حضور مردم، همان امیدی است که از انقلاب رویید
حضور مردم در انقلابها و جنبشهای اجتماعی نماد امید و آرزو برای تغییر و بهبود شرایط است. این حضور نهتنها نشاندهنده عزم و اراده جمعی است، بلکه میتواند نیروی محرکهای باشد که مسیر تاریخ را تغییر دهد.
امید به آیندهای بهتر، مردم را به خیابانها میآورد و آنها را برای مبارزه با نابرابریها، فساد و ستم متحد میکند. این امید میتواند از تجربیات تلخ گذشته نشأت بگیرد و به عنوان نیرویی برای ایجاد تحول عمل کند.
انقلاب امید؛ از مشارکت تا نقد
انقلاب اسلامی ایران، نقطه عطفی در تاریخ این سرزمین بود. مهمترین دستاورد این انقلاب، ایران این بود که مردم به صحنه آمدند و انقلاب کردند و بعد خودشان هم انقلاب را حفظ کردند.
مردم ایران با حضور خود، نه تنها انقلاب را به پیروزی رساندند، بلکه با ایستادگی و پایداری خود، آن را از گزند دشمنان داخلی و خارجی نیز مصون داشتند.
یکی از جنبههای قابل توجه انقلاب اسلامی، فراهم آوردن بستری برای انتقاد و اعتراض است. انتقادهایی که امروزه در جامعه شاهد آن هستیم، نتیجه مستقیم آزادیهایی است که انقلاب اسلامی به ارمغان آورده است.
اگر انقلاب این فضا را ایجاد نکرده بود، امکان اعتراض و بیان دیدگاههای مختلف به این شکل آزادانه وجود نداشت.
به تعبیر دیگر، انتقادهای موجود، نه تنها نقطه ضعف، بلکه یکی از دستاوردهای انقلاب اسلامی است. این امر نشان میدهد که انقلاب، فضای گفتگو و تبادل نظر را در جامعه گسترش داده و مردم میتوانند به راحتی دیدگاههای خود را بیان کنند.
البته، باید توجه داشت که انتقاد با تخریب و توهین متفاوت است. انتقاد سازنده، به منظور اصلاح و بهبود امور صورت میگیرد، در حالی که تخریب، هدفش ایجاد نارضایتی و دلسردی است. امیدواریم که انتقادهای موجود در جامعه، همواره در مسیر سازندگی و پیشرفت کشور باشد.
مثالهای عینی از مشارکت مردم بعد از انقلاب
همانطور که گفته شد، از جمله دستاوردهای انقلاب اسلامی افزایش مشارکت مردمی در عرصههای مختلف از جمله حضور و جهاد و ایثارگری در هشت سال دفاع مقدس، حضور پرشور در انتخابات و راهپیماییهای مختلف در طول این چهل و شش سال بود.
از جمله مشارکتهای عمومی مردم در طول این ۴۶ سال، فعالیتهای جهادی توسط گروههای مختلف مردمی بوده است که در ادامه به چند نمونه آن در استان فارس اشاره میکنم.
کمکهای مردمی مردم استان فارس به سیلزدگان حادثه دروازه قرآن و منطقه سعدی و همچنین زلزلهزدگان کرمانشاه و سیلزدگان خوزستان، نمونهای از مشارکت آنان کارهای جهادی و کمک به نیازمندان است.
از جمله مشارکتهای مردمی که به تازگی در سطح کل کشور و بخصوص شیراز شاهد آن بودیم، شرکت گسترده مردم ایران در پویش «ایران همدل» که نشاندهنده همبستگی و اتحاد مردم ایران در کمک به نیازمندان و مظلومان غزه و لبنان است.
مردم در این پویش در قالب گروههای جهادی مردم نهاد، بسیج پایگاهها و محلات و سایر نهادها اقلام مختلف مورد نیاز مردم مظلوم غزه و لبنان را جمعآوری کردند.
در شیراز، در محلات مختلف بازارچه و غرفههای مختلف برپا شد که درصدی از فروش محصولات این غرفهها به مردم غزه و لبنان اختصاص داده شد.
نکتۀ قابل توجه آن است که مردم با شور و نشاط فراوانی در این فضای همدلی شرکت کردند و سخاوت خود را در کمک به همنوع به رخ جهانیان کشیدند و نشان دادند که اگر در ۷۰۰ سال پیش شاعر بزرگ شیراز شعر معروف «بنی آدم اعضای یکدیگرند...» را سروده است، مردم اهل شیراز و ایرانزمین در میدان، مصداق بارز این شعر هستند.
نویسنده: صدیقه خالقی
خبرنگار و مدرس سواد رسانه