موزه تاریخ طبیعی شیراز مغفول ماند
موزه ها در جوامع مختلف همواره مورد توجه خاص مسئولان قرار دارند و به صورت مستمر نیز سعی در به روزرسانی و توسعه و تجهیز آن هستند.
موزه ها بر حسب کارکردهایی که دارند نقش ویژه ای در معرفی و آشنایی جامعه مخاطب خود با آن بخش خاص دارند از این رو مسئولان سعی دارند از مجهزترین امکانات برای جلب مخاطب بهره ببرند و در عین حال به ارتقای کیفی موزه نیز توجه داشته باشند.
موزه تاریخ و باستان شناس، موزه مردم شناسی، موزه آثار هنری، علوم و تاریخ طبیعی و.. از جمله موزه هایی هستند که در جامع مختلف وجود داشته و مخاطبان از آنها بهره می برند.
موزه تاریخ طبیعی شیراز
در این راستا در کلانشهر شیراز نیز موزه های مختلفی از سوی ارگانها برپا شده که یکی از آنها موزه تاریخ طبیعی است که زیر نظر دانشگاه شیراز فعالیت دارد.
اما موزه تاریخ طبیعی به عنوان یکی از فرصتهای مناسب استان در بخشهای مختلف چندان طی این سالها مورد توجه قرار نگرفته و طرح های توسعه ای آن نیز در پی مشکلات مختلف باقی مانده است.
موزه تاریخ طبیعی شیراز در حال حاضر بیشتر پذیرای کودکان و خردسالان است که از سوی نهادهایی مثل مهدهای کودک و یا مدارس برای بازدید به این مکان مراجعه می کنند و در اواخر هفته نیز گهگاهی مورد بازدید خانواده ها قرار دارد.
با نگاهی به گذشته موزه و شرایط اکنون آن، می توان این موضوع را به خوبی درک کرد که در این سالها اقلام موزه تاریخ طبیعی هیچ تغییر محسوسی نکرده است.
این شرایط باعث شده که موزه تاریخ طبیعی به جز در موارد خاص که دانش آموزان از آن بازدید می کنند برای دیگر اقشار چندان جذابیتی نداشته باشد.
حتی در حوزه دانش آموزی نیز این موزه چندان غنی به نظر نمی رسد که نوجوانان و جوانان به طور فیزیکی آموخته های علمی خود را در محیط آزمایشگاهی ویژه تجربه کنند.
این امرباعث شده که موزه تاریخ طبیعی شیراز برای دانش آموزان جز آشنایی با گونه های اندمیک ایران، در بخشهای علمی کار نظیر محیط های آزمایشگاهی پیشرفته و مسائلی از این قبیل چندان مفید نباشد.
در این خصوص رئیس موزه تاریخ طبیعی شیراز در خصوص مشکلاتی که در راه توسعه و احیای موزه وجود دارد به خبرنگار مهر گفت: یکی از موانع و مشکلات موجود مشکلات مالی است که اجرای طرح های مختلف را با مشکل مواجه کرده است.
صابر صادقی در گفتگو با خبرنگار مهر تصریح کرد: هرچه اعتبارات بیشتر باشد به طور طبیعی در اجرای طرح ها و برنامه های موزه توفیق بیشتر حاصل خواهد شد.
وی تصریح کرد: برای اقلام موزه و امکانات نیاز با بودجه مناسبی است که بتوان اقدامات لازم را انجام داد.
صادقی با اشاره به عدم تغییر در اقلام موزه نیز بیان کرد: اقلامی که فرسوده می شوند از موزه خارج و نمونه های جدید جایگزین خواهد شد و شاید به خاطر اینکه گونه هایی که در موزه وجود دارد گونه های داخلی ایران است به نظر اقلام تکراری باشد اما این گونه ها با فرسودگی جایگزین می شوند.
رئیس موزه تاریخ طبیعی شیراز گفت: برای تجهیز موزه با گونه های خارجی نیز هم اینکه نیاز به بودجه زیادی است و هم باید یکسری هماهنگیهای برای وارد کردن گونه ها صورت گیرد حتی اگر بخواهیم به طور نمونه یک نهنگ نیز از بوشهر وارد این موزه کنیم باید بودجه بالایی را به این امر اختصاص دهیم اما در حال حاضر ما با مشکلات و کمبودهای بودجه ای و اعتباری مواجه هستیم.
صادقی تصریح کرد: این موزه کشش و پتانسیل بالایی برای اجرای طرح های مختلف دارد ازجمله اینکه محیط آزمایشگاه هایی برای دانش آموزان فراهم شود تا در محیط آرمایشگاه دانش آموزان با علوم آشنا شوند که البته همه اینها نیزدر طرح جامع دیده شده است.
وی با اشاره به اینکه به غیر از دانشگاه شیراز ارگانهای دیگر نیز می توانند به این موزه کمک رسانی کنند، افزود: آموزش و پرورش و شهرداری در این رابطه می تواند با موزه همکاری داشته باشد تا بتوان طرح های مختلف را در این موزه اجرا کرد.
به گزارش مهر، به هر حال موزه تاریخ طبیعی هم به لحاظ اینکه جمعیت کثیری از دانش آموزان از محیط آن باید بهره علمی ببرند و هم اینکه این موزه پتانسیهای تبدیل به یکی از موزه های کیفی منطقه را دارد باید مورد توجه مسئولان مختلف قرار یرد.
آموزش و پورش به واسطه بازدیدهایی که دانش آموزان از این موزه دارد می تواند در طرح های توسعه ای آن مشارکت داشته باشد و سایر دستگاه ها نیز باید برای احیای آن اقدام کنند.
هم اکنون جذابیتهای موزه تاریخ طبیعی شیراز با وجود داشتن پتانسیلهای مختلف به چشم مسئولان استان فارس نمی آید که باید این طرز تفکر تغییر کرده و برای احیای آن اقدام شود.
............................
گزارش و عکس: هژیر فتحی