در هشتمین کنگره ملی سوختگی در شیراز مطرح شد:
سوختگی؛ سومین عامل بروز حوادث در ایران/ تلاش برای دسترسی به تکنولوژی «کشت سلولی» در شیراز
معاون درمان دانشگاه شیراز گفت:دغدغه حوزه سلامت برای مداوای بیماران در گذشته نه چندان دور، زنده نگهداشتن بیماران مبتلا به ۳۵ تا ۴۰ درصد سوختگی بوده که امروز به مداوای بیماران ۶۰ تا ۷۰ درصد سوختگی و یا بالاتر ارتقا یافته است.
به گزارش شیرازه، سومین کنگره بین المللی و هشتمین کنگره ملی سوختگی با محوریت افزایش میزان
بقا در بیماران سوختگی و در محدوده وسیع آن در این قالب پیشگیری، توانبخشی،
تغذیه، روان درمانی، کنترل عفونت، مدیریت سوختگی حاد، مراقبت ویژه، روش
های نوین جراحی ترمیمی و پلاستیک، مهندسی بافت، سلول درمانی، مراقبت های
پرستاری در سوختگی، درمان های نوین در زخم های حاد و مزمن در مجتمع فرهنگی رفاهی دانشگاه شیراز برگزار شد.
قائم مقام معاون درمان وزارت بهداشت در آئین آغاز به کار این رویداد علمی از فعالیت هشت بیمارستان تخصصی سوختگی در سطح کشور، از جمله بیمارستان سوانح سوختگی و ترمیمی امیرالمومنین(ع) در شیراز خبر داد و گفت: کاهش مرگ و میر بیماران سوختگی و آمارهای پیشگیری موجود، نشانه مهارت بالای متخصصان و پرستاران تلاشگر این بیمارستان ها در کشور است.
سوختگی؛ سومین عامل بروز حوادث در ایران
«طیب قدیمی» با بیان اینکه سوختگی در بین حوادث، سومین عامل بعد از سوانح ترافیکی و سقوط در کشور را به خود اختصاص داده است، بالاترین آمار مرگ و میر در دنیا در اثر این سانحه را ۶ و یک دهم در یکصد هزار نفر اعلام کرد که این آمار در کشور ما، پنج و چهار دهم است و در این زمینه، در جایگاه متوسطی در سطح دنیا جای گرفته ایم.
او با اشاره به استفاده از تخصص و تجارب استادان و متخصصان کشور برای ساخت مراکز درمانی تخصصی، عنوان کرد: تعداد تخت بستری بیماران سوختگی از سال ۹۳ تاکنون نزدیک به ۲۰ تا ۲۲ هزار مورد بوده که ثبات این آمار، نشان دهنده این است که در زمینه پیشگیری تا اندازه ای موفق بوده ایم.
قدیمی با اعلام اینکه تعداد تخت بستری در بخش مراقبت های ویژه برای بیماران سوختگی از سال ۹۰ تا ۹۶، مسیر رو به افزایشی داشته است، اعلام کرد: مرگ ناشی از سوختگی از سال ۹۰ تا ۹۴ نزدیک به هزار و ششصد مورد در سال بوده و در سال ۹۱ کاهش قابل توجهی داشته ایم.
او با تاکید بر اینکه در همه مراقبت های پزشکی نیاز به کار گروهی است، این امر را در حوزه سوختگی حائز اهمیت تر دانست و ادامه داد: شبکه ملی مراقبت سوختگی در حال تدوین سند توسعه است و نیاز بیشتری به هماهنگی های درون بخشی و برون بخشی در زمینه سوختگی وجود دارد.
قائم مقام معاون درمان وزارت بهداشت ابراز امیدواری کرد تا با پیشگیری و اقدام های موثر در زمینه سوختگی، شاهد کاهش مرگ و میر این بیماران باشیم.
تاکید بر آموزش عمومی برای پیشگیری از سوختگی
رییس دانشگاه علوم پزشکی شیراز نیز با اشاره به تجهیز مراکز درمانی تخصصی سوختگی و پوست در استان فارس، بر تلاش برای خدمات رسانی به بیماران این حوزه تاکید کرد.
دکتر «علی بهادر» ضمن قدردانی از خدمات استادان و همکاران خود در بیمارستان های سوانح سوختگی؛ خواستار تلاش همه متخصصان و پرستاران در این حوزه شد تا تمام تلاش خود را برای ارایه بهترین خدمات درمانی به روز در دنیا برای معالجه بیماران سوختگی به کار بندند.
او با بیان اینکه مجموعه دانشگاه برای تامین تجهیزات و مواد موردنیاز درمانی بیماران سوختگی همه سعی خود را داشته، از همت نیکوکاران نیز برای مشارکت در ساخت بیمارستان، اقامتگاه و توسعه این مرکز درمانی قدردانی و نسبت به توسعه این مراکز ابراز امیدواری کرد.
بهادر با اشاره اینکه علاوه بر جنبه های درمانی، جنبه های روانی موضوع سوختگی نیز باید مورد توجه قرار گیرد؛ از متخصصان خواست تا برای پیشگیری از سوختگی و پیشگیری از ترویج فرهنگ خودسوزی و خودکشی در کشور با ارایه بسته های پیشنهادی، در اجرایی شدن قوانین مربوط به جلوگیری از سوختگی و حوادث ناشی از آن، گامی موثر بردارند.
او با بیان اینکه برگزاری همایش های ملی و بین المللی سوختگی از ضرورت های جامعه است، عنوان کرد: با توجه به افزایش جمعیت و توسعه شهرنشینی، خطرات ناشی از سوختگی نیز افزایش می یابد که رعایت نکات ایمنی به ویژه در مناطق پرجمعیت بسیار ضروریست.
رییس دانشگاه علوم پزشکی شیراز، آموزش به مردم و رعایت ایمنی در ساختمان ها را بسیار موثر خواند و اضافه کرد: بسیاری از سوختگی ها مانند سوختگی های مدارس مناطق سردسیر و فاقد گازکشی، خودکشی و سوانح سوختگی در جوانان به ویژه افراد شاغل، قابل پیشگیری است.
او برگزاری چنین همایش هایی را برای تبادل نظر و ارایه آموزش به مردم پرثمر برشمرد و گفت: با ارایه راهکارهایی برای پیشگیری از سوختگی و در صورت نیاز ایجاد قوانینی در این زمینه، باید برای کاهش مرگ و میر حاصل از سوانح سوختگی تلاش کینم.
بهادر درباره سوختگی های تهدید کننده در کودکان که موجب سوختگی در ناحیه های مری و معده شده است، به مردم هشدار داده و توصیه کرد: باید مواد خطرساز را دور از دسترس کودکان یا در بسته ها و محل های مناسب قرار دهیم و همکاری سازمان استاندارد نیز موجب پیشگیری از این حوادث می شود.
تلاش برای دسترسی به تکنولوژی «کشت سلولی» در شیراز
معاون درمان دانشگاه و دبیر اجرایی کنگره بین المللی سوختگی شیراز نیز از حمایت ویژه رییس دانشگاه برای برگزاری این همایش قدردانی کرده و ضمن بیان سختی کار در حوزه سوختگی از تلاش ارزنده پرستاران و سایر تیم درمان درکنار اساتید و پزشکان قدردانی کرده و هرگونه پیشرفت در این زمینه را مدیون کار و فعالیت تیمی دانست.
«عبدالخالق کشاورزی» با اشاره به موفقیت های به دست آمده در این حوزه، افزود: دغدغه حوزه سلامت برای مداوای بیماران در گذشته نه چندان دور، زنده نگهداشتن بیماران مبتلا به ۳۵ تا ۴۰ درصد سوختگی بوده که امروز به مداوای بیماران ۶۰ تا ۷۰ درصد سوختگی و یا بالاتر ارتقا یافته است.
او از حضور دو بیمار در این مراسم خبر داد که با معالجه در بیمارستان تخصصی سوانح سوختگی و ترمیمی امیرالمومنین(ع) از قطع عضو آنها در اثر سوختگی و جراحت وخیم جلوگیری شده است و افزود: این بیماران با مداخله های درمانی و کار تیمی، وکیوم تراپی، جراحی پلاستیک و پیوند پوست موفق، قادر به حرکت شده و به زندگی خود ادامه می دهند.
دکتر کشاورزی ادامه داد: اکنون تلاش می شود تا با توجه به حضور استادان و دانشمندان داخلی و خارجی، امکان راه اندازی و دسترسی به تکنولوژی «کشت سلولی» برای درمان این بیماران در شیراز فراهم شود.
او بیمارستان تخصصی سوانح سوختگی و ترمیمی امیرالمومنین(ع) در شیراز را یکی از مجهزترین مراکز سوختگی در کشور معرفی کرد که ماهانه نزدیک به ۱۳۰ بیمار سوختگی با درصدهای مختلف را پذیرش کرده و تیم های پزشکی و درمانی این بیمارستان برای نجات آنان، تلاش می کنند.
معاون درمان دانشگاه با بیان اینکه یکی از دغدغه های اصلی ما معالجه و زنده نگهداشتن بیماران سوختگی بالاتر از ۶۰ درصد است، از مردم خواست تا با مشارکت نیک اندیشانه در اهدای پوست جسد پس از فوت، به عنوان بهترین جایگزین موقت در سوختگی در مداوای این بیماران سهیم شوند.
کشاورزی یکی از اهداف برگزاری این کنگره را با دعوت از مهمانان و صاحب نظران خارجی و داخلی را دسترسی به فناوری تکنولوژی«کشت سلولی» در مقیاس وسیع دانست که به عنوان جایگزین های پوستی در بیماران سوختگی است.
دبیر اجرایی کنگره حضور گروهی متشکل از جراحان، متخصصان بیهوشی، توانبخشی، اطفال، عفونی و داخلی برای نجات جان بیماران در بیمارستان سوانح سوختگی و ترمیمی امیرالمومنین(ع) را تجربه ای ارزنده خواند.
تلاش برای مرجعیت مرکز سوختگی شیراز در دنیا
رئیس مرکز تحقیقات سوختگی و رئیس کنگره بین الملی سوختگی شیراز نیز در این مراسم از نیک اندیشان عرصه سلامت به ویژه مرحومه «نزاکت امتیاز» و همسر مرحومش «محمدعلی امتیاز» به پاس راه اندازی بیمارستان تخصصی سوانح سوختگی و ترمیمی امیرالمومنین(ع) در شیراز قدردانی کرد.
«علی اکبر محمدی» همچنین تلاش استادان، دانشمندان و دانشجویانی که فعالانه عمر و دانش خود را وقف معالجه بیماران سوختگی کرده و نیز پزشکان، پرستاران و کارکنان بیمارستان های سوختگی که به مداوای بیماران پرداخته اند را قابل تقدیر دانست و برگزاری این کنگره را حاصل تلاش تمامی آنها خواند.
او حمایت وزارت بهداشت و دانشگاه علوم پزشکی شیراز در حوزه سوختگی طی چند سال گذشته را بی نظیر برشمرد و گفت: به همت همه استادان و نیک اندیشان در دو دهه گذشته از بسیاری از کاستی ها و موانع درمان سوختگی عبور کرده ایم و نگاهمان به آینده درباره این موضوع بسیار امیدوارکننده است.
دکتر محمدی ابراز امیدواری کرد تا با تلاش همه استادان و دانشجویان به مرجع شدن مرکز سوختگی شیراز در دنیا دست یابیم.
تشکیل بانک اهدای پوست؛ گامی بزرگ برای درمان بیماران سوختگی
دبیر علمی کنگره بین الملی سوختگی شیراز نیز در این مراسم با بیان اینکه پیشرفت درمان سوختگی کشور مدیون تلاش های استادانی است که بدون چشمداشت پا به فعالیت در این رشته طاقت فرسا و سخت گذاشته اند، گفت: پیشرفت این علم در وضعیت سوختگی کشور نسبت به آغاز برگزاری نخستین کنگره سوختگی در تهران و در سال ۹۲ بسیار چشمگیر بوده و نشانه پرثمر بودن این کنگره است.
«مهدی ایاز» افزود: تشکیل بانک اهدای پوست، راه اندازی برداشت بافت سوخته همزمان با کاشت بافت جدید، امکان ترمیم سوختگی های عمیق، ترویج فرهنگ اهدای پوست، انجام پانسمان های بدون درد، انجام اعمال فیزیوتراپی برای این بیماران، اقدام های روانپزشکی و و روانشناسی سوختگی و راه اندازی بخش های مراقبت های ویژه سوختگی در کشور از جمله گام های بزرگی است که هر کدام انقلاب بزرگی برای درمان این بیماران محسوب می شود.
او کاهش بستری بیماران سوختگی، بازگشت دوباره بیماران به خانه و محل کار و کاهش هزینه های درمان این بیماران را نیز حاصل تلاش های متخصصان این رشته دانست و با اشاره به اینکه هدف، رسیدن به بالاترین درجه درمان سوختگی در دنیاست، گفت: تلاش می شود تا با ارایه تجربیات و مطالب آموزشی در قالب پوستر و کارگاه های آموزشی در این کنگره به امکان کاهش مرگ و میر ناشی از سوختگی و ارایه درمان نوین در این زمینه دست یابیم.
توسعه امکان درمان بیماران سوختگی با کمک عشق و امیدواری پزشکان
رییس انجمن جراحان پلاستیک استان فارس نیز، سوختگی را مصیبتی بزرگ و رنجی دردناک برای بشر خواند و گفت: توجه بسیاری به درمان سوختگی در اندازه حاد آن و روش های نوین درمانی شده، اما ترمیم و اصلاح سوختگی ها نیز اهمیت بالایی دارد.
دکتر «محمدحسین رجبیان» بالاترین کمک به این بیماران پس از مداوا را ارایه خدمات تخصصی جراحان پلاستیک، همراه با مشاوره، برای امید به زندگی بیماران و جلوگیری از افسردگی آنان برشمرد.
او استادان را به ترویج عشق و امیدواری برای دانشجویان و دستیاران در این رشته تشویق کرد و یادآور شد: می توان با ترویج اخلاق، انسانیت و ایجاد روحیه معنوی در دانشجویان، برای پیگیری و پژوهش فعالانه آنان در زمینه معالجه بیماران سوختگی، ایجاد انگیزه کرد.
دکتر «ابوالحسن امامی» مدیر گروه جراحی ترمیمی دانشگاه علوم پزشکی ایران نیز دیگر سخنران این کنگره بود که پیرامون اهمیت درمان این بیماری سخن گفت.
نظرات بینندگان