تعیین مولفههای مساعد و نامساعد فضای کسب و کار/ رتبه فضای کسب و کار ایران و استان فارس
به گزارش شیرازه، عضو هیئت نمایندگان و معاون اتاق بازرگانی شیراز گفت: پایش فضای کسب و کار در تمام فعالیت های داخلی و خارجی کشور به ویژه حوزه سرمایه گذاری حائز اهمیت است به طوری که سرمایه گذاران خارجی پیش از ورود به کشور به شاخص های کسب و کار ما در سطح جهانی رجوع می کنند.
یلدا راهدار در نوزدهمین جلسه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی استان فارس بیان کرد: محیط کسب و کار مجموعه عوامل کلان فنی و نهادی مرتبط با فعالیت های اقتصادی و سرمایه گذاری معرفی می کنند که فعالان اقتصادی و بنگاه های تولیدی به طور الزام آور در آن محیط، اقدام به فعالیت و کسب و کار می کنند.
وی با ارائه گزارش بررسی فضای کسب و کار استان فارس از پاییز 95 تا پاییز 96 افزود: منظور از محیط کسب و کار عوامل موثر بر عملکرد واحدهای اقتصادی مانند کیفیت دستگاه های حاکمیتی، ثبات قوانین و مقررات و کیفیت زیرساختها است که تغییر دادن آنها فراتر از اختیارات و قدرت مدیران بنگاه های اقتصادی است.
راهدار با اشاره به پایش انجام شده از پایش فضای کسب و کار استان اظهار داشت: با توجه به اهمیت موضوع کسب و کار، هر ساله گزارش هایی تحت عنوان"محیط کسب و کار" توسط موسسه مالی بین المللی بانک جهانی منتشر می شود که در کشور ما نیز این مهم از سال 89 توسط مرکز پژوهش های مجلس پایش فضای کسب و کار در کشور دنبال شد.
وی با بیان اینکه یکی از مشکلات پایش محیط کسب و کار توسط مرکز پژوهش های مجلس بحث نمونه گیری های نامناسب بود اضافه کرد: از نیمه دوم سال 95 مسئولیت پایش فضای کسب و کار به عهده اتاق بازرگانی ایران قرار گرفت که در حال حاضر این مهم از طریق 28 مولفه و آمارگیری تلفنی از فعالان و تکمیل پرسشنامه از طریق سامانه پایش اتاق ایران انجام می شود.
عضو هیئت نمایندگان اتاق ایران ادامه داد: اتاق ایران پایش فضای کسب و کار را با 28 مولفه و از نمونه های اتاق های بازرگانی، اصناف و تعاون از پاییز 95 آغاز کرد که بر اساس یافته های اتاق ایران وضعیت استان فارس در پایش فضای کسب و کار در بهار امسال پنج و 9 دهم درصد اعلام و رتبه یک استانها، در تابستان پنج و 45 دهم درصد و رتبه سه استان ها و در پاییز با پنج و 64 دهم درصد رتبه پنج کشور را به خود اختصاص داده است.
راهدار عنوان داشت: بر اساس یافته های اتاق ایران مولفه های نامساعد فضای کسب و کار کشور و فارس شامل دشواري تامين مالي از بانكها، بيثباتي و غيرقابل پيشبيني بودن قيمتها، موانع اداري كسب وكار و رویه های سختگیرانه در ادارات کار و بیمه برای مدیریت نیروی انسانی و مولفه های مساعد فضای کسب و کار کشور و فارس نیز محدودیت دسترسی به برق، محدودیت دسترسی به سوخت، محدودیت دسترسی به ارتباطات و فقدان یا نقص ارتباطات پسینی و پیشینی و خوشه های تولید عنوان شده است.
وی تصریح کرد: این درحالی است که بر اساس گزارش های بانک جهانی جایگاه ایران در شاخص سهولت کسب و کار در سال 2018 از بین 190 کشور در رتبه 124 قرار دارد که جایگاه کشور چهار رتبه تنزل پیدا کرده است.
راهدار افزود: در سالهای 84 تا 92 و در دولتهای نهم و دهم رتبه کسب و کار ایران در سطح جهان بین 108 تا 145 بوده است که این مهم در سالهای 92 تا 95 در دولت یازدهم به رتبه 120 رسیده است.