیدی و صنعتی که تسهیلات با بهره کم دریافت کرده‌اند هم روند خوبی ندارند، خاطرنشان کرد: مجموعه‌های تولیدی از خرد تا کلان نگاهشان به درون است در صورتی که باید با توجه به بازار رقابتی دنیا و تکنولوژی روز محصولات خود را عرضه کنند تا از این طریق بازار مناسبی داشته باشند.

تبادار با اشاره به اینکه استان فارس بازارهای صادراتی زیای داشته اما بیشتر این بازارها را از دست داده است و کارشناسان و اهل فن باید این موضوع را عارضه‌یابی کنند، افزود: در چند ماه اخیر بستر مناسبی برای صادرات به قطر ایجاد شد اما در این موضوع خوب عمل نکردیم و باید بررسی شود که چرا سهم ما از بازار قطر کاهش و در مقابل سهم کشورهای دیگر افزایش یافت.

استاندار فارس با بیان اینکه باید از صادرکنندگان نمونه استان فارس برای دیگر افراد الگوسازی کرد و دلایل موفقیت آنها بررسی و به بقیه واحدهای تولیدی آموزش داده شود، عنوان کرد: باید از ظرفیت و تجربیات صادرکنندگان نمونه استان در کارگروه توسعه صادرات بهره برد و از طریق این افراد به سمت تقویت ارکان صادرات حرکت کرد.

او با بیان اینکه فراهم بودن زیرساخت‌های حمل و نقل برای توسعه صادرات امر مهمی است اما مشکل استان فارس برای صادرات محصولات تنها عدم اتصال خطوط ریلی به بنادر و نبود خطوط ریلی نیست، گفت: احداث راه‌آهن شیراز ـ بوشهر و شیراز ـ گل‌گهر به صورت جدی پیگری خواهد شد و خطوط ریلی استان فارس توسعه می‌یابد اما در حال حاضر باید با توجه به داشته‌های موجود حرکت کنیم.

استان فارس در سال گذشته بیش از یک میلیارد دلار صادرات داشته است

رئیس اتاق اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی شیراز هم در این مراسم گفت: صادرات استان فارس در سال 95 بیش از یک میلیارد دلار بوده که این آمار بدون استفاده از کالاهای دارای رانت قیمت انرژی و میعانات گازی بوده است که حرکتی قابل تقدیر است.

جمال رازقی بیان کرد: صادرات غیر نفتی کشور در سال 95 معادل حدود 44 میلیارد دلار است که از این میزان حدود دو میلیارد دلار کالاهای صنعتی بوده که این امار اندک، نشان از کار و تلاش مردم کشورمان است.

او با بیان اینکه این میزان صادرات در فارس کوچک است اما بیانگر تلاش تولیدکنندگان، صادرکنندگان و مسئولان استان است، افزود: متاسفانه عدم موفقیت ما در بخش صادرات، بحران قیمت تمام شده در کشور است که موجب عدم قدرت رقابت تولیدکنندگان ما در بازارهای خارجی و داخلی شده است.

رازقی اظهارداشت: از سال 46 تا 83 سهم بخش بازرگانی از تسهیلات بانکی 24 و نیم درصد بوده که این میزان در سالهای 84 تا 91 به 38 درصد افزایش یافته است.

او با بیان اینکه عواملی از جمله نظام بانکی و بهره‌ بالای تسهیلات بانکی، نظام مالیاتی کشور، نظام تامین اجتماعی، قانون کار و سیستم بروکراسی ادارای سبب ایجاد بحران قیمت تمام شده کالا شده است، اضافه کرد: مجموع این عوامل در کشور ما موجب شده فضای کسب و کار در ایران تنزل پیدا کند و بحران قیمت تمام شده سبب شده که محصولات ما در بازار جهانی قدرت رقابت خود را از دست بدهند و در بازار داخلی نیز توانایی رقابت با کالاهای خارجی را نداشته باشند.

90درصد گرفتاری واحدهای تولیدی به دلیل مسائل ملی است

رازقی با بیان اینکه حدود 90 درصد مشکلات واحدهای تولیدی و بخش صادرات به دلیل مسائل ملی و تنها 10 درصد گرفتاری‌های آن‌ها به مسائل استانی بازمی‌گردد که با حمایت خوب مسئولان ارشد استان موانع و مشکلات داخل استان برطرف شده است، عنوان کرد: همین مشکلات سبب شده که فضای کسب و کار ایران در بین 190 کشور جهان از 120 به 124 نزول پیدا کند که حل معضل اساسی تولید و صادرات در کشور، نیازمند عزم همه قوا و مسئولان نظام است.

او عنوان کرد: مسئله تولید باید اولویت اول اقتصاد کشور باشد و هر واحد تولیدی ما نیز باید صادرات داشته باشد که اگر سیاست ما در داخل کشور، حمایت از تولید داخلی باشد، در بخش صادرات نیز می توانیم موفق باشیم اما متاسفانه واحدهای تولیدی برای تولید و صادرات محصولات خود با مشکلات متعددی روبه‌رو هستند.

رازقی با تاکید بر اینکه افزایش سهم تولیدات ما از بازار داخلی و استفاده از تولیدات داخلی موضوع مهمی است که باید مدنظر قرار گیرد، تصریح کرد: تولیدکننده باید بتواند با ارائه کالای باکیفیت و مرغوب، فروش خوبی در داخل کشور داشته باشد تا در نهایت قادر باشد محصولات خود را در خارج از کشور نیز به فروش برساند و قدرت رقابت بیشتری خواهیم داشت.

عدم وجود نگاه صادراتی در ایجاد 95 درصد واحدهای تولیدی فارس

علی همتی، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان فارس نیز در این مراسم با بیان اینکه هدف‌گذاری میزان صادرات استان فارس در سال 96 معادل یک میلیارد و 347 میلیون دلار است و هدف‌گذاری 6 ماهه نخست 672 میلیون دلار بوده که 83 درصد آن محقق شده است، اظهار کرد: صادرات استان فارس در 6 ماهه نخست امسال 556 میلیون دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته 26 درصد افزایش داشته است.

او با بیان اینکه در 6 ماهه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته صادرات بخش صنعت 64 درصد، بخش معدن 24 درصد، فرش دستباف 22 درصد، خدمات گردشگری 16 درصد رشد ارزشی داشته است و بخش کشاورزی از نظر ارزشی 2 درصد کاهش داشته است، گفت: در حوزه فرش دستباف قالی و گبه قشقایی ثبت جهانی شده است.

همتی نبود دپارتمان تجارت و صادرات در بنگاه‌های تولیدی و صادرات را یکی از مشکلات حوزه تجارت خارجی و صادرات استان فارس عنوان و بیان کرد: 95 درصد واحدهای تولیدی ما با نگاه صادراتی ایجاد نشده‌اند.

او نبود دفتر بازاریابی در بازارهای هدف صادراتی، عدم اتصال شبکه ریلی استان به بنادر خروجی کشور، عدم اتصال استان فارس به دریا و نبود اسکله صادراتی در حوزه صادرات سیمان، عدم استاندار کیفی بین‌المللی کالا و فقدان بسته‌بندی مناسب محصولات و عدم تعرفه ترجیحی با کشورهای هدف صادرات را از دیگر مشکلات حوزه صادرات در استان فارس عنوان کرد.

در پایان این مراسم از 5 صادرکننده نمونه ملی استان فارس، 19 صادرکننده نمونه استانی و 5 واحد صادرکننده شایسته تقدیر با حضور استاندار فارس تجلیل شد.

انتهای پیام/ 



برچسب ها: صادرات ، قطر ، تولید ، شیرازه
نظرات بینندگان