اگر دولت اراده کند میتواند در بازار ثبات ایجاد کند/ بازنده نوسانات نرخ ارز قشر کمدرآمد جامعه بود/نباید قیمت ارز از 10هزارتومان بیشتر شود
به گزارش شیرازه، در چند ماه اخیر قیمت ارز فراز و فرودهای بسیاری داشت و همانگونه که با سرعتی غیرمنطقی بالا رفت اکنون نیز در حال سقوط است و به قیمت حقیقی خود نزدیکتر میشود. درخصوص علتهای نوسانات اخیر اقتصادی جعفر قادری در گفتگو با خبرنگار شیرازه گفت: افزایش قیمت ارزهای خارجی عوامل مختلفی داشت از جمله اینکه بیتوجهی دولت و عدم پاسخگویی به بخشی از نیازهای مشروع و تقاضایی که وجود داشت یکی از علل افزایش قیمت ارز بود و وقتی دولت اعلام کرد ارزهای خدماتی را از طریق شعب بانکی پرداخت میکند، بخشی از تقاضاها از بازار جمع و وارد سیستم بانکی شد.
وی با اشاره به ادعای دولت مبنی بر صادرات 50 میلیارد دلاری صادرات غیرنفتی گفت: همه ارز حاصل از فروش محصولات پتروشیمیها، فولادیها و به طور کلی صادرات غیرنفتی به بازار و سامانه نیما تزریق نشد و اکنون با فشار دولت این امکان حاصل شده است و بخشی از نیاز بازار از این طریق تامین میشود. همچنین برخورد خوب قوه قضائیه با اخلالگران بازار ارز و سکه و اعدام و زندانی کردن آنان باعث شد که بسیاری از دلالها ماست خود را کیسه کنند و جرات اخلال در بازار و خرید و فروش درشت سکه و ارز را نداشته باشند. برخورد با سایتهای متخلفی که بیدلیل با جوسازی به افزایش نرخ ارز دامن میزدند نیز در کاهش نرخ ارز موثر بوده است.
دولت با عملکرد و سیاستهای درست اقتصادی اعتماد مردم را تقویت کند
قادری با اشاره به تعرض دشمن در اهواز گفت: سیاستهای غلط دولت موجب ایجاد نارضایتیهایی شد که دشمن را جسور و ترغیب کرد که به ما متعرض شود بنابراین مسئولین باید دقت کنند که کار به جایی نرسد که وقتی سخنگوی دولت درخواستی از مردم دارد، مردم با بیاعتمادی برعکس آن را عمل کنند و مشکلاتی برای خود و دولت به وجود آید و باید با عملکرد درست اعتماد مردم را تقویت کرد.
وی با اشاره به اقتداری که ایران در برخورد با تکفیریها و عاملان ایجاد ناامنی داشت، گفت: حمله یمنیها به فرودگاه دبی نشان داد برخی کشورهای عربی که از ایجاد ناامنی در ایران و خروج سرمایه از آن حمایت میکنند نیز دچار ناامنی خواهند شد و همچنین عدم توافق بین کویت و عربستان هم در کاهش نرخ ارز تاثیر داشته است.
اگر دولت اراده کند میتواند در بازار ثبات ایجاد کند
این کارشناس مسائل اقتصادی با تاکید بر اینکه ورود بانک مرکزی و دولت به بازار نشان داد که اگر دولت بخواهد اقتدار و امکان لازم را دارد که بازار را تحت کنترل درآورد، خاطرنشان کرد: نباید با مسائل اقتصادی سرسری برخورد شود و هرچه سریعتر تکلیف وزارتخانههایی که با سرپرست اداره میشود تعیین شود.
ضرورت تعیین سفیر در چین و هند
وی با بیان اینکه دولت باید در حوزههای مختلف حضور جدی داشته باشد و فعالانه عمل کند، گفت: در شرایط کنونی که باید کشورهایی مانند چین و هند بیشترین مراودات اقتصادی را داشته و با فروش نفت به آنان، تجهیزات مورد نیاز را وارد کرده و از تعامل با آنان بهره ببریم اما متاسفانه در این کشورها هنوز سفیر نداریم!
این استاد اقتصاد در دانشگاه تهران گفت: دولت باید با ورود به موقع و شروع فروش اموال و املاک و واگذاری پروژههای نیمهتمام و همچنین عرضه سهام خود در واحدهای مختلف تولیدی از ایجاد التهاب شدید در بازار جلوگیری میکرد.
قادری کاهش سود سپردههای بانکی با این استدلال که هزینه منابع جمعآوری شده توسط بانکها افزایش مییابد را اشتباه دانست و توضیح داد: کسانی که پولهای درشتی دارند از قدرت چانهزنی بالایی برخوردارند و معمولا با تحمیل اراده خود به بانکها سودهای بیش از 20درصد دریافت میکنند و بیشترین اجحاف در حق کسانی میشود که میزان سپردههایشان زیاد نیست و قدرت چانهزنی ندارند و سود آنان بیش از 15 درصد نیست که این نرخ متناسب با تورم نمیباشد بنابراین منابع خود را وارد بازار میکنند و تقاضای سکه و ارز میکنند که باعث آشفتگی در بازار میشود که ضروری است نقدینگیهای مردم به درستی هدایت شود.
بازنده نوسانات نرخ ارز قشر کمدرآمد جامعه بود
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: متاسفانه بازنده نوسانات نرخ ارز قشر کمدرآمد جامعه و مردم کوچه و بازار بودند، کسانی که نمیدانند کی نقدینگی را به کالای حقیقی تبدیل کنند و چه زمانی دارایی حقیقی را به ریال تبدیل نمایند در این فراز و فرودها ضرر میکنند اما کسانی که قدرت مانور برای سرمایهگذاری در حوزههای مختلف را دارند ضرر نمیکنند.
مشکلات اقتصادی ناشی از مشکلات مدیریتی و سیاستهای غلط اقتصادی است
عضو هیات علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه شیراز درخصوص تاثیر تحریمها بر اقتصاد ایران با بیان اینکه ایران اکنون تحریم سازمان ملل نیست و تنها از طرف آمریکا تحریم است، گفت: ظرفیتهای خوبی در مراوده با کشورهای هند، چین، روسیه، ترکیه و غیره وجود دارد و ما میتوانیم از ظرفیت تجارت با کشورهای همسایه استفاده کنیم. اتحادیه اروپا هم اگر در عمل اقدام مثبتی انجام نمیدهد اما حداقل در سخن با آمریکا همراه نیست و این نشان میدهد که مشکلات اقتصادی ما به مشکلات مدیریتی و سیاستهای غلط اقتصادی و عدم اجرای سیاستهای درست برمیگردد.
وی به اشتباهات اقتصادی فاحش دولت اشاره و اظهار کرد: دولت در یک اقدام ناسنجیده و نامعقول ورود اسکناسهای ارزی و طلا به کشور را ممنوع اعلام کرد درصورتی که باید خروج آن ممنوع میشد یا اینکه در شرایطی که دولت با کمبود ارز مواجه بود، ارز را تک نرخی اعلام کرد و باعث شد حتی افرادی که کمترین سواد اقتصادی را دارند به اشتباه بودن این تصمیم پی ببرند و منابع زیادی هدر رفت چراکه در فاصلهای سه ماهه 250 میلیارد دلار تقاضای واردات ثبت سفارش شد. یک سیاست غلط اقتصادی باعث شد همه افرادی که به واردات آشنایی دارند برای دریافت ارز ارزان دولتی صف کشیدند چراکه در آن شرایط حتی واردات کود حیوانی و فروش آن در بازار مقرون بهصرفه بود. اینکه این تصمیمات غلط آگاهانه یا ناآگاهانه بوده است جای تامل و بحث دارد اما درهرصورت پذیرفته نیست چراکه کشور را دچار التهاب کرد.
سیاستهای اشتباه دولت تولیدکنندگان را سردر گم کرد
وی با بیان اینکه
در این مدت بسیاری از واحدهای تولیدی در تامین مواد اولیه دچار مشکل شدند و
نتوانستند به تولید ادامه دهند، گفت: تصمیمات اشتباه دولت تولیدکنندگان را سردر گم
کرد که نباید هرگز این اشتباهات تکرار شود.
ضرورت مشورت با کارشناسان اقتصادی خبره در تصمیمگیریها
قادری با طرح این انتقاد که تا کی باید تاوان سیاستهای غلط دولت را بپردازیم و در مسائل اقتصادی از مشورت افراد خبره و آگاه محروم باشیم، گفت: از دولت این انتظار وجود داشت که اگر به نگاههای منتقد اعتقادای نداشت، حداقل از کمک فکری همفکران خود بهره میبرد و با آنان مشورت میکرد که متاسفانه از این کار هم دریغ کرد!
این کارشناس مسائل اقتصادی درخصوص ثبات در بازار و یا برگشت نوسانات گفت: همه چیز به سیاستهایی که دولت در پیش میگیرد بستگی دارد. درحقیقت نباید قیمت ارز از 10هزارتومان بیشتر شود چراکه سالانه 100میلیارد دلار صادرات نفتی و غیرنفتی داریم و کل نیاز سالانه ما به ارز بیش از 50میلیارد دلار نیست؛ اما تقاضای ارز بیش از نیاز نشان دهنده آن است که در بقیه بازارها امکان حفظ سرمایه و حفظ قدرت خرید وجود ندارد وگرنه چه دلیلی دارد که مردم نقدینگی خود را به سکه و ارز تبدیل کنند و در خانه نگهداری نمایند!
قادری تاکید کرد: دولت باید با فراهم کردن شرایط نقدینگیها را به تولید و بورس هدایت کند و اجازه حبابی شدن قیمتها در بورس را ندهد یعنی وقتی قیمتها رشد میکند با وارد کردن سهام بیشتر و وقتی قیمتها کاهش مییابد با خرید سهام از نوسانات شدید در بازار بورس جلوگیری نماید.
ضرورت تنظیم و کنترل بازار عرضه و تقاضا
وی با تاکید بر ضرورت تنظیم بازار عرضه و تقاضا گفت: چند سالی است در بازار میوه شب عید همزمان با افزایش نیاز بازار عرضه نیز توسط دولت افزایش مییابد و این باعث کنترل بازار و قیمتها شده است که این تجربه موفق در سایر بازارها از جمله بازار طلا، ارز و بورس نیز باید اتفاق افتد و دولت بازار را برای جلوگیری از نوسانات شدید کنترل نماید.
این کارشناس مسائل اقتصادی با بیان اینکه در وقایع اخیر همه ما را به سخره گرفتند، تصریح کرد: اینکه کشوری قادری به ساخت پیچیدهترین تجهیزات نظامی باشد اما در تولید پوشک نوزاد درمانده باشد، تناقض بزرگی است که نشان از بیبرنامگی دولت برای تامین نیازها دارد چراکه میتوان با این همه تولیدات پتروشیمی، موادهای اولیه مورد نیاز را تامین کرد و اگر برنامهریزی و تقسیم کار به درستی صورت گیرد، حتما قادر به تامین مواد شیمیایی و سلولزی برای تولید دستمال کاغذی، پوشک نوزاد و غیره خواهیم بود اما رها کردن اقتصاد به حال خود سبب میشود در جاهایی بروز و نمود پیدا کند که آبروی دولت و نظام را ببرد.
وی با بیان اینکه تجارب گذشته باید دولت را پخته و آزموده کرده باشد و نباید اشتباهات تکرار شود، گفت: دولت باید پای کار باشد و احساس مسئولیت بیشتری نسبت به سیاستها و تصمیمات اقتصادی خود داشته باشد.
انتهای پیام/